Skip to Content

Deel 10

Deel 10

Everything is Cool and Groovyghan | Deel 10

De Everything is Cool and Groovyghan van Keep Calm and Crochet On UK bestaat uit 17 delen en is met toestemming voor jou naar het Nederlands vertaald. De algemene informatie van deze CAL vind je hier, evenals een lijst met links naar de volgende delen, zodra die beschikbaar zijn. Alle belangrijke links staan ook onderaan dit bericht.

Group-Banner

Deel 10 van de CAL alweer, we zijn nu ongeveer over de helft van de deken. Ik hoop dat je erg geniet van het maken van de deken.

Als dit de eerste keer is dat je van deze CAL hoort, kun je hier de algemene informatie vinden. Voor de link naar deze CAL op Ravelry klik je hier en voor dit patroontje op Ravelry klik je hier

Er is een Engelstalige Facebookgroep voor deze CAL en je kunt #kcacoukcal2016 gebruiken op FacebookTwitterPinterest en Instagram als je je foto’s aan dit project wilt linken op social media.

Deze pagina bestaat ook in het Engels en Hebreeuws.

Deel 10: Go-Go Herringbone

Dit patroondeel is niet het spannendste gedeelte van de CAL, maar vormt wel een mooi onderdeel in de balans van de deken. Het is geïnspirereerd op de go-go-dansers van de jaren ’60. Dit blok gebruikt een standaard steek, maar met een twist! Het effect is een lichte textuur met een subtiel zig-zag effect.

Dit patroondeel heeft een geschreven patroon, een patroontekening en een foto-tutorial.

 

skill2

Deel 10: Go-Go Herringbone (Maak er 2)

  • Haaknaald: 4 mm
  • Garen: Double Knit / 8 ply / Gewicht #3
  • Hoeveelheid garen: Elk vierkantje gebruikt ongeveer 150 meter / 50 gram. In totaal heb je dus ongeveer 300 m / 100 gram garen nodig voor dit patroondeel
  • Spanning als je met double knit / 8ply / garengewicht #3 haakt: 6 stokjes of 2 clusters = 3.8 cm

Als je spanning anders is dan de mijne, bijvoorbeeld omdat je dikker garen gebruikt met een grotere haaknaald, moet je zelf je spanning bepalen en je daar ook steeds aan houden, om te zorgen dat de deken uiteindelijk in elkaar past.

  • Afmeting met double knit / 8 ply / garengewicht 3: 25,4 x 25,4 centimeter

Stekenuitleg

Lossesla de draad om en haal door het lusje op de naald
Halve vaste: steek de naald door de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op en meteen door de lus op de naald
Vaste
steek de naald door de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
Stokjesla de draad om de naald, steek de naald in de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu drie lusjes op de haaknaald. Sla om en haal door twee, sla om en haal weer door 2.
Al hakend vasten opzetten: zie deel 2 van deze CAL voor een duidelijke fototutorial Herringbone: Je steek zou naar links moeten “hangen”, daardoor krijg je als je in toeren werkt een herringbone effect. Sla de draad om en steek de naald in de volgende steek, sla de draad om en trek een lusje op door de steek én de eerste lus op de naald. Je hebt nu 2 lusjes op de naald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen. Er zit een fototutorial voor deze steek bij het patroon, scroll daarvoor naar beneden.

Geschreven patroon

– Let op: ik heb meerdere kleuren gebruikt voor dit blok, maar je kunt zoveel kleuren gebruiken als je wilt. De 1-losse na het keren telt niet als steek.

Toer 1: zet al hakend 33 vasten op, keer om, 1 losse [33 steken]

Toer 2: Herringbone steek in elke steek tot einde, keer om, 1 losse [33 steken]

Toer 3: Herrinbone steek in elke steek tot einde, hecht af en werk de draadjes weg. [33 steken]

Toer 4: Hecht nieuwe kleur aan in laatstgemaakte steek, 1 losse, 1 herringbone steek in dezelfde steek en elke steek tot het einde van de toer, keer om, 1 losse. [33 steken]

Toer 5: Herringbone steek in elke steek tot einde, keer om, 1 losse [33 steken]

Toer 6: Herringbone steek in elke steek tot einde, hecht af en werk de draadjes weg. [33 steken]

Toer 7-30: Herhaal toer 4-6.

Afwerking: Haak heel losjes (anders krijg je een krullende rand) 33 halve vasten langs de korte kanten van je deken om je randen netter te maken en om het aan elkaar naaien makkelijker te maken.

Patroontekening


Aan elkaar haken

  • Tip 1: gebruik steekmarkeerders om je vierkanten goed aan elkaar te houden tijdens het naaien
  • Tip 2: trek je garen niet te strak aan tijdens het naaien. Je wilt een soortgelijke spanning hebben, zoals de draad is tijdens het haken.

Kijk naar het CAL schema voor de Everything is Cool and Groovyghan (zie onder) voor hoe de vierkanten aan elkaar moeten zitten. Naai ze aan elkaar door halve vasten te maken in de voorste lus, vanaf de verkeerde kanten van je werk. Daarvoor leg je de goede kanten van de vierkanten tegen elkaar aan. Ik heb de strepen verticaal gedaan, maar je mag natuurlijk zelf kiezen wat je mooier vindt!

Fototutorial

Herringbone Halfstokje

Je steek zou naar links moeten “hangen”, daardoor krijg je als je in toeren werkt een herringbone effect. Sla de draad om en steek de naald in de volgende steek, sla de draad om en trek een lusje op door de steek én de eerste lus op de naald. Je hebt nu 2 lusjes op de naald.

Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.


Deel 10: Go-Go Herringbone (Maak er 2):

Toer 1: zet al hakend 33 vasten op, keer om, 1 losse [33 steken]

Toer 2: Herringbone steek in elke steek tot einde, keer om, 1 losse [33 steken]

Toer 3: Herrinbone steek in elke steek tot einde, hecht af en werk de draadjes weg. [33 steken]

Toer 4: Hecht nieuwe kleur aan in laatstgemaakte steek, 1 losse, 1 herringbone steek in dezelfde steek en elke steek tot het einde van de toer, keer om, 1 losse. [33 steken]

Toer 5: Herringbone steek in elke steek tot einde, keer om, 1 losse [33 steken]

Toer 6: Herringbone steek in elke steek tot einde, hecht af en werk de draadjes weg. [33 steken]

Toer 7-30: Herhaal toer 4-6.

Afwerking

Haak heel los (anders gaat het krullen) 33 halve vasten langs de korte zijdes van de vierkanten.


🍀 Algemene informatie 
🍀 Deel 1
🍀 Deel 2
🍀 Deel 3
🍀 Deel 4
🍀 Deel 5
🍀 Deel 6
🍀 Deel 7
🍀 Deel 8
🍀 Deel 9
🍀 Deel 10
🍀 Deel 11
🍀 Deel 12
🍀 Deel 13
🍀 Deel 14
🍀 Deel 15
🍀 Deel 16
🍀 Deel 17
🍀 Keep Calm and Crochet On UK vertalingen op deze site
🍀 PDF van dit haakpatroon 🙂

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!