Skip to Content

Haken versus breien: wat is moeilijker?

Haken versus breien: wat is moeilijker?

In de wereld van handwerken zijn haken en breien twee van de meest geliefde ambachten. Zowel haken als breien hebben hun eigen unieke charme, maar voor beginners kan het overweldigend zijn om te beslissen wélke specifieke techniek ze zouden moeten leren.

In deze blogpost ga ik dieper in op de vergelijking tussen haken en breien, de voor- en nadelen, en uiteindelijk welke van de twee gemakkelijker kan zijn voor beginners.

Disclaimer: ik kan niet breien. Ik heb geprobeerd zo goed en objectief mogelijk over beide handwerkvormen informatie te vinden en me daarop te baseren. Ik ben ook onwijs benieuwd naar de mening van de mensen die het allebei kunnen: wat vind JIJ moeilijker? Laat het achter in de reacties!

Wat is haken?

Haken is een handwerktechniek waarbij je met behulp van één haaknaald en garen verschillende lussen en steken maakt om een stof te creëren. Het proces begint met een enkele lus, die we schuiflus noemen of magische ring, die vervolgens wordt uitgebreid met verschillende haaksteken, die bijvoorbeeld lossen, vasten en stokjes worden genoemd. Hiermee kun je verschillende patronen en ontwerpen creëren.

Haaknaalden en garens: de essentiële tools voor haken

Haaknaalden zijn er in veel verschillende maten en soorten, en de keuze van de haaknaald hangt af van het soort garen en de gewenste stofdichtheid.

De maten van haaknaalden worden aangegeven in millimeters in Nederland. In sommige andere landen worden letters gebruikt voor haaknaaldmaten, dus ook die kunt u tegenkomen op uw haaknaald.

Een kleinere haaknaaldmaat past doorgaans bij dunner garen, een grotere haaknaaldmaat past doorgaans bij dikker garen. Voor speciale haakwerkjes met hele grote gaten kun je er echter ook voor kiezen om een dikke haaknaald bij heel dun garen te gebruiken, en voor een heel dicht haakwerk kun je een relatief kleine haaknaald met relatief dik garen gebruiken.

Een uitgebreide beschrijving van de haaknaald met al haar kenmerken vind je op deze pagina: Wat is een haaknaald?

Haakgarens variëren ook in dikte en materiaal, waardoor je een breed scala aan mogelijkheden hebt om mee te werken. Ook over garens is héél veel te vertellen, meer daarover vind je via deze link: Wat zijn kenmerken van Garens?

Eenvoudige haaksteken en patronen

Als je wilt gaan haken, is er een zeer uitgebreid palet van dingen om uit te kiezen. Deze hele website draait om haken, leuk hè!

Je zou kunnen beginnen met de Uitgebreide Basisgids voor Beginners, waarin je steken losse, lossenketting, lossen, vasten en stokjes leert haken.

Wat is Breien?

Breien is een handwerktechniek waarbij je met behulp van twee breinaalden en garen lussen maakt en ze door elkaar haalt om een stof te creëren. Er zijn verschillende breisteken die kunnen worden gebruikt om verschillende effecten te bereiken, zoals de rechte steek en averechte steek, tricotsteek en vele andere.

Breinaalden en garens

Net als bij haken zijn er verschillende soorten breinaalden, zoals rechte naalden en rondbreinaalden. Het grote verschil is dat je bij breinaalden altijd (minstens) twee nodig hebt, en bij sommige breiwerken zoals sokken gebruiken mensen soms zelfs 4 korte breinaalden tegelijkertijd om de lussen op hun plek te houden. De keuze van de breinaald hangt af van het soort project en de gewenste stofdichtheid.

Breigarens variëren ook in dikte en materiaal, en elk garen heeft een ander effect op het eindresultaat.

Fundamentele breisteken

Voor beginners zijn de rechte steek en averechte steek de basissteken om mee te beginnen. Met deze twee steken kun je eenvoudige projecten maken, zoals sjaals, mutsen en kussenhoezen. De tricotsteek is een van de meest gebruikte steken in breiwerk en wordt vaak gebruikt voor kledingstukken.

Haken vs. Breien: Voor- en nadelen

 • Haken heeft enkele voordelen die het aantrekkelijk maken voor beginners.
  1. Het gebruik van slechts één haaknaald kan het gemakkelijker maken om vast te houden en te hanteren dan twee breinaalden. De lussen en steken zijn duidelijk zichtbaar, waardoor het eenvoudiger is om fouten te corrigeren of steken op te pikken als je ze verliest.
  2. Veel haakpatronen zijn relatief eenvoudig en kunnen snel resultaten opleveren, wat het motiverend kan maken voor beginners om hun eerste projecten af te ronden.
  3. Als je een fout maakt tijdens het haken, kun je gemakkelijk terugwerken naar het punt van de fout en deze corrigeren zonder al te veel gedoe.
  4. Haakwerk kun je gemakkelijk neerleggen, ook in het midden van een toer. Handig als je vaak gestoord wordt tijdens het handwerken door bijvoorbeeld de (klein)kinderen of klanten in de winkel.
  5. Je kunt héél veel verschillende soorten projecten haken, van home deco, tot dekens, van kleding tot kleine knuffeltjes, van amigurumi tot ballen, van mandjes tot windhangers: je hebt heel veel variatie van deze ene techniek.
 • Breien heeft enkele uitdagingen, maar het heeft ook zijn eigen charme.
  1. Het werken met twee naalden kan in het begin wat lastig zijn om vast te houden en te coördineren. Maar na verloop van tijd kunnen mensen dit goed onder de knie krijgen.
  2. Breiwerk kan fijner en complexer zijn, met meer subtiele variaties in steken en patronen. Hierdoor kunnen sommige brei-projecten uitdagender zijn dan standaard haakwerk.
  3. Als je een fout maakt in breiwerk, kan het soms lastiger zijn om deze fout te corrigeren, vooral als je veel steken hebt laten vallen.
  4. Gebreide kledingstukken vallen vaak soepeler dan gehaakte kledingstukken.

Welke techniek is nu gemakkelijker voor beginners?

Het kiezen van de juiste techniek hangt af van persoonlijke voorkeuren en interesses.

 • Beginnen met haken: Haken kan een goede keuze zijn voor beginners omdat het gebruik van een enkele haaknaald en duidelijke steken het gemakkelijker maakt om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Met eenvoudige haaksteken en patronen kunnen beginners snel bevredigende resultaten behalen.
 • Starten met breien: Hoewel breien in het begin wat uitdagender kan zijn vanwege de coördinatie van twee naalden, kan het een lonende keuze zijn voor beginners die op zoek zijn naar meer complexe projecten. Met geduld en doorzettingsvermogen kunnen beginners de basis breisteken leren en uiteindelijk prachtige breiwerkstukken maken.

Het belangrijkste is om te onthouden dat beide technieken oefening en tijd vergen om te leren. Of je nu kiest voor haken of breien, het belangrijkste is dat je geniet van het leerproces en plezier beleeft aan het maken van handgemaakte creaties.

Conclusie

Haken en breien zijn beide prachtige ambachten die creativiteit, geduld en doorzettingsvermogen vereisen. Terwijl sommigen haken als gemakkelijker ervaren vanwege het gebruik van één haaknaald en eenvoudigere steken, vinden anderen de uitdagingen van breien juist bevredigend. Het belangrijkste is om te onthouden dat het leren van een nieuwe handwerktechniek tijd kost en dat zowel haken als breien toegankelijk zijn voor iedereen die wil leren.

Ik denk dat leren haken ongeveer 10 uur worstelen kost voor de gemiddelde mens. Dat is gebaseerd op jarenlang mensen spreken die leren haken. Na die 10 uur komen de steken wat meer vanzelf, heb je je eigen spanning ontdekt en weet je waar je talenten meer of minder bij liggen. Door de enorme variatie tussen bijvoorbeeld het microhaken van een konijntje van 1 centimeter tot het haken van een enorme deken kun je bovendien binnen de techniek nog veel experimenteren met waar jouw eigen talenten liggen.

Ik ben natuurlijk een beetje bevooroordeeld met mijn haakpatronen bedrijf. Ik kan bovendien wél goed haken en helemaal niet breien. Ik zou het super leuk vinden als ook jij gaat haken. Voor je ontspanning, voor het plezier dat creëren kan opleveren, voor minder-tijd-op-je-telefoon, voor méér kleur in je leven. Maar als jij dat liever breiend doet, mag dat natuurlijk ook 🙂

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Martine Vereyken

Friday 9th of February 2024

Haken is vele malen eenvoudiger als haken. Maar breien is vele malen mooier. Tenzij je natuurlijk gaat tunisch haken