Skip to Content

Dahlia Deken Haakpatroon

Dahlia Deken Haakpatroon

Gratis haakpatroon deken – Dahlia CAL – Attic24

De briljante creatieveling Lucy van Attic24 ontwerpt schitterende dekens. De kleurencombinaties die ze maakt zijn echt fenomenaal en de stekenpatronen altijd goed te doen, ook voor beginners. Al sinds lange tijd heb ik toestemming om haar patronen te vertalen.
Haar nieuwste project is de Dahlia deken. Deze deken wordt in CAL (Crochet Along) vorm gedaan, wat betekent dat er veel haaksters wereldwijd tegelijkertijd aan de deken werken. Dit project start op 3 januari en duurt 8 weken.
Op deze pagina lees je eerst de inspiratie voor deze deken (met vele schitterende foto’s!). Onderaan het bericht vind je alle links die je nodig hebt om de deken te kunnen haken, zodra deze beschikbaar komen. Alle belangrijke links voor dit project vind je onderaan deze pagina.


Dahlia deken – Introductie

Goeie morgen! Het nieuwe Dahlia pakket is bekend! Als je het pakket via deze link aanschaft bij WoolWarehouse, krijgt ontwerpster Attic24 een kleine commissie.
❧🏵️DAHLIA GARENPAKKET WOOLWAREHOUSE 🏵️❧
Het pakket staat ook online in de Caro’s Atelier webshop! Als je het via onderstaande link koopt, krijgt Een Mooi Gebaar een kleine commissie. 
❧🏵️ DAHLIA GARENPAKKET CAROS ATELIER 🏵️❧
Als je meer over de inspiratie voor deze deken wilt weten, lees dan verder….

Ben je op zoek naar de links per week of naar het patroon? Scroll dan naar de onderkant van deze pagina!


Inspiratie Dahlia deken


Ik heb zoveel zin om deze creatieve reis met jullie te delen! Ik wil een beetje laten zien van waar ik zo geobserdeerd mee bezig ben geweest dit jaar. Mijn hoofd zit vol bloemenkleuren, zo vol dat er nauwelijks ruimte is voor iets anders, maar dat is precies hoe ik het heerlijk vind. Mijn kleurenpalletten en gehaakte dekens staan altijd op de voorgrond in mijn creatieve hoofd en ik stort veel emotionele energie en passie in mijn projecten. Niemand kan me ooit verwijten dat ik projecten maar halfhartig aanpak, dat weet ik zeker, ik ben zo’n 110% persoon, die zich helemaal volledig inzit.
Zodra ik klaar was met de Sweet Pea CAL in Februari 2019, was ik alweer op zoek naar nieuwe bloemeninspiratie. Ik vond de Sweet Pea super mooi en bleef maar denken aan een volgende deken die op bloemen geïnspireerd was. Ik heb allerlei bloemenopties bekeken (tulpen, zinnias), maar kwam snel bij mijn favoriete bloemen uit: dahlias.

Foto door : Sarah Raven
Ik ben een ongelofelijk fan van Sarah Raven, al jaren! Haar plant catalogus brengt me altijd heel veel visuele inspiratie en plezier. Ze heeft prachtige foto’s van dahlias gemaakt en als je ooit een minuutje over hebt, kan ik je aanraden om naar haar (Engelstalige!) pagina te gaan en daar lekker door heen te scrollen! Het is zo heerlijk om al die kleuren in te ademen……
https://www.sarahraven.com/flowers/bulbs/dahlias 
…….schitterend, niet waar?

Ik heb even gefantaseerd over het veranderen van ons kleine, overgroeide stukje grond naar een prachtige, door Sarah geïnspireerde, dahlia tuin, maar ik ben gewoon niet zo goed in het laten groeien van dingen. Ik probeer wel eens iets te planten, maar ik vergeet ze dan te beschermen tegen (naakt)slakken, eigenlijk al vanaf het prille begin. Dus na veel hoofdpijn en piekeren heb ik besloten om zelf geen grote dahlia’s te willen groeien in de tuin, maar kleintjes in wat potten, zodat ik ze wat makkelijker kan beschermen tegen de slakken. Ik vind het heerlijk om dahlia’s in de tuin te hebben en ik pluk er af en toe een paar voor aan tafel.
Als je mij al een tijdje volgt, weet je wat voor dahlia obsessie ik heb. Ik hou ervan om verse bloemen in een vaasje te hebben, hoe kleurrijker hoe beter!

Gelukkig heb ik vrienden die veel beter zijn in het laten groeien en bloeien van dingen dan ik, dus ik was door het dolle heen toen ik bij Coopers Café op een dag dit prachtige bosje kreeg, in oude kranten gerold. Oh wat word ik daar blij van! Ik kan niet onder woorden brengen hoe heelrijk het is, het is het beste gevoel ooit!

Zoals je kunt zien in bovenstaande foto, hebben Judi’s dahlias prachtige kleuren en ik was zo blij met dit bosje in mijn huis! Ik heb er ook heerlijk mee gespeeld, omdat ik definitieve keuzes moest maken over het kleurenpallet van deze deken. Er is niets zo inspirerend als een levend palet aan je vingertoppen!

Ik heb ook een prachtig boek gelezen over dahlias.
“Dalias” door Naomi Slade }

Dit boek is prachtig, met schitterende fotografie!

….en er staan ook veel praktische tips in over het groeien van dahlia’s en tot slot een lijst met alle verschillende dahlia types die er zijn.

En toch kun je altijd de meeste inspiratie vinden bij experts, dus ik heb een tijdje op internet rond gekeken om te ontdekken of ik ergens een professionele dahlia-boer/fokker/groeier? te vinden.
Ik ontdekte een kleine dahlia plek in Northumberland, waar ze al bijna 100 jaar dahlia’s groeien. Kun je je dat voorstellen? Het is een klein familiebedrijfje, gestart in 1921, gespecialiseerd in dahlias en chysanthemums. Halls of Heddon  is de naam. In Augustus en September kun je deze boerderij bezoeken.
Samen met J. heb ik op een zonnige vrijdag in midden september de tocht gemaakt
Oh.
Mijn.
Hemel!
Niks had me kunnen voorbereiden op de overweldigende indrukken van 10.000 dahlia’s die op één plek groeien.

Nadat we de auto hadden geparkeerd hebben we eerst door de kassen gewandeld.

Daar groeien alle grote blowsy bloemen, adembenemend door hun formaat en uitbundigheid.

Veel van de bloemen waren groter dan ik ooit eerder in mijn leven had gezien…
…kijk maar…

…!!!!!!!!!! Groter dan mijn HOOFD!!!!!
Deze staan bekend als Eet Bord Dahlias en ik vond ze echt overweldigend!

Buiten stonden honderden verschillende types dahlias en ook hybride planten, in elke mogelijke kleur.

Rij na rij van prachtige bloemen…

….het was echt overweldigend, op de meest positieve manier ooit hoor!

Ik word gewoon zo vrolijk van die prachtige dahlias. Ze zijn zo kleurrijk en maken me altijd aan het glimlachen.

Ik weet niet hoe lang we hebben rondgedwaald in het heerlijke middagzonnetje…

…maar het was één van de meest inspirerende middagen in een lange lange tijd.

J maakt deze foto met zijn telefoon, waar ik gehurkt tussen de rijen zit om foto’s te maken.

I heb zoooooo veel foto’s gemaakt, ik kon me niet inhouden.
238 foto’s om precies te zijn.
Ik zal ze niet allemaal met je delen, maar hier volgen er toch een paar….


Zoveel prachtige bloemenkracht! Al die kleuren en vormen, echt schitterend. In de berichten van deze CAL zullen steeds ook van dit soort schitterende foto’s staan, je bent vast gewaarschuwd voor de bloemen spam!
Toen we klaar waren in de velden, wilde ik ook nog wat bloemen kopen…

Ze hebben prachtige bloemen in het winkeltje daar, ik heb een vrolijk rondedansje eromheen gedaan!

Ik denk dat ik echt hartjes in mijn ogen had toen ik deze zag!
Ik heb goed nagedacht over welke kleuren Stylecraft Special DK goed zouden passen bij de bloemen (je weet dat ik daar inmiddels best goed in ben!). Ik heb de bloemen één voor één opgepakt en in een emmer gedaan, om een levensecht kleurenpalet te maken. Ik had er zo’n lol in!
Mijn kostbare schat stopten we vervolgens achterin de auto, voor een prachtige rit, niet over de snelweg maar binnendoor…

… ik zal deze dag nooit vergeten, het was een fijnere dag dan ik me had kunnen wensen.
Maar, dat was natuurlijk niet het einde van de dahlia’s, ik had ze ook mee naar huis genomen.
Zien?
OK… daar gaan we….

…………….WOWSERS!!!! Zijn ze niet SCHITTEREND!

Ik was zo zo zo blij dat ik met deze bloemen kon spelen!

