Skip to Content

Sungold Week 2

Sungold Week 2

De Sungold is een schitterend haakpatroon, ontworpen door Attic24 en hier met toestemming naar het Nederlands vertaald voor jouw haakplezier.

20240111_112300

>> Klik hier voor Sungold deel 1 <<

Het is vrijdag en ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb het gevoel dat dit een hele snelle week is geweest, die in een oogwenk voorbij was. Ik was van plan om hier halverwege de week al wat te schrijven, maar op de een of andere manier vlogen de dagen voorbij en nu doen we hier alweer alles met de Sungold. Ik hoop dat je een goede week hebt gehad. Voor velen van ons verwacht ik een terugkeer naar de routine, aangezien het werk en de scholen allemaal weer zijn begonnen na de feestelijke vakantie.

Tijdens mijn CAL-maanden breng ik veel tijd door in het land van Facebook en Instagram, omdat de online socials rond mijn haakprojecten absoluut briljant zijn. Ik hou ervan om mezelf onder te dompelen in de haakgemeenschap en me verbonden te voelen met jullie allemaal via onze tassen en manden met felgekleurd garen. Dat is een van de mooiste dingen die ik kan bedenken. Ik hoop dat je al hebt genoten van de prachtige kleuren, en dat ze je op de een of andere manier hebben geholpen om je op te vrolijken? Ik heb veel enthousiaste en blije berichten op sociale media gezien terwijl er de afgelopen week een groot aantal nieuwe Sungold-dekenreizen zijn begonnen, mijn hemel, ik word er zooooo blij van, vanaf de kruin van mijn hoofd tot aan de toppen van mijn tenen en tot in mijn heel ziel.

20240111_112519

Deze vrolijke zomerbloemige tinten zijn echt heel mooi, nietwaar? Ze zijn perfect voor deze tijd van het jaar, wanneer de overheersende kleur g-r-ij-s is en we allemaal wat opvrolijking nodig hebben. Ze herinneren ons eraan dat zelfs als we het niet zien gebeuren, we weten dat de seizoenen langzaam veranderen en dat de bloemen snel genoeg weer terug zullen zijn.

Als je deel 1 van de gemixte strepen variant van de Sungold CAL hebt voltooid, heb je alle vijftien kleuren in je nieuwe deken gebruikt. Ik heb de bovenstaande foto gemaakt om je een beetje inzicht te geven in hoe ik gewoonlijk over mijn kleurenpaletten denk, omdat ik het altijd interessant vind om te zien hoe ontwerpers werken. Ik vind het leuk om de kleuren in groepen van drie te rangschikken – mijn Creatieve Geest is meestal een erg rommelige, verwarde plek, maar af en toe heeft het echt evenwicht en kalme orde nodig om zich op zijn gemak te voelen.

20220801_112738

Ik maak geen grapje als ik vertel dat ik honderden foto’s heb van de zomertuinen van RHS Harlow Carr, genomen over een periode van vele jaren. Honderden en honderden afbeeldingen die familie-uitjes, picknicks, rustige wandelingen, opgewonden kinderen en heel veel bloemige waardering vastleggen. Oh, zoveel foto’s van bloemen! Weet je, ik denk dat ik nogal geobsedeerd ben door bloemen, en ze hebben me door de jaren heen een enorme hoeveelheid creatieve kleurinspiratie gegeven.

20230909_100303

Ik wilde proberen een manier te vinden om mijn foto’s met jullie te delen tijdens de Sungold-weken, zonder je te bombarderen en je duizelig te maken. Na enig wikken en wegen besloot ik dat een goede manier om dit te doen zou zijn om elke week op een bepaalde kleurgroep te focussen… te beginnen met het kloppende hart van het Sungold-palet… goudkleurig, zonnig geel.

Stylecraft Special heeft een aantal hele mooie geeltinten, maar het is niet een kleur die ik bijzonder gemakkelijk vind om in een kleurenschema te verwerken. Ik vind geel erg dominant, aandachtzoekend en schreeuwerig, en er moet zorgvuldig mee worden omgegaan om het onder controle te houden. Maar oh mijn god, is het niet geweldig?! Het is warmte en zonneschijn en vreugde, vrolijke sfeer in overvloed.

20230909_093906

De borders in de nazomer staan vol met goudgele bloemen en ze zien er fantastisch uit als ze in het bloemenpatchwork van de tuin zijn geweven.

Colourboard1

Ik koos mijn favoriete gele Stylecraft-tint (Dandelion) en voegde er twee extra kleuren aan toe: Gold en Lime. Nu weet ik dat Lime geen geel is, maar het sluit heel nauw aan bij de gouden tinten in het kleurenwiel en ik hou van de manier waarop het zo moeiteloos de kloof tussen geel en groen overbrugt. Ik denk dat deze drie kleuren samen de hele deken echt een zonnig gevoel geven, en ik weet dat ik er elke keer weer om moet lachen als ze aan mijn haak hangen.

20240108_132649

Zoals je weet, werk ik in realtime aan mijn eigen Sungold-deken en loop ik momenteel slechts een week voor op jou in de CAL. Mijn standaard favoriete plek deze week is de bank en daar kun je me elke avond vinden nadat het familiediner is afgelopen en de keuken schoon en netjes is. Meestal ben ik hier tussen zeven en negen uur, waar ik me warm blijf houden met het aangestoken vuur, opgestapeld met dekens en het geruststellende gewicht van de kat op mijn benen.

Het is ronduit gelukzalig. Ik werk aan 3 strepen per dag, gewoon zachtaardig, therapeutisch, gemakkelijk hooky, mezelf onderdompelend in het kalmerende ritme en mijn geest laten dagdromen en dwalen waar hij maar wil.

20240109_140605

Nu wil ik het even met je hebben over die vervelende, bungelende dingen die de glorie van mijn mooie strepen verpesten. Yeeeeesss, we gaan praten over DE DRAADJES. Mijn gebruikelijke methode is om onmiddellijk met mijn uiteindjes om te gaan nadat ik een streep heb afgemaakt – knip en stop, geen excuses. Maar de afgelopen week, toen ik vooral ’s avonds aan het haken was, merkte ik dat mijn ogen behoorlijk vermoeid waren en dat op de bank zitten geen ideale locatie is voor nauwkeurig draadjes instoppen. Ik verloor ook mijn naald in de diepte van de bank, niet één maar twee keer, en dus besloot ik mijn aanpak te veranderen en mijn stopwerk overdag te doen, wanneer ik aan tafel kan zitten en zien wat ik goed doe. Ik doe dit elke dag, dus er zijn nooit te veel eindjes tegelijk, alleen de eindjes die ik de avond ervoor heb gemaakt met mijn haakwerk.

Ik maak met opzet van het stoppen van de draadjes een beetje een langzame, aandachtige oefening, en ik wil jou aanmoedigen hetzelfde te doen. Goede koffie en een geurkaars zijn optioneel, maar wel aan te raden. Draadjes wegwerken is niet het karwei waar zoveel mensen het van maken, eerlijk gezegd is dat niet het geval. Nou ja, dat zou in ieder geval niet zo moeten zijn. Het is een manier om elke streep af te maken met een beetje dankbaarheid en opmerkzaamheid, waarbij je de liefde in je deken stopt op een manier die ervoor zorgt dat deze nog vele, vele jaren in goede staat zal blijven.

20240109_140906

Een paar dagen geleden viel het me op dat velen van jullie misschien niet de juiste soort naald gebruiken om je uiteinden te stoppen, wat het leven veel moeilijker zou maken dan nodig is. Ik was hierover met Christine aan het praten, omdat het voor mij een beetje een light bulb moment was – het type naald dat je gebruikt voor het stoppen van haakwerk maakt een ENORM verschil. Traditioneel leren we dat een stopnaald een licht afgerond, stomp uiteinde moet hebben, want als je de uiteinden in een gebreide stof stopt, wil je dat de naald soepel onder de steken doorgaat zonder dat het garen splijt. Rechts? Dat is de gebreide manier, zoals bevestigd door mijn SokkenKoningin-vriendin Christine.

