Skip to Content

Rond zakje uit één stuk

Rond zakje uit één stuk

Pixie Belt Tutorial: Rond zakje uit één stuk

Morale Fiber ontwerpt hele gave hippie kleding, waaronder mooie heupriemen met zakjes en franjes, de pixie pocket belt. In deze tutorial serie leer je er alles over. Is dit het eerste wat je ervan leest? Ga dan even naar de Introductiepagina voor alle links en meer informatie!

De meeste pixie belts die ik maak hebben ronde zakjes – ik vind ze zo tof om andere vormen zoals mandala’s of borduurwerk op vast te maken, en ik hou gewoon van rondjes!

In de tutorial serie zat een rond zakje, de uitleg daarvoor vind je hier, waarin je twee losse cirkels maakt en deze samen naait. Maar ik vind het ook leuk om een rond zakje uit één stuk te maken, dat leer je in deze tutorial!

Begin met het haken van een kleurrijke, niet continue cirkel, zoals je in dit deel van de tutorial serie kunt lezen. Hier is mijn versie voor de riem waar ik nu aan werk, de Dogwood.

Zoals je kan zien heb ik wat toffe dingen gedaan voor dit zakje, zoals wat overlappende steken en textuur bobbels, en een hars cabochon in het midden, waar ik over heen gehaakt heb. De basisstrucuur is hetzelfde als in de link hierboven. Ik heb ongeveer 60 steken in de buitenste toer, wat betekent dat je het patroon volgt totdat je bij de “meerdering op 10” toer bent.

Toen ik de gewenste maat had bereikt, ben ik de cirkel gaan vormen. Ik heb een maar toeren vasten otegevoegd: gewoon alleen maar rondjes vasten zonder te meerderen of zonder de toeren te sluiten. Dit zorgt voor diepte in je zakje en het zorgt dat de rand “egaler” rond is. MAAR: let op: je hebt een ingang voor je zakje nodig, dus je moet ergens een keer een paar steken overslaan en een aantal lossen haken. Ik denk dat ik 13-15 lossen haakte en toen evenveel steken oversloeg op het zakje voor ik verder in de rondte haakte. In de toer erna haak je dan in de lossenketting, dat kun je in de foto hieronder zien.

Nu je de opening gemaakt hebt, haak je nog een paar toeren vasten en begin je daarna met minderen op hetzelfde tempo als je aan de voorkant meerderde.

Als je een knoopje erop wilt zetten voor het sluiten, vergeet dan niet om een lusje op knoopsgat te maken in één van de toeren achter de opening aan de achterkant van je zakje. Ik was het bijna vergeten, dus m’n lusje is wat groter en wat verder naar de achterkant  😉

Mijn zakje ging tot “meerderen op 10”, dus ik begin met het vormen van de achterkant door op elke 10e steek te minderen, weer met dezelfde strategie als aan de voorkant:

Minderen op 10 (of tel 9 steken, haak dan de 10 en 11e samen)
Minderen op 9 (of tel 8 steken, haak dan de 9e en 10e samen)
Minderen op 8 (etc.)

De achterkant van het zakje gaat dan langzaam dicht. Als je niet meer kunt minderen, knip je de draad en naai je het gat met een stopnaald dicht. Ga nog een paar keer heen en weer om de draad vast te zetten.

Werk alle draadjes weg en zet het knoopje vast.

Ik hoop dat jullie genoten hebben van dit bonus deel van de Pixie Belt Tutorial series. Maak vooral foto’s van wat je haakt en stuur me dit op op Facebook!!
Morale Fiber op Facebook
Een Mooi Gebaar op Facebook

-MF


De links naar alle stukken van deze serie vind je hier: