Skip to Content

22 december

22 december

Let it Snow CAL – dag 22 – Gratis haakpatroon Sneeuwvlok

Super leuk dat je mee doet aan de Let it Snow CAL! We haken de adventstijd door, met elke dag een prachtig sneeuwvlokje. De algemene informatie over deze CAL kun je op deze pagina lezen. 
Ik vind het leuk als je me volgt op Facebook en/of Instagram en daar ook foto’s deelt van je Sneeuwvlok-avontuur. Gezellig!
Je kunt de sneeuwvlokjes aan kerstkaarten maken, in kerstboomvorm op het raam plakken, als decoratie in de boom hangen of een prachtige slinger van sneeuwvlokjes maken. Heb jij nog andere ideëen? Deel ze met ons!


Stekenuitleg

De sneeuwvlok van vandaag bestaat uit 4 toeren. Je gebruikt allerlei verschillende steken. Als je op de naam van de steek klikt, ga je naar de bijbehorende foto-tutorial van die steek, zodat je ‘m kunt leren als ie voor jou nog onbekend is. In de [rechte haken] achter elke toer staan het aantal steken van die toer.

  • Lossesla de draad om en haal door de lus op de haaknaald heen.
  • Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op en meteen door de lus op de haaknaald heen.
  • Vastesteek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
  • HalfstokjeSla de draad om en steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle 3 de lusjes heen.
  • Stokje: Sla de draad om en steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
  • DubbelstokjeSla de draad twee keer om om en steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 3.
  • DriedubbelstokjeSla de draad drie keer om om en steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 4.
  • 3samengehaaktedriedubbelstokjes: Sla de draad drie keer om om en steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 3. Je hebt nu twee lusjes op de haaknaald. Sla de draad 3 keer om en steek in de volgende steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 6 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) tot je nog 3 lusjes over hebt. Sla de draad 3 keer om de haaknaald en steek de haaknaald in de volgende steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) tot je nog 4 lusjes over hebt. Sla de draad om een haal door alle vier de lusjes heen.
  • 3driedubbelstokjescluster: *Sla de draad drie keer om om en steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 3. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Herhaal vanaf *, dan heb je 3 lusjes op de haaknaald. Herhaal nog een keer vanaf *, dan heb je 4 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle vier de lusjes.

 

Haakpatroon Sneeuwvlok – 22 december

Toer 1: 6 lossen, halve vaste in eerste losse om toer te sluiten. 5 lossen (telt als eerste dubbelstokje + 1 losse), dubbelstokje in de ring, 2 lossen. *Dubbelstokje, 1 losse, dubbelstokje, 2 lossen* Herhaal tot je in totaal 24 dubbelstokjes hebt. Je eindigt met een halve vaste in de vierde beginlosse. [24 dubbelstokjes, 12 1-lossenruimtes, 12 2-lossenruimtes]

Toer 2: Halve vaste in volgende lossenruimte. 5 lossen, driedubbelstokje in volgende 2-lossenruimte. *7 lossen, 3samengehaaktedriedubbelstokjes (eerste poot in dezelfde lossenruimte, tweede poot in de volgende 1-lossenruimte, derde poot in de volgende 2-lossenruimte. Herhaal rondom. Haak een driedubbelstokje in de ruimte waar ook de laatste poot van het laatste 3samengehaaktedriedubbelstokjes zat, sluit met een halve vaste in de 5e beginlosse.

Toer 3: halve vaste in volgende 4 lossen (niet in de ruimte, echt in de lossen zelf, zodat je in het puntje uitkomt). 8 lossen (telt als 1 vaste en 7 lossen), *(3driedubbelstokjescluster, 7 lossen, 3driedubbelstokjescluster) in 4e losse van volgende 7-lossenboog. 7 lossen, vaste in 4e losse van volgende 7-lossenboog, 7 lossen. Herhaal vanaf * rondom. Eindig met een halve vaste in de 1e beginlosse.

Toer 4: 1 losse, *8 halfstokjes in de 7-lossenruimte, cluster overslaan, (5 halfstokjes, 7 lossen, 5 halfstokjes) in volgende lossenruimte, cluster overslaan,  8 halfstokjes in volgende lossenruimte, halfstokje in vaste. Herhaal vanaf * rondom. Eindig met een halve vaste in het eerste halfstokje.

Links op de foto zie je Sneeuwvlok 22, rechts op de foto is Sneeuwvlok 2!


Ben je nog niet klaar met kerst-dingen haken? Maak dan ook eens kerstsokjes of een kerstbal!

Een Mooi Gebaar || Belangrijke links:

Instagram: @eenmooigebaar
Facebook
Website
Email
YouTube
Ravelry

Sneeuwvlok haken: Links naar de individuele onderdelen