Bij het haken is het precies het tegenovergestelde: we willen een dunnere naald, scherp puntig, omdat we willen dat deze het garen splijt! Ik raad aan om een CHENILLE-naald te zoeken, omdat deze een oog heeft dat groot genoeg is voor wol en een mooie scherpe punt. U moet ook uw naaldnummers weten – grote oognaalden zijn meestal genummerd 18, 20, 22 en 24. De ogen worden kleiner naarmate de cijfers toenemen (wat een beetje achteruit lijkt) – dus u wilt een chenillenaald nr. 18 (hierboven afgebeeld), omdat het oog de perfecte maat heeft voor het inrijgen van DK-garen. Je kunt ze vinden op Amazon (HIER)) – zoek naar “chenille-naald nummer 18”.

20240109_141000

Bij het Sungold-patroon moet u uw uiteinden langs de bovenkant van de schelpen stoppen, waarbij u uw naald door de kettingen van de steken steekt die langs de bovenkant van elke rij lopen. Op deze manier voegt u geen volume toe aan uw rijen, maar weeft u onzichtbaar uw uiteinden zodat ze onderdeel worden van de steken. Met een scherpe chenillenaald kun je het garen splitsen en direct in de steken weven die je hebt gehaakt, waardoor een zeer sterke, onzichtbare afwerking ontstaat.

Ik raad Dubbele Richtingen Wegwerken (DRW) ook ten zeerste aan. Hiermee bedoel ik dat je eerst richting het midden van de deken stopt (hierboven afgebeeld), dan achteruit en terug stopt zoals je gekomen bent, waarbij je de garendraden gaandeweg splitst, zodat je staartje effectief een onderdeel wordt van de haaksteken. Je hoeft ook niet ver te duwen, steek je naald gewoon zo ver door als prettig voelt (kijk nog eens naar mijn foto hierboven voor verduidelijking), draai je dan om en ga terug zoals je gekomen bent.

Je knipt de uiteinden af aan de buitenrand van de deken (wat betekent dat ze later onder de rand vallen), en de DRW betekent dat het zeer onwaarschijnlijk is dat ze eruit zullen wiebelen.

20240111_105839

Ik heb de bovenstaande foto gemaakt om je mijn rand te laten zien waar het stoppen is gebeurd. Je kunt zien dat het een beetje ongelijkmatig is, maar het is zeker niet vervormd of omvangrijk, en eventuele kleine oneffenheden zullen verborgen zijn zodra je de rand hebt gehaakt.

Ik hoop dat deze extra leuke chat en informatie je hebben geholpen – ik wil echt dat je geniet van elke nanoseconde van deze algemene reis, en plezier beleeft aan het creëren van iets goed gemaakt.

20240111_104434

Dus… laten we nu eens kijken naar het volgende deel van de Sungold-deken, de volgende reeks prachtige, geschulpte strepen.

20240111_110842

……..alsjeblieft……….zien ze er niet GOED uit???!!!

20240111_110914

Met deel 2 voltooi je het eerste derde deel van je deken (drieëndertig strepen) en zullen de kleuren prachtig zingen.

20240111_105808

Wanneer ik mijn gemengde strepen verzin, doe ik heel mijn best om de aantrekkingskracht van de regenboog te weerstaan, maar dat is niet gemakkelijk. De verleiding is groot omdat onze hersenen voorgeprogrammeerd zijn om deze natuurlijke, harmonieuze orde te herkennen en er verliefd op te worden. Af en toe geef ik toe, en in deel twee van de Sungold heb ik een bordeaux-tomaat-goud-reeks gemaakt waar ik absoluut dol op ben – haha!! Het zijn de simpele genoegens in het leven die ons gelukkig kunnen maken! Ik hoop dat je strepen 19-21 ook leuk vindt. Je moet het me laten weten als je ze hebt gedaan.

20240111_111137

Dit kleurenpalet blijft me zo blij maken, en ik hoop dat jij er hetzelfde over denkt. De kleuren zijn onmogelijk gelukkig en vreugdevol en doen me zo denken aan de zomertijd, die, zoals je weet, mijn favoriete seizoen is.

Part2

Deze week (en de komende 3 weken) maken we steeds 18 strepen per week. Onthoud dat het niet uitmaakt als je niet aan alle 18 toekomt omdat je een druk leven hebt, je kunt ook gewoon één streep per week maken. Geniet van het haken, dat is het belangrijkste.

Mixedcolours

Hier boven is de informatie van Deel 2 van de GEMIXTE STREPEN variant van de deken. Elke streep bestaat uit twee toeren haakwerk. Je kunt hier de worksheet vinden om te printen:

♥ DEEL 2 MIXED STRIPE WORKSHEET 

SungoldColourwash

Ik zie dat ook velen van jullie de colourwash versie hebben gekozen, daar zal ik komende week foto’s van jullie van delen hier op de website.

Washcolours

Hierboven zie je de kleureninformatie voor Deel 2 van de Sungold COLOURWASH deken. Onthoud dat elke streep 2 toeren haakwerk is. Klik hier om de worksheet te downloaden en te printen:

♥ DEEL 2 COLOURWASH WORKSHEET 

EmmaLouise

En natuurlijk mogen we de vierkanten niet vergeten… Ik weet dat velen van jullie Kaz volgen en een vierkante deken van Sungold Harmony maken, en het is erg spannend om de voortgang in de Facebook-groepen te zien. Je kunt lid worden van de Facebookgroep “Hooked on Attic24” om je aan te sluiten bij de Sungold Harmony-bende, of de webpagina van Kaz (Insomnia Crochet) bezoeken, waar je elke week van de CAL de kleurenkaarten kunt krijgen.

De kleureninformatie van deel 2 van de Sungold Harmony vind je via: Sungold Harmony

Nou, ik denk dat ik voorlopig helemaal uitgetypt ben, ik lijk gewoon niet in staat om korte blogposts te maken. Heel erg bedankt voor het lezen van al mijn teksten, en voor het feit dat je hier op zolder bent gekomen. Ik waardeer je gezelschap enorm.

Hele fijne week gewenst!

20240111_110028

Handige Sungold Links

WEEK 1 SUNGOLD Strepen 1-15
WEEK 2 SUNGOLD Strepen 16-33
WEEK 3 SUNGOLD Strepen 34-51
WEEK 4 SUNGOLD Strepen 52-69
WEEK 5 SUNGOLD Strepen 70-87
WEEK 6 SUNGOLD Strepen 88-99
♥ SUNGOLD GARENPAKKETTEN (WOOLWAREHOUSE in Engeland) 
♥ SUNGOLD GARENPAKKETTEN (de Wolkast in Nederland)
♥ SUNGOLD HAAKPATROON
♥ SUNGOLD HARMONY HAAKPATROON
♥ SUNGOLD INTRODUCTIE
♥ DEEL 1 GEMIXTE STREPEN WORK SHEET
♥ DEEL 1 COLOURWASH WORK SHEET
♥ DEEL 2 GEMIXTE STREPEN WORKSHEET
♥ DEEL 2 COLOURWASH WORKSHEET
♥ DEEL 3 GEMIXTE STREPENE WORKSHEET
♥ DEEL 3 COLOURWASH WORKSHEET
♥ DEEL 4 MIXED STRIPE WORK SHEET
♥ DEEL 4 COLOURWASH WORKSHEET
♥ DEEL 5 GEMIXTE STREPEN WORKSHEET
♥ DEEL 5 COLOURWASH WORK SHEET
♥ DEEL 6 GEMIXTE STREPEN WORKSHEET
♥ DEEL 6 COLOURWASH WORKSHEET
De Rand

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!