Skip to Content

Ster haken – Gratis haakpatroon

Ster haken – Gratis haakpatroon

We gaan een ster haken! Attic24 ontwerpt allerlei gave haakpatronen, waaronder dit inimini ster haakpatroon die je heel eenvoudig en snel haakt. Liever een iets grotere ster haken? Klik hier voor het patroon van de Kleine Ster van Attic24.

Ster haken - Gratis haakpatroon

Ik maakte deze kleine sterretjes voor een feestelijke slinger om boven mijn openhaard te hangen, wat vrolijke kleuren tussen wat grotere haakdecoraties in. De sterretjes zijn gemaakt met twee simpele toeren en zijn echt heel klein, zo’n 3 cm van punt naar punt.

Ik gebruikte Ricorumi DK katoen garen met 3,5 mm haaknaald voor desterren, al werkt DK garen ook prima (bijv. Stylecraft Special DK).

Ricorumi heeft prachtige gouden en zilveren draden, zo schitterend en stralend! Ik kon het niet laten om er ook een inimini Ster mee te maken.

…..Awwww!! Ze zijn zo schattig en klein. Het is een beetje lastig om ze te maken in het begin, maar het resultaat zijn super schattig.

Bewaar dit haakpatroon op Pinterest:

Stekenuitleg Ster Haakpatroon

Voor we beginnen met het ster haken, eerst wat stekenuitleg.

Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.

Ster haken – Gratis haakpatroon

We gaan beginnen met het ster haakpatroon! Haaknaalden klaar, starten maar!

Toer 1: 4 lossen, halve vaste in eerste losse om toer te sluiten. 2 lossen (telt als vaste); 9 vasten in de ring.
Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten (kijk naar de foto hierboven). Hecht niet af [10 vasten]

Toer 2: Begin in de eerste steek direct links naast je halve vaste (zie stopnaald boven), 1 vaste, 2 lossen.

Halve vaste in tweede beginlosse (zie naald in foto), dit maakt een klein picot puntje. Probeer je steken netjes te houden (trek de lossen niet te los).

Vaste en halve vaste in volgende steek (zie stopnaald in foto hierboven).

In de foto hierboven zie je het eerste sterpuntje van je ster haakpatroon af! Je maakt er in totaal 5.

In de volgende steek haak je (vaste, 2 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf haaknaald (picotpuntje);
In de volgende steek, haak (vaste, halve vaste); dit is je tweede sterpuntje, zie foto boven.

*In de volgende steek haak je (vaste, 2 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald (picot puntje); in de volgende steek haak je (vaste, halve vaste)*

Herhaal vanaf ** nog twee keer. Je hebt nu 5 sterpunten gehaakt en dan ben je weer waar je bent begonnen!

Afronden Ster Haakpatroon

Knip het garen af, laat een 15 cm draad over. Gebruik je haaknaald om een lusje op te halen (zie foto boven) – blijf trekken tot het uiteindje eruit komt.

Pak een stopnaald en doe het draadje erin, steek dan door de onderkant van de eerste vaste van deze toer, trek het naar achteren (zie foto boven). Nu krijg je een nette afronding zonder dikke knoop.

Schattig he? Nu kun je je inimini ster omdraaien en het draadje wegwerken onder de steken van toer 1, trek stevig aan. Dit zorgt dat het middengaatje dicht gaat en dat de ster de goede vorm krijgt.

Je kunt je ster stomen als je wilt, met stoom uit de strijkijzer op koele stand, en terwijl het haakwerk nog warm en vochtig is, kun je dan elk puntje even in de goede vorm trekken.

Deze inimini sterren kun je heel snel maken, ze vliegen van de haaknaald af en zien er zo leuk uit als je ze bij elkaar legt.

Je kunt de sterren gebruiken om wat decoratie toe te voegen aan, eigenlijk, alles. Maar ik denk dat ze er vooral leuk uit zien als je ze aan elkaar maakt.

Ik vond wat dun gouddraad in mijn collectie en maakte een hele dunne slinger ervan…..

Ster haken - Gratis haakpatroon

….perfect om boven de openhaard op te hangen.

Ik ben nu ook een heleboel sterretjes aan het maken met Stylecraft Special DK, die worden wat groter


INIMINI STER – Samenvatting ster haken patroon

Toer 1: 4 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te vormen. 2 lossen (telt als vaste); 9 vasten in de ring, halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten [10 steken]
Toer 2: *in de volgende steek haak je (vaste, 2 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald (picot punt); (vaste, halve vaste in volgende steek; herhaal vanaf * nog 4 keer, zodat je 5 sterpunten hebt in totaal.

Knip het garen af en trek het draadje door naar de voorkant van het werk. Neem een stopnaald, doe het draadje erin en steek de naald dan in de basis van de eerste vaste, trek het draadje door naar de achterkant. Beweeg het dan onder de steken van toer 1 door en trek er stevig aan, om het middengaatje goed dicht te maken.


Ster haken – Gratis haakpatronen – op deze website:


Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!