Skip to Content

Felix Deken Remixed – Deel 1

Felix Deken Remixed – Deel 1

She Makes Crochet ontwerpt schitterende haakpatronen, waaronder de razendpopulaire Felix deken. Nu komt ze met een remix versie van de Felix deken, ook heel erg schitterend. Super geschikt voor het opmaken van restjes (of voor het opnieuw aanschaffen van garen 😉 want dat is ook super leuk!)

Het is dan eindelijk zover! Ik hoop dat je net zoveel zin hebt als ik om te beginnen. Voor we beginnen:

  1. Als je liever een Engelstalig PDF patroon hebt, ga dan naar Ravelry om het te kopen. Die PDF heeft alle instructies van de website + foto’s. Als bonus heb ik de rand als apart document gemaakt en is er een printvriendelijke versie van het hele patroon. Ook is er een kleurplaat voor mensen die dat fijn vinden. Alles dus in deze ENGELSTALIGE download. Van de Nederlandse versie komt GEEN PDF, op verzoek van de ontwerpster. Maar alle uitgebreide tutorials komen wél gewoon hier online, dus niet gevreesd 🙂
  2. Deel je werk alsjeblieft zodat ik kan zien wat jullie maken! Gebruik #FelixBlanketRemixed of tag SheMakesCrochet (en @eenmooigebaar) in je posts zodat we mee kunnen genieten.

Voor meer informatie over dit project, kun je de introductiepagina lezen.

Patroon Felix Remixed Deel 1

De kleuren worden hier gegeven in het patroon, omdat ik ze zo gebruikte en omdat het ssomds kan helpen met het visualiseren van hoe dingen samenkomen. Jij kunt natuurlijk gewoon je eigen kleuren gebruiken voor het maken van je eigen deken!

DEEL 1:  Om te beginnen, maken we een ‘vreemde vorm’ {Kleur: Sapphire}

Toer 1: Maak een startsteek (1): 6 lossen, stokje in vierde, vijfde en zesde losse vanaf de haaknaald. Plaats een steekmarkeerder in de 3-lossenruimte. [1 C2C steek]

Toer 2: MINDEREN en haak 1 C2C (1)

We willen dat de tweede toer ook één C2C-steek is, dus moeten we minderen. 3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van de vorige steek (dat is de lus met de steekmarkeerder). Nu heb je je mindering gemaakt. Haak nu 1 C2C-steek door 3 lossen te haken en 3 stokjes in dezelfde 3-lossenruimte (de ene met de steekmarkeerder). Haal de steekmarkeerder eruit en plaats die in de 3-lossenruimte die je in deze steek maakte.

Toer 3: Meerderen en 1 C2C-steek haken (2)

We willen nu een steek meerderen van toer 1 en 2, dus we haken een meerdering. 6 lossen, stokje in vierde, vijfde en zesde losse vanaf de haaknaald. (Je meerdering is gemaakt). Halve vaste in 3-lossenruimte met de steekmarkeerder en haak de laatste steek van de toer door 3 lossen en 3 stokjes in dezelfde lossenruimte te haken (die met de steekmarkeerder). Haal de steekmarkeerder eruit en paats die in de 3-lossenruimte die je net gemaakt hebt bij je laatste steek.

Toer 4:  Minderen en haak 2 C2C-steken

We willen dat de vierde toer 2 steken heeft en dus beginnen we met een minderig. 3 lossen, halve vaste in de 3-lossenruimte met de markeerder. (Nu heb je geminderd). Nu haak je 2 C2C-steken: 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte (die met de steekmarkeerder). Haal de steekmarkeerder eruit. Halve vaste in volgende lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte. Plaats een steekmarkeerder in de 3-lossenruimte van de laatstgemaakte steek.

Toer 5: MEERDEREN en 2 C2C-steken (3)

We willen meerderen in deze toer van 2 naar 3 C2C-steken, dus we moeten een meerdering maken. 6 lossen, stokje in vierde, vijfde en zesde losse vanaf de haaknaald. (Een meerdering is gemaakt). Halve vaste in 3-lossenruimte van gemarkeerde steek, haak nog 2 steken: 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte (de ene met de markeerder). Haal de steekmarkeerder eruit. Halve vaste in volgende ruimte. 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte. Plaats de steekmarkeerder in de 3-lossenruimte die je net gemaakt hebt bij deze allerlaatste steek.

Toer 6: Minderen en haak 3 C2C-steken (3)

We willen dat de zesde toer ook weer 3 C2C-steken heeft, dus moeten we beginnen met minderen. 3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte vna vorige C2C-steek (die lossenruimte heeft een markeerder). Mindereing gemaakt. Haak nu de 3 steken van de toer: 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte (die met de steekmarkeerder dus). Haal de steekmarkeerder er uit. Halve vaste in volgende 3-lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte. Halve vaste in volgende 3-lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde 3-lossenruimte. Plaats de steekmarkeerder in de laatst-gemaakte 3-lossenruimte.

Toer 7: Meerderen en haak 3 C2C-steken (4)

We willen deze toer meer steken maken, van 3 steken naar 4 steken, dus we moete beginnen met een meerdering. Haak 6 lossen en haak dan een stokje in 4e, 5e en 6e losse vanaf de haaknaald. (meerdering gemaakt). Halve vaste in 3-lossenruimte waar de markeerder in zit en haak dan de overgebleven 3 steken van de toer: 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte (de ene met de markeerder). Haal de steekmarkeerder eruit, halve vaste in volgende 3-lossenruimte, 3 lossen en 3 stokjes in dezelfde lossenruimte. Halve vaste in volgende 3-lossenruimte, 3 lossen en 3 stokjes in dezelfde ruimte. Plaats de markeerder in de 3-lossenruimte die je als laatste maakte.

