Skip to Content

Filet Fantastic – Deel 12

Filet Fantastic – Deel 12

Welkom bij de Filet Fantastic Cal Deel 12. Het laatste deel van deze fantastische CAL. In 12 weken hebben we een mooie vierkante deken gehaakt en dit is het laaste deel, de rand.. 

Ben je nieuw hier, dan verwijzen we je graag naar de Algemene Filet Fantastic pagina. Hier vind je allerhande informatie omtrent deze Crochet Along en alle linken naar alle delen alsmede naar een introductie voor het Filet Haken.

Ook onderaan deze pagina vind je alle informatie en de linkjes naar andere pagina’s en delen van deze CAL die al zijn gepubliceerd.

Filet Fantastic Deel 12: De Rand

WoW! Hierbij delen we alweer het laatste deel van deze FIlet Fantastic Crochet Along. In 12 weken hebben we samen een hele mooie deken gemaakt en we hopen dan ook dat je genoten hebt van deze CAL. De laatste 4 toeren zijn hieronder beschreven.

Voor we verder gaan met deel 12 deel ik natuurlijk een aantal foto’s van de delen 11 die af zijn en die zijn gedeeld op Social Media en op Ravelry

Dit patroon is gratis hier op de website, maar is ook beschikbaar als PDF kooppatroon advertentievrij. De PDF bevat alle patronen, diagrammen en informatie in één document, zonder advertenties (waarmee je ons dus kunt sponsoren!) Ook dit patroon wordt wekelijks bijgewerkt. Hartelijk dank voor je support!

De hashtag voor dit project is #KCACOUKCAL21 voor Twitter en Instagram. Je kunt natuurlijk ook meedoen via: Ravelry, Facebook pagina van Keep Calm and Crochet On UK en Facebook pagina van Een Mooi Gebaar of de Facebook groep en Pinterest.

Materialen

Garen: 200g / 480m  of 4 bollen  Scheepjes River Washed Steenbras (942) of 2 bollen Scheepjes Colour Crafter Meppel (1061)

Haaknaald: 3.5 mm 

Extra nodig: Schaar en wolnaald

Spanning: 5 stokjes = 2.5cm. De spanning is niet heel belangrijk, met elke deel vertel ik je duidelijk mijn maten. Als mijn spanning niet gelijk is aan die van jou, dan is het enige verschil dat jou werk aan het eind groter of kleiner is dan mijn werk. Wil je mijn maat aanhouden, dan is het raadzaam om een haaknaald groter of kleiner te nemen als het niet uitkomt.

Eind Afmeting: Deel 12 –  175 x 175 cm 

Basis Filet Steken

BeginOpenHokje: 4 lossen (telt als eerste stokje en 1 losse), sla 1 steek over (dit kan ook een losse zijn), stokje in de volgende steek

OpenHokje: 1 losse, sla 1 steek over (dit kan ook een losse zijn), stokje in de volgende steek

BeginDichtHokje: 3 lossen (telt als 1e stokje), 1 stokje in elk van de 2 volgende steken

DichtHokje: 1 stokje in elk van de volgende 2 steken, als de basis 2 stokjes is, dan in elk stokje 1 stokje, als de basis 1 losse en 1 stokje is, maak dan je stokje om de 1 losse heen, en het 2e stokje in het stokje.

Overige Gebruikten Steken

Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.

Losse: sla de draad om en haal door de lus op de haaknaald.

Vaste: Om een vaste te maken steek je de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek je de naald  en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.

Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lussen op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

Reliefstokje achter: Sla de draad om de naald en steek van achteren naar voren naar achteren om het eerste stokje heen. Sla nu de draad om een haal je haaknaald terug.Je hebt nu 3 lusjes op de naald. Zie je dat het stokje naar achteren wordt getrokken door de lusjes op je haaknaald? Sla de draad om en haal door twee lussen.Sla de draad nogmaals om haal door de laatste twee lussen. 

5samengehaaktestokjes: Sla de draad om de haaknaald en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald: eentje die er al op zat en eentje van je eerste onaffe stokje. *Sla de draad om en steek de haaknaald in dezelfde aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lussen op de naald*, je hebt nu 3 lussen op de naald staan, herhaal tussen * * nog 3 keer, je hebt nu 6 lussen op de haaknaald, sla de draad om en haal deze door alle lussen op de naald.

Picot: haak het aantal aangegeven lossen, dan een halve vaste in de 1e gehaakte losse van de ketting. In dit patroon is dat de top van de 5samengehaakte stokjes

Haakpatroon Deel 12

Deel 12 wordt in toeren gehaakt aan de goede kant van de deken.

Belangrijk!
Voor deze rand voegen we een extra steek toe in de hoek in toer 3, dus de hoek wordt dan (3 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes)

Toer 1: Hecht de draad aan met een halve vaste in de 1e steek van een willekeurige hoek, 3 lossen (telt als 1e stokje voor dit gehele deel), om ieder stokje een reliefstokje-achter en in de hoeken, in de 2lossenruimten, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) totdat je helemaal rond bent, sluit met een halve vaste in de 3e beginlosse.
[1200 stokjes + 4 x 2lossenruimte / 300 stokjes per zijde]

Toer 2: 3 lossen, 1 stokje in elke stokje, (2 stokjes, 2 lossen en 2 stokjes) in elke 2 lossenruimte in de hoeken, 1 stokje in laatste stokje, sluit met een halve vaste in de 3e beginlosse
[1216 stokjes + 4 x 2lossenruimte / 304 stokjes per zijde]

Toer 3: halve vaste in de volgende steek, 3 lossen, 1 stokje in volgende 2 steken *1 losse, sla 1 steek over, 1 stokje in volgende stokje, 1 losse, sla 1 steek over, 1 stokje in volgende 3 steken* herhaal tussen * * tot de volgende hoek, 1 stokje in de volgende steek, in de 2lossenruimte in de hoeken (3 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes), tot en met de laatste hoek, 1 stokje in de volgende steek, 1 losse, sla 1 steek over, 1 stokje in de volgende steek, 1 losse, sla 1 steek over, halve vaste in de 3e beginlosse
[828 stokjes + 408 x 1lossenruimte + 4 x 3lossenruimte / 207 stokjes + 102 x 1lossenruimte + 1 x 3 lossenruimte per zijde]

Toer 4: halve vaste in de volgende steek, 2 lossen (dit is het begin van 5 samengehaakte stokjes) maak de 5samengehaakte stokjes compleet in dezelfde steek, *3 lossen, halve vaste in de bovenkant van de 5samengehaakte stokjes (picot gemaakt nu), 3 lossen, 1 vaste op het enkele stokje van toer 3, 3 lossen, sla (losse + 1 steek) over, 5samengehaakte stokjes in de volgende steek*, herhaal tussen * * helemaal rond met in de 2lossenruimte in de hoeken (5 lossen, 5 samengehaakte stokjes, 3 lossen, halve vaste in top 5samengehaakte stokjes, 5 lossen tot de laatste hoek is gemaakt, 1 vaste in het enkele stokje van toer 3, 3 lossen, sla (1 losse + 1 steek) over, halve vaste in de top van de 1e 5samengehaakte stokjes.
[204 x 5samengehaakte stokjes inclusief hoeken, 400 x 3lossenruimte, 204 picot en 8 x 5 lossenruimte / 51 x 5samengehaakte stokjes, 100 x 3lossenruimte, 50 picots (hoeken niet meegerekend), en 2 x 5lossenruimte per zijde]

Hecht af en werk alle draadeinden weg. 

Jaaaa! Hij is klaar. De deken is compleet, alle delen en een mooie rand. Bedankt voor het meehaken en lekker genieten van jullie mooie dekens.

Social Media

Je kunt op de volgende manieren betrokken blijven bij dit project:

Links bij dit project

 1. CAL Details – garen hoeveelheden en haaknaaldmaten
 2. Tips voor Filet Haken
 3. Mini Kruis Filet haken – zodat je kunt oefenen met de techniek
 4. Deel 1: De Ster
 5. Deel 2: Little Boxes
 6. Deel 3: Arrows 1
 7. Deel 4: Arrows 2
 8. Deel 5: Kisses
 9. Deel 6: Hugs
 10. Deel 7: Diagonal Stripes
 11. Deel 8: Dashes
 12. Deel 9: Bobble Flowers
 13. Deel 10: Bobbel Grid
 14. Deel 11: Fancy Filet
 15. Deel 12: de Rand

Details

 1. Het is gratis om mee te doen met de CAL; iedereen kan meedoen zolang je garen en een haaknaald hebt.
 2. Je kunt het project toevoegen aan je Ravelry bibliotheek via deze link: hier
 3. Alle patroondelen staan hier GRATIS op de website
 4. Er is een PDF verkoop van het volledige patroon in één printvriendelijk bestand (zonder advertenties) via de webwinkel voor een kleine bijdrage.
 5. De opbrengsten worden uiteraard eerlijk gedeeld met de ontwerpster!.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!