Skip to Content

Deel 1

Deel 1

Filet Fantastic Deel 1: De Ster

Hoera! We gaan beginnen. Week 1 van de Filet Fantastic CAL en ik ben super enthousiast om met deze reis van 12 weken te beginnen en een unieke deken te creëren en hopelijk ook leuke haak herinneringen te maken!

Ik wilde dat het eerste deel van deze crochet along een beetje speciaal zou zijn, het is het centrale hart van de gehele deken (best letterlijk), dus ik dacht dat het toepasselijk was om het de ster van de show te maken!

Deze week gaan we werken in rijen en rondes om een centraal ster motief te maken. Het eerste deel van dit patroon is asymmetrisch dus je wilt kijken of je open blokjes (die, die de ster vormen) daar komen waar je ze zou willen.

Als je helemaal nieuw bent in het filet haken, kijk dan bij Top Tips voor Filet Haken zodat je weet hoe je een filet diagram leest en voor verdere specifieke tips voor deze techniek.

Als je hier nieuw bent bij de Crochet Along, je kunt alle informatie die je nodig hebt vinden op de Algemene CAL Informatie pagina. Hier vind je ook alle linkjes naar de CAL informatie delen. Pakketten zijn te koop via Black Sheep Wools, dan krijg je er een gave project tas bij. Keep Calm and Crochet On UK krijgt dan een kleine bijdrage voor het pakket. Pakketten zijn ook te koop via Caros Atelier in Nederland.

Dit patroon is gratis hier op de website, maar is ook beschikbaar als PDF kooppatroon advertentievrij. De PDF bevat alle patronen, diagrammen en informatie in één document, zonder advertenties (waarmee je ons dus kunt sponsoren!) Ook dit patroon wordt wekelijks bijgewerkt.

Materialen

Garen: 50g / 130m  of 1 bol  Scheepjes River Washed Avon (956) of 100g / 300m  Scheepjes Colour Crafter Maastricht (1246)

Haaknaald: 3.5 mm 

Extra nodig: Schaar en wolnaald

Spanning: 5 stokjes = 2.5 cm.  Spanning is niet heel belangrijk, bij elke deel vertel ik je duidelijk mijn maten. Als mijn spanning niet gelijk is aan die van jou, dan is het enige verschil dat jouw werk aan het eind groter of kleiner is dan mijn werk. Wil je mijn maat aanhouden, dan is het raadzaam om een haaknaald groter of kleiner te nemen als het niet uitkomt.

Eind Afmeting: Deel 1 –  27 x 27 cm 

Basis Filet Steken

BeginOpenHokje: 4 lossen (telt als eerste stokje en 1 losse), sla 1 steek over (dit kan ook een losse zijn), stokje in de volgende steek

OpenHokje: 1 losse, sla 1 steek over (dit kan ook een losse zijn), 1 stokje in de volgende steek

BeginDichtHokje: 3 lossen (telt als eerste stokje), 1 stokje in elk van de 2 volgende steken

DichtHokje: 1 stokje in elk van de volgende 2 steken, als de basis stokjes vormen, dan in elk stokje 1 stokje, als de basis 1 losse en 1 stokje is, maak dan je het eerste stokje om de 1-losse heen, en het tweede stokje in het stokje.

Overige gebruikten steken

Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.

Losse: sla de draad om en haal door de lus op de haaknaald.

Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lussen op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

Haakpatroon Deel 1

Rij 1: Gebruik kleur A: maak een ketting van 41 lossen, 1 stokje in de 4e losse vanaf de haaknaald, 1 stokje in alle overige lossen, keer [39 steken in alle rijen t/m rij 19]
Rij 2: BeginDichtHokje, 18 x DichtHokje, keer
Rij 3: BeginDichtHokje, DichtHokje, 2 x OpenHokje, 11 x DichtHokje, 2 x OpenHokje, 2 x DichtHokje, keer
Rij 4: BeginDichtHokje, 2 x DichtHokje, 3 x OpenHokje, 7 x DichtHokje, 3 x OpenHokje, 3 x DichtHokje, keer
Rij 5: BeginDichtHokje, 2 x DichtHokje, 4 x OpenHokje, 5 x DichtHokje, 4 x OpenHokje, 3 x DichtHokje, keer
Rij 6: BeginDichtHokje, 3 x DichtHokje, 5 x OpenHokje, DichtHokje, 5 x OpenHokje, 4 x DichtHokje, keer
Rij 7: BeginDichtHokje, 3 x DichtHokje, 11 x OpenHokje, 4 x DichtHokje, keer
Rij 8: BeginDichtHokje, 4 x DichtHokje, 9 x OpenHokje, 5 x DichtHokje, keer
Rij 9: BeginDichtHokje, 3 x DichtHokje, 11 x OpenHokje, 4 x DichtHokje, keer
Rij 10: BeginDichtHokje, 2 x DichtHokje, 13 x OpenHokje, 3 x DichtHokje, keer

Rij 11: BeginDichtHokje, DichtHokje, 15 x OpenHokje, 2 x DichtHokje, keer
Rij 12: BeginDichtHokje, 17 x OpenHokje, DichtHokje, keer
Rij 13: BeginDichtHokje, 6 x DichtHokje, 5 x OpenHokje, 7 x DichtHokje, keer
Rij 14: BeginDichtHokje, 6 x DichtHokje, 5 x OpenHokje, 7 x DichtHokje, keer
Rij 15: BeginDichtHokje, 7 x DichtHokje, 3 x OpenHokje, 8 x DichtHokje, keer
Rij 16: BeginDichtHokje, 7 x DichtHokje, 3 x OpenHokje, 8 x DichtHokje, keer
Rij 17: BeginDichtHokje, 8 x DichtHokje, OpenHokje, 9 x DichtHokje , keer
Rij 18: BeginDichtHokje, 18 x DichtHokje, keer
Rij 19: BeginDichtHokje, 18 x DichtHokje. Hecht NIET af, we gaan verder met ronde 1 (onder het schema).

Let op! Onderstaand schema is alleen voor rij 1-19 van dit deel.

Created with Stitch Fiddle: www.StitchFiddle.com

Vanaf dit punt gaan we werken in het rond.

Ronde 1: 5 lossen (telt als 1 stokje en 2 losse van een hoek), 2 stokjes in dezelfde steek, werk nu met stokjes rond je blok als volgt: start in de volgende rij aan de zijkant van het blok, 1 stokje over het 1e eindstokje van deze rij, daarna over elk eindstokje per rij haak je 2 stokjes (dit zijn 37 stokjes aan deze kant).
*(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de hoek (het 1e stokje van de onderkant), 37 stokjes langs de onderkant, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de laatste steek (dit is weer een hoek)*, 1 stokje over het 1e eindstokje van de rij aan deze kant, daarna over elk eindstokje per rij haak je 2 stokjes (dit zijn ook 37 stokjes aan deze kant), herhaal nu tussen * * voor de bovenkant van het blok, 1 stokje in dezelfde steeds als de begin 5 lossen, halvevaste in de 3e losse. [41 stokjes per zijde, 4 x 2lossenruimte]

Ronde 2: halve vaste in de 2lossenruimte, 5 lossen (telt als 1 stokje en 2 lossen), 2 stokjes in dezelfde 2lossenruimte, 1 stokje in elk van de volgende 2 steken, *(1 losse, sla 1 steek over, 1 stokje in volgende steek, DichtHokje) x 9, 1 losse, sla 1 steek over, 1 stokje in elk van de volgende 2 steken, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de hoek, 1 stokje in elk van de volgende 2 stokjes* herhaal tussen * * x 4, eindig de laatste herhaling met het 1e stokje van de hoek, halvevaste in de 3e beginlosse. [180 steken – 35 stokjes en 10 x 1losseruimte per zijde – 4 x 2lossenruimte]

Ronde 3: halve vaste in de 2lossenruimte, 5 lossen (telt als 1e stokje en 2 lossen), 2 stokjes in dezelfde lossenruimte, 1 stokje in elke van volgende steken en om de lossen, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in elke 2lossenruimte hoeken, eindig met het 1e stokje van de hoek, halve vaste in de 3e beginlosse. [196 steken – 49 stokjes per zijde – 4 x 2lossenruimte]
Hecht deze draad nu af en werk de draadeinden netjes weg.

En dit was het! Deel 1 is compleet! Ik hoop dat jullie van dit begin hebben genoten en ik kan niet wachten om al jullie sterren te zien.

Bedankt voor het samen haken, de volgende 11 weken worden zeker net zo leuk.

Tot volgende week; keep calm and crochet on my friends xx

Sociale Media

Je kunt op de volgende manieren betrokken blijven bij dit project:

Schema

Succes met deze CAL!

Donderdag 24 maart 2022CAL Details – start datum, schema, garen hoeveelheden en haaknaaldmaten
Donderdag 31 maart 2022Tips voor Filet Crochet
Donderdag 31 maart 2022Mini Kruis Filet haken – oefenen
Donderdag 5 mei 2022Deel 1 – The Star
Donderdag 12 mei 2022Deel 2 – Little Boxes
Donderdag 19 mei 2022Deel 3 – Arrows 1
Donderdag 26 mei 2022Deel 4 – Arrows 2
Donderdag 2 juni 2022Deel 5 – Kisses
Donderdag 9 juni 2022Deel 6 – Hugs
Donderdag 16 juni 2022Deel 7 – Diagonal Stripes
Donderdag 23 juni 2022Deel 8 – Dashes
Donderdag 30 juni 2022Deel 9 – Bobble Flowers
Donderdag 7 juli 2022Deel 10 – Bobble Grid
Donderdag 14 juli 2022Deel 11 – Fancy Filet
Donderdag 21 juli 2022De rand

Details

  1. Het is gratis om mee te doen met de CAL; iedereen kan meedoen zolang je garen en een haaknaald hebt.
  2. Je kunt het project toevoegen aan je Ravelry bibliotheek via deze link: hier
  3. Alle patroondelen komen hier GRATIS op de website
  4. Er komt ook een PDF verkoop van het volledige patroon in één printvriendelijk bestand (zonder advertenties) via de webwinkel voor een kleine bijdrage. Tijdens de CAL zal dit patroon steeds in stukjes vrijkomen, via updates. Je logt dan opnieuw in op de website om het patroon te downloaden. Zo kan iedereen tegelijkertijd meedoen en krijgen de kopers niet “voorrang” boven de mensen die gratis mee doen.
  5. De opbrengsten worden uiteraard eerlijk gedeeld met de ontwerpster!.
  6. Elke donderdag komt er een nieuw deel uit, om 9 uur ‘s ochtends. Kijk in het schema voor meer details.

Delen is lief!