Skip to Content

Tree of Life Mandala

Tree of Life Mandala

Gratis haakpatroon – Tree of Life Mandala

Regina Weiss is het briljante brein achter de pagina Morale Fiber. Daar ontwerpt ze allerlei schitterende, hippie, elfachtige dingen, zoals deze prachtige mandala. Het gratis haakpatroon mag ik hier voor jullie naar het Nederlands vertalen, tof hé? Heb je vragen of opmerkingen over dit patroon? Dan kun je me bereiken via Facebook of Instagram.

Wil je meteen haken? Spring naar het haakpatroon!

Wie houdt er nou niet van bomen? Het zijn de meest succesvolle levensvormen op aarde én daarbovenop zijn ze ook nog de longen van onze planeet. Ze zijn majesteus en soms ook gevaarlijk, maar ik denk dat wij mensen zoveel symboliek aan bomen als concept toewijzen, omdat we onszelf projecteren op bomen.

Starend naar het bladerdak – in de Lotus Duster

De wortels – die op voeten lijken -, de stam – die lijkt op ons torso -, en de strekkende armen van de takken, het is heel gemakkelijk om bomen als metafoor te gebruiken voor ons eigen bestaansrecht. Ze groeien hoger als ze ouder worden, ze komen in alle omgevingen voor, ze groeien in groepjes en ze kunnen zelfs met elkaar communiceren.

De Yggdrasil Poncho heeft de Tree of Life in het midden, mooi he?

Psst: wist je dat je mij én Morale Fiber kunt steunen door een advertentievrije PDF aan te schaffen in de webwinkel

Hele oude foto van mij, in een boom, terwijl ik de Houthakkers Vrouw Ruana draag.

Het is voor mij altijd heel logisch geweest om met bomen te praten. En… om ze te knuffelen!  🙂 Ik voel altijd een aanwezigheid die je moet erkennen en vind bossen prachtig om over te fantaseren. Ik vond dit schattige boompje (Tree of Life motif from 365 Crochet) en wilde het meteen proberen op één van mijn pixie riemen. Het is een prachtig klein patroontje!

Op de foto’s zie je Hickory, één van mijn originele gehaakte handige riem met vakjes. Ik heb een serie over deze riemen gemaakt

Het Tree of Life concept zie je in veel culturele verhalen terug. Ik heb ‘m leren kennen via Yggdrasil, van de Levensboom uit de Noorse mythologie. De boom houdt alle werelden in zich, van de wortelen tot de takken. Ik hou zo van deze symboliek, dat ik mijn eigen Tree of Life wilde haken.

De Tree of Life Mandala heeft een prachtige centrale boom, die je in de rondte werkt met veel verschillende haaksteken. De takken haak je in laagjes, met driedubbele stokjes die over elkaar heen gaan, om de geweven uitstraling van de Tree of Life symboliek te creeëren. Het ziet er misschien complex uit, maar het centrale motief gaat je echt lukken als je rustig alle foto’s volgt!

Toen mijn patroon af was, dacht ik dat een mandala versie heel leuk zou zijn in een dromenvanger-stijl, dus toen heb ik de mandala nog een keer gehaakt en er veel foto’s van gemaakt voor in dit patroon.

Deze mandala is gehaakt met Malabrigo Rios, waar ik nu verslaafd aan ben.

Ik heb nog een paar concepten voor dit idee waar ik erg enthousiast over ben! Zorg dat je m’n blog volgt en dat je me volgt op FacebookIk zorg ervoor dat ik zoveel mogelijk van Morale Fiber’s patronen zo snel mogelijk vertaal, maar als je iets mist, stuur mij dan óók een berichtje via Facebook!

Tree of Life Mandala Muur Decoratie

Gebruikte materialen

4.5 mm haaknaald
#4 gewicht garen in een effen kleur – ik heb Lion Brand 24/7 Cotton gebruikt
#3 of #4 gewicht garen in accent kleur – ik heb King Cole Riot DK voor de regenboog boom gebruikt en Malabrigo Rios voor de herfst boom.
1 bamboo en houten ring van ongeveer 36 cm doorsnee (bijv. een borduur ring van de hobby winkel)
Schaar en stopnaald

Steken en technieken

Klik op de naam van de steek om naar de tutorial te gaan!
Magische ringlossehalve vastevastehalfstokjestokjedubbelstokjedriedubbelstokje

Spanning

Niet zo van belang. De boom zou ongeveer 3,2 cm breed moeten zijn en de boom zou ongeveer 11,4 cm lang moeten zijn vanaf de wortel tot de bovenste tak na toer 3.