…oh wow. Zijn ze niet heerlijk?!
Toen ik deze bloemen eenmaal had, had ik de kleurkeuze voor de Dahlia deken al gemaakt. Dat weerhield me er niet van om alsnog heel veel lol te hebben en bijvoorbeeld een kleurenwiel te creëren…

….wat denk jij ervan? Ik krijg de donkerrode niet goed op de foto (hij is veel te donker op de foto), maar ik vind t schitterend hoe de kleuren zo van licht naar donker lopen en allemaal bij elkaar lijken te horen!

Kleurenpalletten maken is een belangrijk onderdeel van mijn creatieve proces en maakt me echt zo gelukkig dat ik er vaak verbaasd over ben. Het is leuk en spannend en ook heel bevredigend wanneer je na een hele tijd spelen met kleur (vaak meerdere maanden) toch tot één mooi visueel harmonieus kleurenpalet komt. Ik hou er van!

Zoals bij alle Attic24 dekens, zitten er in de Dahlia ook 15 kleuren Stylecraft Special DK.
Bovenste rij, links naar rechts…
🏵️ magenta 🏵️ fuchsia purple 🏵️ shrimp 🏵️ apricot 🏵️ powder pink 🏵️
Middelste rij, links naar rechts…
🏵️ boysenberry 🏵️ pomegranate 🏵️ spice 🏵️ lemon 🏵️ blush 🏵️
Onderste rij, links naar rechts…
🏵️ claret 🏵️ lipstick 🏵️ tomato 🏵️ saffron 🏵️ fondant 🏵️
Je kunt het Dahlia pakket dus vinden bij de Woolwarehouse, klik dan op onderstaande link….
❧🏵️DAHLIA GARENPAKKET 🏵️❧
Het pakket staat ook online in de Caro’s Atelier webshop! Als je het via onderstaande link koopt, krijgt Een Mooi Gebaar een kleine commissie. 
❧🏵️ DAHLIA GARENPAKKET CAROS ATELIER 🏵️❧

Deze kleuren zijn heel harmonieus samen, vooral omdat ze allemaal aan dezelfde kant van het kleurenwiel vallen. Ze vloeien in elkaar over, zeker als je ze op bovenstaande volgorde bij elkaar legt. De kleuren transporteren mij meteen weer terug naar dat warme, zonnige veld met al die rijen met bloemen.

Voor de Dahlia deken wordt een gemakkelijke variant van de Spike steek gebruikt, wat goed bij deze kleuren past. Ik wilde iets wat de bloemblaadjes een beetje na zou bootsen en ben er super-blij mee!!
Het is een heerlijke steek om te haak, en je kunt duidelijk zien waar je je haaknaald elke rij in moet steken. Je hoeft maar weinig te tellen (yay!), waardoor je niet gemakkelijk de fout in gaat. Dit patroon is daardoor ook geschikt voor beginners, of voor haaksters die iets ontspannends willen om mee op de bank te kruipen.
Ik zal een volledige foto-tutorial maken voor de spike steek op mijn blog bij het begin van de CAL in januari. Er komt ook een samengevat patroon voor de haaksters die goed patroon kunnen lezen zonder foto’s.

Deze kleurtjes in mijn garentas hebben me zo vrolijk gemaakt de afgelopen jaren! Tegen de tijd dat we bij Nieuwjaar zijn aanbeland zijn ze denk ik nóg specialer, een vrolijke, felle noot in de donkere grijze wintermaanden.

Ik ben keihard bezig geweest met het haken van twee verschillende varianten. Net als bij de Sweet Pea heb ik de 15 Dahlia kleuren op twee verschillende manieren samengesteld. Er is een “Mixed Stripe” variant (de kleuren komen dan in een “geplande random volgorde”) en een Colourwash variant (de kleuren gaan op volgorde van donker naar licht naar donkere streep naar boven).

De gemixte variant is nog neit helemaal af, maar ik kan je wel stukjes laten zien, zodat je een goed idee krijgt van hoe het wordt.
Beide varianten zijn prachtig! Als je niet weet welke deken je wilt kiezen, kun je onderstaande sneakpeek bekijken. Je hoeft niet op de link te klikken, als je je liever laat verassen terwijl je haakt kan dat natuurlijk ook!
KLIK HIER om de Dahlia deken Sneak Peak te zien!

Voor de “Planners who Hook” of de “Hookers who Plan”, is er ook weer sticker nieuws! Mijn lieve vriendinn Rachel, die de eigenaar is van EllieBethDesigns heeft een prachtig stickerselectie samengesteld voor de Dahlia CAL.

Het is prachtig, echt schitterend! Rachel’s winkel is op 29 november weer open.  {https://www.elliebethdesignsuk.com}

Je kunt het Dahlia pakket dus vinden bij de Woolwarehouse, klik dan op onderstaande link….
❧🏵️DAHLIA GARENPAKKET 🏵️❧
Het pakket staat ook online in de Caro’s Atelier webshop! Als je het via onderstaande link koopt, krijgt Een Mooi Gebaar een kleine commissie. 
❧🏵️ DAHLIA GARENPAKKET CAROS ATELIER 🏵️❧
Ik ben geobserdeerd door deze kleuren garens en hoe ze er samen uit zien en ik heb zo’n zin om met jullie aan de deken te beginnen! Je hoeft je niet in te schrijven voor deze CAL, maar gewoon te kijken wanneer het patroon komt in januari.
Er komt meer nieuws in de komende periode, maar hier is alvast een samenvatting:
♥ De Attic24 Dahlia CAL loopt voor 8 weken, begint op 3 januari – op die dag wordt het patroon gepubliceerd en krijg je alle informatie die je nodig hebt om te beginnen. Elke week komt dan een nieuw patroondeel uit.
♥ Er komt een volledige foto-tutorial hier op de site voor het nieuwe Spike Steek patroon. Elke week deel ik de kleurenvolgorde voor de twee verschillende varianten van de deken (Mixed Stripe en Colourwash)
♥ Het Dahlia garen pakket bestaat uit 15 x 100 gram Stylecraft Special DK en is groot genoeg om een eenpersoonsdeken te maken. Er is geen geprint patroon beschikbaar.
♥ De Dahlia deken is ongeveer 120 bij 175 centimeter. Je hebt twee pakketten nodig als je een grotere deken wilt maken. Ik zal daar ook de lossenketting aanwijzing voor geven, voor grotere en kleinere dekens.

Dankjulliewel weer voor alle aanmoedigingen!! Ik waardeer dat echt, tot in het puntje van mijn tenen.
Dankjewel dankjewel!!!!


🌸DAHLIA CAL Introductie :: veel foto’s van de Dahlia bloemen en algemene informatie over het project
🌸DAHLIA SNEAK PEEK :: in deze foto’s zie je de voorbeelden van de Colourwash en Mixed Stripe dekens
🌸DAHLIA GARENPAKKET :: het pakket via de Engelse website WoolWarehouse
🌸DAHLIA GARENPAKKET CAROS ATELIER:: het pakket via de Nederlandse website Caro’s Atelier
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 1:: Week 1 van de CAL
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 2:: Week 2 van de CAL 
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 3:: Week 3 van de CAL 
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 4:: Week 4 van de CAL 
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 5:: Week 5 van de CAL 
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 6:: Week 6 van de CAL 
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 7:: Week 7 van de CAL 
🌸 DAHLIA SPIKE STEEK
🌸 DAHLIA SPIKE STEEK RAND


Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Een gehaakte dahliadeken (haakblog 106) - Annets Alfabet

Tuesday 18th of October 2022

[…] keer viel onze keus op de Dahlia deken van Attic24 en vertaald door Iris van Een Mooi Gebaar. Mijn bestie koos random kleuren en ik besloot om voor de kleuren van de regenboog te gaan. Elke […]

Dahlia Harmony | Een Mooi Gebaar

Wednesday 31st of August 2022

[…] Crochet heeft veel verschillende kleurenvarianten van de Harmony Deken van Attic24 ontworpen. De Dahlia Harmony is een prachtige colourwash variant van de oorspronkelijke Harmony deken, maar dan gehaakt […]

Claudia

Wednesday 29th of September 2021

Hallo, ik zou graag een advertentie vrij patroon kopen . Hoe kan ik dit doen. Grt Claudia Weber

Iris van Meer

Tuesday 5th of October 2021

Hallo Claudia, u heeft een mailtje gekregen! Met warme handwerkgroetjes, Iris

Maike

Saturday 15th of February 2020

Ik vind het een prachtige deken worden. Zelf maak ik de combinatie Colourwashed. En (gelukkig) loop ik wat weken achter op het patroon, want deze week is gereserveerd voor het wegsteken van de draadjes en dat heb (braaf als ik ben) iedere keer al gedaan, na een paar strepen 😂

Maar het haakt heerlijk weg, er is een goede duidelijke uitleg voor de steek, kortom, fijn project!

Annemieke Hulshof

Wednesday 27th of November 2019

Ohhhh, ik vind het zooooooooooooo mooi en zo fijn dat je dit allemaal voor hakend Nederland doet!

Iris van Meer

Wednesday 27th of November 2019

Wat een ontzettend lieve reactie Annemieke! Daar doe ik het dan weer allemaal voor <3