Skip to Content

Gratis haakpatroon Glas-in-Lood Muts

Gratis haakpatroon Glas-in-Lood Muts

De briljante Kat van Krazy Kabbage heeft een set ontworpen van Glas-in-Lood patronen, bestaande uit een muts (dit patroon!!), een col en vingerloze handschoenen.

Je kunt zoveel verschillende dingen maken! Met de herfst voor de deur is het heerlijk om warme accessoires te haken, dus daar is dit een uitstekend begin voor!

Ik heb recent de Millstone steek ontdekt en ben verliefd geworden op de textuur ervan.

Het is prachtig om te zien hoe het netwerk van lijnen de stukjes kleur omringt en hoe dat samen de uitstraling van een glas-in-lood raam geeft.

Het doet me denken aan bezoekjes aan oude kerken en kathedralen, in Engeland, met het zonlicht door de enorme ruiten, die dan eeuwenoude verhalen vertellen.

Er hoort bij deze muts ook het patroon van vingerloze handschoenen en van een col.

De muts ziet er misschien uit als van-beneden-naar-boven project, maar het is gewoon een platte lap.

Door het patroon is het logischer om zijwaarts te werken.

Ik heb een extra lijntje toegevoegd tussen de rand en de muts voor wat extra structuur en ik ben daar heel blij mee! Zo mooi, zacht en gezellig, deze muts!


Glas in Lood Muts – Gratis Nederlandstalig Haakpatroon

Deze prachtige muts is ontworpen met de millstone steek. De schitterende  kleuren van het gestreepte garen steken mooi af tegen het donkergrijze garen.

Deze muts kan in elke maat gemaakt worden, als beanie, als slouch of als messy-bun-muts. Het patroon wordt plat gehaakt, en het ziet er misschien moeilijk uit, maar het is een simpel herhaald patroon, zeer leuk om te maken.

Je mag de spullen die je maakt van dit patroon verkopen, maar fijn als je Krazy Kabbage vernoemd en als je ook Een Mooi Gebaar noemt word ik helemaal blij!


Materialen

Loops & Threads Wellness Baby (fine gewicht; 70% acryl, 30% Amicor acryl) in Charcoal (hoofdkleur), Loops & Threads Joy DK (light gewicht; 100% anti-pilling acryl) in de kleur Tropical (contrastkleur)

Je hebt haaknaald 3,5 mm nodig (of andere op basis van je garen), meetlint, stopnaald en schaar.

Je vindt hieronder een tabel voor de afmetingen van de muts.


Indien je ervoor kiest om met Lana Grossa Gomitolo Versione te werken, heb ik nog wel een tip. Het kleurverloop van dat garen gaat vrij langzaam. Voor deze Col betekende het dat er ongeveer 3 “banen” waren met steeds dezelfde kleur, voor de volgende kleur tevoorschijn kwam. Ik vond dat zelf niet mooi, dus heb steeds stukken weggeknipt na elke “baan”. Die stukken heb ik bij de volgende keer dat die kleur weer aan de beurt was, weer gebruikt, met weinig verlies van garen.


AFMETINGEN

 HoofdomtrekHoogte (meer voor een slouch)
Preemie23-30 cm7,6-10,2 cm
Baby35-41 cm14-16 cm
Peuter41-46 cm16-18,5 cm
Kind46-51 cm18,5-21 cm
Tiener51-56 cm21-23 cm
Vrouw53-58 cm22-24 cm
Man56-61 cm23-25,5 cm

Stekenuitleg

Klik op de naam van de steek om naar een uitgebreide foto-tutorial te gaan.

Vaste: Steek de naald door de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen. 
Halve vaste:
Steek de naald door de aangegeven steek, sla de draad om en haal meteen door de steek én het lusje op de haaknaald heen.
Halfstokje:
Sla de draad om, steek de naald door de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle 3 de lusjes heen. 
Stokje:
Sla de draad om, steek de naald door de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Sla de draad om en haal door de laatste 2 lusjes heen. 
Reliëfstokje-voor:
Sla de draad om, steek de naald van voor naar achteren naar voren, van rechts naar links OM de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Sla de draad om en haal door de laatste 2 lusjes heen. 
Reliëfstokje-achter:
Sla de draad om, steek de naald van achteren naar voor naar achteren, van rechts naar links OM de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Sla de draad om en haal door de laatste 2 lusjes heen. 
Alleen in achterste lussen:
Haaksteken bestaan uit V-vormen aan de bovenkant. Steek de naald alleen door de achterste lus van die V-vorm heen. 
Al hakend vasten opzetten:deze manier vervangt de lossenketting en de toer met vasten. Te ingewikkeld om uit te leggen in een klein stukje tekst, maar zeer zeker de moeite waard om te leren. Klik op deze link om alles over deze manier van opzetten te leren!!


Patroon

Bij het patroon van de Col zie je stap-voor-stap foto’s van de steek!

Met de hoofdkleur zet je al hakend een veelvoud van 10 vasten op. De hoeveelheid bepaal je door de gehaakte vasten op te meten en in de tabel onder hoogte te kijken. In het voorbeeld is een slouchie gehaakt met 60 opgezette vasten (50 voor het patroon en 10 voor de rand). 1 losse en keer om.

Toer 1: vaste in achterste lus van eerste 10 steken (hetzelfde aantal steken als de rand). Reliëfstokje-voor om volgende steek, wissel bij de laatste doorhaal naar de contrastkleur. Laat de hoofdkleur naar de achterkant van het werk vallen, neem ’t niet mee en knip ’t niet af).

Haak met de contrastkleur in beide lussen: *vaste, halfstokje, stokje in volgende 5, halfstokje, vaste. 1 losse, volgende steek overslaan. Herhaal vanaf * tot einde toer. Eindig met een vaste in de laatste steek. 1 losse en keer om.

Toer 2 (verkeerde kant): *vaste, halfstokje, stokje in volgende 5 steken, halfstokje, vaste. 1 losse, volgende steek overslaan. Herhaal vanaf * tot rand, eindig met een vaste en wissel daarbij bij de laatste doorhaal naar de hoofdkleur. Laat de contrastkleur vallen aan de kant die naar je toe ligt. Reliëfstokje-achter om reliëfstokje-voor van vorige toer. Werk alleen in de achterste lussen: vaste in laatste 10 steken (of hoeveel steken je hebt voor de rand), 1 losse en keer om.

Toer 3: vaste in achterste lus van eerste 10 steken (of zoveel steken als je hebt voor de rand). Reliëfstokje-voor in reliëfstokje-achter van vorige toer (wissel niet van kleur). Werk in beide lussen: *vaste in elk van de volgende 9 steken, stokje in overgeslagen steek op opzettoer of toer 9 bij de herhaling. Herhaal vanaf * tot einde, eindig met vaste in laatste steek. 1 losse en keer om.

Toer 4 (verkeerde kant): vaste in elke steek tot rand. Reliëfstokje-achter om reliëfstokje-voor van vorige toer. Werk alleen in de achterste lussen: vaste in laatste 10 (of zoveel steken als je hebt voor de rand), 1 losse, keer om.

Toer 5: Vaste in achterste lussen van eerste 10 steken (of zoveel steken je hebt voor de rand). Reliëfstokje-voor om reliëfstokje-achter van vorige toer, wissel bij laatste doorhaal naar contractkleur. Laat hoofdkleur naar de achterkant vallen. Werk met contrastkleur door beide lussen: stokje in eerste twee steken, halfstokje, vaste, 1 losse, volgende steek overslaan. *vaste, halfstokje, stokje in volgende 5 steken, halfstokje, vaste, 1 losse, volgende steek overslaan. Herhaal vanaf * tot er nog 4 steken over zijn. Vaste, halfstokje, stokje in laatste 2 steken. 2 lossen en keer om.

Toer 6 (verkeerde kant): stokje in eerste 2 steken, halfstokje, vaste, 1 losse, steek overslaan. *vaste, halfstokje, stokje in volgende 5, halfstokje, vaste, 1 losse, steek overslaan. Herhaal vanaf * tot 4 steken voor rand.

Vaste, halfstokje, stokje in volgende 2, wissel naar hoofdkleur bij laatste doorhaal van laatste stokje (laat contractkleur aan de kant naar je toe vallen). Reliëfstokje-achter rond reliëfstokje-voor van vorige toer. Vaste in achterste lus van laatste 10 steken (of zoveel steken als je hebt voor de rand), 1 losse, keer om.

Toer 7: vaste in achterste lus van eerste 10 steken (of zoveel je hebt voor de rand), reliëfstokje-voor om reliëfstokje-achter van vorige toer (wissel niet van kleur). Werk in beide lussen: vaste in volgende 4 steken, stokje in overgeslagen steek van toer 4. *vaste in volgende 9 steken, stokje in overgeslagen steek van toer 4. Herhaal vanaf * tot 4 steken over zijn. Vaste in laatste 4 steken. 1 losse en keer om.

Toer 8 (verkeerde kant): vaste in elke steek tot vlak voor rand. Reliëfstokje-achter om reliëfstokje-voor van vorige toer. Vaste in achterste lus van laatste 10 steken (of zoveel steken je hebt voor de rand), 1 losse en keer om.

Herhaal toer 1-8 tot je de gewenste afmeting hebt bereikt. De laatste herhaling stop je aan het eind van toer 7. Meet voor de zekerheid nog even op. 


Afwerking

Naai met de muts binnenstebuiten de laatste toer vast aan de opzettoer, met halve vasten. Hecht af en werk de draadjes weg.

Voor een beanie: naai met de muts nog steeds binnenste buiten een rondje om de bovenrand van de muts. Trek stevig dicht en leg er een knoop in. Werk de draadjes weg. Keer de muts weer goed.

Messy Bun: Maak de hoofdkleur vast aan de bovenkant van de muts. 1 losse, haak om een stevig haarelastiek, vaste in dezelfde steek. Werk steeds rondom het elastiek en de muts, vaste in het einde van elke toer. Halve vaste in eerste vaste, hecht af en werk de draadjes weg.

Geniet van je nieuwe muts!

Je kunt foto’s delen via de social media kanalen van Krazy KabbageFacebook of Instagram met @krazykabbage en #krazykabbage.

Of natuurlijk via de social media kanalen van Een Mooi Gebaar: Facebook en Instagram met @eenmooigebaar en #eenmooigebaar

Als je Ravelry gebruikt, kun je je project via deze link vinden: Ravelry.


Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!