Let op

Het buitenste garen, voor de rand om de boom heen, kan #3 of #4 gewicht garen zijn. Als je dik of stijf #4 garen gebruikt, controleer dan regelmatig of je werk niet te groot wordt voor de ring. Misschien moet je een toer halfstokjes overslaan, je wilt de mandala namelijk strak kunnen opspannen als ie klaar is.

Tree of Life Mandala – Gratis patroon

Toer 1: Maak een magische ring. 2 lossen (telt niet als eerste halfstokje), 12 halfstokjes in de ring (tweede foto). Halve vaste in eerste halfstokje om toer te sluiten. Trek de ring dicht. (Alternatief kun je ring juist nog een beetje open laten. Je trekt ‘m dan pas dicht als je de mandala al in de ring hebt bevestigd, om ‘m nog nét iets strakker te bevestigen.)

Toer 2: Halve vaste in eerste steek. Vaste in volgende steek. (Halfstokje, stokje, halfstokje) in volgende steek. Vaste in volgende steek. Halve vaste in volgende 2 steken. Vaste in volgende steek, halfstokje in volgende steek. (Halfstokje, stokje, halfstokje) in volgende steek. Halfstokje in volgende steek. Vaste in volgende steek. Halve vaste in volgende steek.

Toer 3: TAKKEN: Halve vaste in volgende 3 steken. 2 lossen, stokje in dezelfde steek. 2 lossen, 1 stokje in de zijkant van het laatste stokje. 3 lossen. Halve vaste terug in de zijkant van de stokjes (1e tak gemaakt). Halve vaste in volgende steek. *2 lossen, stokje in dezelfde steek. (2 lossen, stokje in de zijkant van laatste stokje) 2 keer. 3 lossen. Halve vasten in de zijkant van de stokjes naar beneden. Halve vaste in de volgende steek. (2e tak gemaakt). Herhaal vanaf * voor de 3e tak. 2 lossen, stokje in dezelfde steek. 2  lossen, 1 stokje in de zijkant van het laatstgemaakte stokje. 3 lossen. Halve vasten naar beneden langs de zijkant van de stokjes. (4e tak gemaakt). Halve vaste in volgende 5 steken.

Toer 3 (vervolg) WORTEL: *2 lossen, stokje in dezelfde steek, 3 lossen, halve vasten langs de zijkant van het stokje naar beneden. Halve vaste in volgende steek. Herhaal vanaf * nog 3 keer. Mogelijk moeten hier nog 2 halve vasten, het patroon wordt daar zsm op gecontroleerd!

Toer 4: halve vaste in volgende 3 steken. 5 lossen, vaste in 3-lossenboog bovenin de 1e tak. 3 lossen, driedubbelstokje in het midden van de tweede tak. 3 lossen. Driedubbelstokje in het midden van de 1e tak. 3 lossen, vaste in de 3-lossenboog aan de bovenkant van de 2e tak. 3 lossen, driedubbelstokje in midden van 3e tak. 3 lossen, driedubbelstokje in het midden van de tweede tak. 3 lossen, vaste in 3-lossenboog bovenin 3e tak. 3 lossen, driedubbelstokje in midden van 4e tak. 3 lossen, driedubbelstokje in midden van 3e tak. Vaste in 3-lossenboog bovenin 4e tak. 5 lossen. Halve vaste in de steek NA de basis van de 4e tak. Halve vaste in volgende 3 steken.

Toer 5: Halve vaste langs de lossen van de zijkant van de eerste wortel. Halve vaste in 3-lossenboog aan de bovenkant. 3 lossen (telt als halfstokje + 1 losse), halfstokje in dezelfde ruimte. (3 lossen, halfstokje in volgende 3-lossenboog, 1 losse, 1 halfstokje in dezelfde ruimte) 3 keer. 8 lossen. (stokje in volgende 3-lossenboog tussen de takken, 2 lossen, stokje in dezelfde ruimte) 9 keer. 8 lossen. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten.

