Skip to Content

Felix Deken Remixed – Deel 6

Felix Deken Remixed – Deel 6

De Felix is een deken die ontworpen is door She Makes Crochet en de Felix Remixed is daar een variatie op. Alle algemene informatie over dit project vind je via deze link, deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5 zijn reeds gepubliceerd.

Ik vond het zo ontzettend tof om al jullie creaties de afgelopen weken te zien groeien: ontzettend bedankt voor het delen van de dekens. Ik kan helemaal niet zo goed wachten op toffe dingen, maar ik heb me toch goed aan het schema gehouden, zodat jullie op eigen tempo mee konden doen 🙂

Laten we onze dekens afmaken in dit zesde deel. Tijdens dit deel maak je de panelen aan elkaar en voeg je een rand toe. Ik hoop dat jullie allemaal genieten van dit deel. Je kunt een printvriendelijke Engelstalige PDF kopen van dit patroon via deze link op Ravelry.

Belangrijke opmerking over de rand

Ik heb een deken ontworpen die je op veel verschillende manieren kunt samenstellen. Ik vind het gaaf om te zien als mensen de deken kunnen personaliseren. En, net als met de originele Felix deken, zullen geen twee dekens hetzelfde zijn. Daarom heb ik ook een toffe rand ontworpen die dat patchwork gevoel nog doorzet. Je kunt deze rand om elk paneel heen maken vóór je de delen aan elkaar zet, of nádat je ze aan elkaar zet. Je kunt de rand óók om beiden doen. Of diverse toeren van de rand maken. Speel er eens lekker mee. Ik ga eerst uitleggen hoe je ze aan elkaar maakt en dan de rand, maar je kunt de instructies dus ook omgekeerd volgen.


Aan elkaar zet methode:

De panelen moeten redelijk vierkant uitkomen (afhankelijk van je spanning) en zijn 28 C2C-steken per zijde. Als je één toer rand toevoegt, zijn er 34 steken. Dit betekent dat je je panelen op willekeurige manieren kunt draaien voor je ze aan elkaar zet, ook in spiegelbeeld kun je ze neerleggen. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos en dat is wat ik zo leuk vind aan dit project.

Ik raad je aan om alles neer te leggen op een vlakke ondergrond en dan te blijven schuiven en draaien tot je de leukste combinatie van panelen hebt gevonden. Ik wilde al mijn panelen met de goede kant boven houden, maar heb ze wel gedraaid voor ik ze aan elkaar zette.

Steken

Het plaatje links is de goede kant van mijn deken en het plaatje rechts is de verkeerde kant.

Toen ik begon met haken, snapte ik niet waarom iemand dingen aan elkaar zou naaien met de hand. Ik dacht dat dat zo rampzalig zou zijn! Eén van de redenen dat ik dat dacht, was omdat ik garen gebruikte wat veel te lang was en wat door de constante wrijving van het naaien stuk ging. Waardoor mijn naden minder stevig werden, en dus uiteindelijk uit elkaar vielen. Lesje geleerd! Het voelde ook traag, maar eigenlijk is de methode juist heel tof, omdat je een hele “naadloze” uitstraling krijgt, wat juist goed werk bij drukke ontwerpen. Plus: je kunt een paar van die hele lange draden die nog aan je project hangen gebruiken om te naaien, voordat je ze wegwerkt.

Leg twee panelen naast elkaar, ik denk dat het het beste werkt met de verkeerde kanten naar boven. Neem een stopnaald met een stuk garen, niet langer dan ongeveer 46-61 cm (gekke maten, omdat ik het letterlijk vanuit de inches vertaald heb 😉 )

Zorg ervoor dat je elke C2C-steek perfect naar de ander legt, en beweeg je naald van rechts naar links, dan van links naar rechts, neem een lusje van beide panelen op bij elke beweging. Pak alleen de lus aan de verkeerde kant: de kant die naar je toe ligt. Na elke 1-2 C2C-steken, stop je en trek je aan de uiteindjes. Daardoor wordt de draad nauwelijks zichtbaar aan deze kant en zou ie onzichtbaar moeten zijn aan de andere kant.

Nadat je aan het garen hebt getrokken, wordt het minder zichtbaar. Als je alleen maar de lusjes oppakt die aan de kant waar je aan werkt liggen, dan zie je de steken niet aan de andere kant. Zie je de foto’s hierboven?

