Skip to Content

Aria Introductie

Aria Introductie

Aria – Attic24 – Gratis haakpatroon

Attic24 is de artiestennaam van Lucy, die schitterende haakpatronen maakt. Haar dekens zijn altijd van Stylecraft Special DK gemaakt en ook altijd geschikt voor beginners. Deze Aria deken is werkelijk prachtig om te zien en is hier, uiteraard met toestemming, voor jullie naar het Nederlands vertaald. Lees je mee?

>> Direct naar het patroon? Dat kan ook! Klik hier!<<

Er zitten heel veel emoties achter deze deken. Er zitten zoveel gevoelens in dit verhaal, dat ik niet zo goed weet waar ik moet beginnen, maar ik doe gewoon m’n uiterste best. Ik koos deze kleuren heeeeel lang geleden, in de diepste winter van vorig jaar, richting het einde van 2019, zo enorm lang geleden. Ik wilde een deken voor de lente van 2020 maken, en dacht dat het een prachtige opvolging zou zijn voor de Dahlia CAL.

Het interessante aan dit kleurenpalet is dat ik voor het eerst in een hele lange tijd eigenlijk geen directe inspiratie er voor had. Geen mooie bloem, rollende heuvels, vallende blaadjes, kabbelende golfjes, niets. Het was gewoon een mooie collectie kleuren waar ik BLIJ van werd. Naja, eigenlijk is dat niet helemaal waar. Ik werd er SUPER VROLIJK van. Het type vrolijkheid dat begint in je tenen, naar je  buik omhoog wiebelt en dan door je hart danst en in je hoofd springt. Ken je dat gevoel? Ik ben een ongelofelijk bofkont, want ik ervaar dat gevoel best vaak, zo’n super emotionele reactie vanuit je ziel op iets dat écht mooi is. Misschien de kleur van de lucht, of het gevoel van de zon op mijn gezicht na een koude periode…. Ik wilde het vangen, dat gevoel van ozn en warmte, van buiten zijn op een warme lichte dag na weken en maanden van kil grijs. Zo’n eerste ademteug van vers gras en buitenlucht, van zongespikkeld boslandschap, of van zoute zeelucht.

Ik weet dat dit heel arty-farty klinkt, (J’s woorden, ik neem het niet persoonlijk op), maar zo is het nu eenmaal. Misschien kijk je naar dit kleurenpalet en zie je een regenboog, of voel je je net zo onbeschrijfelijk gelukkig als ik, zonder dat je het ergens op vindt lijken….

Ik hou toevallig heel heel heel heel heel veel van deze kleuren bij elkaar. Er is warmte en koelte, enthousiasme en balans. De kleuren stralen en kalmeren, dynamisch en toch rustgevend. Ze zingen zo mooi naar me! Gesproken over liedjes, het woord Aria is een term uit de muziek, die refereert aan melodie. Ik vind het leuk dat er zo ook een muzikale klik bestaat met de Harmony dekenAria is ook het Italiaanse woord voor “lucht” – elke keer dat ik naar dit kleurenpalet kijk lijkt het alsof ik grote happen verse, zonnige lucht in mag ademen, waardoor ik er zo vrolijk van word. Zo ongelofelijk vrolijk!

Zoals altijd bij mijn dekens, heb ik 15 kleuren Stylecraft Special DK uitgekozen voor de Aria deken.

Dat is genoeg om een deken van 150 bij 150 centimeter groot te maken. (Of om een deken van 120 bij 180 centimeter te maken, voor een eenpersoonsbed, als je een strependeken wilt maken van dit kleurenpalet.

Kleuren van links naar rechts…

♥ Boysenberry ♥ Pomegranate ♥ Tomato ♥ Gold ♥ Pistachio ♥

♥ Lime ♥ Apple ♥ Spearmint ♥ Sage ♥ Cornish Blue ♥

♥ Bluebell ♥ Cloud Blue ♥ Wisteria ♥ Violet ♥ Proper Purple ♥

Je kunt het garenpakket bij WoolWarehouse kopen, dan krijgt Attic24 een kleine commissie. Ook krijg je er dan een ENGELSTALIG uitgeprint patroon bij.

ARIA GARENPAKKET: WOOLWAREHOUSE

Het is niet zo gebruikelijk voor mij om een deken te starten zonder duidelijk idee over wat ik wil bereiken. Meestal heb ik een stevig definitief ontwerp in gedachten wanneer ik aan een deken begin, maar niet met de Aria. Het lukte niet om er grip op te krijgen, het veranderde, dus ik ging maar gewoon met de flow mee en liet het ontwerp zichzelf ontvouwen. Ik wist wel wat voor patroontje ik wilde gebruiken voor het vierkant, aangezien ik die al had ontworpen voor Granny Square Day in 2019. (Kijk maar eens hier op Instagram).

Dus ik ging gewoon lekker zitten en begon te haken. Ik wilde een vierkant van ongeveer 12 bij 12 centimeter en begon met het maken van 144 kleine 1-toer-rondjes. Je ziet ze in de foto hierboven, prachtig, niet waar?

Ik begon de Aria deken begin maart, vlak voor de “lockdown”, toen we nog geen idee hadden dat er een pandemie kwam die ons leven zo compleet in de war zou gooien> Geen. Idee. Ik was blij en deed m’n gewone dingen, hakend aan deze prachtige vrolijke kleuren en dromend over de komende zomer.

Een deken ontwerpen zonder echt plan is niet voor lafaards. Het is best moelijk, moet ik zeggen! Ik wilde de beste kleurenkeuzes maken, maar zonder dat ik precies wist hoe de deken eruit zou komen te zien. Ik ging op m’n onderbuikgevoel af, probeerde me niet teveel zorgen te maken.

Eind maart, begin van de pandemie en lockdown in mijn leven. Eindeloze uren thuis, met niets te doen behalve mezelf proberen te kalmeren met fijne kleuren en therapeutische creativiteit.

Toen de tweede toer was toegevoegd, kreeg ik langzaam een idee van waar ik heen wilde, wat de Aria me probeerde te vertellen. Ik dacht eerst dat het pallet in rijen gevormd zou worden, zoals een vallende waterval van kleur. Maar ik heb gexperimenteerd met de vierkantjes, vele dagen lang, tot de Aria tegen me begon te zingen. Het wilde niet echt in rijen, het wilde pulseren en vanuit het midden uitstralen! Ik kon het nu duidelijk zien, voelen hoe het ontwerp zichzelf vormde zonder mijn hulp. Het voelde echt magisch, ik kan het niet onder woorden brengen. Tof, dat was het!

Dus ik bleef doorgaan met het volgen van mijn instinct en begon vanuit het midden naar buiten werken. Zo doe ik het normaal nooit, maar het was zo leuk! Ik maakte een 4 bij 4 midden, met kleuren aan de warme kant van het kleurenpalet. Ik heb NOGAL  wat tijd rondgekropen op de vloer, steeds weer alles anders neerleggend, met bolletjes wol en vierkantjes, om er uit te komen. Ik kon niks wiskundigs of logisch verzinnen, dus deed het op gevoel, elke kleur beslissing puur op instinct terwijl ik verder ging. Honderden keuzes zijn dat geweest, kun je het je voorstellen?! Het was uitputtend en fantastisch, een echte labour of love. 

Het is nu 24 april, een maand na de start van de lockdown voor mij en het weer in de UK was briljant! Weken van warmte en zonneschijn, de heetste lente in jaren. Soms haakte ik buiten, maar dat was vaak te warm.

En als ik dan weer binnenkwam, haakte ik verder aan de eettafel. Alle vierkantjes gingen in dienbladen, zodat ik makkelijk op kon ruimen als we de tafel nodig hadden om te eten. Het was handig, omdat die dienbladen uiteindelijk mijn werkbladen werden voor de kleuren, ik kon zo makkelijk kiezen welke kleuren ik nu weer had om uit te kiezen.

Zie je in de foto, hoe het ontwerp al door begint te breken? Zie je hoe de warmte in het midden is en uitstraalt naar de zijkanten naar gele en groene tinten?

De volgende fase was het introduceren van de koelere kleuren, het aanbrengen van zachte groene kleuren en het toevoegen van blauwe tinten.

Ik had zoveel creatieve lol op dit punt en was steeds zekerder van het eindresultaat. Het was nog steeds wel een beetje op-gevoel en met-geluk, maar door de tijd te nemen, kon ik echt genieten van de uitdaging die het gaf om een deken te maken zonder vastgesteld idee.

Het was nu zo ongeveer eind april en het weer werd steeds slechter. De truien gingen weer aan, we maakten een haardvuur aan en het werd gezellig in de Attic. Ik had liever de zon, maar lekker haken bij het haardvuur heeft ook iets speciaals.

Ik wisselde tijd aan de eettafel af met tijd op de woonkamer vloer en nam daarbij steeds m’n dienbladen en bolletjes mee heen en weer. Niet zo handig, dat thuiswerken! Maar de vloer was nodig voor perspectief. Dan kon ik de deken neerleggen en er goed van bovenaf naar kijken, om te onderzoeken of er nog genoeg balans en vreugde in zat.

Ik haakte liever aan tafel en heb heel veel uren doorgebracht met de laatste grote toeren van de granny squares. De join-as-you-go techniek is super fijn, maar je moet wel vanaf een bepaald punt ontwerpen, met behoorlijk wat creatieve visie. Je moet je kunnen indenken hoe de vierkanten eruit komten te zien met de laatste kleuren toegevoegd en dat is niet altijd eenvoudig. Maar, om eerlijk te zijn, ben ik wel súper trots op wat ik gedaan heb zo zonder vooropgesteld plan! Hahahaha!

Ik bedoel, kijk toch eens! ‘t Is toch prachtig?!?!

144 vierkantjes aan elkaar en ik was zo blij!

We zaten nu zo in begin mei, mijn lievelingstijd van het jaar altijd. De kleuren maakten me super vrolijk en ik spendeerde zoveel mogelijk tijd buiten. Nog steeds in Lockdown, mochten we maar één keer per dag naar buiten, maar ik genoot elke seconde van die frisse heerlijke voorjaarslucht.

Toen begon ik aan de rand, lange toeren stokjes, een heerlijk ritme om in te verdwijnen.

Er zitten 9 toeren stokjes aan deze deken als rand, heerlijk kleurrijk en vrolijk, met een klein beetje een decoratief randje als allerlaatste.

….het is precies zo geworden als ik het me had voorgesteld. Het is altijd een gaaf moment als een deken klaar is. Ik geef ‘m dan nog een beetje een Wellness behandeling. Ik heb de deken gewassen, gewoon op 40 graden – dekens van Stylecraft Special DK kunnen daar tegen. Die komen wel een beetje vochtig, en niet doorweekt, uit de wasmachine, ze kunnen best tegen wat toeren. Daarna heb ik de deken op de vloerbedekking in de zolder gelegd, voorzichtig en rustig masserend tot het de juiste vorm kreeg.

Ik had niet veel spelden nodig, gewoon een beetje langs de eerste toer van de rand, om het deukje tussen de vierkantjes wat rechter te trekken. Ik heb het 24 uur laten drogen voor ik ze losmaakte en een vrolijk dansje deed….

….oh, ik was er ZO blij mee! Zo’n heerlijk vrolijke deken!

Op een zonnige ochtend in juni nam ik de deken mee naar buiten, naar een weide, om wat foto’s te proberen te maken. Het was vroeg in de ochtend, met niet veel mensen op de been, maar ik was toch een beetje zelf-bewust tijdens de hele foto-shoot. De boterbloempjes bloeiden en het leek me zo schitterend om daar foto’s in te kunnen maken van de Aria.

Ik heb een hele stapel vreselijke foto’s gemaakt en als ik eerlijk ben, zijn er niet zo veel mooie. Ik denk dat, zelfs ondanks mijn verschrikkelijke fotografie skills, de deken er nog steeds prachtig uit ziet!

Na die ochtend in het weiland heb ik de Aria steeds vaker mee genomen, zonder echt veel foto’s te maken. Ik nam ‘m gewoon overal mee naar toe. Onderstaande foto was op Solstice, tijdens een lange avond… Ik word zo gelukkig van die lange avonden! Het was ongeveer 9 uur ‘s avonds en ik had een paar uur gehaakt in het park en zitten dagdromen. Heerlijk, echt een zomerse herinnering om nooit te vergeten.

In August nam ik Aria mee naar Dorset voor een paar dagen.

De deken heeft vele uren op het strand doorgebracht, stralend in al haar kleurenpracht. Wat vind jij eigenlijk van het ontwerp, van de kleuren? Ben je verrast, zeker nu je weet wat voor vaag ongepland verhaal er achter zit ?

↑↑↑ Dit is denk ik één van mijn favoriete deken-foto’s allertijden. Ik ben er zo zo verliefd op! Het was een snelle foto van mijn Kleine Meid, die speelde met de deken nadat we een lange wandeling hadden gemaakt. De wolken hingen voor de zon, maar het was nog steeds heet met een klein beetje zeewind. Deze deken heeft nu al zoveel mooie herinneringen in haar vezels!

Ik vond het heerlijk om deze vierkanten te maken en ben een beetje geobserdeerd door de kleuren zo samen. Maar ik weet ook dat veel mensen helemaal niet van granny squares haken houden. Dus ik ging terug in ontwerpmodus om een strepen-voorbeeld te maken. Strepen zijn zoveel makkelijker! Ik pakte gewoon de wasknijpers met het garen erom heen op kleur en speelde daar wat mee. Het was eenvoudig om met een mooie volgorde te komen.

In bovenstaande foto zie je twee mogelijkheden. Links noem ik de “moderne regenboog”, dat zijn de Aria kleuren geordend op de manier van het kleurenwiel. Ik denk dat het schitterend zou worden. Dit is de volgorde daarvoor:

 1. Pomegranate
 2. Tomato
 3. Gold
 4. Lime
 5. Pistachio
 6. Apple
 7. Sage
 8. Spearmint
 9. Cloud Blue
 10. Cornish blue
 11. Bluebell
 12. Wisteria
 13. Violet
 14. Proper Purple
 15. Boysenberry

Aan de rechterkant op bovenstaande foto zie je een dunne “mixed stripe” volgorde. Daar zie je alle 15 strepen, maar soort van gerandomniseerd. Niet helemaal random, want je krijgt precies evenveel strepen van elke kleur, zodat je uitkomt met 15 bollen garen. Je kunt dan een willekeurig Attic24 strepen-deken-patroon nemen om je deken te maken.

Ik ben een bofkont want ik heb een grote groep online haakvrienden die me wel wilden helpen. Toen ze hoorde van mijn Aria palet wilde ze graag helpen met strepen voorbeelddekens verzinnen. Wil je ze zien?

Daar gaan we….

Oh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Geweldig en bijne goddelijk, toch? Deze deken is gemaakt door Darlene, met het Aria pakket, in het Hydrangea strepen patroon. Ik wilde altijd al weten of het Hydrangea pakket ook werkte met fellere kleuren en ben zeker niet teleurgesteld door het resultaat.

↑↑↑ Deze foto laat dezelfde deken van Darlene nog eens zien. Zij volgde het Hydrangea patroon en haakte 88 strepen in totaal.

↑↑↑ Deze beauty is gemaakt door Kris, in een Aria Interlocking Ripple patroon. Gaaf hè? Zij volgde het Strakke Golf patroon. 

↑↑↑ Jane besloot de Moorland deken na te maken met het Aria pakket. Ik vind het gaaf, bijna alsof de golfjes bewegen terwijl je ernaar kijkt.

↑↑↑ Fran maakte met het Aria pakket een simpele Granny Stripe deken, met heerlijk herhalende meditatieve granny strepen. Ik weet hoeveel ze genoten heeft van de Aria deken.

Heel erg bedankt voor alle testers, jullie zijn geweldig en ik ben een bofkont ♥


Ik heb geen enorme lijsten gemaakt van de kleuren voor de Aria strepen, maar mijn partner heeft me geholpen om worksheets ervan te maken. Afhankelijk van welk strepenpatroon je kiest (het zijn er 9) download je een andere worksheet. Dit heeft te maken met het aantal strepen. Klik op een link en download een PDF.

♥ Aria Cosy Worksheet (90 strepen)

♥ Aria Granny Worksheet (90 strepen)

♥ Aria Hydrangea Worksheet (88 strepen)

♥ Aria Strak Golfpatroon Worksheet (84 strepen)

♥ Aria Moorland Worksheet (115 strepen) : zoals de Moorland

♥ Aria Seashell Worksheet (100 strepen)  : zoals de Dune 

♥ Aria Spike Worksheet (99 strepen)  : zoals de Dahlia 

♥ Aria Trellis Worksheet (84 strepen) : zoals de Sweet Pea 

♥ Aria Woodland Ripple (105 strepen)

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Alle patronen staan hier in het Nederlands ook op de site. 

Dus……het Aria vierkant. Het is een simpele, 5 toeren granny square, waarbij je groepjes van 2 stokjes maakt in de ruimtes. Ik wilde iets heel eenvoudigs, dat ook voor beginners goed te doen is. Een makkelijk vierkantje, waarmee je heerlijk met kleuren kunt spelen.

Je kunt de tutorial hier vinden:

>>> ARIA HAAKPATROON <<<

Er zijn maar drie kleurwisselingen per vierkant, dus je hebt relatief weinig draadjes weg te werken. Ik weet dat veel mensen een hekel hebben aan De Uiteindjes, maar het is echt heel eenvoudig. Elke keer als je een toer klaar hebt, werk je gewoon meteen de draadjes weg. Elke. Keer. Het kost maar een paar seconden en je hoeft er geen drama van te maken. Heel eenvoudig, beloofd.

De Join-As-You-Go techniek is wel iets ingewikkelder, maar ook dat kun je goed leren. Ik heb een volledige foto-tutorial die alles uitlegt en hoe het werkt bij Aria. Je werkt ze methodologisch in horizontale rijen. Als je een halve vaste kunt maken, dan kun je deze methode ook leren. Je kunt eventueel ook alle vierkantjes afmaken en ze dan met halve vasten aan elkaar naaien. Die methode vind je via deze link. 

Ik denk dat ik jullie nu wel zo’n beetje alles verteld heb over deze schitterende deken. Ik had ineens een boel te vertellen, niet waar?

Ik laat jullie nu met rust – met één laatste foto. Ik, op mijn lievelingsplek in Dorset, met lekker wild haar van de zoute zee en met een heel gelukkig hart…….

…..Ta-dah!!!!

Bedankt, zoals altijd, dat ik mijn ta-dah momentjes met jullie mag delen. Ik ben jullie super dankbaar!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Belangrijke links voor dit project:

♥ ARIA HAAKPATROON

♥ ARIA GARENPAKKET via WOOLWAREHOUSE (inclusief 12 pagina’s tellend geprint ENGELSTALIG patroon)

♥ ARIA WORKSHEET DOWNLOAD (de kleurenvolgorde voor de vierkantjes)

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!