Toer 6 (Wissel van kleur): Haak met nieuw garen aan in de 5e 2-lossenruimte. Steek je naald in het midden van de takken. 2 lossen (telt niet als eerste halfstokje). 2 halfstokjes in dezelfde ruimte. (4 halfstokjes in volgende 2-lossenruimte) 4 keer. 10 halfstokjes in 8-lossenruimte. (halfstokje in 1-lossenruimte van volgende wortel. 3 halfstokjes in volgende 3-lossenruimte) 3 keer. halfstokje in volgende 1-lossenruimte. 10 halfstokjes in volgende 8-lossenruimte. (4 halfstokjes in volgende 2-lossenruimte) 4 keer, 3 halfstokjes in volgende ruimte, halve vaste in eerste halfstokje om toer te sluiten. [70 steken]

Toer 7: 1 losse (telt niet als steek), halfstokje in dezelfde steek. Halfstokje in elk van de volgende 5 steken. 2 halfstokjes in volgende steek. (halfstokje in volgende 6 steken, 2 halfstokjes in volgende steek) 9 keer, halve vaste in eerste halfstokje. [80 steken]

Toer 8: 1 losse (telt niet als eerste halfstokje), 1 halfstokje in dezelfde steek. Halfstokje in elk van de volgende 6 steken, 2 halfstokjes in volgende steek. (Halfstokje in elk van de volgende 7 steken, 2 halfstokjes in volgende steek) 9 keer, halve vaste in eerste halfstokje. [90 steken]

Toer 9: 1 losse (telt niet als steek), 1 halfstokje in dezelfde steek. 1 halfstokje in de volgende 7 steken. 2 halfstokjes in de volgende steek. (Halfstokje in de volgende 8 steken, 2 halfstokjes in de volgende steek) 9 keer, halve vaste in eerste halfstokje. [100 steken]

Toer 10: 4 lossen (telt als eerste stokje + 1 losse. Stokje in dezelfde steek. (2 steken overslaan, (stokje, 2 lossen, stokje) in volgende steek)) herhaal rondom. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten.

Toer 11: Halve vaste in volgende 2-lossenruimte. 5 lossen (telt als stokje + 2 losse), stokje in dezelfde ruimte. ((Stokje, 2 lossen, stokje) in volgende ruimte) herhaal rondom. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten.

Hecht af en werk draadjes weg, laat een lange draad over om mee aan de ring te bevestigen.

Vastmaken en afwerking van de Tree of Life mandala

Gebruik de lange draad en een stopnaald. Leg je werk in het midden van de ring.

Naai het werk vast aan de ring, zorg dat je naald steeds om de ring heen gaat en onder de laatste toer van het haakwerk, tussen de stokjes (niet in de lossenruimte). Werk helemaal rondom, check je spannning, trek overal even strak aan. Het haakwerk wordt flink opgespannen!

Om ervoor te zorgen dat er overal even hard aan de mandala getrokken wordt, doe ik nog een lange draad door mijn stopnaald en werk de ring in de andere richting nog een keer rond. Dit is optioneel.

A picture containing table, floor Description automatically generated

Rand van de Tree of Life Mandala

Met nieuw garen hecht je aan in een 2-lossenruimte van toer 11. Steek de naald zowel onder de 2-lossenruimte als onder de ring door, sla de draad om en haal een lusje op. Haak een halfstokje om de ring en de lossenruimte. De gehele rand werkt steeds om de ring heen. Hier moet je even aan wennen, heb geduld! Het wordt makkelijker. In dezelfde lossenruimte haak je: stokje, dubbelstokje, 2 lossen, dubbelstokje, stokje en halfstokje. Vaste tussen de volgende stokjes. *(halfstokje, stokje, dubbelstokje, 2 lossen, dubbelstokje, stokje, halfstokje) in volgende 2-lossenruimte, vaste tussen volgende 2 stokjes. Herhaal vanaf * rondom.

Sluit de laatste toer met een halfstokje in het eerste halfsotkje. Werk de overige draadjes weg. Je kunt ook nog tassels, franjes of extra blaadjes toevoegen.

Bedankt lieve bomen, jullie zijn briljant!

Boomknuffelen met de Elfenjas aan

 

Donatie

Ben je tevreden over je Tree of Life mandala en gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Lief! Dat kan via NL 91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar.

PS: Mandia schreef een leuke review over dit haakpatroon!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Linda

Tuesday 21st of February 2023

Geweldig die tree of life