Rand

Toer 1: Maak een startsteek (1)

Met de goede kant van de deken of het paneel naar je toe, kijk naar de bovenrand en kijk naar een steek die een even aantal steken bij de linkerbovenhoek weg is (als je linkshandig bent, neem je de rechterbovenhoek). Daar steek je je haaknaald in, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde steek. Let op: afhankelijk van de steek die je keist haak je of in een 3-lossenruimte, of langs een stokje dat liggend georiënteerd is, of in de bovenkant van stokjes (en als dat zo is, maak dan de 3 lossen en het eerste stokje in de bovenkant van de eerste steek). We maken een Mini Vreemde Vorm. Als het nodig is, pak je een steekmarkeerder en stop je die in de 3-lossenruimte van deze steek.

Toer 2: MINDEREN en haak 1 C2C-steek. Halve vaste in naastgelegen steek (1)

3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek – de lus met de markeerder. Nu haak je 1 steek: 3 lossen, 3 stokjes n dezelfde 3-lossenruimte (die met de markeerder dus). Na het laatste stokje, halve vaste in naastgelegen steek op het paneel. Haal de steekmarkeerder eruit en plaats in de 3-lossenruimte die je net maakte.

Toer 3: MEERDEREN (maar dat is niet normaal, omdat je moet vastmaken!) en haak 1 C2C-steek (2)

3 lossen, halve vaste in naastgelegen paneel, maak een 3-lossenruimte. 3 lossen. Keer je werk en haak 3 stokjes in de 3-lossenruimte die je net maakte. (Nu heb je gemeerderd). Halve vaste in 3-lossenruimte van de gemarkeerde steek en haak de overgebleven steek van de toer door 3 lossen en 3 stokjes in dezelfde lossenruimte te haken (die heeft n steekmarkeerder). Haal de markeerder eruit en plaats ‘m in de 3-lossenruimte van de laatste steek die je maakte.

Toer 4: MINDEREN en haak 2 C2C-steken. Halve vaste in naastgelegen steek (2)

3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek- de lus met de markeerder is dat. Nu haak je de 2 steken van de toer door 3 lossen, 3 stokjes in de 3-lossenruimte (die met de markeerder). Haal de markeerder eruit. Halve vaste in volgende 3-lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte. Halve vaste in naastgelegen steek op het paneel. Plaats de markeerder in de 3-lossenruimte die je bij je laatste steek maakte.

Toer 5: MEERDEREN (dit is opnieuw niet een normale meerdering omdat je vastmaakt) en haak 2 C2C-steken (3)

3 lossen en halve vaste in naastgelegen paneel, maak daardoor een 3-lossenruimte. 3 lossen, keer je werk, 3 stokjes in die 3-lossenruimte. Halve vaste in 3-lossenruimte van gemarkeerde steek en haak de 2 overgebleven steken van de toer: 3 lossen, 3 stokjes in de 3-lossenruimte (die met de steekmarkeerder). Haal de steekmarkeerder eruit. Halve vaste in volgende 3-lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte. Plaats de markeerder in de 3-lossenruimte die je net maakt en haak de laatste steek.

Toer 6: MINDEREN en haak 3 C2C-steken. Halve vaste in naastgelegen steek. Hecht af (3)

3 losse, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek – de lus met de markeerder. Je haakt nu de 3 steken van de toer. Dus je haakt 3 lossen, 3 stokjes in de 3-lossenruimte (degene met de steekmarkeerder). Haal de steekmarkeerder eruit. Halve vaste in volgende lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes. Halve vaste in volgende lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte. Halve vaste in naastgelegen steek van het paneel. Hecht af.

Let op: ik heb mijn foto’s niet in de goede volgorde genomen, dus de kleuren van de delen van sectie tot sectie kloppen niet.

LET OP VOOR JE DOORGAAT

Je kunt er voor kiezen om nog een aantal Mini Vreemde Vormen te maken langs je huidige rand. Als je er meer dan eentje maakt, zorg er dan voor dat ze een even aantal steken van de linkerhoek afliggen. Je Mini Vreemde Vorm is 6 steken breed, dus je moet ook zeker weten dat je het stukje kunt afmaken voor je bij de rechterrand bent.

Nu werk je langs de rechterzijde van de Mini Vreemde Vorm (linkerzijde voor de linkshandige haaksters). waarbij je aanhaakt aan elke volgende Mini Vreemde Vorm die je maakte en waar je de eerste helft van de rechterhoek van de rand maakt.

Zoek de rechteronderhoek van je eerste Mini Vreemde Vorm. Je moet je deken omkeren naar de verkeerde kant. Maak dan je nieuwe kleur vast in de hoek van de Mini Vreemde Vorm waar hij aan de deken vast zit – zie foto’s hieronder.

Toer 7: MEERDEREN (dit is opnieuw niet een normale meerdering) en maak 2 C2C-steken (3)

3 lossen, halve vaste in naastgelegen paneel, daarmee maak je een 3-lossenruimte. Haak dan weeer 3 lossen. Keer om en keer je werk en haak 3 stokjes in de 3-lossenruimte die je net maakte. Haak nog 2 C2C-steken omhoog langs de zijde van de Mini Vreemde Vorm. Halve vaste in naastgelegen steek.

Toer 8: MINDEREN en haak 3 C2C-steken. Halve vaste in naastgelegen steek (3)

3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek. Haak nu de 3 steken van de toer. (Dus 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte, halve vaste in lossenruimte van volgende steek, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte, halve vaste in volgende 3-lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte. Halve vaste in naastgelegen steek van het paneel.

En dat is het. Blijf Toer 7 en 8 herhalen tot je bij je andere Mini Vreemde Vorm bent aangekomen OF tot je bij de hoek bent. Terwijl je deze blokken haakt kun je zo vaak van kleur veranderen als je wilt. Het ziet er ongeveer zo uit als hieronder als je van kleur wisselt.

Ik leg nu eerst uit hoe je tegen een andere Mini Vreemde Vorm aan kunt haken; sla dit over als je niet zo’n andere vorm hebt.

Zo ziet het er uit als je bij de volgende Mini Vreemde Vorm aan komt.

Toer 9: MINDEREN en haak 3 C2C-steken, maak vast aan de naastgelegen steek. (3)

3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek. Haak nu 2 van de 3 steken van deze toer. Halve vaste in volgende steek, 3 lossen. Halve vaste in naastgelegen steek. Maak de C2C-steek af door 3 stokjes te haken. Maak de naad af door nog een halve vaste in de naastgelegen steek te maken.

Toer 10: MINDEREN en haak 2 C2C-steken. Halve vaste in naastgelegen steek (2).

3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek. Haak nu de 2 C2C-steken van de toer. Halve vaste in naastgelegen steek.

Toer 11: MINDEREN en haak 2 C2C-steken, maak vast aan de naastgelegen steek (2)

3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek. Haak nu 1 van de 2 steken van de toer. Halve vaste in volgende steek, 3 lossen. Halve vaste in naastgelegen steek. Maak de C2C-steek af door 3 stokjes te haken. Maak de naad af door nog een halve vaste in de naastgelegen steek.

Toer 12: MINDEREN en haak 1 C2C-steek. Maak vast aan de naastgelegen steek (1)

3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek. Maak 1 C2C-steek. Halve vaste in naastgelegen steek.

Toer 13: MINDEREN en haak 1 C2C-steek die je vastmaakt aan de naastgelegen steek. Hecht af (1)

3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek. Maak 1 steek van de toer en maak vast terwijl je ‘m haakt. Dus je begint met 3 lossen, halve vaste in naastgelegen steek. Maak de C2C-steek af met 3 stokjes. Halve vaste in naastgelegen steek. Hecht af.

Als je meerdere Mini Vreemde Vormen hebt, ga je terug naar Toer 7 en 8 en vul je de rechterkant van je Mini Vreemde Vorm op. Ga verder tot je bij een andere Mini Vreemde Vorm bent (Toer 9-13) of bij de rechterhoek (Toer 14-18) zoals hieronder beschreven.

Als je bij de rechterhoek komt, ziet het er zo uit:

Toer 14: MINDEREN en haak 2C2C-steken. Halve vaste in naastgelegen steek (2)

3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek. Maak nu de 2 steken van die toer. Halve vaste in naastgelegen steek.

Toer 15: MEERDEREN en haak 1 C2C-steek. Halve vaste in naastgelegen steek.

6 lossen, stokje in vierde, vijfde en zesde losse vanaf de haaknaald. Halve vaste in eerste 3-lossenruimte en haak de laatste steek van de toer. Halve vaste in naastgelegen steek.

Toer 16: MINDEREN en haak 1 C2C-steek. Halve vaste in naastgelegen steek (1).

3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek. Haak nu de laatste steek van de toer. Halve vaste in naastgelegen steek.

Toer 17: MEERDEREN. Halve vaste in naastgelegen steek. Maak een 3-lossenruimte en hecht af. (1)

6 lossen, stokje in vierde, vijfde en zesde losse vanaf de haaknaald. Halve vaste in 3-lossenruimte alsof je een steek gaat maken. De hoek is nu af. 3 lossen om een laatste 3-lossenruimte te maken door 3 lossen en halve vaste in laatste 3-lossenruimte van de steek die je net maakte. Hecht af.

Nu herhaal je deze instructies voor de overige 3 zijdes van je paneel/deken. Leg de deken met de goede kant naar boven, keer je werk een kwartslag en ga terug naar het begin van het rand patroon om de volgende zijde te maken.

Als je alle 4 zijdes af hebt, heb je nog één ongemaakte ruimte over per zijde. De methode om langs de linkerkant van de Mini Vreemde VOrm te haken is precies hetzelfdfe, alleen flip je je deken nu en werk je aan de GOEDE kant van de deken in plaats van de VERKEERDE kant. Ga terug naar toer 7 en 8 en vul de overgebleven zijdes van je Mini Vreemde Vormen. Als je bij de hoek bent, ga je verder hier onder.

Het ziet er dan zo uit als je klaar bent om de laatste hoek van elke zijde te maken.

Toer 18: MINDEREN en haak 3 C2C-steken, maak in de naastgelegen steek vast bij je laatste steek (3)

3 lossen, halve vaste in 3-lossewnruimte van vorige steek. Haak nu 2 van de 3 steken van de toer. Halve vaste in laatste steek, begin je C2C-steek met het haken van 3 lossen. Halve vaste in naastgelegen steek. Maak de C2C-steek af door 3 stokjes te haken. Maak de naad af door nog één halve vaste in de naastgelegen steek te maken.

Toer 19: MINDEREN en haak 2 C2C-steken. Halve vaste in naastgelegen steek (2)

3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek. Haak nu 2 steken van de toer. Halve vaste in naastgelegen steek.

Toer 20: MINDEREN en haak 2 C2C-steken, maak vast aan naastgelegen steek bij de laatste steek (2)

3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek. Maak 1 van de 2 steken van de toer. Halve vaste in laatste steek en begin je C2C-steek te haken met 3 lossen. Halve vaste in naastgelegen steek. Maak de C2C-steek af door 3 stokjes te haken. Maak de naad af door nog 1 halve vaste te maken in de naastgelegen steek.

Toer 21: MINDEREN en haak 1 C2C-steek. Halve vaste in naastgelegen steek (1)

3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek. Maak nu 1 steek in deze toer. Halve vaste in naastgelegen steek.

Toer 22: MINDEREN en haak 1 steek. Halve vaste in naastgelegen steek. Maak een 3-lossenruimte en hecht af (1)

3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek. Maak 1 C2C-steek. Halve vaste in naastgelegen steek. Maak af door nog 1 3-lossenruimte te maken: dus 3 lossen en halve vaste in 3-lossenruimte van C2C-steek die je net maakte. Hecht af.

Blijf doorgaan met het herhalen van Toer 7 en 8, denk eraan dat je begint met de GOEDE kant deze keer voor het laatste blok. Elke keer als je bij de hoek komt, herhaal je toer 19-22.

Onthoud dat je nog meer toeren rand kunt maken op dezelfde manier, door Mini Vreemde Vormen te stapelen, ik denk dat dat er heel leuk uitziet.

Vergeet niet je creaties online te delen, tag me dan met @shemakescrochet (en @eenmooigebaar), dan kunnen we meegenieten!

Je mag je producten delen, en ook verkopen, maar geef dan ook de naam van de ontwerpster aan – SheMakesCrochet. Deel (delen van) dit haakpatroon niet, maar deel gerust de link ernaar toe 🙂


Links Felix Remixed

She Makes Crochet haakpatronen:

Delen is lief!