Skip to Content

Zomerse Golf deken – Gratis haakpatroon

Zomerse Golf deken – Gratis haakpatroon

Nederlandse vertaling van de Summer Ripple Deken – Gratis haakpatroon – Attic24

Attic24 ontwerpt schitterende dekens. Dit haakpatroon voor de Golf deken staat in allerlei kleurenvarianten op deze website. Op deze pagina staan twee varianten van de ZOMERSE golf deken, met twee verschillende garentypes gemaakt.

Het bericht hieronder is een letterlijke vertaling van de pagina van Attic24. Dit is mét toestemming voor jullie naar het Nederlands vertaald. Heel veel haakplezier!

Zomerse golf deken haken

Hallooooo!! Bedankt dat je dit bericht leest! Ik ben aan het vieren dat mijn allereerste geblogte-deken tien jaar is geowrden! Ik hou van dat soort mijlpalen en ben behoorlijk nostalgisch en retrospectisch de laatste tijd. Het kan ook zijn dat al dit duiken in herinneringen volledig door hormonen gedreven wordt, maar ik geniet toch ontzettend van het herinneringen ophalen!

zomerse golf deken haken

Het blog bestond afgelopen maart al 10 jaar, maar het eerste fysieke ding dat er op kwam te staan maakt zo’n mijlpaal toch tastbaarder ofzo. De deken was pas de tweede deken die ik ooooit haakte (de eerste was een granny square deken), en het eerste project dat ik ooit deelde op mijn blog, in de zomer van 2008.  Dit project heeft een speciaal plekje in mijn hart gekregen, omdat het mijn eerst poging was om een geschreven patroon te begrijpen en interpreteren, wat ik echt belachelijk moeilijk vond (en nog steeds vind als ik eerlijk ben). Ik worstelde mijn weg door het ripple patroon heen, en het was voor mij gewoon echt niet duidelijk hoe het geschreven was. Dat vormde de inspiratie om het helemaal zelf opnieuw op te schrijven, zodat mijn eigen brein het beter zou leren begrijpen.

En zo begon de reis in de diepten van het ontwerpen en creëren van mijn eigen patronen, eigenlijk gedwongen doordat ik het haatte om mentaal te worstelen en de frustratie die daarbij kwam kijken liever ook niet meer had. Door dit te delen op mijn eigen blog, merkte ik dat ik niet alleen was in dit geworstel met geschreven patronen, dat er juist veel beginners waren die veel meer begeleiding nodig hadden bij het haken, net zoals ik! Blijkbaar Leren we Visueel en door foto’s en simpele zinnen zonder allerlei ingewikkelde afkortingen, kunnen we prima patronen haken. Ik hoop dat ik andere mensen inspireer om iets schitterends te maken, wat ze anders te moeilijk zou lijken.

Ik zou willen dat ik naast jullie kon zitten en jullie allemaal één voor één kon helpen, maar dat kan niet, dus daarom the next best thing: deze website! Ik wil dat IEDEREEN kan haken en het plezier dat dekens maken met zich meebrengt kan ervaren.

Bij het nadenken over deze blog post ben ik in mijn foto archieven gedoken om de foto’s van mijn allereerste ripple deken boven water te toveren. Wéér zo’n nostalgisch reisje, maar deze was echt noodzakelijk. Ik heb al vaker gezegd dat gehaakte dekens zulke prachtige Herinneringen Bewaarders zijn, en dit is zo ongelofelijk waar! Ik kan naar bovenstaande foto kijken en me zoveel herinneren van die tijd, zelfs al is het al 10 jaar terug. Ik weet nog dat ik in het raam van de zolder zat op een warme zomeravond, terwijl mijn Kleine Mensjes (toen 4 en 5 jaar oud) lekker lagen te slapen. Het was een dinsdagavond, dat weet ik nog, want ik kon de kerkbellen horen en ik was zo vrolijk en gelukkig aan de strepen aan het haken.

Een andere hele duidelijke herinnering aan deze deken kwam van de foto hierboven, aan een Dorset vakantie, bij een picknick. Ik weet nog hoe schroeiend heet het was en dat ik haakte met uitzicht op zee terwijl de Kleine Mensen zichzelf helemaal uitputte in de vroege middag. Ik weet dat ik de enalaatste streep van de deken haakte en dat ik verdrietig werd omdat ik niet wilde dat het op zou houden. Ik had het gevoel dat ik door kon blijven ripple-en tot het einde van de wereld en dat ik dat nooit zat zou worden. Ik heb dat gevoel bij elke deken (behalve bij de Sweet Flower Granny Deken, waar ik echt helemaal gestoord van werd. Toen was ik echt blij dat ik klaar was!)

Ik heb deze deken nog steeds en gebruik het voor de beste knuffels in het huis (er zit immers cashmere in), met al die zomerse herinneringen er nog in. Ik denk dan terug aan de tijd dat ik mama was van twee kleine Kleine mensen, terwijl de Kleine Mensen inmiddels toch pubervormig zijn geworden.

Er wordt vaak geïnformeerd naar het garen van deze deken. Ik heb ‘m toen gemaakt, zonder besef dat iemand ‘m ooit na zou willen maken met de precieze kleuren. Ik heb toen niets opgeschreven. Het was een vrij duur garen – Rowan Cashsoft DK, met af en toe een bol Debbie Bliss Cashmerino DK, maar die beiden garens bestaan niet meer. Ik gebruikte 11 kleuren in de originele deken, een beetje een vreemde mix.

In de jaren die volgden op het maken van die eerste Ripple deken, blijven er mensen naar kijken, in de archieven van mijn blog en via Pinterest en Flickr (gebruikt iemand nog Flickr? Ik was verslaafd voor Instagram en Pinterest bestonden!). En steeds blijven mensen maar vragen naar de gebruikte kleuren.

“Ik wil precies zo’n deken maken, kun je me alsjeblieft helpen met het kiezen van kleuren?”

Er is niets dat ik zo leuk vind als een creatieve kleuren uitdaging, dus eerder dit jaar, diep in de winter, speelde ik met het idee om de ripple deken nog een keer te maken, maar dan met ander garen. Om te vieren dat ik al een heel decennium dekens maak! Het was een behoorlijke uitdaging, aangezien ik alleen de foto’s had voor de kleuren: de oorspronkelijke deken is behoorlijk vervaagd van kleur. Ik probeerde dus kleuren te vinden die bij de oorspronkelijke “look” van de deken in de buurt kwamen….

……en dit is wat het geworden is!

Ik heb eerst een pakket samengesteld, op de foto rechts, met Stylecraft Special DK. Ik hou van dit garen en heb er 11 kleuren van uitgekozen, om bij de originele deken in de buurt te komen. Vier kleuren zijn daardoor dubbel in het pakket terecht gekomen, want je hebt 15 x 100 gram bollen Stylecraft Special DK nodig.

In het mandje aan de linkerkant op de foto zit King Cole Cottonsoft DK, een garen wat ik al lange tijd wilde uitproberen. Een vriendin van mij maakt al haar dekens met dit garen dus ik weet hoe heerlijk de dekens ervan worden! Het is zulk zacht, puur katoen garen, dat het enige wat me er tot nu toe van weerhield om het uit te proberen, de beperkte hoeveelheid kleuren was waarin het garen beschikbaar is. Voor dit project waren er echter wel genoeg kleuren die overeen kwamen met het originee, dat ik het gewoon maar eens uit wilde proberen.

15 x 100g bollen Stylecraft Special DK (11 kleuren)
Linker kolom, boven naar beneden:
♥ Wisteria x 1 ♥ Blush x 2 ♥ Spice x 1 ♥ Pomegranate x 1 ♥
Middelste kolom, boven naar beneden:
♥ Duck Egg x 2 ♥ Cloud Blue x 1 ♥ Storm Blue x 1 ♥ Sage x 1 ♥
Rechter kolom, boven naar beneden:
♥ Clematis x 2 ♥ Lavender x 1 ♥ Pistachio x 2 ♥

15 x 100g bollen King Cole Cottonsoft DK (11 kleuren)
Linker kolom, boven naar beneden:
♥ Lavender x 1 ♥ Apricot x 2 ♥ Orange x 1 ♥ Coral x 1 ♥
Middelste kolom, boven naar beneden:
♥ Violet x 1 ♥ Cloud x 1 ♥ Mint x 2 ♥ Sky x 1 ♥
Rechter kolom, boven naar beneden:
♥ Rose Petal x 2 ♥ Apple x 1 ♥ Sage x 2 ♥

Laten we nog eens naar de kleuren kijken – wat vind je ervan? Ik ben er absoluut DOL OP, ze maken mijn zomer-liefhebbende-hartje zo blij! De kleuren zijn fel en zacht, opvallend maar harmnoieus en ze vangen de essentie van zomer voor mij. Ik zie licht-vervaagde-zonnestoelen, zoete snoepjes en fruitig ijs. Ik zie strand en kindertijd herinneringen en thuis. Ik zie zorgeloze dagen met zon, picknicks en ontspanning, alles vrolijk, gelukkig en nostalgisch: zomers verleden. Simpel gezegd: ik word er blij van, tot in de puntjes van mijn tenen.

Ik ben eerst met de Stylecraft deken begonnen omdat ik dan fijn in m’n comfort zone kon blijven terwijl ik de kleurenvolgorde bepaalde. Om verschillende redenen kon ik niet precies dezelfde kleurenvolgorde aan houden als in het origineel, maar ik wilde wel zo dichtbij mogelijk uitkomen. Het hoefde ook geen exacte kopie te worden, als het gevoel erbij maar klopte. Ik begon eind februari, direct na de Woodland Ripple. Zo’n zomerse deken maken in de grijze winter was een heerlijk medicijn!

Het Ripple patroon is waarschijnlijk één van de meest verslavende patronen die ik ooit gehaakt heb. Het herhalende, zachte ritme werkt geruststellend en kalmerend en trekt je helemaal in het project… nog één toertje dan….

…..en nog één toertje dan, maar ik wil zo graag nog even zien hoe de volgende kleur er bij past en…….! Ja, zo gaat het echt. Als je ooit een ripple deken gehaakt heb (en als je dat nog nooit gedaan hebt, waarom niet?) dan snap je waar ik het over heb. Het is heerlijke creatieve therapie.

Haken in de winter heeft een paar leuke voordelen. Bij een open haardvuurtje zitten, met warme tenen en een dekentje over je heen is mijn favoriete bezigheid op koude winterdagen… Net zoals op zondagochtend langer in bed blijven liggen, terwijl je koffie drinkt en de dag plant…

Ik wilde bij deze deken, net als bij elke andere Ripple deken die ik ooit maakte, niet dat het op zou houden. Maar gelukkig kon ik, zodra de Stylecraft Summer Ripple klaar was, gelijk aan de Cottonsoft versie beginnen. Wat een prachtige, vrolijke reis door bergen en dalen, rijdend op kleurrijke golven. Happy happy happy!

Tegen de tijd dat ik aan de Cottonsoft deken kon beginnen was het midden-mei en kon ik niet meer lekker bij het haardvuur haken (of nuja, ik heb nog steeds wel in bed gehaakt, maar dan met minder warme laagjes op me).

Het weer was behoorlijk goed en ik kon gewoon lekker buiten verder haken in de hitte van de vroege zomer.

Ik bleef geobserdeerd door het maken van deze ripples en werd steeds meer verliefd op de kleuren en op het idee van het vangen van herinneringen in een deken. Ik haakte twee keer per week in Coopers Cafe tijdens het “knit and natter” moment.

….en ik haakte in de kroeg met vrienden. Ripples haken met gin en tonic in je hand is natuurlijk een heerlijk gevoel!

Ik haakte ook aan mijn studio tafel….

….en aan mijn eettafel.

Ik haakte en ripplede en dompelde mezelf helemaal onder in deze heerlijke zomer kleuren.

Ik moet zeggen dat haken met katoengaren in een hete zomer echt wel fijn was, het maakt niet uit hoe warm het was maar het haakte nog steeds fijn. Het is geen glimmend, glad zoort katoen, maar heerlijk zacht, waardoor het heerlijk is om mee te werken. Mijn handen werden nooit zweterig en het garen ging nooit “piepen”, zelfs als ik het eigenlijk te warm had.

Toen ik besloot een deken met katoen garen te maken, wist ik nog niet dat het één van de heetste zomers ooit zou worden. Ik stop niet met haken als het warm wordt, echt niet, daar ben ik te geobserdeerd verslaafd voor, ik moet mijn haakverslaving elke dag van het jaar voeden. Maar ik voelde me wel de koning te rijk dat ik juist dit garen gekozen had voor zo’n hete zomer! Heerlijk, op elk vlak.

Het is moeilijk uit te leggen hoe de kwaliteiten van de garens voelen en er uit zien en dat vind ik eigenlijk nu pas uit 😉 Maar een paar foto’s kunnen wellicht helpen om te laten zien waar ik het over heb. Als je al eens met Stylecraft Special DK hebt gewerkt voor het haken van een deken, weet je hoe zacht en warm het voelt. Het is niet echt fluffy garen, maar vergeleken met Cottonsoft ziet het er wel veel fluffier uit. Je kunt in de bovenstaande foto zien dat de Cottonsoft draad gladder is en wat zijdeachtiger eruit ziet. Het glimt overigens niet! Je kunt op de foto natuurlijk niet zien hoe het voelt – het is zo zo zacht! Het voelt niet glibberig aan als je het aanraakt, alleen maar super zacht. Maar het is zo heerlijk om mee te haken! Het glijdt heerlijk over de haaknaald heen en ik hou er gewoon van. Net zoals Stylecraft splijt de draad niet – dat is heel belangrijk voor ons haaksters! Splijtend garen is echt een no-go voor mij, het leven is te kort voor dat soort onzin.

Laten we het nog eens van dichterbij bekijken…

Stylecraft Special DK aan de linkerkant en King Cole Cottonsoft DK rechts.
Beide garens zijn heerlijk om mee te werken en maken schitterende dekens.

Het was enorm veel werk om deze twee dekens te haken. Maar hoor je me klagen? Nooit! Het was zo ongelofelijk leuk om met deze kleuren te spelen en nu ze klaar zijn kunnen we jaren genieten van deze dekens. Ze zullen me voor altijd herinneren aan de Zomer van 2018, toen het weer zo heerlijk was en toen ik zoveel heerlijke tijd buiten heb kunnen doorbrengen. Ik heb picknickplannen met deze dekens (ik heb al een heerlijk dutje gedaan onder de Cottonsoft ripple) en ik neem ze mee naar Dorset later deze zomer.

Ik heb natuurlijk weer een hele stapel foto’s gemaakt voor deze ta-dah post. Stapels!

Ben je er klaar voor?

Eerst de Stylecraft Special DK Summer Ripple…..

…….ta-dah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Heerlijk ripple feestje he?

Zie je hoe de kleuren samen dansen? Schitterend, niet?

Zoals je weet is er een volledig uitgeschreven foto tutorial voor dit patroon, en er is ook een patroon voor de rand:

Ripple haakpatroon

Ripple rand patroon

Alle informatie in bovenstaande links is geschreven voor de Stylecraft versie. Onthoud dat je voor de Cottonsoft versie andere informatie nodig hebt, die volgt hieronder. 

STYLECRAFT SPECIAL DK Versie van de Zomerse Golf Deken

GARENPAKKET bij WOOL WAREHOUSE 

Deken: 120cm x 180cm (single bed size)

Haaknaaldmaat: de aanbevolen maat is 4 mm voor Stylecraft garen.

Ik ben een strakke haakster dus ik heb haaknaald 5 mm gebruikt voor de lossenketting van deze deken, en daarna een 4,5 voor de rest van de deken. Ik kan je echt aanraden om een grotere haaknaald voor de lossenketting te gebruiken, zodat de boel niet gaat trekken.

Lossenketting (veelvoud van 14 + 3): 213 lossen.

Aantal strepen:
84

Zorg ervoor dat de eerste en laatste streep dezelfde kleur hebben, zodat je de rand mooi kunt maken.

Hier is de kleurenvolgorde voor deze deken:

Zomerse Golf Deken met Stylecraft Special DK

1. storm blue31. pistachio61. pomegranate
2. duck egg32. blush62. clematis
3. clematis33. clematis63. wisteria
4. pomegranate34. pomegranate64. spice
5. blush35. sage65. lavender
6. lavender36. duck egg66. storm blue
7. pistachio37. pistachio67. cloud blue
8. cloud blue38. clematis68. clematis
9. sage39. cloud blue69. pisatchio
10. wisteria40. blush70. sage
11. spice41. wisteria71. duck egg
12. blush42. spice72. lavender
13. lavender43. pistachio73. blush
14. clematis44. duck egg74. spice
15. pistachio45. storm blue75. wisteria
16. duck egg46. wisteria76. duck egg
17. cloud blue47. blush77. sage
18. storm blue48. pistachio78. pistachio
19. pistachio49. lavender79. duck egg
20. blush50. clematis80. clematis
21. duck egg51. pomegranate81. pomegranate
22. clematis52. lavender82. blush
23. wisteria53. blush83. duck egg
24. pomegranate54. spice84. storm blue
25. spice55. sage 
26. pistachio56. pistachio 
27. sage57. cloud blueRand
28. cloud blue58. blush1. Storm Blue
29. clematis59. duck egg2. Pistachio
30. duck egg60. wisteria3. Blush

Nu wil je denk ik wel meer zien van de Cottonsoft versie?

Oké…. daar komt ie….

Ta-dah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ik zou willen dat je je hand door het scherm heen kon steken om eens flink in de deken te knijpen. Voelt heerlijk! Koel en zacht en heerlijk zwaar. Ik heb eerder dekens van katoen gemaakt en die voelden erg erg zwaar, waardoor ze eerder over meubels heen liggen dan als dekentje dienen. Deze Cottonsoft deken voelt gelukkig heel anders – dit garen is echt perfect voor het haken van bijvoorbeeld baby dekens.

KING COLE COTTONSOFT DK Versie van de Zomerse Golf Deken

GARENPAKKET BIJ WOOL WAREHOUSE 

Afmeting: 120cm x 170cm (eenpersoonsbed, ietsjes kleiner dan de Stylecraft versie)

Haaknaaldmaat: aanbevolen maat is 3,5 mm voor Cottonsoft garen.

Ik heb haaknaald 4,5 mm gebruikt voor de lossenketting en daarna haaknaaldmaat 4 mm voor de rest van de deken. Ik kan je adviseren om een grotere haaknaaldmaat te pakken voor de lossenketting dan voor de deken.

LET OP: Het Cottonsoft garen is heel anders dan het Stylecraft garen, je hebt een kleinere haaknaaldmaat nodig om ervoor te zorgen dat het geheel niet te slap wordt. Een halve millimeter verschil kan een wereld van verschil maken. Je krijgt trouwens alsnog een grotere resultaat met een kleinere haaknaald, echt waar, dus je hoeft minder lossen op te zetten met Cottonsoft.

Hoeveelheid lossen (veelvoud van 14 + 3) : 199 lossen

Strepenaantal: 73

Maak de laatste en eerste streep in dezelfde kleur, zodat je gemakkelijk de instructies voor de rand kunt volgen.

Zomerse Golf Deken met Cottonsoft

1. cloud31. mint61. sage
2. mint32. sage62. mint
3. rose petal33. rose petal63. apricot
4. coral34.v iolet64. coral
5. apricot35. sky65. rose petal
6. sage36. lavender66. mint
7. sky37. orange67. apple
8. apple38. apricot68. apricot
9. lavender39. sage69. violet
10. apricot40. mint70. sage
11. orange41. cloud71. orange
12. rose petal42. lavender72. apricot
13. violet43. apricot73. cloud
14. sage44. coral 
15. mint45. violet 
16. sky46. skyRand
17. rose petal47. apple1. cloud
18. lavender48. rose petal2. mint
19. coral49. sage3. rose petal
20. orange50. orange 
21. sage51. apricot 
22. apple52. mint 
23. cloud53. lavender 
24. rose petal54. sage 
25. mint55. rose petal 
26. apple56. sky 
27. apricot57. apricot
28. rose petal58. mint 
29. coral59. rose petal 
30. apple60. violet 

Ik hoop dat je genoten hebt van het meekijken bij deze dekens en het voelt als een super belangrijk moment, maar dat kan ook omdat ik alllleeee gevoelens erover heb 😉 Ik ben zo dankbaar voor de manier waarop ik het haken in mijn leven heb gekregen, zo’n elf jaren geleden, toen ik het zo wanhopig hard nodig had. Het heeft me echt in manieren veranderd waar ik nooit van had kunnen dromen.

Ik zal altijd iemand zijn die dekens maakt en daar ben ik helemaal blij mee. Ik hou van alle soorten haken, maar dekens haken is mijn absolute favoriet, mijn obsessie, mijn verslaving. Het voedt mijn creativiteit op een manier waar ik niet meer zonder wil of kan leven.

En het toffe is, dat ik dit met jullie allemaal kan delen! Na tien jaar vind ik bloggen nog steeds net zo leuk als toen ik begon, ik krijg een kick van het delen en van het onderdeel zijn van deze prachtige online gemeenschap. Bedankt! Ik waardeer je aanwezigheid meer dan ik kan zeggen.

BELANGRIJKE LINKS BIJ DIT PATROON

RIPPLE PATROON

RIPPLE RAND

♥ STYLECRAFT SPECIAL DK SUMMER GARENPAKKET WOOLWAREHOUSE

♥ KING COLE COTTONSOFT DK SUMMER GARENPAKKET WOOLWAREHOUSE


Andere Strependekens

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!