Skip to Content

Stitch Story CAL – Aan elkaar zetten en rand

Stitch Story CAL – Aan elkaar zetten en rand

Het aan elkaar haken van de vierkanten

Je kunt naar de schema’s achterin dit boekje kijken om je te helpen beslissen hoe je de deken in wilt richten. Het kan zijn dat het helpt om de blokken op de grond te leggen en dan te verschuiven om te kijken wat je het mooiste vindt.

Naai daarna elk blok aan elkaar door de whipstitch te gebruiken, of haak met een halve vasten door de achterste lussen van elk motief de motieven aan elkaar.

Lees je liever een advertentievrije PDF van dit haakpatroon? Dat kan! Ik deel de opbrengsten met de ontwerpster!

Tips voor het aan elkaar haken:

  1. Zet de steken één voor één aan elkaar op beide delen, kijk goed naar hoe je de hoeken consequent aan elkaar kunt zetten zodat het er overal hetzelfde uit ziet.
  2. Als de randen die je aan elkaar zet erg lang zijn, zet ze dan aan elkaar met steekmarkeerders om ze vast te houden, dan word je werk gelijkmatiger.
  3. Werk de vierkanten in lange strips aan elkaar om de naden zo gelijk mogelijk te houden.

Whipstitch:

  1. Leg de vierkanten met de verkeerde kanten tegen elkaar aan en werk alleen onder de achterste lussen (dus de buitenkant). Zo krijg je een minder dikke naad.
  2. Steek de stopnaald met het garen door de middelste van 3 vasten in de hoek van beide vierkanten en trek het garen door beide achterste lussen heen. Laat een staartje over om straks te kunnen wegwerken.
  3. Steek de naald in de achterste lus van het volgende paar steken van onder naar boven (of boven naar onder, wat je makkelijker vindt, maar wees consequent!)
  4. Herhaal voor alle blokken, werk de draadjes weg.

Halve vasten

  1. Leg twee vierkanten met de verkeerde kanten tegen elkaar aan, je werkt alleen in de achterste lussen, zodat je een minder dikke naad krijgt.
  2. Steek je haaknaald in het midden van een hoek op beide blokken en ga met halve vasten over de naden van beide blokken, maar haak niet te strak
  3. Herhaal voor alle blokken, hecht af en werk de draadjes weg.

Geribbelde rand

Een geribbelde rand gebruikt reliëfstokjes-voor en achter en ik dacht dat dit een mooie, zachte rand zou geven. Haak niet te strak, gebruik desnoods een haaknaald groter en ontdek wat voor jou het beste werkt.

Toer 1: Zorg in deze toer dat alle zijdes een meervoud van 2 steken hebben en haak 1 stokje in de achterste lus van elke steek. Het kan dus zijn dat je een keer 2 stokjes in één steek moet haken, of één steek moet overslaan, kijk wat bij jouw deken past.

Let op: als je om wat voor reden dan ook teveel steken had, kun je hier mooi meerderen of minderen. Ik haakte 3samengehaaktestokjes bij elke naad van twee vierkanten en in de hoek haakte ik 3 stokjes per hoek. (1012 steken rondom).

Toer 2: 2 lossen, *reliëfstokje-voor om volgende steek, 1 reliëfstokje-achter om volgende steek*. Herhaal van * tot * , met 3 stokjes in elke hoek. Halve vaste in tweede beginlosse.

Toer 3: Herhaal toer 1, hecht af en werk de draadjes weg.

Ik hoop dat jullie erg genoten hebben van deze deken! De hashtag is #SSCAL18 voor Twitter en Instagram.

CAL detailsDesign 7: Blarney Bobbles
CAL Planning Design 8: Garden Trellis
Design 1: SpanningsvierkantDesign 9: Fisherman’s Basket
Design 2: Irish MossDesign 10: Cabled Ropes
Design 3: Diamond PopDesign 11: Six Stitched Braid
Design 4: Pilgrim’s PathwayDesign 12: The Bee Keeper
Design 5: The Institution of MarriageAan elkaar haken en de rand
Design 6: The Ladder of LifePDF Patroon

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina