Skip to Content

Temperatuurdekens en verjaardagen

Gelukkig nieuwjaar!

Wat een raar jaar is 2020 geweest, maar wat was het een goed jaar om te oefenen in dankbaarheid, geduld, liefdevol samenzijn en voor elkaar zorgen. We zijn het jaar corona-loos doorgekomen en verkeren in goede gezondheid. Ik ben zelfs 10 kilo afgevallen sinds de eerste lockdown, omdat ik in de eerste berichten zo vaak hoorde over mensen met overgewicht die het zwaar hadden op de IC. Voor mij helpt “Intermittent Fasten” goed om af te vallen en op gewicht te blijven, ben blij dat ik dat gevonden heb. Ook wandel ik veel!

In dit blogje praat ik jullie bij over mijn eerste week van dit jaar 🙂 Leuk, toch?

Temperatuurdekens

Ik schreef een uitleg over wat temperatuurdekens nu eigenlijk zijn, en kreeg toestemming van BebaBlanket om haar Mozaïek temperatuurdeken te mogen vertalen. Gaaf hè?

Ik schreef een tutorial over het belang van een proeflapje. Ik wéét dat niet iedereen daar even dol op is *understatement!* maar toch zijn ze belangrijk. Je wilt immers dat je kledingstuk past, dat je uitkomt met je dekenpakket en dat je haakwerk er zo uit komt te zien als je van te voren verwacht. In de foto zie je bovenin haaknaald 5 mm en onderin haaknaald 2,5 mm. Enorm verschil in uiterlijk van het proeflapje, niet waar? Die prachtige houten haaknaald is trouwens een Furls Crochet Hook, en als je die via deze link koopt, dan steun je mijn blog een beetje. Dankjulliewel alvast!

2samengehaaktestokjes

Ik had nog geen tutorial voor deze 2samengehaaktestokjes steek gemaakt, kwam ik achter toen mijn zus ernaar vroeg. Die kan súper goed breien, maar door een ernstig motor-ongeluk, lukt haar dat niet meer goed. Dus ze is aan het haken! We haken nu allebei de Lau Sweater, echt een schitterend haakpatroon, ontworpen door Linda Skuja. Onderstaande foto’s stuurde ik haar, maar het was natuurlijk handiger én beter om er meteen een tutorial van te maken. Die is af: leer hier hoe je 2samengehaaktestokjes maakt. En terwijl ik toch bezig was, ook meteen een tutorial voor 3samengehaaktestokjes. Missen jullie steken?

Mooi wordt ie al hè? Het patroon is in het Engels te koop via Ravelry.

Yarn over of yarn under?

Als je amigurumi haakt, maakt de manier waarop je de draad al dan niet omslaat, een behoorlijk verschil voor het uiterlijk en de textuur van de steken. Yarn under is een techniek waarbij je de draad naar binnen “harkt” in plaats van omslaat. Een tutorial volgt nog, binnenkort, maar hier kunnen jullie alvast het enorme verschil zien! Beide popjes hebben evenveel steken/toeren, zijn met hetzelfde garen, door dezelfde persoon (ikke!) gemaakt, met dezelfde haaknaald. Enorm verschil hè? Ik ga een foto- én videotutorial maken van deze techniek, ik hoop komende week!

De patroontjes zijn trouwens van Aradiya Toys uit het Mini Kingdom boek, daar komt ook een Nederlandse vertaling van!

Jarig!

Onze jongste, zoontje Alex, is 2 geworden deze week 🙂 Het is een heerlijk draakje, een prachtig vrolijk jochie.

Toch ;)? We hebben het rustig aan gedaan, niet teveel heisa. Ik denk dat een 2-jarige daar niet perse blijer van wordt namelijk hihi. We hebben hem wél een groot (tweedehands) cadeau gegeven: een enorme trein/auto uitbreiding. We hadden het niet ingepakt, maar klaar gezet en hij heeft er heerlijk de hele dag (en week!) mee gespeeld. Z’n zussen spelen vrolijk mee, erg gezellig allemaal.

De kerstspullen moesten wijken voor de vlaggetjes én de mooie gevilte letters die mijn moeder voor alle kinderen gemaakt heeft. Leuk hè? Die vlaggetjes maakte zij ook, van restjes stofjes, ook nog uit onze kindertijd. Er hangen restjes zomerjasjes van mij als peuter, restjes babygordijntje zelfs! Een prachtige manier om van generatie op generatie een creatieve liefde over te brengen!

Jurkje

Ik doe mee met een 100dagenchallenge, op 8 januari is dag 21. Ik ga 100 dagen achter elkaar hetzelfde jurkje dragen. Het is een merinowollen jurk van het merk Wool&, in de kleur Storm Grey….

Ik probeer er zo vaak mogelijk iets anders van te maken, dat is te zien op de foto’s hè :)! Het idee achter zo lang achter elkaar hetzelfde kledingstuk dragen, is vooral een stuk milieubewuster omgaan met wassen. Blijkbaar is circa 90% van de kleding die in de wasmachine beland, daar eigenlijk niet vies genoeg voor. Toch doen we het allemaal, omdat we gewend zijn om elke dag iets schoons aan te trekken. Dit jurkje lijkt trouwens behoorlijk vuil afstotend te zijn, want zelfs met mijn drukke bestaan en drie Kleine Smeerpoetsjes in huis blijft ie verbazingwekkend schoon. Hij is één keer op wolwasprogramma met de was meegegaan ‘s avonds, was ‘s ochtends meteen weer droog genoeg om aan te trekken. Ik ben fan!

Tot volgende week!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina