Skip to Content

Kleurrijke Golvende Deken Haken

Kleurrijke Golvende Deken Haken

Lucy van Attic24 is een kleurentovenaar en maakt de prachtigste dekens en decoraties. Op deze website vind je veel patronen van haar terug. De patronen zijn uiteraard met toestemming vertaald. Klik hier voor een overzicht van haar andere patronen of lees verder om te beginnen aan de Interlocking Colour Ripple deken!

Ik heb ervoor gekozen om deze deken de “kleurrijke, golvende deken” te noemen, in plaats van de Interlocking Colour Ripple, omdat die naam wellicht verwarring oproept met de prachtige Interlocking Haken Techniek. Wil je liever Interlocking leren haken? Kijk dan naar de complete cursus in de Een Mooi Gebaar Club.

Materialen Kleurrijke Golvende Deken Haken

Het is alweer een jaar geleden dat ik dit garen bij elkaar verzamelde en overwoog om een nieuwe kleurrijke golvende deken haken te gaan maken. Weet je het nog? Ik schreef in september 2011 over het kiezen/kopen van het garen. Ook schreef ik in oktober 2011 over het beginnen van een deken.

Kleuren Kleurrijke Golvende Deken Haken

Deze kleuren worden gebruikt om golvende deken haken, van het garen Debbie Bliss Baby Cashmerino:

Bovenste rij [links naar rechts]
:: 044 jade :: 027  denim :: 059 teal :: 043 purple :: 37 maroon :: 700 red ::
Middelste rij [links naar rechts]
:: 047 green :: 046 turquoise :: 032 mid blue :: 060 magenta :: 042 cerise :: 023 bright orange ::
Onderste rij [links naar rechts]
:: 031 aqua :: 002 pale green :: 025 celery :: 062 mustard :: 063 tangerine :: 033 lavender

Dit garen is in Nederland niet heel gemakkelijk te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld Drops Baby Merino gebruiken, of Lang Yarns Merino 120.

Het is zo heerlijk om aan een deken te beginnen! Ik word er altijd heel vrolijk van als ik eenmaal begin, zeker omdat dat meestal na weken van anticiperen, plannen en overwegen pas is.

Het werken aan deze deken was puur plezierig. Het Ripple patroon is een super ontspannend patroon – het heeft een soort hypnotiserend effect, kalmerend, herhalend, heerlijk therapeutisch.


Let op: bij de Wolkast verkopen ze een prachtig pakket om deze deken te maken :)!


Het proces voor het golvende deken haken

Het stijgen en dalen van de toeren doet iets prachtigs met de kleuren, maar deze “interlocking” kleurenvolgorde voegt daar nog iets speciaals aan toe. Als je kijkt naar bovenstaande foto, het begin van de deken, dan zie je enkel (rood), enkel (turqoise), dubbel (rood), enkel (groen), enkel (rood), dubbel (groen). Elke kleur bestaat uit 4 toeren, twee enkele en één dubbele.

Ik heb random gewerkt qua kleur om mijn golvende deken haken, maar dat was een stuk lastiger dan ik van te voren dacht. Het was nodig om een soort van kleurenspelletje te doen terwijl ik bezig was en ik plande steeds zo’n 6 toeren vooruit. Ik had een paar “regels” tijdens het kleuren kiezen:

  1. Ik probeerde van elk van de 18 kleuren ongeveer even veel te gebruiken in de deken. Ik heb 44 keer kleurgewisseld, dus elke kleur zat er tenminste 2 keer in. Acht kleuren zaten er drie keer in.
  2. Ik probeerde niet steeds dezelfde kleuren bij elkaar te nemen. Soms nam ik een harmonieus paar (bijvoorbeeld blauw met groen, of paars met roze), en soms juist contrasterende kleuren samen (rood naast groen, of lichtblauw naar donkerrood).
  3. Ik wilde niet dat het te regenboog-achtig werd. Sommige stukken lijken wel op een regenboog, en dat is prettig voor de visuele harmonie.

Vele maanden doen over het haken van een deken is heerlijk en je krijgt echt het gevoel alsof je op een heel bijzonder avontuur bent. Deze deken nam me door alle vier de seizoen van een jaar heen mee en heeft daardoor heel veel herinneringen.

Terwijl de deken groeide, zat ‘ie steeds in een mandje naast me, zodat ik ‘m steeds kon pakken. Soms kon ik maar een klein stukje van een toer haken voor ‘ie weer terug in z’n mandje moest, maar soms kon de mand een paar uur leeg naast me staan en kon ik vele toeren haken.

Ik vond het heerlijk om eraan te haken naast het haardvuur in de herfst en de winter….

Maar in de lente en zomer was het ook heerlijk, haken in de buitenlucht!

….deze foto is van midden juni, na een picknick lunch met heerlijk haken aan de waterkant.

De allerlaatste kleurwisseling kwam in zomer en de laatste toer haakte ik op 16 juli 2012.

Ik was toen nog niet echt klaar, maar de deken werd al flink gebruikt in de lente en de zomer. Groot genoeg om onder te knuffelen. Ik moet lachen om bovenstaande foto, omdat Kleine Meid en Kleine B samen aan het spelen waren, een soort kiekeboe, en je ziet nog net hun beentjes onder elke deken. Grijns!

Toen de zomer herfst werd, werd de deken ook een hecht onderdeel van ons familie leven. De Kleine Mensen gebruiken mijn dekens elke dag, om onder te knuffelen en om mee te spelen. Het zijn opwarmers, hutjes, schepen. Ze worden opgehangen, herhangen, mee gesleept, en vastgepint. Het zijn dekens met een zwaar leven, dat is zeker!

Vraag me niet waarom ik niet meteen een rand gemaakt heb voor deze deken en waarom ik daar zolang mee gewacht heb. Ik weet het gewoon niet. Ik vind randen namelijk heel leuk om te doen! Maar goed, vijf maanden later, de dag na Kerst, ben ik maar eens Begonnen Aan de Rand.

Rand golvende deken haken

Voordat je het vraagt…. Ik ga GEEN patroon maken van de rand van deze deken. Ik ga het gewoon even uitleggen, en ik hoop dat dat genoeg is.

  1. Ik zorg ervoor dat de laatste en eerste toer van de deken dezelfde kleur hebben (in dit geval rood). De eerste stap is dan om de rechter en linkerrand van de deken ook een rode rand te geven,. Ik vind het fijn om IN de steek te werken hiervoor, en niet OM de steek aan de rand. Het is moeilijker, maar ik vind het eindresultaat er netter uit zien. Ik haakte twee stokjes in het einde van elke toer.
  2. De volgende toer “vult” de gaten en zorgt ervoor dat de golfjes recht worden. Ik begin in de rechteronderhoek van de deken en werk langs de rechterkant omhoog met halve vasten. Als ik bij de rechterbovenhoek ben aangekomen, haak ik (2 halfstokjes, 2 lossen, 2 halfstokjes) in de hoek om te draaien.
  3. Nu haak ik langs de bovenkant van de deken (zie foto boven, van rechts naar links): 2 vasten, *2 halfstokjes, 4 stokjes, 2 halfstokjes, 6 vasten*. Herhaal tussen ** tot einde bovenkant. Nu keer je weer met (2 halfstokjes, 2 lossen, 2 halfstokjes). Dan ga je verder langs de linkerrand, met halfstokjes. De onderkant opvullen is iets lastiger, aangezien je in de lossenketting werkt. Maar het idee is hetzelfde: 6 vasten om over de berg heen te komen, 2 halfstokjes om naar beneden te gaan, 4 stokjes om het dal op te vullen, 2 halfstokjes om weer naar boven te gaan, 6 vasten om de berg over te gaan. Herhaal tot einde toer.
  4. Je hebt nu rechte randen.

Voor het laatste stukje van de rand, wilde ik iets nieuws proberen. Dit idee had ik heel lang geleden al en ik vind het visuele effect ervan leuk, maar ik moest nog even kiezen welke kleurencombinatie goed zou werken. Ik heb uiteindelijk voor de roze/blauwe combinatie gekozen.

…..het is een heel eenvoudig patroon. Begin met 2 losse (telt als vaste + 1 losse)

1 steek overslaan, vaste in volgende steek. *1 losse, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek*. Herhaal tussen **.

Je gaat de hoe om door (2 vasten, 2 lossen, 2 vasten) te haken in de lossenruimte van de vorige toer.

Het tweede deel is precies hetzelfde, behalve dan dat je de vaste in de overgeslagen steek van de toer lager (turqoise) maakt. Zie je waar ik mijn haaknaald in heb gestoken? Als je een verlengde-vaste haakt, komt het goed :1 losse, verlengde-vaste in overgeslagen steek, 1 losse. Zie je hoe dat gaat?

Prachtig, niet waar?

Ik ben zo blij met de rand, het is heerlijk als een ideetje goed uitvalt. Ik wil eigenlijk een kussentje maken met deze techniek van de rand. Ben er enthousiast over!

Nou…. Je weet waar het nu tijd voor is he?

Ja, ik denk dat het de hoogste tijd is om de deken neer te leggen voor je….

Alle meubels aan de kant…

Boven op de bank gaan staan op mijn teentjes….

Proberen niet te wiebelen….

Oké….

Ik ben er bijna….

Hier….

komt…

iee…….

Ta-dah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Eén vrolijke, felle, kleurrijke golvende deken haken, een blije, prachtige deken!

Deze deken is ongeveer zo groot als een eenpersoonsbed. Heerlijke formaat om lekker mee te knuffelen. Als de deken korter is loop je altijd het risico dat er teentjes uitsteken. De deken meet 112 bij 180 centimeter. Iets groter dan de eerste ripple deken die ik maakte.

Ik ben super blij met hoe de golvende deken haken geworden is! De kleuren werken schitterend samen. Het is een warme, kleurrijke en gezellige creatie, met blijdschap in elke vezel.

Toen ik deze deken begon, was ik niet alleen. Heather  deed met me mee, met haar eigen Cashmerino deken en het was super leuk om samen te doen.

We hebben heerlijk samen gerippled. Ik was veel langzamer dan Heather, dus ze moest even op me wachten, maar toen ik ook  klaar was, namen we beide dekens mee naar het park om ze te fotograferen.

Zijn ze niet prachtig? Heather heeft uiteindelijk nog wat toeren toegevoegd omdat haar deken korter was en beiden moesten op deze foto natuurlijk nog een rand krijgen. Je kunt meer lezen (in het Engels) op Heathers’ blog: hier en hier.

Velen van jullie hebben ook Ripple dekens gehaakt in 2012. Het is tof om zoveel prachtige dekens te zien en zoooo inspirerend!

Garen: Debbie Bliss Baby Cashmerino, in 18 kleuren
Haaknaald: 3,5 mm
Patroon: Ripple patroon om de golvende deken haken
Lossenketting: 227 lossen
Toeren: 176
Afmetingen: 112 en 180 centimeter
Gewicht: 1430 gram
Bollen: 29
Kosten: sssshhhhhhh, geen gemene vragen stellen
Lengte: 29 bollen met 125 meter per bal = 3625 meter

Foto:: Kleine B in de Grote Stoel
Deken: schitterend
Ik: helemaal-blij!


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je deken mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267191650 tnv Een Mooi Gebaar.


Delen met iemand die dit leuk vindt? Tof:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!