Skip to Content

Rooms with a View – Week 2 – Haakpatroon

Rooms with a View – Week 2 – Haakpatroon

Welkom bij de tweede week van de schitterende Rooms with a View deken van Coastal Crochet. Week 1 vind je hier: Rooms with a View – Week 1, de algemene informatie is ook al bekend.

Super leuk dat je bij week 2 bent aangekomen van de Rooms with a View CAL! Welkom 🙂

Deze week haak je 3 verschillende vormen.

  1. Week 2 – Uitzicht 3
  2. Week 2 – Uitzicht 4
  3. Week 2 – Uitzicht 5
  4. Linklijst: overzicht van alle weken

Stekenuitleg

Losse: Sla de draad om en haal door de lus op de haaknaald
Vaste: Steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes op de haaknaald.
Halfstokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
2samengehaaktevasten:
Steek de haaknaald onder de voorste lus van de eerste steek en meteen onder de voorste lus van de volgende steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
Dubbelstokje:
Sla de draad twee keer om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 4 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Nu heb je 3 lusjes op de haaknaald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 2 lussen op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Je hebt nu 1 dubbelstokje gemaakt.
Reliëfhalfstokje-achter: sla de draad om de haaknaald, steek de naald OM de stam van de aangegeven steek, van ACHTEREN naar VOREN naar ACHTEREN, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes.
Reliëfstokje-achter: sla de draad om de haaknaald, steek de haaknaald OM de stam van de aangegeven steek van ACHTEREN naar VOREN naar ACHTEREN, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee lusjes. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
Reliëfdubbelstokje-voor: sla de draad twee keer om de haaknaald, steek de naald OM de stam van de aangegeven steek, van VOREN naar ACHTEREN naar VOREN, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 3.
Reliëfdriedubbelstokje-voor:
sla de draad drie keer om de haaknaald, steek de naald OM de stam van de aangegeven steek, van VOREN naar ACHTEREN naar VOREN, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 4
Reliëfvierdubbelstokje-voor:
sla de draad vier keer om de haaknaald, steek de naald OM de stam van de aangegeven steek, van VOREN naar ACHTEREN naar VOREN, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 6 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 5
Reliëfvijfdubbelstokje-voor:
sla de draad vijf keer om de haaknaald, steek de naald OM de stam van de aangegeven steek, van VOREN naar ACHTEREN naar VOREN, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 7 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 6
Reliëfzesdubbelstokje-voor:
sla de draad zes keer om de haaknaald, steek de naald OM de stam van de aangegeven steek, van VOREN naar ACHTEREN naar VOREN, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 8 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 7.
Mozaïekstokje:
maak een stokje in de overgeslagen steek van dezelfde kleur er direct onder, 3 toeren lager. Maak de haaknaald voor de 2 toeren lossen langs.
3samengehaaktestokjes:
*sla de draad om, steek de haaknaald in de volgende steek. Sla de draad om en haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes heen* Herhaal van * tot * nog 2 keer. Sla de draad om en haal door alle 4 de lusjes op de haaknaald.
Popcorn (goede kant):
4 stokjes in de volgende steek/ruimte, haal de haaknaald uit de lus, steek de haaknaald van VOREN naar achteren in de bovenkant van het eerste van de vier stokjes, doe de lus weer op de haaknaald en trek de lus door het stokje heen naar voren.
Popcorn (verkeerde kant):
4 stokjes in de volgende steek/ruimte, haal de haaknaald uit de lus, steek de haaknaald van ACHTEREN naar voren in de bovenkant van het eerste van de vier stokjes, doe de lus weer op de haaknaald en trek de lus door het stokje heen naar voren.


Week 2 – Uitzicht Drie – Heidelandschap

Uitkijken op een heidelandschap met prachtige paars groene tinten die het landschap bedekken. De zon gaat onder en er kan een silhouette van één boom worden gezien.

Gebruik Kleur A, maak 38 lossen.

Toer 1 (verkeerde kant) 1 stokje in vierde losse vanaf de haaknaald (de drie overgeslagen lossen tellen als eerste stokje), stokje in elke losse tot einde, wissel naar Kleur B aan het einde van de laatste steek, keer om [36 steken]

In Toer 2 – 13 hecht je niet af na het kleurwisselen, maar neem je de draad langs de zijkant omhoog om weer naar terug te wisselen.

