Skip to Content

Aan elkaar haken – Bernette

Bernette heeft voor de Een Mooi Gebaar CAL een eigen manier verzonnen om haar blokken aan elkaar te haken. Het is een as you go-methode, waarbij het niet uit maakt of je de blokken in strips of diagonaal aan elkaar zet. Helaas zijn er van deze methode geen stap-voor-stap foto’s gemaakt. Als je zonder foto’s niet uit de tutorial komt, stuur me dan een berichtje, dan maak ik de foto’s alsnog. Deze methode lijkt overigens best veel op de platte vlecht methode, dus wellicht kom je met de foto’s van daar ook uit deze methode.

De methode bestaat uit 2 toeren: eentje met vasten en eentje met lossen, halve vasten en vasten om de blokjes aan elkaar te zetten.

Toer 1

Toer 1 is voor alle vierkantjes hetzelfde. Haak in een hoek aan met een staande-vaste. Verdeel over de zijde van je vierkant een oneven aantal vasten. Zorg ervoor dat dit voor alle zijkanten van alle vierkantjes een gelijk aantal is. Voor de Een Mooi Gebaar CAL zijn dit 19 vasten. Haak weer 1 vaste in de hoek. Herhaal tot rond. Halve vaste in eerste vaste. Hecht niet af.

Toer 2

In de tweede toer ga je je vierkantjes aan elkaar zetten met boogjes. In principe heb je altijd twee of drie zijdes waarbij je niet aan elkaar haakt en één of twee zijdes waarbij je wel aan elkaar haakt.

Bij het allereerste vierkant heb je nog niks om aan elkaar te zetten, dus haak je als volgt:

(3 lossen, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek) tot de hoek. In de hoek doe je 5 lossen, sla je de hoekvaste over en haak je een vaste in de eerste vaste van de volgende zijde. Dit herhaal je tot rond. Bij het eerste vierkantje hecht je hier af. Je hebt nu 9 kleine boogjes per zijde en 1 groot boogje per hoek.

Bij het tweede vierkantje haak je weer toer 1, en een eerste zijde van toer 2. Bij de tweede zijde van toer 2 ga je het tweede vierkantje aan het eerste vierkantje haken. Haak 1 losse en dan een halve vaste in de middelste losse van de overeenkomstige lossenruimte op vierkantje 1, dan weer 1 losse, dan sla je 1 steek over op vierkantje 2 en dan haak je een vaste in de volgende vaste van vierkantje 2. Je hebt nu één boogje aan elkaar gehaakt. Herhaal dit voor alle andere boogjes aan die zijde.

De hoeken worden alleen diagonaal aan elkaar gehaakt. Bij vierkantje 2 aan 1 laat je de hoeken dus vrij. Haak 5 lossen, sla de hoekvaste over en haak 1 vaste in de eerste vaste van de volgende zijde van vierkantje 2. Maak vierkantje 2 nu af zoals je 1 ook afmaakte.

Als je wél een diagonale hoek hebt, haak je 2 lossen, halve vaste in middelste losse van de corresponderende diagonale hoekruimte, weer 2 lossen en dan vaste op de eerste vaste van de volgende zijde van het vierkantje dat je eraan aan het zetten bent.

De laatste mogelijkheid is een diagonale hoek als je al een diagonale hoek gemaakt hebt. Haak dan 2 lossen, steek de naald door het vorige kruispunt en haak dan een halve vaste in de middelste losse van de corresponderende diagonale lossenruimte, weer 2 lossen, hoekvaste overslaan, vaste in eerste vaste van volgende zijde van vierkant waar je mee bezig bent.

 

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Nynke van Gurp-Smilde

Sunday 20th of January 2019

Ik gebruik deze methode om mijn vierkantjes aan elkaar te maken. Maar ik heb mijn eigen variant gemaakt. In de tekst hierboven wordt geschreven dat ik een hoekvaste moet overslaan en daardoor kwam ik steeds niet mooi uit. Ik doe het als volgt: toer 1 vasten en zorg door minderen of meerderen dat alle zijden 19 vasten krijgen inclusief de hoekvasten. Je eindigt toer 1 met een halve vaste in de allereerste hoekvaste. Van hieruit 3 lossen, 1 vaste overslaan, 1 vaste zodat je negen 3 losse boogjes krijgt. De laatste vaste komt dan in de hoekvaste van die zijde. Dan 5 lossen. Vaste in de volgende hoekvaste. Dit is de eerste steek van de volgende zijde. Zo krijg je de 5 lossenboog mooi in de hoeken.

Comments are closed.