Skip to Content

Bloementuin Deken – Prachtige Bloem

Bloementuin Deken – Prachtige Bloem

Gratis Haakpatroon Granny Square met Bloem

Deze granny square heet ‘Amazing Flower’, of ‘Prachtige Bloem’. Het is de tweede granny van week 3 en de vijfde granny van de Bloementuin Deken. Het is een middelgrote en vrij ingewikkelde granny van 20 bij 20 centimeter als je hem met het voorgeschreven materiaal maakt. De granny bestaat uit 8 toeren en 4 kleuren. Je maakt in totaal vier van deze vierkanten, in verschillende kleurencombinaties.

In week 1 maakte we de Zonnestraal granny, in week 2 de Loopy en het Kleine Madeliefje. Nu is week 3 aangebroken met de Ster en deze Prachtige Bloem. Veel haakplezier!

Videotutorial voor de Prachtige Bloem Granny

Materialen

Als je het voorgeschreven pakket garen gebruikt, kun je de kleurwisselingen volgen zoals aangegeven. Als je ander garen gebruikt en je niet zo druk maakt om hoeveelheden kun je gewoon de Hoofdkleur (HK) gebruiken wanneer dat staat aangegeven en de andere kleuren naar keuze invullen. Voorgesteld garen: Scheepjes Stonewashed XL (75 meter per 50 gram bolletje).

De kleuren in de officiele Garden State Deken
Hoofdkleur (HK): Amazonite, 20 bollen
Kleur A: Carnelian, 4 bollen
Kleur B: Canada Jade, 3 bollen
Kleur C: New Jade, 2 bollen
Kleur D: Rose Quartz, 3 bollen
Kleur E: Pink Quartzite, 3 bollen

De kleuren in mijn deken zijn net anders:
Hoofdkleur (HK): Canada Jade, 20 bollen
Kleur A: Red Jasper, 4 bollen
Kleur B: Yellow Jasper, 3 bollen
Kleur C: Green Agata, 2 bollen
Kleur D: Coral, 3 bollen
Kleur E: Deep Amesthyst, 3 bollen

Speciale steken

Reliëfstokje: sla de draad om de naald en doe de naald vanaf de voorkant van het werk van rechts naar links OM de steek van de vorige toer, sla een draad om de naald, haal een lusje op en maak je stokje op normale wijze af.
Reliëf dubbelstokje: sla de draad twee keer om de naald en doe de naald vanaf de voorkant van het werk van rechts naar links OM de steek van de vorige toer, sla een draad om de naald, haal een lusje op en maak je dubbelestokje op normale wijze af.
Reliëfvaste: doe de naald vanaf de voorkant van het werk van rechts naar links OM de steek van de vorige toer, sla een draad om de naald, haal een lusje op en maak je vaste op normale wijze af.
V-groepje: (2 halve stokjes, 1 losse, 2 halve stokjes) in dezelfde steek/ruimte.
CL3: (stokje, laatste stap niet afmaken) x 3, dan door alle vier de lussen halen.

Haakpatroon Prachtige Bloem

Toer 1: Maak met kleur E (A, B, C) 4 lossen en maak een halve vaste in de eerste losse om een ring te maken. 3 lossen, 11 stokjes in de ring, halve vaste in de derde beginlosse. Hecht af. (12 stokjes).  

Toer 2: Hecht kleur A (B, C, D) aan met een halve vaste om een stokje van de vorige toer. 5 lossen (telt als stokje en 2 lossen). (Reliëfstokje om het volgende stokje, 2 lossen) x 11. Halvevaste op derde beginlosse. Hecht af. (12 reliëfstokjes, 12 2-lossenruimtes).


Toer 3: Hecht kleur D (E, A, B) aan met een halvevaste in een willekeurige 2-lossenruimte. 3 lossen, 2 stokjes in dezelfde ruimte. (3 stokjes in de volgende ruimte) x 11. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af. (36 stokjes).


Toer 4: Hecht opnieuw kleur A (B, C, D) aan met een halvevaste in het tweede stokje van een willekeurige 3-stokjesgroep van de vorige toer en haak 3 lossen. Stokje in volgende steek, (relïefdubbelstokje om het reliëfstokje van toer 2, stokje in de volgende 3 steken van toer 3) x 11. Reliëfdubbelstokje om het laatste reliëfstokje van toer 2, stokje in volgende steek. Halve vaste bovenop derde beginlosse. Hecht af. (36 stokjes, 12 reliëfdubbelstokjes).


Toer 5: Hecht opnieuw kleur D (E, A, B) aan met een halvevaste om het eerste stokje van een 3-stokjesgroep van Toer 3. 3 lossen, reliëfdubbelstokje om dezelfde steek. (2 reliëfdubbelstokjes om het volgende stokje van ronde 3, (reliëfdubbelstokje, reliëfstokje) om het volgende stokje van ronde 3, (reliëfstokje, reliëfdubbelstokje) om het volgende stokje van toer 3) x 12, laatste 2 steken overslaan. Halvevaste bovenop derde beginlossen. Hecht af. (72 steken).


Toer 6: (Alle steken van deze toer gaan in toer 4). Hecht de hoofdkleur aan met een halvevaste in een willekeurig reliëfdubbelstokje van ronde 4. (3 lossen, 1 stokje, 1 losse, 2 stokjes) in dezelfde steek. (Stokje in de volgende steek, half stokje in de volgende 2 steken, vaste in de volgende 5 steken, half stokje in de volgende 2 steken, stokje in de volgende steek, (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende steek voor de hoek) x 4, waarbij je de laatste hoek overslaat. Halve vast aan de bovenkant van de 3e beginlosse. (64 steken).


Toer 7 & 8: 3 lossen, stokje in elke steek, met (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) voor de hoeken. Halve vaste op beginlossen. Hecht af aan het einde van toer 8. (80, 96 steken).


Is het gelukt met het patroon? Wil je me het eindresultaat laten zien? Schrijf dan een berichtje op de Facebook-pagina van Een Mooi Gebaar.

Bloementuin Deken – Belangrijke links:

Week 1: Zonnestraal Granny (30 x 30 cm) – 1 maart

Week 2: Loopy (20 x 20 cm) en Klein Madeliefje (10 x 10 cm) – 8 maart

Week 3: Ster (10 x 10 cm) en Prachtige Bloem (20 x 20 cm) – 15 maart

Week 4: Blije bloem (30 x 30 cm) – 22 maart

Week 5: Simpele lussen (10 x 10 cm) en Mooie Ruiker (20 x 20 cm) – 29 maart

Week 6: Keer om (10 x 10 cm) en Knobbelige Bloem (20 x 20 cm) – 5 april

Week 7: Makkelijke Zon (10 x 10 cm), Mini-mum (10 x 10 cm) – 12 april

Week 8: Mini Madeliefje (10 x 10 cm) en Ronde Bloem (10 x 10 cm) – 19 april

Week 9: Tijd om bij te haken en in elkaar te zetten (met instructies) – 26 april

Week 10: De rand – 3 mei

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!