Toer 8:  Minderen en haak 4 C2C-steken (4)

We willen dat de 8ste toer weer 4 C2C-steken heeft, dus we beginnen met een mindering. 3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek (dat is de steek met de steekmarkeerder). Je hebt nu een mindering gemaakt. Haak nu de 4 steken van de toer: 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde 3-lossenruimte (die met de steekmarkeerder dus). Haal de steekmarkeerder eruit. *Halve vaste in volgende 3-lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte. Herhaal vanaf * nog 2 keer.

De ‘vreemde vorm’ is gemaakt. Gefeliciteerd, dit is het moeilijkste stuk van het patroon. Hopelijk herken je het patroon een beetje met het stekenaantal er steeds bij. Je gebruikt steeds deze minderingen en meerderingen in dit patroon. Zorg dat je elke toer je steken telt. Hecht af.

Herhaal dit proces zo vaak als je nodig hebt. Als je wilt dat je deken 9 panelen heeft, bijvoorbeeld, maak je 9 van deze ‘vreemde vormen’.

Deel 2: Nu gaan we twee lagen op de vreemde vorm leggen {Kleuren Smoke, Lippy}

Ik ga deze kant waar de blokken aankomen aan de ‘vreemde vorm’ KANT A noemen. De volgende 2 blokken gaan op dezelfde manier als hoe je al bezig was.

Maak de nieuwe kleur vast aan de ene kant van de ‘vreemde vorm’.

Toer 9: Meerderen en haak 4 C2C-steken (5)

6 lossen, stokje in vierde, vijfde en zesde losse vanaf de haaknaald. Halve vaste in 3-lossenruimte en haak dan nog 4 C2C-steken. Dus je haakt 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte, *halve vaste in volgende 3-lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte. Herhaal vanaf * nog 2 keer.

Toer 10:  Minderen en 5 C2C-steken (5)

3 lossen, halve vaste in de 3-lossenruimte van de vorige steek. Nu haak je 5 C2C-steken. Dus 3 lossen, 3stokjes in dezelfde steek en dan *halve vaste in volgende 3-lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte. Herhaal vanaf * nog 3 keer.

Toer 11: Meerderen en haak nog 5 C2C-steken (6)

6 lossen, haak een stokje in de 4e, 5e en 6e losse vanaf de haaknaald. Halve vaste in 3-lossenruimte en haak dan de overige 5 C2C-steken van deze toer.

Toer 12: Minderen en haak 6 C2C-steken (6)

3 lossen en halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek (de laatse C2C-steek die je maakte). Nu haak je de 6 C2C-steken van de toer.

Hecht af en wissel naar de nieuwe kleur.

Toer 13:  Meerderen en haak dan nog 6 C2C-steken (7)

6 lossen, stokje in 4e, 5e en 6e losse vanaf de haaknaald. Halve vaste in 3-lossenruimte en haak dan nog 6 steken voor deze toer.

Toer 14: Minderen en haak 7 C2C-steken (7)

3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek (dat was de laatste C2C-steek die je maakte). Haak nu de 7 C2C-steken van deze toer.

Toer 15:  Meerderen en haak nog 7 C2C-steken (8)

6 lossen en haak stokje in de vierde, vijfde en zesde losse vanaf de haaknaald. Halve vaste in 3-lossenruimte en haak dan nog 7 C2C-steken in deze toer.

Toer 16:  Minderen en 8 C2C-steken (8)

3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek (dat was de laatste C2C-steek die je haakte). Haak nu de 8 C2C-steken van deze toer.

Herhaal dit proces voor al je panelen.

Deel 3: Nu is het tijd om een blok aan de andere kant van onze piramide toe te voegen {Kleur Coral}

Ik noem de blokken aan deze kant van de ‘vreemde vorm’ KANT B. Hier doe je ook weer hetzelfede als je al gedaan hebt! Alleen aan de andere kant van de ‘vreemde vorm’ én over de blokken die je bij de vorige stap hebt toegevoegd. Kijk naar de oriëntatie van de blokken in de foto – dit is wat we vanaf nu de GOEDE KANT van het paneel noemen. Je kunt er bijvoorbeeld een steekmarkeerder in doen, zodat je ‘m blijft herkennen als de goede kant.

Hecht een nieuwe kleur aan, aan de andere kant van de ‘vreemde vorm’.

Toer 17: Meerderen en haak 8 C2C-steken (9)

6 lossen en haak een stokje in 4e, 5e en 6e losse vanaf de haaknaald. Halve vaste in eerste 3-lossenruimte en haak nog 8 C2C-steken voor deze toer.

Toer 18: Mindere en haak 9 C2C-steken (9)

3 lossen en halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek (dat is de laatste C2C-steek die je maakte). Haak nu 9 C2C-steken.

Toer 19: Meerderen en haak 9 C2C-steken (10)

6 lossen, haak stokje in 4e, 5e en 6e losse vanaf de haaknaald. Halve vaste in eerste 3-lossenruimte en haak dan 9 C2C-steken.

Toer 20: Minderen en haak 10 C2C-steken (10)

3 lossen, halve vaste in 3-lossenruimte van vorige steek – dat was de laatste C2C-steek die je maakte. Haak nu 10 C2C-steken. Hecht af.

Herhaal dit proces voor elk paneel.

Dat was het voor deel 1! Laat alsjeblieft je prachtige foto’s zien 🙂 Deel 2 staat ook al online. Liever meteen het hele Engelstalige haakpatroon? Ga dan naar Ravelry om het aan te schaffen.

Links Felix Remixed

Andere She Makes Crochet haakpatronen

Delen is lief!