Toer 2 (goede kant) 3 lossen (telt als eerste stokje hier en verder), stokje in volgende steek en elke steek tot einde, wissel naar Kleur F aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 3 (verkeerde kant) 1 losse (telt niet als steek hier en verder), vaste in elk van de eerste twee steken, (dubbelstokje in volgende steek, vaste in volgende steek) tot einde, wissel naar Kleur G aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 4 (goede kant) 3 lossen, (halfstokje in volgende steek, stokje in volgende steek) tot laatste steek, stokje in laatste steek, wissel terug naar Kleur B aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 5 (verkeerde kant) Herhaal Toer 3, wissel terug naar Kleur F aan het einde van de toer.

Toer 6 (goede kant) Herhaal Toer 4, wissel terug naar Kleur G aan het einde van de toer.

Toer 7 – 12 Herhaal Toer 3 – 4 nog drie keer, blijf de kleuren op dezelfde manier wisselen: van Kleur B naar kleur F naar kleur G, elke keer neem je het garen een stukje hoger vanaf de vorige toeren, aan het einde van Toer 12 wissel je niet van kleur.

Toer 13 (verkeerde kant) 2 lossen (telt als halfstokje hier en verder), *vaste in volgende 4 steken, halfstokje in volgende steek, stokje in volgende 4 steken, halfstokje in volgende steek, herhaal vanaf * twee keer, vaste in volgende 4 steken, halfstokje in laatste steek, wissel terug naar Kleur B aan het einde van de laatste steek, keer om [36 steken]

In Toer 14 haak je de steken in alleen de achterste lus.

Toer 14 (goede kant) 2 lossen, *stokje in achterste lus van elk van de volgende 4 steken, halfstokje in achterste lus van volgende steek, vaste in achterste lus van volgende 4 steken, halfstokje in achterste lus van volgende steek, herhaal vanaf * twee keer, stokje in achterste lus van volgende 4 steken, halfstokje in achterste lus van laatste steek, keer om.

Toer 15 (verkeerde kant) 2 lossen, *stokje in volgende 4 steken, halfstokje in volgende steek, vaste in volgende 4 steken, halfstokje in volgende steek, herhaal vanaf * 2 keer, stokje in volgende 4 steken, halfstokje in laatste steek, wissel naar Kleur C aan het einde van de laatste steek, keer om.

In Toer 16 haak je de steken in de achterste lussen.

Toer 16 (goede kant) 2 lossen, *vaste in achterste lus van volgende 4 steken, halfstokje in achterste lus van volgende steek, stokje in achterste lus van volgende 4 steken, halfstokje in achterste lus van volgende steek, herhaal vanaf * twee keer, vaste in achterste lus van volgende 4 steken, halfstokje in achterste lus van laatste steek, keer om [36 steken]

Toer 17 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in volgende steek en elke steek tot einde, keer om.

Toer 18 – 19 Herhaal Toer 17, aan het einde van Toer 19 wissel je naar Kleur D.

Toer 20 – 21 Herhaal Toer 17, aan het einde van Toer 21 wissel je naar Kleur E.

Toer 22 – 24 Herhaal Toer 17, aan het einde van Toer 24 hecht je af.

Rand

Toer 1 (goede kant) Houd de GOEDE KANT naar je toe en ga terug naar het begin van Toer 24, hecht Kleur A aan in de tweede steek vanaf rechts, 3 lossen (telt als eerste stokje), 2 stokjes in dezelfde steek. (2 steken overslaan, 3 stokjes in volgende steek) tot einde, laatste steek van zijkant overslaan,2 lossen (eerste hoek gemaakt), keer werk om langs andere zijde te gaan werken, ga door langs de zijkant met 12 groepjes van 3 stokjes netjes verdeeld over de toeren naar de onderkant, 2 lossen (tweede hoek gemaakt), keer werk om langs de onderrand te haken, eerste steek overslaan, 3 stokjes in volgende steek, (2 steken overslaan, 3 stokjes in volgende steek) tot einde van zijkant, laatste steek overslaan, 2 lossen (derde hoek gemaakt), keer je werk zodat je langs de zijkant kunt haken, ga verder met 12 groepjes van 3 stokjes netjes verdelen over het einde van de toeren, 2 lossen (laatste hoek), halve vaste in derde beginlosse, keer om [12 groepjes van 3 stokjes langs elke zijrand met 4 x 2-lossenhoekruimtes]

Toer 2 (verkeerde kant) 3 lossen (telt als eerste stokje), *(2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in hoekruimte, 1 stokje in elke steek tot einde zijde, herhaal vanaf * drie keer, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [55 steken langs boven- en onderrand, en 40 steken langs zijranden, met 4 x 1-lossenruimte]

Boom

Notities

Je maakt de boom in één keer. Het patroon is opgedeeld in stukjes om elk deel te kunnen identificeren.

Gebruik Zwart en haak 9 lossen.

Tak 1: maak opnieuw 9 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald en in elk van de volgende 7 lossen, stam: 2 lossen

Tak 2: 8 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald en elk van de volgende 6 lossen, stam: 2 lossen.

Tak 3: 7 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald en elk van de volgende 5 lossen, stam: 2 lossen.

Tak 4: 5 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald en elk van de volgende 3 lossen, stam: 2 lossen.

Bovenste takken: (4 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald en elk van de volgende 2 lossen) 3 keer,

Werk nu weer naar beneden langs de stam, halve vaste in elk van de volgende 2 lossen van de stam, herhaal tak 4, halve vaste in elk van de volgende 2 lossen van de stam, herhaal tak 3, halve vaste in elk van de volgende 2 lossen van de stam, herhaal tak 2, halve vaste in elk van de volgende 2 lossen van de stam, herhaal tak 1, halve vaste in volgende 2 lossen, vaste in volgende 3 lossen, halfstokje in volgende 4 lossen, hecht af en laat en lang genoege draad over om de boom op zijn plek te naaien.


Week 2 – Uitzicht Vier – Uitzicht in de stad

Een kamer met een stads uitzicht. Een grote stad, zoals de skyline van New York, of een kleinere stad met veel hoogbouw. Een kamer met uitzicht waar constant wat te zien is, wat constant verandert en wat erg druk is!

Notities

We gebruiken hier de Inset Mozaïek techniek. Er is een schema en uitgeschreven tekst om te volgen.

Ik raad je aan om een halve haaknaaldmaat groter te gebruiken dan die je voor de rest van de deken gebruikt. Mozaïek haken geeft een hele stevige stof.

In het schema is 1 vierkant 1 steek (een vaste, een mozaïekstokje of een lossenruimte). Elke rij in het schema is TWEE toeren haken. Lees de GOEDE KANT van rechts naar links en de VERKEERDE KANT van links naar rechts. Het maakt niet uit als je linkshandig bent, want het patroon is symmetrisch. Elke toer begint met 1 losse en 1 vaste in dezelfde steek, elke toer eindigt met een vaste in de laatste steek.

Elk eerste vierkant op de GOEDE KANT rijen geeft aan welke kleur je moet gebruiken voor die toer. Hecht niet af aan het einde van elke toer, je neemt de kleur steeds mee om weer te gebruiken in de toeren erna.

Op goede kant toeren als het vierkant dezelfde kleur heeft als het garen dat je gebruikt, haak je een vaste of een mozaïekstokje. Als het vierkant een contrasterende kleur heeft, haak je 2 lossen voor 1 blokjes en 3 lossen voor 2 blokjes, 4 lossen voor 3 blokjes, etc., en sla je de overeenkomende steken over.

Gebruik Zwart garen en een halve haaknaaldmaat groter, haak 37 lossen.

Toer 1 (goede kant) 1 vaste in tweede losse vanaf de haaknaald en elke losse tot einde, keer om [36 steken]

Toer 2 (verkeerde kant) 1 losse (telt niet als steek hier en verder, vaste in elke steek, wissel nar Kleur C bij de laatste doorhaal van de laatste steek, keer om [36 steken]

Toer 3 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste 4 steken, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende 3 steken, (3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek) 3 keer, vaste in volgende 2 steken, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende 4 steken, keer om.

Toer 4 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste 4 steken, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 3 steken, (3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek) 3 keer, vaste in volgende 2 steken, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 4 steken, wissel terug naar Zwart aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 5 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, 4 lossen, 3 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende steek, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 2 steken, 4 lossen, 3 steken overslaan, (mozaïekstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende steek) 2 keer, mozaïekstokje in volgende 2 steken, 4 lossen, 3 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende steek, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 2 steken, 4 lossen, 3 steken overslaan, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 6 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste steek, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 7 steken, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 8 steken, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 7 steken, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in laatste steek, wissel terug naar Kleur C aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 7 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, mozaïekstokje in volgende 3 steken, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, steek overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 3 steken, (3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek) 2 keer, 3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 3 steken, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, steek overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 3 steken, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 8 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in volgende 4 steken, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 3 steken, (3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek) 3 keer, vaste in volgende 2 steken, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 4 steken, wissel terug naar Zwart aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 9 – 24 Herhaal Toer 5 – 8 vier keer.

Toer 25 – 26 Herhaal Toer 5 – 6 nog één keer, aan het einde van Toer 26 wissel je naar Kleur D.

Toer 27 – 28 Herhaal Toer 7 – 8 nog één keer.

Toer 29 – 30 Herhaal Toer 5 – 6 nog één keer, aan het einde van toer 30 wissel je naar Kleur D

Toer 31 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, mozaïekstokje in volgende 3 steken, 2 steken overslaan, 1 vaste in volgende steek, 2 lossen, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 3 steken, vaste in volgende steek, 2 lossen, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 1 steek overslaan. Vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 3 steken, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 3 steken, vaste in laatste steek. Keer om.

Toer 32 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste 4 steken, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 4 steken, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan,v aste in volgende 4 steken, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 4 steken, wissel terug naar Zwart aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 33 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, 4 lossen, 3 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende steek, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 2 steken, 5 lossen, 4 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende steek, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende steek, 5 lossen, 4 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende steek, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 2 steken, 4 lossen, 3 steken overslaan, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 34 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste steek, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 7 steken, 5-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 6 steken, 5 lossen, 5-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 7 steken, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in laatste steek, wissel terug naar Kleur D aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 35 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, mozaïekstokje in volgende 3 steken, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, steek overslaan, vaste in volgende 3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 4 steken, vaste in volgende steek, 5 lossen, 4 steken overslaan, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 4 steken, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 3 steken, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 36 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste 4 steken, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 5 steken, 5 lossen, 5-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 5 steken, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 4 steken, wissel terug naar Zwart aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 37 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, 4 lossen, 3 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende steek, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 2 steken, 6 lossen, 5 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 4 steken, 6 lossen, 5 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende steek, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 2 steken, 4 lossen, 3 steken overslaan, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 38 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste steek, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 7 steken, 6 lossen, 6-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 4 steken, 6 lossen, 6-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 7 steken, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in laatste steek, wissel naar Kleur E aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 39 (RS) 1 losse, vaste in eerste steek, mozaïekstokje in volgende 3 steken, vaste in volgende 7 steken, mozaïekstokje in volgende 5 steken, vaste in volgende 4 steken, mozaïekstokje in volgende 5 steken, vaste in volgende 7 steken, mozaïekstokje in volgende 3 steken, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 40 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste steek en elke steek tot einde, keer om.

Wissel nu terug naar de haaknaaldmaat die je voor de hele deken gebruikte om de rest van dit vierkant te haken.

Toer 41 (goede kant) 3 lossen, stokje in volgende steek en elke steek tot einder, keer om.

Toer 42 – 44 Herhaal Toer 41 drie keer, aan het einde van toer 44 wissel je naar Kleur A , keer om.

Rand

Toer 1 (goede kant) 1 losse (telt niet als steek), eerste steek overslaan, halve vaste in volgende steek. 3 lossen (telt als eerste stokje), 2 stokjes in dezelfde steek, (2 steken overslaan, 3 stokjes in volgende steek) tot einde, laatste steek van zijde overslaan, 2 lossen (eerste hoek gemaakt), keer je werk om langs de zijde te gaan haken, ga verder langs lange zijde van de deken met 12 groepjes van 3 stokjes netjes verdeeld tot aan de onderkant, 2 lossen (tweede hoek gemaakt), keer je werk zodat je langs de onderrand kunt gaan haken, mis de eerste steek, 3 stokjes in volgende steek, (2 steken overslaan, 3 stokjes in volgende steek) tot einde zijde, laatste steek overslaan, 2 lossen (derde hoek gemaakt), keer je werk zodat je naar boven langs de zijkant kunt gaan haken, 12 groepjes van 3 stokjes netjes verdeeld over de toeren, 2 lossen (laatste hoek gemaakt), halve vaste in derde beginlosse [12 groepjes van 3 stokjes per zijde met 4 x 2-lossenhoekruimtes.

Toer 2 (verkeerde kant) 3 lossen (telt als eerste stokje), *(2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in hoekruimte, 1 stokje in elke steek tot einde zijde, herhaal vanaf * drie keer, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [55 steken langs boven- en onderrand, en 40 steken langs zijranden, met 4 x 1-lossenruimte]


Week 2 – Uitzicht 5 – Een balkon met uitzicht over een meer

Een kamer met een balkon een een prachtig uitzicht over een meer… spectaculair! Een balkon met planten erop, is een heerlijke plek om te zitten en van het uitzicht te genieten…

Notities

Let goed op de kleurwissels. Toer 2-15 worden gehaakt met de intarsia methode voor de planten. Dit zorgt ervoor dat je strakke kleurwisselingen hebt, omdat de draden niet achter het werk meelopen. Elk deel van de kleur maak je met een andere draad.

Je hebt ongeveer 2 meter Kleur D nodig voor de plantpotten en ongeveer 8,5 meter Kleur G voor elk van de plantjes. Wind ze in kleine bolletjes op. De hoofdkleurbol gebruik je voor de andere pot en plant.

Zorg ervoor dat je het garen waarmee je niet werkt steeds naar de verkeerde kant van het werk legt.

In de toeren waar je de balkontoer haakt, haak je rondom het zwarte garen waar je niet mee werkt tussen de reliëfsteken in om het garen onzichtbaar mee te nemen zodat je er later mee verder kant.

Als je kleur wisselt, doe je dat bij de laatste doorhaal van de laatste steek vóór de nieuwe kleur, tenzij anders aangegeven.

Het schema kun je gebruiken, maar niet voor welke steek er gebruikt wordt. Er zijn verschillende steken, reliëfsteken en lossenruimtes, die zijn niet te zien in het schema.

De keerlossen tellen als steek, tenzij aangegeven. Misschien wil je een steekmarkeerder gebruiken in de bovenste beginlossen om makkelijker te zien waar je de volgende toer moet eindigen.

Gebruik Kleur A haak 38 lossen

Toer 1 (verkeerde kant) 1 stokje in vierde losse vanaf de haaknaald (de drie overgeslagen lossen tellen als eerste stokje), stokje in elke losse tot einde, wissel naar Kleur D aan het einde van de laatste steek, keer om [36 steken]

Toer 2 (goede kant) 3 lossen (telt als eerste stokje hier en verder), stokje in volgende 2 steken, wissel naar Kleur H, stokje in volgende 30 steken, wissel naar volgende bol van Kleur D , stokje in volgende 3 steken, keer om.

Toer 3 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in volgende steek, 2 stokjes in volgende steek, wissel naar Kleur H, volgende steek overslaan, stokje in volgende 28 steken, wissel naar volgende bol Kleur D , steek overslaan, 2 stokjes in volgende steek, stokje in laatste 2 steken, keer om.

In Toer 4 haak je rond het zwarte garen dat je niet gebruikt tussen de reliëfsteken en neem je het onzichtbaar mee om steeds weer naar te kunnen wisselen.

Toer 4 (goede kant) 3 lossen, stokje in volgende 2 steken, 2 stokjes in volgende steek, wissel naar Kleur H, volgende steek overslaan, stokje in volgende 2 steken, wissel naar Zwart aan het einde van de laatste steek, volgende steek overslaan, haak in plaats daarvan een Reliëfvijfdubbelstokje-voor om de 8e steek vanaf rechts in toer 1, wissel terug naar Kleur H aan het einde van de steek. *stokje in volgende 6 steken, wissel terug naar Zwart aan het einde van de 6e steek, volgende steek overslaan, haak in plaats daarvan een reliëfvijfdubbelstokje-voor om de 7e steek vanaf de vorige reliëfsteek, wissel terug naar Kleur H aan het einde van de steek, herhaal vanaf * twee keer, stokje in volgende 2 steken, wissel naar volgende bol Kleur D, steek overslaan, 2 stokjes in volgende steek, stokje in laatste 3 steken, keer om.

Toer 5 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in volgende 4 steken, wissel naar Kleur H, stokje in volgende 26 steken, wissel naar andere bol van Kleur D, stokje in volgende 5 steken, wissel naar eerste bol Kleur G aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 6 (goede kant) 3 lossen, popcorn (goede kant) in volgende steek, (1 losse, steek overslaan, popcorn (goede kant) in volgende steek) 2 keer, 1 stokje in volgende steek, wissel naar Kleur H, stokje in volgende 22 steken, wissel naar tweede bol Kleur G , stokje in volgende steek, popcorn (goede kant) in volgende steek, (1 losse, steek overslaan, popcorn (goede kant)) twee keer, stokje in laatste steek, keer om.

Toer 7 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in bovenkant eerste popcorn, 1 popcorn (verkeerde kant) in 1-lossenruimte voor volgende popcorn, 1 losse, popcorn overslaan, popcorn (verkeerde kant) in 1-lossenruimte voor volgende popcorn, stokje in bovenkant volgende popcorn, stokje in volgende steek, wissel naar Kleur H,  stokje in volgende 22 steken, wissel naar tweede bol Kleur G , stokje in volgende steek, stokje in bovenkant van volgende popcorn, popcorn (verkeerde kant) in 1-lossenruimte voor volgende popcorn, 1 losse, popcorn overslaan, popcorn (verkeerde kant) in 1-lossenruimte voor volgende popcorn, stokje in bovenkant volgende popcorn, stokje in laatste steek, keer om.

In Toer 8 haak je op het niet-gebruikte zwarte garen tussen de reliëfsteken om het garen onzichtbaar mee te nemen en weer naar terug te kunnen wisselen.

Toer 8 (goede kant) 3 lossen, popcorn (goede kant) in volgende steek, 1 losse, popcorn overslaan, popcorn (goede kant) in 1-lossenruimte voor volgende popcorn, losse, popcorn overslaan, popcorn (goede kant) in volgende steek, stokje in volgende steek, wissel naar Zwart , steek overslaan, haak in plaats daarvan een reliëfzesdubbelstokje-voor om de reliëfsteek eronder in toer 4, wissel terug naar Kleur H aan het einde van de steek, *stokje in volgende 6 steken, wissel terug naar Zwart aan het einde van de zesde steek, steek overslaan, haak in plaats daarvan een reliëfzesdubbelstokje-voor om de volgende reliëfsteek eronder in Toer 4, wissel terug naar Kleur H aan het einde van de steek, herhaal vanaf * twee keer, wissel naar de volgende bol Kleur G aan het einde van de laatste reliëfsteek, 1 stokje in volgende steek, popcorn (goede kant) in volgende steek, losse, popcorn overslaan, popcorn (goede kant) in volgende 1-lossenruimte voor volgende popcorn, 1 losse, popcorn overslaan, popcorn (goede kant) in volgende steek, stokje in laatste steek, keer om.

Toer 9 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in bovenkant eerste popcorn, popcorn (verkeerde kant) in 1-lossenruimte voor volgende popcorn, losse, popcorn overslaan, popcorn (verkeerde kant) in 1-lossenruimte voor volgende popcorn, stokje in bovenkant volgende popcorn, wissel naar Kleur H , stokje in volgende 24 steken, wissel naar volgende bol Kleur G , stokje in bovenkant volgende popcorn, popcorn (verkeerde kant) in 1-lossenruimte voor volgende popcorn, losse, popcorn overslaan, popcorn (verkeerde kant) in 1-lossenruimte voor volgende popcorn, stokje in bovenkant volgende popcorn, stokje in laatste steek, keer om.

Toer 10 (goede kant) 3 lossen, popcorn (goede kant) in volgende steek, losse, popcorn overslaan, popcorn (goede kant) in 1-lossenruimte voor volgende popcorn, stokje in bovenkant volgende popcorn, wissel naar Kleur H , stokje in volgende 26 steken, wissel naar volgende bol Kleur G , stokje in bovenkant volgende popcorn, popcorn (goede kant) in 1-lossenruimte voor volgende popcorn, losse, popcorn overslaan, popcorn (goede kant) in volgende steek, stokje in laatste steek, keer om.

Toer 11 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in bovenkant eerste popcorn, popcorn (verkeerde kant) in 1-lossenruimte voor volgende popcorn, stokje in bovenkant volgende popcorn, stokje in volgende steek, wissel naar Kleur J, stokje in volgende 26 steken, wissel naar volgende bol Kleur G , stokje in volgende steek, stokje in bovenkant volgende popcorn, popcorn (verkeerde kant) in 1-lossenruimte voor volgende popcorn, stokje in bovenkant volgende popcorn, stokje in laatste steek, keer om.

Toer 12 (goede kant) 3 lossen, popcorn (goede kant) in volgende steek, popcorn (goede kant) in bovenkant volgende popcorn, stokje in volgende steek, wissel naar Zwart, stokje in volgende 3 steken, steek overslaan, haak in plaats daarvan een reliëfvijfdubbelstokje-voor om de reliëfsteek eronder in Toer 8, *stokje in volgende 6 steken, steek overslaan, haak in plaats daarvan een reliëfvijfdubbelstokje-voor om de volgende reliëfsteek eronder in Toer 8, herhaal vanaf * twee keer, stokje in elk van de volgende 3 steken, wissel naar volgende bol Kleur G , stokje in volgende steek, popcorn (goede kant) in bovenkant volgende popcorn, popcorn (goede kant) in volgende steek, stokje in laatste steek, keer om.

Toer 13 (verkeerde kant) 1 losse (telt niet als steek), vaste in eerste steek, vaste in bovenkant volgende 2 popcorns, vaste in volgende steek, wissel naar Zwart , vaste in volgende 3 steken, reliëfhalfstokje-achter om volgende reliëfsteek, *vaste in volgende 6 steken, reliëfhalfstokje-achter om volgende reliëfsteek, herhaal vanaf * 2 keer, vaste in volgende 3 steken, wissel naar Kleur G , vaste in volgende steek, vaste in bovenkant van volgende 2 popcorns, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 14 (goede kant) 3 lossen, popcorn (goede kant) in volgende 2 steken, stokje in volgende steek, wissel naar Kleur J, stokje in achterste lus van volgende 28 steken, wissel naar Kleur G, stokje in volgende steek, popcorn (goede kant) in volgende 2 steken, stokje in laatste steek, keer om.

Toer 15 (verkeerde kant) 3 lossen, popcorn (verkeerde kant) in bovenkant eerste popcorn, stokje in volgende popcorn, wissel naar Kleur J, stokje in volgende 30 steken, wissel naar volgende bol Kleur G, stokje in bovenkant van volgende popcorn, popcorn (verkeerde kant) in bovenkant van volgende popcorn, stokje in laatste steek, wissel naar Kleur J aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 16 (goede kant) 3 lossen, stokje in bovenkant van volgende popcorn, 1 stokje in elk van de volgende 32 steken, stokje in bovenkant van volgende popcorn, stokje in laatste steek, keer om.

Toer 17 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in volgende steek en elke steek tot einde, keer om.

Toer 18 – 21 Herhaal Toer 17 vier keer, aan het einde van toer 21 wissel je naar Kleur A, keer om.

Rand

Toer 1 (goede kant) 1 losse (telt niet als steek), eerste steek overslaan, halve vaste in volgende steek. 3 lossen (telt als eerste stokje), 2 stokjes in dezelfde steek, (2 steken overslaan, 3 stokjes in volgende steek) tot einde, laatste steek van zijde overslaan, 2 lossen (eerste hoek gemaakt), keer je werk om langs de zijde te gaan haken, ga verder langs lange zijde van de deken met 12 groepjes van 3 stokjes netjes verdeeld tot aan de onderkant, 2 lossen (tweede hoek gemaakt), keer je werk zodat je langs de onderrand kunt gaan haken, mis de eerste steek, 3 stokjes in volgende steek, (2 steken overslaan, 3 stokjes in volgende steek) tot einde zijde, laatste steek overslaan, 2 lossen (derde hoek gemaakt), keer je werk zodat je naar boven langs de zijkant kunt gaan haken, 12 groepjes van 3 stokjes netjes verdeeld over de toeren, 2 lossen (laatste hoek gemaakt), halve vaste in derde beginlosse [12 groepjes van 3 stokjes per zijde met 4 x 2-lossenhoekruimtes.

Toer 2 (verkeerde kant) 3 lossen (telt als eerste stokje), *(2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in hoekruimte, 1 stokje in elke steek tot einde zijde, herhaal vanaf * 3 keer, halve vaste in derde beginlosse, hecht af [55 steken per boven- en onderrand, 40 steken per korte zijde met 4 x 1-lossenhoekruimte]


Rooms with a View

Het CAL patroon wordt gepubliceerd in delen:

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Klik voor je nieuwste haakpatroon:

  • Hert Haakpatronen

  • Hart Haakpatronen

  • Halloween haakpatronen

  • Heks boekenlegger haken

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina