Skip to Content

Hoe maak je knopen op een haakproject?

Hoe maak je knopen op een haakproject?

Hoe maak je knopen aan je haakproject of breiproject?

Je nieuwste haakproject of breiproject is bijna af en je hoeft alleen nog de knoopjes vast te maken, maar hoe moet dat nou eigenlijk? Of je hebt knopen aangezet aan je gehaakte kledingstuk, maar ze schieten steeds los? Volg deze tutorial stap-voor-stap en je maakt je knopen op een stevige, fijne manier vast, waardoor ze niet te makkelijk uit het knoopsgat schieten!


Benodigdheden

Haakproject of breiproject
Stopnaald
Nog een stopnaald of dunne haaknaald
Schaar
Stuk draad (geen borduurgaren, daarmee trek je gemakkelijk je gehaakte of gebreide project stuk)
Eén of meerdere knopen


Stap 1: Bepaal waar de knopen moeten komen

Bepaal op welke hoogte de knoop moet komen. In het voorbeeld is er een knoopsgat zichtbaar ter hoogte van de knoop op het andere paneel.

Stap 2: Neem een draad en een stopnaald

Pak een stuk draad van 30-40 centimeter en een stopnaald waar deze draad gemakkelijk in past.

Stap 3: Zet de draad vast

Maak 2-3 keer op dezelfde plek in dezelfde richting steekjes

Stap 4: Trek even aan de draad om te bepalen of het stevig genoeg is

Maak indien nodig nog een steekje.

Stap 5: Leg de “extra” stopnaald of haaknaald bovenop je knoop.

Deze stopnaald zorgt ervoor dat je “hoogte” krijgt in je draden, terwijl je ze toch strak aantrekt. Die “hoogte” moet ongeveer evenveel zijn als de “dikte” van je stof. Steek de stopnaald van achteren naar voren, door één van de knoopsgaten heen, en door een ander knoopsgat weer naar achteren toe, op zo’n manier dat de draad over de stopnaald heen komt te liggen. Controleer of de positionering van de knoop nog juist is.

Stap 6: Laat de stopnaald liggen, trek de draad aan en steek de naald met draad door één de (overgebleven) knoopsgaten weer naar boven.

Stap 7: het kan een beetje gefriemel zijn om de naald goed te laten blijven liggen…

Stap 8: Steek de haaknaald van voor naar achteren weer door knoop en haakwerk/breiwerk heen

Stap 9: trek de boel stevig aan

Stap 10: Steek de stopnaald van achteren naar voren, niet door de knoopsgaten, maar onder de knoop door om de draad aan de voorkant van je werk te krijgen, maar achter de knoop.

Stap 11: Haal nu de stopnaald van de knoop af. Trek de knoop een beetje van je werk af, zodat je de vast-maak-draadjes duidelijk kunt zien.

Stap 12: Sla de draad een aantal keer om de zichtbare draden heen. Hoeveel keer is afhankelijk van hoe dik je “stof” geworden is: bij meer “stof” sla je vaker om, zodat de knoop bovenop de stof kan komen te liggen. Daardoor blijft de knoop beter zitten.

Stap 13: Steek de naald vervolgens weer, onder de knoop, naar achteren.

Stap 14: hecht af door aan de achterkant van het werk de draad weer met 2-3 steekjes vast te zetten, of ….

…als je meerdere knopen aan wilt zetten, bij elkaar in de buurt, kun je, in plaats van aanhechten en afhechten, er ook voor kiezen om de draad een stukje door je werk te laten lopen


Is het je gelukt om de knoop mooi aan het haakwerk of breiwerk te krijgen? Laat het me zien met @eenmooigebaar of #eenmooigebaar op Instagram!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina