Skip to Content

Gratis deken haakpatroon – Changing Tides – Deel 3

Gratis deken haakpatroon – Changing Tides – Deel 3

GRATIS HAAKPATROON DEKEN – CHANGING TIDES – WEEK 3

Coastal Crochet brengt in delen te mooie, vierkante Changing Tides deken uit. Dit patroon wordt hier, met uitdrukkelijke toestemming, naar het Nederlands vertaald voor jullie. Er is reeds een eerste en een tweede deel.  In dit derde deel haak je weer een heleboel mooie kiezels! Veel haakplezier!

Hallo allemaal… en welkom bij week 3! Na heel veel toeren in de eerste twee weken, gaan we nu steeds minder toeren haken, omdat het zoveel langer duurt om één toer af te ronden. ?

Een prachtig overzichtje van de dekens die op Instagram geplaatst zijn deze week met hashtag #changingtides of @coastalcrochet.

Het is een mooi overzichtje van de wereld, met haaksters uit Zweden, Noord-Ierland, Australië, Zuid-Afrike, Rusland, de VS, Nederland, Duitsland en Canada! Iemand vroeg in de Facebook Coastal Crochet CAL groep waar iedereen vandaan komt die mee doet en de antwoorden waren zo tof! Meer dan 30 landen… we maken echt een wereldwijde community met het haken, zo speciaal!

Deze week haken we 4 toeren van de “Pebble Lace” steek. In week 1 waren de bobbels kiezels op het strand, maar deze week staan ze symbool voor zand! Niet alleen voor het zand dat op het strand ligt, maar ook voor de duinen en zandkastelen…

Deze steek vreet garen en kost ook nog eens veel tijd, maar we hebben geen haast! Ik vind het gevoel van deze bobbels heerlijk en dat bereik je niet zonder de steken op deze manier te maken, dus neem je tijd en geniet ervan!  ?

De toeren in week 3 zijn een herhaling van toeren 11-14 van week 1, in deze YouTube tutorial werden die steken uitgelegd…

Gebruikte steken

In dit patroon haak je verschillende steken. Van de meeste steken staat een foto-tutorial online op deze site, klik daarvoor op de steeknaam:
Losse, lossenruimte, halve vaste, vaste, halfstokje, stokje, dubbelstokje, 7samengehaaktedubbelstokjes,  goede kant en verkeerde kant.

7samengehaaktedubbelstokjes: Sla de draad twee keer om de naald, steek de naald in de steek, sla de draad om en trek door (je hebt nu 4 lusjes op de naald), sla de draad om, haal door 2 lusjes heen, sla de draad om en haal weer door 2 lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de naald. Herhaal vanaf het begin nog 6 keer (elke keer heb je een extra lusje erbij), aan het eind heb je 8 lusjes op de naald. Sla de draad om en haal door alle 8 de lusjes op de naald.


Haakpatroon – Changing Tides – Deel 3 – Coastal Crochet

Toer 31 (Verkeerde kant) Hecht Kleur D aan in een hoekruimte, 3 lossen, (stokje, 2 lossen, 2 stokjes) in dezelfde ruimte. *2 lossen, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek, ga verder met (2 lossen, 1 steek overslaan, 7samengehaaktedubbelstokjes in volgende steek (maak deze dicht met 1 losse en duw het cluster naar achteren (goede kant)), 2 lossen, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek) en herhaal tot einde van de zijde, 2 lossen, 2 laatste steken overslaan, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte. Herhaal vanaf * voor volgende 3 zijdes. Eindig met 2 lossen, 2 steken overslaan, halve vaste in derde beginlosse, keer om. [17 7samengehaaktedubbelstokjes per zijde]

Toer 32 4 lossen (telt als vaste en 3 lossen), vaste in bovenkant van volgende cluster (niet de 1 losse). *(3 lossen, vaste in volgende cluster) tot laatste cluster aan deze zijde, 3 lossen, 2 lossenruimtes overslaan, vaste in laatste 2 steken, (vaste, 2 lossen, vaste) in hoekruimte, vaste in volgende 2 steken. Herhaal vanaf * voor overige drie zijdes en eindig met 1 vaste in laatste steek, halve vaste in eerste losse, keer om.

Toer 33 3 lossen (telt als vaste en 2 lossen), 2 steken overslaan. *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, 2 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek. (2 lossen, 7samengehaaktedubbelstokjes in tweede losse (ga onder beide lusjes van de losse door), sluit met 1 losse, 2 lossen, 1 vaste in volgende vaste) en herhaal tot einde zijde, 2 lossen, 2 laatste steken overslaan, herhaal vanaf * voor volgende 3 zijdes. Haak na de laatste 7samengehaaktedubbelstokjes 2 lossen en eindig met een halve vaste in de derde beginlosse. Hecht af, keer om. [18 7samengehaaktedubbelstokjes per zijde]

Toer 34 (Goede kant) Hecht Kleur F aan in het linkerstokje van een willekeurige hoekruimte en herhaal toer 32.

Dat was week 3 ! Hopelijk hebben jullie een fijne week in het vooruitzicht.. En veel haakplezier!


Belangrijke links voor dit project

Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je Changing Tides deken mooi geworden tot nu toe?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!