Skip to Content

Is haken goed voor je?

Is haken goed voor je?

In de wereld van handwerken is haken veel meer dan alleen het creëren van prachtige projecten. Als Nederlandse haakexpert heb ik de veelzijdige voordelen van haken zelf al veelvuldig ervaren, die niet alleen betrekking hebben op het schitterende eindproduct van de uren ontspanning, maar ook op de fysieke, emotionele, psychische en sociale aspecten van deze creatieve bezigheid.

Emotionele voordelen van haken

Haken heeft een therapeutisch effect op onze emoties. Het repetitieve karakter van het proces kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Het zien groeien van je creatie geeft een gevoel van voldoening en trots. Het is een uitlaatklep voor creativiteit, wat kan bijdragen aan een positieve gemoedstoestand.

Bij een onderzoek naar meer dan 8000 haaksters (99% was vrouw) in 2018 door Pippa Burns en Rosemary Van Der Meer van de University of Wollongong Australia, bleek dat 90% van hen rapporteerde dat ze zich konden ontspannen door haken. Maar liefst 82% zei dat ze zich gelukkiger voelden door haken.

Dat lijken me héle hoge percentages voor héle belangrijke dingen. Maar wat is er nog meer?

Fysieke voordelen van haken

Haken is niet alleen goed voor de geest, maar ook voor het lichaam. De herhaalde bewegingen van het haken helpen bij het verbeteren van de fijne motoriek en oog-handcoördinatie. Daarnaast kan het regelmatig haken bijdragen aan het verminderen van spanning in de handen en schouders.

Hier moet een kanttekening bij geplaatst worden: gespannen haken kan júist ook voor blessures zorgen, door het vele herhalen van dezelfde (kleine) bewegingen. Door projecten af te wisselen met grote en kleine haaknaald, goed aan je houding te denken en regelmatig even pauze te nemen en te bewegen, kun je proberen vooral fysieke voordelen te halen uit haken.

Psychische voordelen van haken

Het concentreren op een haakproject vergt focus en aandacht. Doordat je met twee handen tegelijkertijd bezig bent, maar andere bewegingen maakt, moet je brein hard aan de slag. Dit heeft als voordeel dat het bijvoorbeeld vergeetachtigheid tegen kan gaan.

Haken kan zeker ook helpen om de geest te ontspannen en een gevoel van mindfulness te creëren. Als je geniet van het fysieke bezig zijn, kan je het stofje dopamine aanmaken, waardoor je je gelukkiger voelt. Haken biedt dan een ontsnapping aan de dagelijkse stress en stelt je in staat om even helemaal in het moment te zijn.

Sociale voordelen van haken

Haken is een solitaire activiteit, maar het kan ook een sociale bezigheid zijn. Het delen van haakervaringen en projecten met anderen creëert een gevoel van verbondenheid. Haakclubs en evenementen bieden de mogelijkheid om nieuwe vrienden te maken en samen te genieten van deze prachtige hobby.

Bezoek eens een beurs, kijk naar een lokaal haakcafé, sluit aan bij een workshop in een wolwinkel óf wordt bijvoorbeeld lid van de Een Mooi Gebaar Club!

Meer zelfvertrouwen

Dit is eentje die ik zelf niet verwacht had, maar die voor mij wél waar is. Het is heerlijk om iets góed te kunnen. Om trots te kunnen zijn om iets dat je zelf, eigenhandig, maakt. Of je nu een patroon van een ander volgt of zelf iets ontwerpt, je kunt zéker trots zijn als je haakt.

Ben je prille beginner en lijkt je dat verhoogde zelfvertrouwen nog een ver van je bed show? Bewaar vooral je allereerste broddellapjes en kijk over een jaar waar je staat. Leg de lat zéker niet te hoog, je had ook niet ineens een goed leesbaar handschrift bij je allereerste woordjes. Zo werkt het ook met haken: je moet werken aan je spanning en dat vergt gewoon tijd en oefening.

Ben je trots op je werk maar heb je niemand om het mee te delen? Word dan bijvoorbeeld eens lid van de Een Mooi Gebaar Groepspagina op Facebook, dan kun je foto’s delen met meer dan 9000 andere enthousiaste haakfanaten.

Haken versus andere handwerkhobbies

Hoewel breien en borduren ook populaire handwerkhobbies zijn, biedt haken unieke voordelen. Het gebruik van slechts één haaknaald maakt het toegankelijker voor beginners, terwijl de variatie in steken en technieken zorgt voor een constante uitdaging.

Haken is ook bekend om zijn snelheid, waardoor je sneller resultaten kunt zien in vergelijking met andere handwerktechnieken zoals bijvoorbeeld borduren.

Toch zal je mij nooit andere handwerkhobbies horen afraden: ik vind het vooral belangrijk dat in deze grijze, drukke, gestreste wereld, mensen meer tijd maken om kleurrijke, zachte, mooie dingen te creëren. Ik doe dat met haken, jij waarschijnlijk ook (want anders las je dit niet), maar als je graag ándere mooie, kleurrijke dingen maakt, mag dat natuurlijk ook!

Conclusie

In deze drukke wereld is het essentieel om tijd te nemen voor activiteiten die niet alleen plezier brengen, maar ook bijdragen aan ons welzijn. Haken is een geweldige manier om creativiteit te uiten, stress te verminderen en sociale verbindingen te versterken.

Dus, is haken goed voor je? Absoluut! Ontdek de vele voordelen van deze prachtige handwerkhobby en geef jezelf de ruimte om te genieten van de geneugten van creativiteit en ontspanning.

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Yolanda

Thursday 21st of March 2024

Helemaal mee eens! En zeler over de therapeutische kant kan ik meepraten: toen ik afgelopen oktober hoorde dat mijn jongere en enige zusje alvleesklierkanker had, ben ik meteen garen gaan halen en heb in de 5 weken tot aan haar overlijden 4 babydekentjes gehaakt..makkelijke, repeterende steken haken en ondertussen denken en rouwen...het heeft me echt geholpen bij de verwerking!