Skip to Content

Bol maken die je vanuit het midden kunt trekken

Bol maken die je vanuit het midden kunt trekken

Leer hoe je zelf met de hand een bol kunt maken, waarbij de draad uit het midden komt met deze handige stap-voor-stap uitleg.

Je kunt garen van de binnen- of de buitenkant van de bol trekken. Als je van de buitenkant trekt, gaat de bol tijdens het haken rollen. Maar als je van de binnenkant trekt, komt er soms een enorme kluwe garen mee, waar je niks aan hebt.

Omdat een wolwinder nou niet bepaald een goedkoop item is, ben ik gaan kijken of dit ook lukt als je de draad met de hand opwind. En het is veel makkelijker dan je zou denken!

Benodigdheden om zelf een bol te maken die vanuit het midden te trekken is

  1. Bol wol
  2. Wc-rolletje (voor een kleine bol wol) of keukenrol (voor een grote bol wol)

Allereerst doen we het uiteinde van het garen door het rolletje wc papier heen.

Nu houd je de draad aan de buitenkant vast met je duim. Wikkel ongeveer 10 keer rond het wc-rolletje. Hiermee zet je meteen de draad vast die we met de duim tot nu toe tegenhouden.

Als je dat gedaan hebt, dan ga je nu eigenlijk om en om schuin oprollen, twee kanten op. Je kantelt het rolletje eerst de ene kant op. Dan ga je weer ongeveer 10 keer rond het wc-rolletje draaien van onder naar boven.

Daarna kantel je weer en gaat nu ongeveer 10 keer rond het wc-rolletje van boven naar onder, dus net in de andere richting.

Zo ga je door totdat alle wol is omwikkeld om het rolletje.

Je kunt nu voorzichtig het rolletje eruit halen en de middendraad. De draad waar je mee wilt beginnen zit nu aan de buitenkant.

Van mijn grote hobby handwerken naar mijn nieuwe passie:
Virtual Assistant van Creatieve ondernemingen.

Lieve Iris heeft mij hier een grote kans gegeven om mijn nieuw passie te ontdekken en ontwikkelen. Ik beheer social media sites van Een Mooi Gebaar, vertaal nieuwe patronen en help mee om nieuwe content te ontwikkelen.