Skip to Content

Leo Granny Square – Gratis haakpatroon

Leo Granny Square – Gratis haakpatroon

Attic24 ontwerpt schitterende haakpatronen, waaronder deze Leo Granny Square. Hier vind je haar prachtige website en via deze link vind je alle Nederlandse vertalingen van Attic24 haakpatronen.

Ik ontwierp deze Leo speciaal voor Granny Square Day, wat elk jaar opnieuw op Instagram plaats vindt op 15 augustus. Het is een prachtige viering van de toffe online haak community én voor onze gedeelde liefde voor granny squares. Het idee is dat als je de hashtag #grannysquareday intypt op Instagram (soms met jaartal erachter), dat dan je hele scherm gevuld wordt met honderden granny squares, die samen een virtuele deken vormen.

De granny square heet LEO om het sterrenbeeld van midden augustus te eren.

Materialen voor de Leo Granny Square

Je kunt restjes van willekeurig garen gebruiken. Ik koos 7 kleuren Stylecraft Special DK.

De kleuren in de foto hierboven zijn Wisteria, Grape, Raspberry, Meadow, Sage, Duck Egg en Mushroom. Van de andere kleurencombinaties heb ik geen namen kunnen vinden.

Patroon informatie

Elk vierkant bestaat uit 7 kleuren/toeren, en meet met Stylecraft ongeveer 12 centimeter. Je kunt de granny kleiner maken door te stoppen na toer 5. Je kunt ‘m groter maken door Toer 5 zo vaak te herhalen als je wilt, je voegt dan steeds extra stokjes groepen op de zijkanten toe als het formaat van de granny toeneemt.

Stekenuitleg

  • Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
  • Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
  • Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

Toer 1 : gebruik Kleur A

5 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen. 3 lossen (telt als stokje); stokje in de ring, 1 losse. *2 stokjes in de ring, 1 losse; herhaal vanaf * nog 6 keer zodat je 8 x 2stokjesgroepjes hebt. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten.

LET OP: alle volgende toeren worden gehaakt in de ruimtes tussen de steken.

Toer 2 : gebruik Kleur B

Steek de haaknaald in de eerste 1-lossenruimte en haal een lusje van de nieuwe kleur op. 2 lossen (telt als vaste), vaste in dezelfde ruimte, 1 losse; *2 vasten in volgende ruimte, 1 losse; herhaal vanaf * nog 6 keer zodat je 8 x 2 vastengroepjes hebt in totaal. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Toer 3 : gebruik Kleur C

Steek de haaknaald in de eerste 1-lossenruimte en haal een lusje van de nieuwe kleur op. 3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde lossenruimte, 1 losse, 2 stokjes in dezelfde ruimte.

*Haak (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende ruimte; herhaal vanaf * nog 6 keer. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Toer 4 – LET OP: je begint toer 4 in de ruimte tussen de stokjesgroepen net voor de halve vaste. Dit is NIET de 1-lossenruimte, het is een net iets grotere ruimte die normaal boven de vastensteken van de toer eronder zit. Ik heb het op onderstaande foto aangegeven zodat je het beter kunt zien.

Je moet ervoor zorgen dat de hoeken gemaakt worden in die grotere ruimtes (niet de 1-lossenruimtes) zoals in bovenstaande foto.

Oké, nu komt het patroon voor Toer 4….

Toer 4 : gebruik Kleur D

Steek de haaknaald in de ruimte tussen de stokjesgroepen net voor de halve vaste aan het einde van de vorige toer en haal een lusje van de nieuwe kleur op. 3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde ruimte, 1 losse, *2 vasten in volgende ruimte, 1 losse; herhaal vanaf * nog 2 keer, *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in volgende ruimte, haak (2 vasten, 1 losse) in volgende 3 ruimtes; herhaal vanaf * nog 2 keer, 2 stokjes in beginruimte, 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Toer 5 : gebruik Kleur E

Steek de haaknaald in de eerste 2-lossen hoekruimte en haal een lusje van de nieuwe kleur op. 3 lossen (telt als stokje); stokje in dezelfde ruimte. Haak 2 stokjes in de volgende 4 ruimtes langs de zijkant, *(2 stokjes, 2 lossen ,2 stokjes) in de 2-lossenhoekruimte, 2 stokjes in elk van de volgende 4 ruimtes langs de zijkant. Herhaal vanaf * nog twee keer; 2 stokjes in beginruimte, 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Let op: je kunt stoppen na deze toer als je een kleiner vierkantje wilt.

Toer 6 : gebruik Kleur F

Steek de haaknaald in de eerste 2-lossenhoekruimte en haal een lusje van de nieuwe kleur op. 3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde ruimte; 2 stokjes in volgende 5 ruimtes, *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in 2-lossenhoekruimte, 2 stokjes in volgende 5 ruimtes; herhaal vanaf * nog twee keer. 2 stokjes in beginruimte, 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Toer 7 : gebruik Kleur G

Steek de haaknaald in de eerste 2-lossenruimte en haal een lusje op van de nieuwe kleur. 3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde ruimte; 2 stokjes in volgende 6 ruimtes langs zijde; (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte; 2 stokjes in volgende 6 ruimtes langs zijde; herhaal vanaf * nog 2 kee, 2 stokjes in beginruimte, 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Liever een andere granny maken? In de Een Mooi Gebaar CAL staan 368 verschillende granny square haakparonen.

Een Mooi Gebaar CAL >> Overzicht


Granny Square Projecten

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!