Skip to Content

Deel 3

Deel 3

Everything is Cool and Groovyghan – Keep Calm and Crochet On UK | Deel 3

De briljante ontwerpster van de Stitch Story CAL heeft in 2016 de Everything is Cool and Groovyghan gedeeld, die hier in 2020 in het Nederlands vertaal in delen verschijnt. Er is uiteraard toestemming gevraagd en gekregen voor deze vertaling.

De algemene informatie over dit gratis haakpatroon vind je hier, het eerste deel vind je hier en het tweede deel hier. Op zoek naar een ander deel? Kijk dan onderaan in dit bericht.

De tekst hieronder is een vertaling van het oorspronkelijke bericht. 


Het is tijd voor het derde deel van onze groovyghan!
Als dit de eerste keer is dat je van deze CAL hoort, kun je hier de algemene informatie vinden. Voor de link naar deze CAL op Ravelry klik je hier en voor dit patroontje op Ravelry klik je hier.
Er is een Engelstalige Facebookgroep voor deze CAL en je kunt #kcacoukcal2015 gebruiken op FacebookTwitterPinterest en Instagram als je je foto’s aan dit project wilt linken op social media.
Deze pagina bestaat ook in het Engels en Hebreeuws.


Deel 3: On the Groovy Waves – 25,4 centimeter block  (Maak er 2):

Deze week geeft je een overtuigend ’60 gevoel met groovy golfjes! Wie houdt er niet van golfpatronen! Ik gebruik ze niet vaak genoeg; ze zien er zo cool uit als ze klaar zijn!
Voor dit patroon is op deze pagina een geschreven patroon, een patroontekening en een foto-tutorial bescshikbaar.
Het is belangrijk om alle panelen goed aan elkaar te laten passen bij deze CAL. Daarom heb ik weer gewerkt met het opzetten zonder lossen trucje voor de eerste toer, net als vorige week. Ook deze week zijn daar weer foto’s voor toegevoegd in dit patroon als reminder.

Geschreven patroon


Deel 3: On the Groovy Waves – 25,4 centimeter vierkant  (Maak er 2):

Notities:

  • Haaknaald: 4 mm
  • Garen: Double Knit / 8 ply / Gewicht #3
  • Hoeveelheid garen: Elk vierkantje gebruikt ongeveer 150 meter / 50 gram. In totaal heb je dus ongeveer 300 m / 100 gram garen nodig voor dit patroondeel
  • Spanning als je met double knit / 8ply / garengewicht #3 haakt: 6 stokjes of 2 clusters = 3.8 cm

Als je spanning anders is dan de mijne, bijvoorbeeld omdat je dikker garen gebruikt met een grotere haaknaald, moet je zelf je spanning bepalen en je daar ook steeds aan houden, om te zorgen dat de deken uiteindelijk in elkaar past.

  • Afmeting met double knit / 8 ply / garengewicht 3: 25,4 x 25,4 centimeter

Stekenuitleg

Klik op de naam van één van onderstaande steken om naar een uitgebreide fototutorial van de steek te gaan.
Lossesla de draad om en haal door het lusje op de naald
Halve vaste: steek de naald door de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op en meteen door de lus op de naald
Vastesteek de naald door de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu twee lusjes op de naald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
Halfstokje: sla de draad om de naald, steek de naald in de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu drie lusjes op de haaknaald. Sla om en haal door alle drie de lusjes.
Stokjesla de draad om de naald, steek de naald in de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu drie lusjes op de haaknaald. Sla om en haal door twee, sla om en haal weer door 2.
2samengehaaktestokjes: Sla de draad om de naald en steek de naald in de aangegeven steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Steek de haaknaald nu in de volgende steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes tegelijkertijd heen.
3samengehaaktestokjes: Sla de draad om de naald en steek de naald in de aangegeven steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en steek de haaknaald nu in de volgende steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en steek de naald door de volgende steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Sla de draad om en haal door de overgebleven 4 lusjes heen.
DubbelstokjeSla de draad 2 keer om de haaknaald heen, steek de naald door de aangegeven steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 3.
2samengehaaktedubbelstokjes: Sla de draad 2 keer om de haaknaald heen, steek de naald door de aangegeven steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 2. Je hebt nu nog 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad weer twee keer om de haaknaald en steek de haaknaald door de volgende steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 2. Je hebt nu nog 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om de naald en haal door alle drie de lusjes.
3samengehaaktedubbelstokjes: Sla de draad 2 keer om de haaknaald heen, steek de naald door de aangegeven steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 2. Je hebt nu nog 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad weer twee keer om de haaknaald en steek de haaknaald door de volgende steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 2. Je hebt nu nog 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad weer twee keer om de haaknaald heen en steek deze door de volgende steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 6 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 2. Je hebt nu nog 4 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om de naald en haal door alle vier de lusjes.
Al hakend vasten opzetten:te ingewikkeld om hier uit te leggen. Klik op de naam van de steek of volg de fototutorial hieronder.


Patroon:

Let op: Je gebruikt drie kleuren voor elk blok, die worden hier KLEUR A, KLEUR B en KLEUR C genoemd.
Opzettoer: Met GAREN A zet je al hakend 33 vasten op, keer om [33 steken]
Toer 1: 1 losse (telt niet als steek), halfstokje in dezelfde steek en elke steek tot einde toer, keer om [33 steken]
Toer 2: 1 losse (telt niet als steek), vaste in dezelfde steek en in de volgende steek. *halfstokje, stokje, 3 dubbelstokjes in volgende steek, stokje, halfstokje, vaste*. Herhaal van * tot * 4 keer, vaste in laatste steek, hecht KLEUR A af, werk draadjes weg. [5 golfjes, 43 steken]
Toer 3: Hecht KLEUR B aan in eerste steek. 3 lossen (telt als stokje), 2samengehaaktestokjes over de volgende 2 steken, *stokje in volgende 2 steken, 3 stokjes in volgende steek, 1 stokje in volgende 2 steken, 3samengehaaktestokjes over volgende 3 steken. Herhaal vanaf * 3 keer, stokje in volgende 2 steken, 3 stokjes in volgende steek, stokje in volgende 2 steken, 2samengehaaktestokjes in volgende 2 steken, stokje in laatste steek, keer om [5 golfjes, 43 steken]
Toer 4: Herhaal toer 3, hecht KLEUR B af, werk de draadjes weg [5 golfjes, 43 steken]
Toer 5: Hecht KLEUR C aan in de eerste steek, 4 lossen (telt als dubbelstokje), 2samengehaaktestokjes over 2 steken. *Stokje, halfstokje, svaste, halfstokje, stokje, 3samengehaaktedubbelstokjes over volgende 3 steken. Herhaal vanaf * 3 keer, stokje, halfstokje, vaste, halfstokje, stokje, 2samengehaaktestokjes over de volgende 2 steken, dubbelstokje in de laatste steek, keer om. [33 steken]
Toer 6: 2 lossen (telt niet als steek), stokje in dezelfde steek en elke steek tot einde, hecht KLEUR C af, werk de draadjes weg, keer om [33 steken]
Toer 7:Hecht KLEUR A aan in de eerste steek, 2 lossen (telt niet als steek), stokje in dezelfde steek en elke steek tot einde, keer [33 steken]
Toer 8: Herhaal toer 2
Toer 9-10: Herhaal toer 3-4
Toer 11: Herhaal toer 5
Toer 12-13: Herhaal toer 6-7
Toer 14: Herhaal toer 2
Toer 15-16: Herhaal toer 3-4
Toer 17: Herhaal toer 5
Toer 18-19: Herhaal toer 6-7
Toer 20: Herhaal toer 2
Toer 21: Herhaal toer 5
Let op: Meet nu je blok op. Als het al bijna vierkant is, haak dan de laatste toer met halfstokjes in plaats van stokjes.
Toer 22: Herhaal toer 6
Afwerking: haak heel los met halve vasten langs de rechter en linkerzijde van je vierkant, 33 keer per zijde. Je zorgt nu dat de rand er netter uit ziet én dat je straks makkelijker aan elkaar kunt naaien.
 

Patroontekening

(c) http://www.designz.shibaguyz.com


Blokken

Sommige patronen uit deze CAL moeten worden geblokt, zodat ze vierkant worden, niet krullen en even groot worden.

Het kan zijn dat je al een blok-board hebt, en anders kunt je je vierkanten ook op een opgevouwen handdoek of een strijkplank vastpinnen.
De vierkanten uit dit deel zijn ongeveer 25,4 bij 25,4 centimter.

Aan elkaar maken

Je kunt deel 3 direct aan deel 1 en 2 zetten (kijk in het schema hieronder), of wachten tot je deel 4 en 5 ook af hebt. Ik heb persoonlijk gewacht omdat ik dan de naden mooier vond worden, als je in één keer door kunt.
Ik heb mijn panelen aan elkaar gemaakt met halve vasten in de achterste lussen van de verkeerde zijden.

  • Tip 1: gebruik steekmarkeerders om je vierkanten goed aan elkaar te houden tijdens het naaien
  • Tip 2: trek je garen niet te strak aan tijdens het naaien. Je wilt een soortgelijke spanning hebben, zoals de draad is tijdens het haken.

Fototutorial:

Vasten opzetten zonder lossen / al hakend vasten opzetten:  

Begin met een schuiflus op je haaknaald, 2 lossen,


trek een lusje op,


sla de draad om en haal door 1 lusje heen,

sla de draad om en haal door 2 lusjes heen*

Nu heb je 1 vaste gehaakt. Herhaal vanaf * tot * tot je het gewenste aantal gehaakt hebt.


Deel 3: On the Groovy Waves – 25,4 centimeter vierkant  (Maak er 2):

Opzettoer: Met GAREN A zet je al hakend 33 vasten op, keer om [33 steken]

Toer 1: 1 losse (telt niet als steek), halfstokje in dezelfde steek en elke steek tot einde toer, keer om [33 steken]

Toer 2: 1 losse (telt niet als steek), vaste in dezelfde steek en in de volgende steek. *halfstokje, stokje, 3 dubbelstokjes in volgende steek,

stokje, halfstokje, vaste*.

Herhaal van * tot * 4 keer, vaste in laatste steek, hecht KLEUR A af, werk draadjes weg. [5 golfjes, 43 steken]

Toer 3: Hecht KLEUR B aan in eerste steek. 3 lossen (telt als stokje), 2samengehaaktestokjes over de volgende 2 steken, *stokje in volgende 2 steken, 3 stokjes in volgende steek,

1 stokje in volgende 2 steken, 3samengehaaktestokjes over volgende 3 steken.

Herhaal vanaf * 3 keer, stokje in volgende 2 steken, 3 stokjes in volgende steek, stokje in volgende 2 steken, 2samengehaaktestokjes in volgende 2 steken, stokje in laatste steek, keer om [5 golfjes, 43 steken]

Toer 4: Herhaal toer 3, hecht KLEUR B af, werk de draadjes weg [5 golfjes, 43 steken]

Toer 5: Hecht KLEUR C aan in de eerste steek, 4 lossen (telt als dubbelstokje), 2samengehaaktestokjes over 2 steken.

*Stokje, halfstokje, vaste,

halfstokje, stokje, 3samengehaaktedubbelstokjes over volgende 3 steken.

Herhaal vanaf * 3 keer, stokje, halfstokje, vaste, halfstokje, stokje, 2samengehaaktestokjes over de volgende 2 steken, dubbelstokje in de laatste steek, keer om. [33 steken]

Toer 6: 2 lossen (telt niet als steek), stokje in dezelfde steek en elke steek tot einde, hecht KLEUR C af, werk de draadjes weg, keer om [33 steken]

Toer 7:Hecht KLEUR A aan in de eerste steek, 2 lossen (telt niet als steek), stokje in dezelfde steek en elke steek tot einde, keer [33 steken]

 

Toer 8: Herhaal toer 2
Toer 9-10: Herhaal toer 3-4
Toer 11: Herhaal toer 5
Toer 12-13: Herhaal toer 6-7
Toer 14: Herhaal toer 2
Toer 15-16: Herhaal toer 3-4
Toer 17: Herhaal toer 5
Toer 18-19: Herhaal toer 6-7
Toer 20: Herhaal toer 2
Toer 21: Herhaal toer 5
Let op: Meet nu je blok op. Als het al bijna vierkant is, haak dan de laatste toer met halfstokjes in plaats van stokjes.
Toer 22: Herhaal toer 6
Afwerking: haak heel los met halve vasten langs de rechter en linkerzijde van je vierkant, 33 keer per zijde. Je zorgt nu dat de rand er netter uit ziet én dat je straks makkelijker aan elkaar kunt naaien.


Dat was het weer! Deel 3 helemaal af!


🍀 Algemene informatie 
🍀 Deel 1
🍀 Deel 2
🍀 Deel 3
🍀 Deel 4
🍀 Deel 5
🍀 Deel 6
🍀 Deel 7
🍀 Deel 8
🍀 Deel 9
🍀 Deel 10
🍀 Deel 11
🍀 Deel 12
🍀 Deel 13
🍀 Deel 14
🍀 Deel 15
🍀 Deel 16
🍀 Deel 17
🍀 Keep Calm and Crochet On UK vertalingen op deze site
🍀 PDF van dit haakpatroon 🙂 

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina