Skip to Content

Granny Telefoonhoesje

Granny Telefoonhoesje

Ik wandel graag en heb dan ook graag muziek of een luisterboekje aan. Dat vind ik heerlijk ontspannend! Alleen heb ik vaak geen zakken in m’n (zomer)kleding en ben ik ook niet echt het type voor een standaard handtas in m’n handen 🙂

Daarom bedacht ik dit hele eenvoudige granny telefoonhoesje. Het bestaat uit 4 granny squares die in de laatste toer aan elkaar gezet worden.

Materialen

Restjes garen in verschillende kleuren, bijpassende haaknaaldmaat, stopnaald en schaar

Stekenuitleg (klik op de steek op naar een tutorial erover te gaan!)

Magische ring
Losse
Stokje
Staand-stokje
Al hakend stokjes opzetten

Haakpatroon Granny Square

Maak de eerste granny square zo groot als nodig is zodat je telefoon er makkelijk in past. De tweede, derde en vierde maak je één toer kleiner. Vervolgens zet je met een laatste toer eerst de tweede aan één kant aan de eerste vast, de derde met drie kanten vast aan de tweede en de vierde met drie kanten aan de eerste en derde vast. Ingewikkeld? Ik leg t rustig uit!

Toer 1: magische ring met daarin: 3 lossen, 2 stokjes, *2 lossen, 3 stokjes* x 3, 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. .Hecht af.

Toer 2: staand-stokje in willekeurige hoekruimte, nog 2 stokjes in dezelfde, hoek. *(3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in volgende hoekruimte. Herhaal vanaf * nog 2 keer. 3 stokjes in eerste hoekruimte, 2 lossen, halve vaste in staand-stokje om toer te sluiten.

Toer 3: staand-stokje in willekeurige hoekruimte, nog 2 stokjes in dezelfde, hoek. 3 stokjes in zijkantruimte. *(3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in volgende hoekruimte. 3 stokjes in zijkantruimte. Herhaal vanaf * nog 2 keer. 3 stokjes in eerste hoekruimte, 2 lossen, halve vaste in staand-stokje om toer te sluiten.

Toer 4 en verder: staand-stokje in willekeurige hoekruimte, nog 2 stokjes in dezelfde, hoek. 3 stokjes in alle zijkantruimtes. *(3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in volgende hoekruimte. 3 stokjes in alle zijkantruimtes. Herhaal vanaf * nog 2 keer. 3 stokjes in eerste hoekruimte, 2 lossen, halve vaste in staand-stokje om toer te sluiten.

Aan elkaar maken

Je hebt nu één granny square die een toer groter is dan de rest. Die noemen we granny 1 (links op onderstaande foto)

Vierkant 1 aan 2

Op granny 2 hecht je aan met een staand-stokje in een willekeurige hoekruimte. Haak in dezelfde ruimte nog 2 stokjes. Haak in alle zijkant ruimtes 3 stokjes. Haak in de volgende hoek ook 3 stokjes, dan 1 losse. Nu maak je een halve vaste in de hoekruimte van granny 1, terwijl de grannies met de verkeerde kanten tegen elkaar aanliggen.

Dan maak je 1 losse en weer 3 stokjes in dezelfde hoekruimte van granny 2. Dan maak je een halve vaste in de ruimte tussen de 3stokjesgroepjes op granny 1.

Haak nu 3 stokjes in de volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen op granny 2 (zie stopnaald onder)

Nu haak je weer een halve vaste in de volgende ruimte tussen 3stokjesgroepen van granny 1.

Dit heen en weertje blijf je herhalen tot de volgende hoek.

In de hoek van granny 2 haak je 3 stokjes, 1 losse, dan een halve vaste in de hoek van granny 1, 1 losse, dan weer 3 stokjes in dezelfde hoekruimte van granny 2.

Nu haak je de toer gewoon rondom vast, zonder vast te maken ergens aan 🙂

Nu ga je de onderkant van het hoesje maken. Die komt aan drie kanten vast te zitten. De kant op de plek waar je granny 1 aan granny 2 gehaakt hebt, blijft open, anders past je telefoon er immers niet in.

Vierkant 3 aan 1 en 2

Op vierkant 3 haak je 3 stokjes in een hoekruimte, 3 stokjes op de zijkant ruimtes en dan 3 stokjes in de volgende hoekruimte. 1 losse. (zie onderstaande foto)

Nu leg je de twee aan elkaar gehaakte vierkanten met de goede kant naar beneden op tafel. de verkeerde kanten van het derde vierkant en de andere liggen dan tegen elkaar aan. Nu haak je een halve vaste in de hoekruimte van het onderste vierkant (die hoekruimte ligt naast de haaknaald op foto boven).

Dan haak je 1 losse, 3 stokjes in dezelfde hoekruimte van vierkant 3. Dan ga je de drie kanten aan elkaar zetten, zoals je eerder al gedaan hebt. Halve vaste in volgende ruimte tussen 3stokjesgroepjes in op granny 2 (zie stopnaald foto onder).

Dan doe je steeds weer 3 stokjes op granny 3, halve vaste op het vierkant dat eronder ligt. In de hoeken doe je weer (3 stokjes op vierkant 3, 1 losse, 1 halve vaste op vierkant 2, 1 losse, 3 stokjes op vierkant 3 in dezelfde hoekruimte). Herhaal tot je 3 zijdes hebt, hecht dan af.

Haak vierkant 4 aan 1, 2 en 3

Ook hier begin je met het haken van één zijde van hoek tot hoek, net zoals je bij 3 begon. Nu leg je die gehaakte zijkant rechttegenover de “open” kant van vierkant 3 (zie foto onder).

Nu haak je weer 3 zijdes aan elkaar, net als net! Alleen is de tweede zijde die je aan elkaar haakt (de derde zijde van granny 4), haak je aan de “open” kant van granny 3. Eigenlijk heel logisch, want anders heb je geen “zakje”.

Als je klaar bent, werk je alle draadjes weg.

Hengsel

Mijn zwarte telefoonhoesje heeft een lange sliert al hakend stokjes opzetten. Daarvoor vind je op deze pagina een uitgebreide tutorial.

Voor mijn roze hoesje heb ik met alle kleuren draden samengenomen en een grote haaknaald een lossenketting gehaakt die ik aan beide kanten met een halve vaste heb vastgemaakt. Onderaan heb ik nog wat versier draadjes gehangen.