Skip to Content

Deel 15

Deel 15

Everything is Cool and Groovyghan | Deel 15

De Everything is Cool and Groovyghan van Keep Calm and Crochet On UK bestaat uit 17 delen en is met toestemming voor jou naar het Nederlands vertaald. De algemene informatie van deze CAL vind je hier, evenals een lijst met links naar de volgende delen, zodra die beschikbaar zijn.

Als dit de eerste keer is dat je van deze CAL hoort, kun je hier de algemene informatie vinden. Voor de link naar deze CAL op Ravelry klik je hier en voor dit patroontje op Ravelry klik je hier.

Er is een Engelstalige Facebookgroep voor deze CAL en je kunt #kcacoukcal2016 gebruiken op FacebookTwitterPinterest en Instagram als je je foto’s aan dit project wilt linken op social media.

Deze pagina bestaat ook in het Engels en Hebreeuws.

Deel 15: Granny likes Diamonds

Dit vierkant is geïnspireerd op de film Diamonds are Forever uit 1971. Het is de zevende James Bond film, met Sean Connery als Bond, die voor mij nog steeds de beste acteur is voor de rol.

Iedereen houdt van diamanten, niet alleen super schurken, toch? Ik ben ook een fan van granny squares, en ik vind het leuk om te zien wat je allemaal voor simpele aanpassingen aan eenvoudige granny squares kunt maken. Ik denk dat het blokje van deze week een grappig toevoeging is aan onze Groovyghan – of als losstaand patroon voor een deken of kussen.

Zoals altijd is er van dit patroon een geschreven patroon, een patroontekening en een fototutorial beschikbaar.

skill2

Give Granny a Diamond (Maak er 4):

  • Haaknaald: 4 mm
  • Garen: Double Knit / 8 ply / Gewicht #3
  • Hoeveelheid garen: Elk vierkantje gebruikt ongeveer 150 meter / 50 gram. In totaal heb je dus ongeveer 300 m / 100 gram garen nodig voor dit patroondeel
  • Spanning als je met double knit / 8ply / garengewicht #3 haakt: 6 stokjes of 2 clusters = 3.8 cm

Als je spanning anders is dan de mijne, bijvoorbeeld omdat je dikker garen gebruikt met een grotere haaknaald, moet je zelf je spanning bepalen en je daar ook steeds aan houden, om te zorgen dat de deken uiteindelijk in elkaar past.

  • Afmeting met double knit / 8 ply / garengewicht 3: 12,7 bij 12,7 centimeter

Stekenuitleg

Klik op de naam van één van onderstaande steken om naar een uitgebreide fototutorial van de steek te gaan.

Lossesla de draad om en haal door het lusje op de naald
Halve vaste: steek de naald door de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op en meteen door de lus op de naald.
Vastesteek de naald door de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu twee lusjes op de naald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
Stokjesla de draad om de naald, steek de naald in de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu drie lusjes op de haaknaald. Sla om en haal door twee, sla om en haal weer door 2.


Geschreven patroon

Let op: Er zijn twee kleuren in dit patroon: KLEUR A en KLEUR B

Toer 1: Met KLEUR A haak je 4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen. 3 lossen. 2 stokjes in de ring. 3 lossen. *3 stokjes in de ring, 3 lossen. Herhaal vanaf * nog 2 keer, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Halve vaste in volgende steek (dit is de middelste van drie stokjes). [12 stokjes + 4 x 3-lossenruimte]

Toer 2: 3 lossen (telt als stokje), (2 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in dezelfde steek. Sla volgende steek over, vaste in 3-lossenruimte. *volgende steek overslaan, (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in volgende steek. Volgende steek overslaan, vaste in 3-lossenruimte. Herhaal vanaf * nog twee keer, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten, hecht KLEUR A af en werk de draadjes weg. [28 steken + 4 x 3-lossenruimte]

Toer 3: Hecht KLEUR B aan in een vaste van toer 2. 3 lossen (telt als eerste stokje). (2 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in dezelfde steek. *losse, vaste in volgende 3-lossenruimte, 1 losse, (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokejs) in voglende vaste van toer 2. Herhaal vanaf * nog 2 keer, 1 losse, vaste in volgende 3-lossenruimte, 1 losse, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. [22 steken + 8 1-lossenruimtes + 4 3-lossenruimtes]

Toer 4: 3 lossen (telt als eerste stokje). (2 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in dezelfde steek. *2 steken overslaan, 3 stokjes in volgende steek, (losse, vaste, losse) overslaan, 2 steken overslaan, (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in volgende steek. Herhaal vanaf * nog 2 keer, 2 steken overslaan, 3 stokjes in laatste steek, (losse, vaste, losse) overslaan, 2 steken overslaan, halve vaste in derde beginlosse. Halve vaste in volgende 3-lossenruimte. [48 steken + 4 x 3-lossenruimtes]

Toer 5: 3 lossen (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in dezelfde steek. *3 stokjes in volgende 3 lossenruimtes. (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in volgende 3-lossenruimte. Herhaal vanaf * nog 2 keer, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af en werk de draadjes weg. [60 steken + 4 3-lossenruimtes]

Afwerking: Maak 4 vierkanten en naai die met halve vasten aan elkaar om een blok van 4 bij 4 te vormen, van 25,4 bij 25,4 centimeter.

Patroontekening

Sommige patronen uit deze CAL zien er beter uit als de geblokt zijn, zodat alle zijkanten gelijk zijn, het niet krult en de afmetingen van het patroondeel kloppen.

Misschien heb je al wel een speciaal board om te blokken, maar je kunt het ook gewoon doen op een handdoek of op een strijkplank.

Deel 15 is ongeveer 25,4 bij 25,4 centimeter groot.

Aan elkaar naaien


🍀 Algemene informatie 
🍀 Deel 1
🍀 Deel 2
🍀 Deel 3
🍀 Deel 4
🍀 Deel 5
🍀 Deel 6
🍀 Deel 7
🍀 Deel 8
🍀 Deel 9
🍀 Deel 10
🍀 Deel 11
🍀 Deel 12
🍀 Deel 13
🍀 Deel 14
🍀 Deel 15
🍀 Deel 16
🍀 Deel 17
🍀 Keep Calm and Crochet On UK vertalingen op deze site
🍀 PDF van dit haakpatroon 🙂

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina