Skip to Content

Deel 1

Deel 1

Seaside Deken – Deel 1

Coastal Crochet ontwierp de schitterende Seaside deken en dit is het allereerste deel daarvan! Heb je er net zoveel zin in als ik? Dan kunnen we gaan beginnen! De algemene informatie over dit project vind je via deze link.

Lees je dit liever als advertentievrije PDF? Dat kan ook!

In elk deel haak je slechts 4 toeren, waardoor het een overzichtelijk project blijft. Op maandag en donderdag komen steeds de nieuwe toeren voor jullie online te staan.

Ik kan je aanraden om vóór het starten met de hele deken, eerst een proeflapje te maken met jouw gekozen materiaal. Kijk op het label naar welke haaknaald wordt geadviseerd en haak bijvoorbeeld een stukje van 10 stokjes en 5 toeren, met de verschillende geadviseerde maten. Voel en kijk dan welke je het fijnst vindt voelen en er het mooiste uit vindt zien. Die proeflapjes kun je gewoon weer uithalen en dan kun je aan het echte werk beginnen! Dit klinkt misschien als veel werk, maar zo’n deken is echt uuuuuren werk, en het is zonde als het dan uiteindelijk te stijf of niet netjes wordt.

Voor deze week gebruik je verschillende steken: lossen en stokjes. Je kunt er voor kiezen om de lossenketting en eerste toer te vervangen door “al hakend stokjes opzetten”. Je vindt de tutorials voor al deze steken hier:

Uitleg voor schuiflus en lossen.

Uitleg voor stokjes.

Uitleg voor al hakend stokjes opzetten

IMG_2947

Gebruik een haaknaald 4,5 mm, of iets dat bij je materiaal past en haak 182 lossen. Alternatief kun je 180 stokjes opzetten volgens bovenstaande tutorial. Als je met stokjes opzet, begin je vanzelfsprekend met toer 2.

Toer 1: 1 stokje in de vierde losse vanaf de naald (de drie overgeslagen lossen tellen als stokje), 1 stokje in elke losse tot einde.

Toer 2: 3 lossen (telt als eerste stokje), keer om. *1 steek overslaan, 2 stokjes in volgende steek*. Herhaal van * tot * tot einde van de toer, eindig met 1 stokje in de laatste steek van de toer en wissel daarbij van kleur. [89 groepjes van 2 stokjes, met 1 stokje aan beide zijkanten van de deken]

Toer 3: 3 lossen (telt als stokje), keer om. 1 steek overslaan *2 stokjes tussen de 2 stokjes in een groepje van de vorige toer*. Herhaal van * tot * tot einde, 1 stokje in laatste steek, wissel daarbij van kleur.

Nu gaan we V-tjes maken van de vorige toer, door steeds weer tussen de 2 stokjes van een 2stokjesgroepjes te haken.

Toer 4: Herhaal toer 3.

IMG_2911

Dat was het voor deze keer, vier toeren gehaakt, leg je werk nu weg, ga verder met andere projecten en tot ziens in het volgende deel!

IMG_2910

Veel haakplezier allemaal


Belangrijke links

Deel 1Deel 2Deel 3Deel 4Deel 5 / Deel 6Deel 7Deel 8 / Deel 9 Deel 10 / Deel 11 / Deel 12 / Deel 13 / Deel 14Deel 15 / Deel 16 / Deel 17 / Deel 18 / Deel 19 / Deel 20 / Deel 21 / Deel 22 / Deel 23 / Deel 24 / Deel 25 / Deel 26 / Deel 27 / Deel 28 / Deel 29 / Deel 30  / Deel 31 / Deel 32 / Deel 33 / Deel 34 / Deel 35 / Advertentievrije PDF

Wil

Thursday 10th of March 2022

Wat een leuke deken, nu heb ik een vraagje ,hoeveel steken moet je meer opzetten om een bredere deken te maken, met 180 steken vind ik hem erg smal worden voor mijn type garen. Gr Wil

Iris van Meer

Thursday 10th of March 2022

Hallo Wil,

Dat is van deze deken helaas niet helemaal bekend. Waarschijnlijk werkt het als je met een veelvoud van 24 steken werkt. Dan kun je namelijk alle patronen kwijt die gaan over 1, 2, 3, 4, 6, 8 en 12 stekenherhalingen ;) Dat is best veel!

Met vriendelijke groet,

Iris van Meer

Natascha

Friday 25th of February 2022

Hai,

Ik ben net begonnen met halen, superleuk om te doen, nu ben ik begonnen aan de seaside deken. En nu al mijn eerste vraagje. Ik ben nu met week 1 bezig en heb toer 1 en 2 klaar. Nu zou ik 89 groepjes moeten hebben van 2 stokjes alleen kom ik uit op 66 groepjes ipv 89. Heb ik iets fouts gedaan 😢

Liefs natascha

Iris van Meer

Friday 25th of February 2022

Hallo Natascha! Ben je met evenveel steken begonnen als de ontwerpster? Hoe ziet het werk er nu uit? Vaak helpt het om je vraag in de Facebook groepspagina te stellen mét een foto. Die vind je hier: www.facebook.com/groups/eenmooigebaar Groetjes, Iris

Nelly

Wednesday 17th of March 2021

Waarom verschijnt het filmpje tussen toer 5 en 6 achter de reclame en kan ik deze niet meer zien? Ik vind het erg vervelend.

Iris van Meer

Thursday 18th of March 2021

Hallo Nelly, wat vervelend dat het niet lukt :) Ik heb even de link van het YouTube kanaal van Coastal Crochet opgezocht, daar kun je ook alle filmpjes bekijken: https://www.youtube.com/channel/UCYJTle2t-gkZkHYoVy_YbNA

Hopelijk lukt het zo wel!