Skip to Content

Glas-in-Lood Handschoenen

Glas-in-Lood Handschoenen

De getalenteerde Kat van Krazy Kabbage heeft een prachtige set ontworpen voor de frissere dagen. De set bestaat uit een col, een muts en uit vingerloze handschoenen. Het patroon voor de handschoenen lees je hieronder, de col vind je hier en de muts vind je hier.

Ik ben dol op de structuur van deze handschoenen, zeker in de prachtige kleuren.

De handschoenen zijn zacht en warm en niet te zwaar. Je kunt ze bijvoorbeeld uitstekend gebruiken als je in een koud kantoor zit te (hand)werken.

Het ontwerp ziet er misschien ingewikkeld uit, maar elke handschoen wordt gemaakt uit één plat stuk, met een geribbelde sectie aan beide zijden.

Het patroon is goed geschreven, met links naar en uitleg over de gebruikte steken. Er wordt niet met afkortingen gewerkt op deze website.


Glas-in-Lood Vingerloze Handschoenen Haakpatroon

De millstone stitch, de naam van het patroon waarmee de handschoenen gemaakt zijn, geven een glas-in-lood effect.

Je mag de handschoenen verkopen, maar vermeld dan alstublieft een link naar Krazy Kabbage (en naar Een Mooi Gebaar).


Materialen

In het voorbeeld van Krazy Kabbage:

Loops & Threads Wellness Baby (fine weight; 70% acryl, 30% Amicor acryl) +/- 80 meter in de kleur Charcoal (Hoofdkleur), en Loops & Threads Joy DK (light weight; 100% anti-pilling acryl) +/- 65 meter in de kleur Tropical (Contrastkleur).

In het voorbeeld van Een Mooi Gebaar:

Lang Yarns Merino 120 (Superfine, superwash) 50 gram/120 meter, 100% scheerwol in de kleur 390 als hoofdkleur (donkerpaars). Daarnaast is gebruik gemaakt van Lana Grossa Gomitolo Versione kleur 408, minder dan 1 bol.

Haaknaald 3,5 mm

Meetlint

Schaar en stopnaald


Indien je ervoor kiest om met Lana Grossa Gomitolo Versione te werken, heb ik nog wel een tip. Het kleurverloop van dat garen gaat vrij langzaam. Voor deze handschoenen betekende het dat er ongeveer 3 “banen” waren met steeds dezelfde kleur, voor de volgende kleur tevoorschijn kwam. Ik vond dat zelf niet mooi, dus heb steeds stukken weggeknipt na elke “baan”. Die stukken heb ik bij de volgende keer dat die kleur weer aan de beurt was, weer gebruikt, met weinig verlies van garen.


Maten

De omtrek van de vrouwenhand:

Small: 17,8 cm
Medium: 19,1 cm
Large: 20,3 cm

Geen zorgen als je niet weet welke maat je moet hebben, je kunt tussendoor gewoon even meten of je nog meer herhalingen nodig hebt!

Stekenuitleg

Klik op de naam van de steek om naar een uitgebreide foto-tutorial te gaan.

Vaste: Steek de naald door de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
Halve vaste: Steek de naald door de aangegeven steek, sla de draad om en haal meteen door de steek én het lusje op de haaknaald heen.
Halfstokje: Sla de draad om, steek de naald door de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle 3 de lusjes heen.
Stokje: Sla de draad om, steek de naald door de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Sla de draad om en haal door de laatste 2 lusjes heen.
Reliëfstokje-voor: Sla de draad om, steek de naald van voor naar achteren naar voren, van rechts naar links OM de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Sla de draad om en haal door de laatste 2 lusjes heen.
Reliëfstokje-achter: Sla de draad om, steek de naald van achteren naar voor naar achteren, van rechts naar links OM de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Sla de draad om en haal door de laatste 2 lusjes heen.
Alleen in achterste lussen: Haaksteken bestaan uit V-vormen aan de bovenkant. Steek de naald alleen door de achterste lus van die V-vorm heen.
Al hakend vasten opzetten:deze manier vervangt de lossenketting en de toer met vasten. Te ingewikkeld om uit te leggen in een klein stukje tekst, maar zeer zeker de moeite waard om te leren. Klik op deze link om alles over deze manier van opzetten te leren!!

Patroon Glas-in-Lood Handschoenen

Bij het patroon van de Col zie je stap-voor-stap foto’s van de steek!

Met de hoofdkleur zet je al hakend 45 vasten op (30 voor het patroon, 10 voor de rand bij de pols en 5 voor de rand bij de vingers).

Check de lengte van de handschoenen. De handschoenen in het voorbeeld zijn 23 cm lang. 1 losse, keer om.

Toer 1: vaste in achterste lus van eerste 10 steken. Reliëfstokje-voor om de volgende steek, wissel bij de laatste omhaal naar de contrastkleur. Laat de hoofdkleur naar de achterkant van je werk vallen (knip niet door en neem niet mee). Met de contrastkleur haak je in beide lussen: *vaste, halfstokje, stokje in volgende 5 steken, halfstokje, vaste. 1 losse, volgende steek overslaan. Herhaal van * tot er nog 5 steken over zijn. Wissel naar een tweede bol van de hoofdkleur (of naar de andere draad van de bol die je al had): reliëfstokje-voor om volgende steek, vaste in alleen de achterste lussen van de volgende 4 steken. 1 losse, keer om.

Toer 2 (verkeerde kant): Vaste in achterste lus van eerste 4 steken. Reliëfstokje-achter om reliëfstokje-voor van vorige toer, wissel naar de contraskleur bij de laatste doorhaal. Laat de hoofdkleur bol 2 naar de kant die naar je toe ligt vallen. Werk door beide lussen: *vaste, halfstokje, stokje in volgende 5 steken, halfstokje, vaste. 1 losse, volgende steek overslaan. Herhaal vanaf * tot rand, eindig met een vaste en wissel daarbij naar de hoofdkleur. Laat de contrastkleur aan de kant naar je toe vallen. Reliëfstokje-achter om reliëfstokje-voor van vorige toer. Werk alleen in de achterste lussen: vaste in laatste 10. 1 losse en keer om.

Toer 3: vaste in achterste lus van eerste 10 steken. Reliëfstokje-voor om reliëfstokje-achter van vorige toer (wissel niet van kleur). Haak in beide lussen: *vaste in elk van de volgende 9 steken, stokje in overgeslagen steek van de opzettoer (of toer 9 als je de herhaling haakt). Herhaal vanaf * tot einde, eindig met vaste in laatste steek voor vinger-rand, wissel daarbij naar hoofdkleur bol 2. Reliëfstokje-voor om volgende steek, vaste in achterste lus van de laatste 4 steken. 1 losse, keer om.

Toer 4 (verkeerde kant): vaste in achterste lus van eerste 4 steken. Reliëfstokje-achter om reliëfstokje-voor van vorige toer, wissel naar hoofdkleur bol 1. Laat hoofdkleur bol 2 aan de kant naar je toe vallen. Werk in beide lussen: vaste in elke steek tot rand. Reliëfstokje-achter om reliëfstokje-voor van vorige toer. Werk alleen in de achterste lussen: vaste in laatste 10 steken. 1 losse, keer om.

Toer 5: vaste in alleen de achterste lussen van de eerste 10 steken. Reliëfstokje-voor om reliëfstokje-achter, wissel bij laatste doorhaal naar de contrastkleur. Laat hoofdkleur aan de achterkant van je werk vallen. Met contrastkleur en door beide lussen: stokje in volgende 2, halfstokje, vaste, 1 losse, 1 steek overslaan. *vaste, halfstokje, stokje in volgende 5 steken, halfstokje, vaste, 1 losse, volgende steek overslaan. Herhaal vanaf * tot 4 steken voor de rand. Vaste, halfstokje, stokje in volgende 2 steken, wissel bij laatste doorhaal van laatste stokje naar hoofdkleur bol 2. Reliëfstokje-voor om volgende steek, vaste in achterste lussen van de laatste 4 steken. 1 losse, keer om.

Toer 6 (Verkeerde kant): vaste in achterste lussen van eerste 4 steken. Reliëfstokje-achter om reliëfstokje-voor van vorige toer, wissel naar de contrastkleur. Laat de hoofdkleur bol 2 aan de kant naar je toe vallen.

Werk door beide lussen: stokje in volgende 2, halfstokje, vaste, 1 losse, 1 steek overslaan. *vaste, halfstokje, stokje in volgende 5 steken, halfstokje, vaste, 1 losse, 1 steek overslaan. Herhaal vanaf * tot er nog 4 steken voor de rand over zijn. Vaste, halfstokje, stokje in volgende 2, wissel naar hoofdkleur bol 1 bij laatste doorhaal van laatste stokje. Laat de contrastkleur vallen aan de kant naar je toe. Reliëfstokje-achter om reliëfstokje-voor van vorige toer. Vaste in achterste lus van laatste 10 steken, 1 losse, keer om.

Toer 7: vaste in achterste lus van eerste 10 steken, reliëfstokje-voor om reliëfstokje-achter van vorige toer (wissel niet van kleur).

Werk in beide lussen: vaste in elk van de volgende 4 steken, stokje in overgeslagen steek van toer 4. *vaste in volgende 9, stokje in overgeslagen steek van toer 4. Herhaal vanaf * tot 4 steken voor de rand. Vaste in laatste 4 steken, wissel naar hoofdkleur bol 2 bij de laatste doorhaal. Reliëfstokje-voor om volgende, vaste in achterste lussen van overige 4 steken. 1 losse en keer om.

Toer 8 (verkeerde kant): vaste in achterste lussen van eerste vier steken. Reliëfstokje-achter rond reliëfstokje-voor van vorige toer, wissel naar hoofdkleur bol 1. Laat hoofdkleur bol 2 aan de kant die naar je toe ligt vallen. Werk door beide lussen: vaste in elke steek tot rand. Reliëfstokje-achter om reliëfstokje-voor van vorige toer. Werk alleen in de achterste lussen: vaste in laatste 10 steken, 1 losse, keer om.

Herhaal toer 1 tot 8 nog 3 keer voor maat Small, nog 4 keer voor maat Medium en nog 5 keer voor maat Large. Bij de laatste herhaling stop je aan het eind van toer 7. Probeer het aan of meet het op. Bepaal op basis daarvan of je nog meer herhalingen nodig hebt. 


Afwerking

Leg de handschoen binnenstebuiten en naai de opzettoer en de laatste toer met halve vasten aan elkaar. Hou daarbij een gat over voor de duim. Je kunt vanaf de bovenkant ongeveer 12 steken dichtnaaien en vanaf de onderkant ongeveer 25. Pas af en toe aan. Hecht af.

Ik zou het heel tof vinden om jullie resultaat te mogen zien! Deel ze via de social media kanalen van Krazy Kabbage: Facebook , of Instagram met @krazykabbage en #krazykabbage.

Of natuurlijk via de social media kanalen van Een Mooi Gebaar: Facebook en Instagram met @eenmooigebaar en #eenmooigebaar

Als je Ravelry gebruikt, kun je je project via deze link vinden: Ravelry.


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je Glas-in-Lood Handschoenen mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar.

Myriam

Thursday 23rd of September 2021

Hoe mooi is dit!