Skip to Content

Rooms with a View – Week 4

Rooms with a View – Week 4

In de prachtige Rooms with a View deken van Coastal Crochet haak je allerlei schitterende uitzichten. Deze keer een uitzicht op een berg en een uitzicht op een woestijnlandschap. Daarnaast leer je deze week hoe je de vierkanten en rechthoeken aan elkaar kunt haken. Veel te doen dus, laten we beginnen!

 1. Stekenuitleg
 2. Uitzicht 6
 3. Uitzicht 7
 4. Aan elkaar haken rechthoeken
 5. Aan elkaar haken vierkanten
 6. Algemene informatie over deze CAL
 7. Week 1
 8. Week 2
 9. Week 3

Stekenuitleg

Losse: Sla de draad om en haal door de lus op de haaknaald
Vaste: Steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes op de haaknaald.
Halfstokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
2samengehaaktevasten:
Steek de haaknaald onder de voorste lus van de eerste steek en meteen onder de voorste lus van de volgende steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
Dubbelstokje:
Sla de draad twee keer om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 4 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Nu heb je 3 lusjes op de haaknaald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 2 lussen op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Je hebt nu 1 dubbelstokje gemaakt.
Reliëfhalfstokje-achter: sla de draad om de haaknaald, steek de naald OM de stam van de aangegeven steek, van ACHTEREN naar VOREN naar ACHTEREN, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes.
Reliëfstokje-achter: sla de draad om de haaknaald, steek de haaknaald OM de stam van de aangegeven steek van ACHTEREN naar VOREN naar ACHTEREN, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee lusjes. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
Reliëfdubbelstokje-voor: sla de draad twee keer om de haaknaald, steek de naald OM de stam van de aangegeven steek, van VOREN naar ACHTEREN naar VOREN, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 3.
Reliëfdriedubbelstokje-voor:
sla de draad drie keer om de haaknaald, steek de naald OM de stam van de aangegeven steek, van VOREN naar ACHTEREN naar VOREN, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 4
Reliëfvierdubbelstokje-voor:
sla de draad vier keer om de haaknaald, steek de naald OM de stam van de aangegeven steek, van VOREN naar ACHTEREN naar VOREN, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 6 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 5
Reliëfvijfdubbelstokje-voor:
sla de draad vijf keer om de haaknaald, steek de naald OM de stam van de aangegeven steek, van VOREN naar ACHTEREN naar VOREN, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 7 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 6
Reliëfzesdubbelstokje-voor:
sla de draad zes keer om de haaknaald, steek de naald OM de stam van de aangegeven steek, van VOREN naar ACHTEREN naar VOREN, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 8 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 7.
Mozaïekstokje:
maak een stokje in de overgeslagen steek van dezelfde kleur er direct onder, 3 toeren lager. Maak de haaknaald voor de 2 toeren lossen langs.
3samengehaaktestokjes:
*sla de draad om, steek de haaknaald in de volgende steek. Sla de draad om en haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes heen* Herhaal van * tot * nog 2 keer. Sla de draad om en haal door alle 4 de lusjes op de haaknaald.
Popcorn (goede kant):
4 stokjes in de volgende steek/ruimte, haal de haaknaald uit de lus, steek de haaknaald van VOREN naar achteren in de bovenkant van het eerste van de vier stokjes, doe de lus weer op de haaknaald en trek de lus door het stokje heen naar voren.
Popcorn (verkeerde kant):
4 stokjes in de volgende steek/ruimte, haal de haaknaald uit de lus, steek de haaknaald van ACHTEREN naar voren in de bovenkant van het eerste van de vier stokjes, doe de lus weer op de haaknaald en trek de lus door het stokje heen naar voren.

Week 4 – Uitzicht Zes – Bergen met Sneeuw erop in de verte

Een kamer met uitzicht op de bergen. Bergen met sneeuw erop kun je zien in de verte en frisse berglucht vult de kamer!

Notities

Voor Toer 10-17 gebruik je de intarsia manier van kleur wisselen. Dit zorgt ervoor dat de kleuren netjes scherp gewisseld worden tussen berg en lucht en zorgt ervoor dat er geen losse draden achter je werk hangen. Elk stuk kleur wordt gehaakt met een ander stuk garen.

Je moet daarvoor wat bolletjes garen knippen. Misschien heb je langere stukken nodig als je losser haakt.

Kleur H: 1 x 400 cm voor de linker zijde en 2 x 600 centimeter voor beide kanten van de middelste berg. Je kunt de bol Kleur H gebruiken zonder te knippen voor de steken aan de rechterkant.

Kleur B: 1 x 550 cm voor de linkerberg en 1 x 600cm voor de middelste berg. Je kunt de hoofdbol Kleur B gebruikten voor de rechterberg, zonder daar apart voor te knippen.

Ecru/Cream: 2 x 100cm voor de bovenkant van de linker- en rechterberg en 1 x 200cm voor de bovenkant van de middelste berg.

Zorg ervoor dat je het garen waar je niet mee werkt aan de achterkant van je werk houdt.

Gebruik Kleur A haak 53 lossen

Toer 1 (verkeerde kant) 1 stokje in vierde losse vanaf de haaknaald (de drie overgeslagen lossen tellen als eerste stokje), stokje in elke losse tot einde, wissel naar Kleur G aan het einde van de laatste steek, keer om [51 steken]

Toer 2 (goede kant) 3 lossen (telt als stokje hier en verder), stokje in volgende steek en elke steek tot einde, keer om.

Toer 3 (verkeerde kant) Herhaal Toer 2.

Toer 4 (goede kant) 4 lossen (telt als dubbelstokje), *stokje in volgende 2 steken, halfstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende steek, halfstokje in volgende 2 steken, stokje in volgende 2 steken, dubbelstokje in volgende steek, herhaal vanaf * vier keer, keer om.

Toer 5 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in dezelfde steek, *stokje in volgende 3 steken, 3samengehaaktestokjes over volgende 3 steken, stokje in volgende 3 steken, 3 stokjes in volgende steek, herhaal vanaf * drie keer, stokje in volgende 3 steken, 3samengehaaktestokjes over volgende 3 steken, stokje in elk van de  volgende 3 steken, 2 stokjes in laatste steek, keer om.

Toer 6 (goede kant) Herhaal Toer 5.

Toer 7 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in dezelfde steek, *stokje in volgende 3 steken, 3samengehaaktevasten over volgende 3 steken, stokje in volgende 3 steken, 3 dubbelstokjes in volgende steek, herhaal vanaf * drie keer, stokje in volgende 3 steken, 3samengehaaktevasten over volgende 3 steken, stokje in volgende 3 steken, 2 stokjes in laatste steek, wissel naar hoofdbol Kleur B aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 8 (goede kant) 1 losse (telt niet als steek), vaste in achterste lus van de eerste steek, *halfstokje in achterste lus van de volgende 2 steken, stokje in de achterste lus van de volgende steek, dubbelstokje in de achterste lus van de volgende 3 steken, stokje in de achterste lus van de volgende steek, halfstokje in de achterste lus van de volgende 2 steken, vaste in achterste lus van de volgende steek, herhaal vanaf * vier keer, keer om.

Toer 9 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in volgende steek en elke steek tot einde, keer om.

De geschreven instructies gaan verder, maar je kunt ook dit schema volgen als je wilt.

Elk vierkant op het schema komt overeen met één stokje haken. We beginnen aan een goede kant toer. Lees de goede kant toeren van rechts naar links en de verkeerde kant toeren van links naar rechts. Elke toer begint met 3 lossen, die telt als stokje.

Wissel van kleur bij de laatste doorhaal van de steek vóór de volgende kleur.

Toer 10 (goede kant) 3 lossen, stokje in volgende 15 steken, wissel naar het eerste 600 cm kleine bolletje Kleur H , stokje in volgende steek wissel naar eerste kleine 600 cm bolletje Kleur B, stokje in volgende 17 steken, wissel naar het tweede bolletje van 600 cm in Kleur H, stokje in volgende steek, wissel naar het tweede 550 centimeter kleine bolletje Kleur H , stokje in elk van de volgende 16 steken, wissel naar het derde 400 cm bolletje Kleur H bij het einde van je laatste steek, keer om.

Alle kleine bolletje Kleur B en Kleur H zitten nu aan je werk. Als je kleurwisselt pak je steeds het bolletje dat bij dat blok hoort. Je hebt dus geen losse draadjes achter het werk. In het schema is duidelijk te zien hoe het er uit moet komen te zien.

Toer 11 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in volgende steek, wissel naar Kleur B, stokje in volgende 13 steken, wissel naar Kleur H, stokje in volgende 3 steken, wissel naar Kleur B, stokje in volgende 15 steken, wissel naar Kleur H, stokje in volgende 3 steken, wissel naar Kleur B, stokje in volgende 13 steken, wissel naar hoofdbol Kleur H, stokje in volgende 2 steken, keer om.

Toer 12 (goede kant) 3 lossen, stokje in volgende 2 steken, wissel naar Kleur B, stokje in volgende 11 steken, wissel naar Kleur H , stokje in volgende 5 steken, wissel naar Kleur B, stokje in volgende 13 steken, wissel naar Kleur H, stokje in volgende 5 steken, wissel naar Kleur B, stokje in volgende 11 steken, wissel naar Kleur H , stokje in laatste 3 steken, keer om.

Toer 13 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in volgende 3 steken, wissel naar Kleur B, stokje in volgende 9 steken, wissel naar Kleur H, stokje in volgende 7 steken, wissel naar Kleur B, stokje in volgende 11 steken, wissel naar Kleur H, stokje in volgende 7 steken, wissel naar Kleur B, stokje in volgende 9 steken, wissel naar hoofdbol Kleur H, stokje in laatste 4 steken, keer om.

Toer 14 (goede kant) 3 lossen, stokje in volgende 4 steken, wissel naar Kleur B, stokje in volgende 7 steken, wissel naar Kleur H , stokje in volgende 9 steken, wissel naar Kleur B, stokje in volgende 9 steken, wissel naar Kleur H, stokje in volgende 9 steken, wissel naar Kleur B, stokje in volgende 7 steken, wissel naar Kleur H, stokje in laatste 4 steken, keer om.

Toer 15 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in volgende 5 steken, wissel naar eerste bolletje Ecru/Cream, stokje in volgende 5 steken, wissel naar Kleur H, stokje in volgende 11 steken, wissel naar tweede bolletje Ecru/Cream, stokje in volgende 7 steken, wissel naar Kleur H, stokje in volgende 11 steken, wissel naar derde bolletje Ecru/Cream, stokje in volgende 5 steken, wissel naar Kleur H, stokje in laatste 6 steken, keer om.

Toer 16 (goede kant) 3 lossen, stokje in volgende 6 steken, wissel naar Ecru/Cream, stokje in volgende 3 steken, wissel naar Kleur H, stokje in elk van de volgende 13 steken, wissel naar Ecru/Cream, stokje in volgende 5 steken, wissel naar Kleur H, stokje in volgende 13 steken, wissel naar Ecru/Cream, stokje in volgende 3 steken, wissel naar Kleur H, stokje in laatste 7 steken, keer om.

Toer 17 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in volgende 7 steken, wissel naar Ecru/Cream, stokje in volgende steek, wissel naar Kleur H, stokje in volgende 15 steken, wissel naar Ecru/Cream, stokje in volgende 3 steken, wissel naar Kleur H, stokje in volgende 15 steken, wissel naar Ecru/Cream, stokje in volgende steek, wissel naar Kleur H, stokje in laatste 8 steken, keer om.

In Toer 18 ga je verder met het gebruiken van de hoofdbol Kleur H, de hele toer.

Toer 18 (goede kant) 3 lossen, stokje in elk van de volgende 24 steken, wissel naar Ecru/Cream, stokje in volgende steek, wissel terug naar Kleur H, stokje in elk van de volgende 25 steken, keer om.

Toer 19 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in volgende steek en elke steek tot einde, keer om.

Toer 20 (goede kant) 3 lossen, stokje in volgende steek en elke steek tot einde, hecht af.

Toer 21 (goede kant) Houd de GOEDE KANT naar je toe en ga terug naar het begin van toer 20, hecht Kleur A aan in de eerste steek (dat is de derde beginlosse) 3 losse, stokje in de volgende steek en elke steek tot einde, keer om.

Toer 22 (verkeerde kant) 2 lossen (telt als eerste halfstokje), halfstokje in volgende steek en elke steek tot einde, keer om.

Rand

Toer 1 (goede kant) 1 losse (telt niet als steek), eerste steek overslaan, halve vaste in volgende steek, 3 lossen (telt als eerste stokje), 2 stokjes in dezelfde steek, (2 steken overslaan, 3 stokjes in volgende steek) tot einde, laatste steek van zijkant overslaan,2 lossen (eerste hoek gemaakt), keer werk om langs andere zijde te gaan werken, ga door langs de zijkant met 12 groepjes van 3 stokjes netjes verdeeld over de toeren naar de onderkant, 2 lossen (tweede hoek gemaakt), keer werk om langs de onderrand te haken, eerste steek overslaan, 3 stokjes in volgende steek, (2 steken overslaan, 3 stokjes in volgende steek) tot einde van zijkant, laatste steek overslaan, 2 lossen (derde hoek gemaakt), keer je werk zodat je langs de zijkant kunt haken, ga verder met 12 groepjes van 3 stokjes netjes verdelen over het einde van de toeren, 2 lossen (laatste hoek), halve vaste in derde beginlosse, keer om [17 groepjes van 3 stokjes langs boven- en onderrand, 12 groepjes van 3 stokjes langs elke zijrand met 4 x 2-lossenhoekruimtes]

Toer 2 (verkeerde kant) 3 lossen (telt als eerste stokje), *(2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in hoekruimte, 1 stokje in elke steek tot einde zijde, herhaal vanaf * drie keer, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [55 steken langs boven- en onderrand, en 40 steken langs zijranden, met 4 x 1-lossenruimte]


Uitzicht Zeven – Een woestijnlandschap

Een kamer met uitzicht over een woestijnlandschap. Misschien is het een hotelkamer. Het is heet buiten maar koel in de kamer terwijl je over het droge landschap staart…

Notities

Dit vierkant wordt gemaakt met de Inset Mozaïek techniek. Er zijn geschreven instructies en er is ook een schema als je dat liever volgt. Ik raad je aan om een halve haaknaaldmaat groter te gebruiken dan voor de rest van je deken, omdat mozaïek haken een dichtere stof maakt.

In het schema is elk vierkant 1 steek (een vaste, mozaïekstokje of losse). Elke rij in het schema is TWEE toeren haken. Lees de goede kant van rechts naar links en de verkeerde kant van links naar rechts. Elke toer begint met 1 losse en een vaste in dezelfde steek, elke toer eindigt met 1 vaste in de laatste steek.

Het eerste vierkant van de goede kant toeren laat zien met welke kleur je die toer moet haken. Hecht het garen niet af aan het eind van elke toer, je neemt het langs de zijkant van je werk mee omhoog om in latere toeren weer mee verder te haken.

Op de goede kant toeren: als een hokje dezelfde kleur heeft als het garen waarmee je haakt, maak je een vaste of een mozaïekstokje. Als het vierkant een contrasterende kleur heeft, haak je 2 lossen voor 1 vierkant, 3 lossen voor 2 vierkanten, 4 lossen voor 3 vierkanten etc en mis je de overeenkomstige steken.

Gebruik Kleur A en een haaknaaldmaat een halve mm groter, haak 37 lossen.

Toer 1 (goede kant) 1 vaste in tweede losse vanaf de haaknaald en elke losse tot einde, keer om [36 steken]

Toer 2 (verkeerde kant) 1 losse (telt niet als steek hier en verder), vaste in elke steek, wissel naar Kleur C aan het einde van de laatste steek, keer om [36 steken]

Toer 3-7: 1 losse, vaste in elke steek, keer om.

Toer 8 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in elke steek, wissel naar Kleur B aan het einde van de laatste steek, keer om [36 steken]

Toer 9 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, (5 lossen, 4 steken overslaan, vaste in volgende steek) 2 keer, 6 lossen, 5 steken overslaan, vaste in volgende 4 steken, 6 lossen, 5 steken overslaan, vaste in volgende steek, (5 lossen, 4 steken overslaan, vaste in volgende steek) 2 keer, keer om.

Toer 10 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in de eerste steek, (5 lossen, 5-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek) 2 keer, 6 lossen, 6-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 4 steken, 6 lossen, 6-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, (5 lossen, 5-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek) 2 keer, wissel terug naar Kleur C aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 11 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, (mozaïekstokje in volgende 4 steken, vaste in volgende steek) 2 keer, mozaïekstokje in volgende 5 steken, vaste in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 5 steken, vaste in volgende steek, (mozaïekstokje in volgende 4 steken, vaste in volgende steek) 2 keer, keer om.

Toer 12 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste 17 steken, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 17 steken, wissel terug naar Kleur B aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 13 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, 2 lossen, steek overslaan, vaste in volgende steek, 4 lossen, 3 steken overslaan, vaste in volgende 4 steken, 4 lossen, 3 steken overslaan, vaste in volgende steek, 4 lossen, 3 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, (4 lossen, 3 steken overslaan, vaste in volgende steek) 2 keer, vaste in volgende 3 steken, 4 lossen, 3 steken overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 1 steek overslaan, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 14 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 4 steken, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 2 steken, (4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek) 2 keer, vaste in volgende 3 steken, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in laatste steek, wissel terug naar Kleur C aan het einde van de laatste steek.

Toer 15 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, mozaïekstokje in volgende 3 steken, vaste in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, (vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 3 steken) 2 keer, 3 lossen, 2 steken overslaan, (mozaïekstokjes in volgende 3 steken, vaste in volgende steek) 2 keer, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 3 steken, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende steek, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 16 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste 7 steken, (3 lossen, 3-lossenruitme overslaan, vaste in volgende 8 steken) 2 keer, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 7 steken, wissel terug naar Kleur B aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 17 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 4 lossen, 3 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, 4 lossen, 3 steken overslaan, vaste in volgende steek, 5 lossen, 4 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende 3 steken, 2 lossen, steek overslaan, vaste in volgende steek, 4 lossen, 3 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende steek, 2 steken overslaan, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 18 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste steek, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 4 lossen, vaste in volgende 2 steken, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 5 steken, 5 lossen, 5-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 2 steken, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in laatste steek, wissel terug naar Kleur C aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 19 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, mozaïekstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 3 steken, 3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 3 steken, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 4 steken, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende steek, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 3 steken, 3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 3 steken, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 2 steken, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 20 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste 7 steken, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 5 steken, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 8 steken, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 7 steken, wissel terug naar Kleur B aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 21 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, 5 lossen, 4 steken overslaan, vaste in volgende 2 steken, mozaïekstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende 2 steken, 4 lossen, 3 steken overslaan, vaste in volgende 3 steken, mozaïekstokje in volgende 2 steken, 2 lossen, steek overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, 4 lossen, 3 steken overslaan, vaste in volgende 2 steken, mozaïekstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende 2 steken, 5 lossen, 4 steken overslaan, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 22 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste steek, 5 lossen, 5-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 6 steken, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 2 steken, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 5 steken, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 6 steken, 5 lossen, 5-lossenruimte overslaan, vaste in laatste steek, wissel naar Kleur C aan het einde van de laatste steek.

Toer 23 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, mozaïekstokje in volgende 4 steken, 2 lossen, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 1 steek overslaan, mozaïekstokje in volgende 3 steken, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 3 steken, 2 lossen, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 1 steek overslaan, mozaïekstokje in volgende 4 steken, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 24 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste vijf steken, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 3 steken, (3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek) 3 keer, vaste in volgende 2 steken, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 5 steken, wissel terug naar Kleur B aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 25 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, 5 lossen, 4 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende steek, 2 lossen, 1 steek overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, 2 lossen, steek overslaan, mozaïekstokje in volgende steek, 4 lossen, 3 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, (2 lossen, 1 steek overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken) 2 keer, 4 lossen, 3 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende steek, 2 lossen, 1 steek overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, 2 lossen, 1 steek overslaan, mozaïekstokje in volgende steek, 5 lossen, 4 steken overslaan, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 26 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste steek, 5 lossen, 5-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 2 steken, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 2 steken, (2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 2 steken) 2 keer, 4 lossen, 4-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 2 steken, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 5 lossen, 5-lossenruimte overslaan, vaste in laatste steek, wissel naar Kleur J bij de laatste doorhaal van de laatste steek, keer om.

Toer 27 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, mozaïekstokje in volgende 4 steken, 2 lossen, 1 steek overslaan, mozaïekstokje in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende steek, 2 lossen, 1 steek overslaan, mozaïekstokje in volgende 3 steken, (3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende steek) 3 keer, mozaïekstokje in volgende 2 steken, 2 lossen, 1 steek overslaan, mozaïekstokje in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende steek, 2 lossen, 1 steek overslaan, mozaïekstokje in volgende 4 steken, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 28 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste 5 steken, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 3 steken, (3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek) 3 keer, vaste in elk van de volgende 2 steken, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 5 steken, wissel terug naar Kleur B aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 29 – 30 Herhaal Toer 25 – 26

Toer 31 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, mozaïekstokje in volgende 4 steken, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende steek, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 3 steken, (3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende steek) 2 keer, vaste in volgende 2 steken, mozaïekstokje in volgende 3 steken, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende steek, vaste in volgende steek, mozaïekstokje in volgende 4 steken, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 32 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste 7 steken, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 8 steken, (3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek) 2 keer, vaste in volgende 4 steken, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 7 steken, wissel terug naar Kleur B aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 33 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, 7 lossen, 6 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, 6 lossen, 5 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, 2 lossen, 1 steek overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, 9 lossen, 8 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 2 steken, 7 lossen, 6 steken overslaan, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 34 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste steek, 7 lossen, 7-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 2 steken, 9 lossen, 9-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 2 steken, 2 lossen, 2-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 2 steken, 6 lossen, 6-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 2 steken, 7 lossen, 7-lossenruimte overslaan, vaste in laatste steek, wissel terug naar Kleur J aan het einde van de laatste steek, (hecht Kleur B af) keer om.

Toer 35 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste steek, mozaïekstokje in volgende 6 steken, vaste in volgende 2 steken, mozaïekstokje in volgende 5 steken, vaste in volgende 2 steken, mozaïekstokje in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, mozaïekstokje in volgende 8 steken, vaste in volgende 2 steken, mozaïekstokje in volgende 6 steken, vaste in laatste steek, keer om.

Toer 36 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste 17 steken, 3 lossen, 3-lossenruimte overslaan, vaste in volgende 17 steken, (wissel niet van kleur),keer om.

Voor de middelste cactus van Toer 37 en 38 heb je maar een klein beetje Kleur B nodig in het midden, zoals aangegeven.

Toer 37 (goede kant) 1 losse, vaste in eerste 17 steken, wissel naar Kleur B , mozaïekstokje in volgende 2 steken, wissel naar Kleur J (hecht kleur B af), vaste in volgende 17 steken, keer om.

Toer 38 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in eerste 17 steken, wissel naar Kleur B, vaste in volgende 2 steken, wissel terug naar Kleur J (hecht Kleur B af), vaste in volgende 17 steken, keer om.

Toer 39 – 40 1 losse, vaste in elke steek tot einde, keer om

Wissel nu terug naar de haaknaaldmaat die je voor de hele deken gebruikt om dit vierkant af te maken.

Toer 41 (goede kant) 3 lossen, stokje in volgende steek en elke steek tot einde, keer om.

Toer 42 – 44 Herhaal Toer 41 drie keer, aan het einde van Toer 44 wissel je naar Kleur A, keer om.

Rand

Toer 1 (goede kant) 1 losse (telt niet als steek), eerste steek overslaan, halve vaste in volgende steek. 3 lossen (telt als eerste stokje), 2 stokjes in dezelfde steek, (2 steken overslaan, 3 stokjes in volgende steek) tot einde, laatste steek van zijde overslaan, 2 lossen (eerste hoek gemaakt), keer je werk om langs de zijde te gaan haken, ga verder langs lange zijde van de deken met 12 groepjes van 3 stokjes netjes verdeeld tot aan de onderkant, 2 lossen (tweede hoek gemaakt), keer je werk zodat je langs de onderrand kunt gaan haken, mis de eerste steek, 3 stokjes in volgende steek, (2 steken overslaan, 3 stokjes in volgende steek) tot einde zijde, laatste steek overslaan, 2 lossen (derde hoek gemaakt), keer je werk zodat je naar boven langs de zijkant kunt gaan haken, 12 groepjes van 3 stokjes netjes verdeeld over de toeren, 2 lossen (laatste hoek gemaakt), halve vaste in derde beginlosse [12 groepjes van 3 stokjes per zijde met 4 x 2-lossenhoekruimtes.

Toer 2 (verkeerde kant) 3 lossen (telt als eerste stokje), *(2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in hoekruimte, 1 stokje in elke steek tot einde zijde, herhaal vanaf * drie keer, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [55 steken langs boven- en onderrand, en 40 steken langs zijranden, met 4 x 1-lossenruimte]

Zon

Gebruik Kleur C, maak een magische ring.

Toer 1 (goede kant) 4 lossen (telt niet als steek), 16 dubbelstokjes in de ring, halve vaste in eerste dubbelstokje om toer te sluiten, hecht af [16 steken]

Gebruik de foto als richtlijn, naai de zon op het vierkant.

Het aan elkaar zetten van rechthoeken en vierkanten

Alle rechthoeken en vierkanten worden nu aan elkaar gezet. Leg ze zo neer als op de foto.

Begin met Uitzicht 1 (het hoofd rechthoek voor het midden) en maak het vast aan Uitzicht 2. Leg de bovenkant van Uitzicht 2 zo neer dat het de onderkant van Uitzicht 1 raakt. Plaats de verkeerde kanten tegen elkaar aan met de goede kanten naar buiten gericht, met de randen klaar om aan elkaar te maken.

Rechthoeken aan elkaar maken

Hecht Kleur A aan in de buitenste rechterhoekruimte van alleen de voorste rechthoek, 1 losse, steek de haaknaald in de overeenkomstige hoekruimte van de achterste rechthoek, halve vaste, 1 losse, halve vaste in eerste steek van voorkant rechthoek, 1 losse, eerste steek op achterste rechthoek overslaan, halve vaste in volgende steek op achterste rechthoek, 1 losse, *steek op voorste rechthoek overslaan, halve vaste in volgende steek op voorste rechthoek, 1 losse, steek overslaan op achterste rechthoek, halve vaste in volgende steek op achterste rechthoek, 1 losse, herhaal vanaf * tot einde laatste steek op voorste rechthoek, 1 losse, laatste steek op achterste rechthoek overslaan, halve vaste in hoekruimte van achterste rechthoek, 1 losse, halve vaste in hoekruimte van voorste rechthoek, hecht af.

Maak nu Uitzicht 6 (de besneeuwde bergen) aan Uitzicht 1 vast. Leg de onderkant van Uitzicht 6 zo neer dat het de bovenkant van Uitzicht 1 raakt. Leg de VERKEERDE KANTEN tegen elkaar aan, met de GOEDE KANTEN naar buiten, met de randen klaar om ze aan elkaar te zetten. Volg de instructies hierboven.

Zet nu de vier vierkanten aan de rechter zijde aan elkaar om een lange verticale strip te maken en dan de vierkanten van de linkerzijde om een lange strip te vormen. Zet de vierkanten op dezelfde manier aan elkaar als de rechthoeken, maar omdat er 40 steken zijn, eindig je steeds op het achterste vierkant. Volg de instructies hieronder.

Vierkanten aan elkaar maken

Hecht Kleur A aan in een rechterbuitenhoek van een voorste vierkant, 1 losse, steek de haaknaald in de overeenkomstige hoekruimte van het achterste vierkant, halve vaste, 1 losse, halve vaste in eerste steek op eerste vierkant, 1 losse, eerste steek op achterste vierkant overslaan, halve vaste in volgende steek op achterste vierkant, 1 losse, *steek op voorste vierkant overslaan, halve vaste in volgende steek op voorste vierkant, 1 losse, steek op achterste vierkant overslaan, halve vaste in volgende steek op achterste vierkant, 1 losse, herhaal vanaf * tot laatste steek van achterste vierkant, 1 losse, laatste steek op voorste vierkant overslaan, halve vaste in hoekruimte van voorste vierkant, 1 losse, halve vaste in hoekruimte van achterste vierkant, hecht af. Zet de andere 3 strips op dezelfde manier aan elkaar. Plaats de verkeerde kanten tegen elkaar met de goede kanten dus naar buiten. Elke keer dat je in een hoekruimte komt, haak je de hoekruimtes van voor en achterste vierkant of rechthoek zoals volgens de instructies van ‘vierkanten aan elkaar maken’ hier direct boven. Blijf heen en weer steken maken.


Rooms with a View

Het CAL patroon wordt gepubliceerd in delen:

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Klik voor je nieuwste haakpatroon:

 • Toverstaf boekenlegger haken

 • Rits etui – Gratis haakpatroon

 • Zwaard boekenlegger haken

 • Hert Haakpatronen

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina