Skip to Content

Social media pauze

Social media pauze

In november gebruik ik de Stop November beweging, niet om te stoppen met roken of alcohol, maar om te stoppen met social media. In ieder geval voor een maand en als het goed bevalt wellicht voor langer. Waarom? Wat wil ik hiermee bereiken? Dat lees je op deze pagina.

De eerste twee weken zitten er inmiddels op: je leest er hier alles over: Social Media Pauze op Een Mooi Gezin.

Social Media

Onder social media worden websites en applicaties verstaan waar je een profiel aanmaakt, en met tekst en/of video/foto informatie deelt. Je kunt er interacties hebben met mensen die je kent en met mensen die je niet kent. Onder social media kun je bijvoorbeeld Facebook, Instagram, Twitter en Tiktok schalen. Zoekmachines zoals YouTube, Pinterest en Google vallen (bij de meesten) niet onder social media.

Social media is relatief nieuw. Platformen MySpace ontstond in 2003, Hyves en Facebook kwamen in 2004, Twitter in 2006, Instagram in 2010 en Tiktok is er pas sinds 2016.

In Nederland maken enorm veel mensen enorm veel gebruik van social media. Naar schatting 13,7 miljoen van de mensen van 15 jaar en ouder maakten in 2021 gebruik van social media, voor een gemiddelde van 107 minuten per dag. In de leeftijdsgroep van 20 tot 39 jarige is dit zelfs gemiddeld 138 minuten per dag, ouderen gemiddeld 82 minuten per dag en jongeren het record van 156 minuten (bron: Marketingfacts).

Kijk eens op je eigen telefoon, hoeveel tijd je spendeert op social media, vaak zit dat onder “digitale balans”. Hoeveel méér tijd heb je om te haken, wandelen, lezen, sporten, kletsen, poetsen (mweh!), slapen (!), koken, bakken, knuffelen, als je die 1 à 2 uur per dag elke dag (!!) niet op je telefoon door brengt? Hoeveel dagen per jaar is dat voor jou? Hoeveel jaren van je leven?

Social Media verslaving

Afhankelijk van de precieze definities die je hanteert voor verslaving, is ongeveer 5 a 25% van de mensen verslaafd aan social media. Dit verschilt per land en cultuur, maar komt overal waar social media gebruikt wordt voor (Cheng, Lau, Chan & Luk, 2021). Het is een gedragsmatige verslaving, net als bijvoorbeeld gokken, zonder directe fysieke component (zoals roken en drinken bijvoorbeeld wel hebben).

Je kunt lijstjes opzoeken van kenmerken van verslaving en voor jezelf bepalen of je misschien in die 5-25% van de mensen valt.

Ik weet dat ik daar, zeker als ik moe ben, absoluut een heleboel van herken. Ik word kribbig zonder internet, zenuwachtig als ik m’n telefoon ergens buiten bereik heb, wil eigenlijk minder tijd besteden maar het lukt me niet zo goed, schaam me voor de hoeveelheid gebruik en soms zit het social media gebruik mijn slaap/werk/productiviteit flink in de weg.

Redenen om je telefoon neer te leggen en social media te verlaten

Eén van de redenen dat ik deze social media sabbatical ga nemen is gemotiveerd door Leonie Dawson. Zij heeft een schitterende online Academy, met heel veel waardevolle cursussen. Ik kan haar met klem adviseren, ik vind haar heerlijk. Alle cursussen zijn wel alleen in het Engels. Op deze pagina vind je alle informatie over Leonie Dawson’s Academy.

Eén van die cursussen is “Marketing without Social Media”. Mijn angst voor het verlaten van social media is namelijk vooral dat mijn bedrijf dan omkukelt. En dat kunnen we niet laten gebeuren natuurlijk 😉 Maarrr… Wat zijn de “kosten” van het zoveel social media gebruiken? En van zoveel op je smartphone zitten?

  1. Het is er pas kort, we weten de gevolgen nog lang niet allemaal.
  2. De gevolgen die we wél weten zijn dat social media negatieve invloed heeft op
    1. Korte en lange termijn geheugen (je onthoudt dus minder wat je meemaakt in je ene prachtige wonderbaarlijke leven)
    2. Focus (meer moeite om je ergens op te concentreren)
    3. Diep kunnen nadenken
    4. Informatie kunnen verwerken
    5. Onthouden wat je leest
  3. Social media gebruik heeft significante mentale gezondheid invloeden op gebied van
    1. Neuroticism
    2. Zelfvertrouwen
    3. Impulsiviteit
    4. Empathie
    5. Zelfidentiteit
    6. Zelfbeeld
    7. Slaapproblemen
    8. Angst
    9. Stress
    10. Depressie
  4. Voor kinderen en tieners, waar de hersenen/zelfvertrouwen/ervaring etc allemaal nog moeten groeien, is het nog veel slechter. Geef het goede voorbeeld, de kleintjes kijken mee.
  5. Als je het voor je bedrijf gebruikt, loop je enorme risico’s:
    1. Je kunt gemakkelijk uit je account gedonderd worden
    2. Je advertentie-accounts kunnen ineens opgeheven worden
    3. Je bouwt je kasteel op land dat niet van jou is (en het is ook nog eens land met veel aardbevingen = algoritmewijzigingen).
    4. Je moet steeds meer tijd besteden voor steeds minder resultaat
    5. Je moet steeds meer betalen om gezien te worden
    6. Je kunt niet naar de bank gaan en betalen met “likes” of “comments” of “volgers”. Die zijn allemaal, als het puntje bij het paaltje komt, niets waard
  6. Social Media bedrijven zijn er niet voor om jou een gelukkiger, gezonder, liefdevoller, beter, leuker mens te maken.
  7. Social Media bedrijven zijn er ook niet om bedrijven gratis reclame voor zichzelf te laten maken.
  8. Social Media bedrijven zijn er om zoveel mogelijk geld te verdienen aan de gebruikers van de platformen, door bedrijven zoveel mogelijk geld aan advertenties uit te laten geven, door mensen zo lang mogelijk op social media te laten doorbrengen en door mensen zoveel mogelijk platforms te laten gebruiken.
  9. Sean Parker (de allereerste grote baas van Facebook) zei dat Facebook precies zo gebouwd is dat het gebruik maakt van de verslavende werking van dopamine. “How do we consume as much of your time and conscious attention as possible? And that means that we need to sort of give you a little dopamine hit every once in a while, because someone liked or commented on a photo or a post or whatever. And that’s going to get you to contribute more content, and that’s going to get you … more likes and comments. It’s a social-validation feedback loop … exactly the kind of thing that a hacker like myself would come up with, because you’re exploiting a vulnerability in human psychology. The inventors, creators — it’s me, it’s Mark [Zuckerberg], it’s Kevin Systrom on Instagram, it’s all of these people — understood this consciously. And we did it anyway.” (VIDEO)
  10. Social Media zorgen ervoor dat zaken als racisme, homofobia, conspiracy theories en algemene haat nog steeds door kunnen gaan, eigenlijk zonder rem. Je kunt vrij alles delen, en dat klinkt ideaal, maar brengt ook erg veel haat en negativiteit met zich mee.
  11. De social media platforms zijn vergankelijk (weet je Hyves nog? MySpace? Tumblr?) terwijl echt contact (via email of brief of telefoon of face-to-face) blijvender is
  12. Redenen om social media te verlaten zijn dus:
    1. Je gaat beter slapen
    2. Je zit minder
    3. Je hebt minder last van je ogen
    4. Je kunt beter beslissingen nemen
    5. Je maakt minder ruzie
    6. Je bent een minder groot gedeelte van de dag pissig, afgeleid, afwezig
    7. Je hebt meer emotionele intelligentie
    8. Je hebt sterkere relaties
    9. Je vergelijkt jezelf minder met anderen
    10. Je accepteert je eigen lichaam meer
    11. Je bent minder gestresst
    12. Je bent creatiever
    13. Je krijgt meer werk gedaan en sneller ook

Wil je meer weten over de gevolgen van telefoon + social media gebruik? Dan kun je bijvoorbeeld het boek How to Break Up with Your Phone lezen, of Digital Minimalism lezen, of dus de Academy van Leonie Dawson gaan bekijken. Zij runt een miljoenenbedrijf zonder gebruik van social media.

Experiment

Alle bovenstaande redenen zijn voor mij aanleiding voor een experiment. In de maand november 2022 ga ik van social media af. Ik ga een maand lang alle social media apps blokkeren en verwijderen. Mijn man verandert m’n wachtwoorden in iets wat ik niet weet. Ik heb twee beheerders die de Facebook groep in de gaten houden, dus als er écht iets heftigs aan de hand is, word ik op de hoogte gebracht. Voor de rest kun je me, zoals altijd, bereiken via e-mail of in de reacties onder een haakpatroon.

Ik plan mijn berichten op social media altijd enkele weken of maanden vooruit, dus er blijven gewoon nieuwe posts online komen in november op Facebook en Instagram. Daar kun je ook op reageren, ik zie dat alleen niet. Ik ga dat ook niet proberen “in te halen” naderhand, dus als het écht belangrijk is wat je me wilt vertellen, mail me dan 🙂

LIVE ga ik wel, maar via YouTube of Zoom. Daar moet ik nog even iets voor bedenken, want Zoom brengt ook weer kosten met zich mee. Ik stuur dan van te voren een link en tijd door via de Nieuwsbrief.

Ik ga tijdens dit experiment wel schrijven. Hier op de website. Over mijn ervaring. En ik ga tekenen. En lezen. En allerlei andere dingen doen in die… schrik niet… 4+ uur per dag dat ik gemiddeld op Social Media doorbreng. Een deel daarvan is “zakelijk”, maar een deel natuurlijk ook zeker niet. Dat zijn 60 dagen van 24 uur per jaar. Zelfs al zouden mijn inkomsten halvereren, dan zijn het alsnog ZOVEEL werkdagen dat ik dat vast kan compenseren door meer cursussen, of haakpatronen, of een krantenwijk….

Ik wil met méér aandacht en tijd bij mijn kinderen zijn, méér tijd hebben om te haken, méér écht ontspannen en minder van al die ellendige dingen die hierboven vermeldt staan.

Doe je mee?

Voel je vrij om mee te doen. Het lijkt me heel leuk om te schrijven of mailen met mensen, als soort van accountability-buddy’s. Maar het hoeft natuurlijk niet. Dit is geen blogpost om jullie te overtuigen van iets dat JULLIE anders moeten doen. Maar wel een verhaal uit mijn hart. Want je weet pas, vind ik, of je ergens aan verslaafd bent, als je ook weet hoe je leven er zonder uit ziet. Dus dat ga ik een maandje ervaren :)!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Annet

Sunday 30th of October 2022

Een paar maanden geleden heb ik Instagram van mijn telefoon afgegooid. Facebook al eerder mee gestopt. Ik mis het .................

NIET

Hoeveel tijd er niet ging in het zitten opzoeken van allerlei leuke haakprojecten die ik vervolgens toch niet maakte. Heb nog genoeg papieren patronen in tijdschriften en haakboeken bijv. die ik ook nog wil maken en nog altijd niet gemaakt heb.

De onafgemaakte projecten die er nog liggen.....

De 101 boeken die er nog liggen om te lezen....

Die ene vriendin die nu al een jaar ziek is van de longcovid kan ik beter een uur in haar huishouden helpen dan een uur doelloos te scrollen op mijn telefoon

Enz.

Succes!

Iris van Meer

Tuesday 1st of November 2022

Dankjewel voor je reactie Annet! Ik hoop dat het mij net zo goed gaat bevallen :)

Marga

Thursday 27th of October 2022

Ben al een paar jaar afgekickt van...... Maar toch roept Facebook... En betrap ik mezelf er soms weer op. Succes Iris en andere. Uit ervaring weet ik hoe moeilijk het is dit los te laten.

Iris van Meer

Friday 4th of November 2022

Dankjewel voor je lieve woorden Marga! Wat maakt dat het dan toch weer roept?

Annelies van Es

Tuesday 25th of October 2022

Goed voornemen, weet niet of ik dat zou kunnen

Marja

Tuesday 25th of October 2022

@Iris van Meer, ik wens jou heel veel succes de komende maand! Liefs, Marja💜

Iris van Meer

Tuesday 25th of October 2022

Als je het niet probeert, kom je daar ook nooit achter ;-) En dat hoeft natuurlijk ook niet! Maar ik voel die behoefte nu wel: ontdekken hoe het leven zou zijn zonder social media.

Martine Vereyken

Tuesday 25th of October 2022

Misschien goed voor mij om mee te gaan doen. Ik zit momenteel +3 uur per dag op FB. Om haakgroepen en knutselgroepen te volgen. En ja, af en toe komt er iets leuks voorbij. Maar ik moet ook wel doorheen heel veel waardeloze berichten scrollen om bij de mooie te komen. Dus hoe pak ik dat nu aan? Ik wil immers die "leuke" berichten ook niet missen.

Iris van Meer

Tuesday 25th of October 2022

Zijn die "leuke" berichten je 3 uur van je dag waard? Hoeveel "leuker" zou het zijn om in die 3 uur een mooi boek te lezen/luisteren, een wandeling te maken, eindelijk die ene hobby weer eens op te pakken, een echte brief te schrijven naar een vriendin, een taart te bakken en naar de buren te brengen...... Die Fear of Missing Out is voor velen een reden om te blijven. Maar weet je echt nog wat vorige week het tofste social media uur was? Of weet je nog wél dat ene fijne gesprek dat je had...? Gewoon zo maar eens om over na te denken. Ik ga de "leuke" berichten een tijdje elders zoeken. Gewoon als experiment. Als t niet bevalt, kan ik t in december allemaal gewoon weer oppakken.