Skip to Content

Laptophoes

Laptophoes

Laptophoes haken – Op eigen formaat – Gratis haakpatroon

Voor laptops zijn allerlei sleeves in de omloop. In mijn zoektocht kwam ik vooral saaie zwarte en grijze tegen, of hele dure. Veel leuker om er zelf één te maken dus! Ik koos 6 verschillende kleuren restjes 100% katoen garen uit, pakte haaknaald 3 en ging aan de slag.

Stekenuitleg – Laptophoes haakpatroon

Losse: sla de draad om en haal door de lus op je haaknaald.
Puffsteek: sla de draad om en steek de haaknaald in de volgende steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op je haaknaald. Sla de draad om en ga opnieuw in dezelfde steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en ga door alle vijf de lusjes heen.

De hoes kun je op ieder formaat aanpassen. Het idee is simpel: je start met een lossenketting, daarin haak je om en om een (1 puffsteek, 1 losse, 1 overslaan) tot je bij het eind bent. In de eerste en laatste steek meerder je. In de volgende toer kijk je of je nog meer moet meerderen (bij een dikke laptop), of dat de bodem al dik genoeg is (bij een dunne e-reader). Meerderen doe je weer alleen op de hoeken. Als je bodem dik genoeg is, stop je met meerderen en ga je óf in spiralen, óf door steeds de toer te sluiten omhoog. Ik wilde meerdere kleuren, dus heb steeds de toeren gesloten, omdat je anders van die vreemde kleurovergangen krijgt.

Toer 1

56 lossen, puffsteek in 4e losse vanaf de haaknaald, 1 losse, losse overslaan, puffsteek in volgende losse. In de laatste losse doe je (puffsteek, 2 lossen, puffsteek, 2 lossen, puffsteek). Daarna (1 losse, puffsteekin dezelfde losse als daarnet) tot einde. In de laatste doe je weer (puffsteek , 2 lossen, puffsteek, 2 lossen, halve vaste in eerste puffsteek.

Toer 2

Halve vaste naar lossenruimte, lusje optrekken tot puffsteekhoogte, puffsteek in dezelfde ruimte. (1 losse, puffsteek in volgende ruimte) rondom, halve vaste in eerste puffsteek.

Herhaal toer 2 tot je de hoogte van de laptop bereikt hebt.

Mijn laptop heeft een beetje een rare vorm, die is in het midden dikker dan aan de randen. Ik heb daarom de laatste twee toeren van de hoogte geminderd, door de eerste ophaal van t lusje in de ene lossenruimte te doen en de volgende 2 ophalen van de lusjes in de volgende lossenruimte. Valt nauwelijks op! (in onderstaande foto zie je de lichtere kleur precies middenin het scherm waar geminderd is).

Je kunt hier besluiten dat het genoeg is. Voor een ereader of telefoon zou ik het zo prima hebben gevonden, maar m’n laptop wilde ik toch nog verder beschermen, dus heb ik een schuine flap eraan gehaakt.

Flap laptophoes haken

Hecht kleur aan in de hoek. Haak tot de volgende hoek in het patroon wat je gewend bent.

*Keer om, halve vaste in eerste lossenruimte, haak tot volgende hoek. Puff in eerstgehaakte steek, keer om.*

Herhaal van * tot * tot je flap groot genoeg is. Je ene zijde is dus recht, de andere loopt schuin. Hecht af.

Ik heb knoopjes OP de flap genaaid en met een deze met een lossenketting vastgezet aan de hoes. Ik durfde de knoopjes niet direct op de hoes te naaien, omdat ik bang was dat de laptop dan alsnog zou kunnen beschadigen ter hoogte van de knoopjes. Nu zitten er twee dikke lagen puffsteken tussen, dus nu lijkt me het risico niet zo groot.

Ter versiering heb ik ook nog twee leren labeltjes erop gezet :)! Toen was ie af en nu kan ie m’n laptop lekker warm en zacht houden. Het valt voor dieven ook nog eens minder op, als ze snel je tasinhoud zien in bijvoorbeeld de trein, dat er een laptop in zit!

Is je laptophoes mooi geworden? Wil je ‘m delen op Instagram met @eenmooigebaar en #eenmooigebaar en op Facebook? Zou ik super leuk vinden!

Dit haakpatroon voor een laptophoes is gratis beschikbaar, maar is natuurlijk niet kosteloos qua tijd en materiaal om te maken. Wil je me een kleine donatie doen voor een kopje koffie of bolletje wol? Super welkom! Kan je overmaken naar NL 91 ASNB 0267 1916 450 ten name van Een Mooi Gebaar. Alvast super bedankt!

Gepubliceerd op 3 december 2018, herzien op 22-12-2022.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!