Skip to Content

Pinguin haakpatroon

Pinguin haakpatroon

Jess Huff heeft schitterende haakpatronen voor knuffels, waaronder heel veel dierenknuffels, een heks en een Kerstman. Al deze haakpatronen zijn gratis in het Nederlands beschikbaar op de Een Mooi Gebaar website.

Dit gratis haakpatroon voor een Pinguin is het eerste niet-zoogdier in de Jess Huff amigurumi serie!

Ik heb heel lang alleen maar dieren ontworpen die armen en benen hadden omdat ik het leuk vond dat alles goed bij elkaar paste.

Maar recent heb ik gevraagd in mijn Facebookgroep wat voor Kerst Haakpatronen jullie zouden willen, en daarop kwamen de Kerstman en de Pinguin uit naar voren.

Voor een overzicht van Kerst haakpatronen kun je deze link volgen: Kerst haakpatronen.

Mijn favoriete onderdeel van het ontwerpen van deze pinguin was het maken van de kleine teentjes en voetjes 🥰 Dat was een leuke nieuwe uitdaging, na het zo lang maken van dezelfde soort armen en benen.

Ik heb dit gratis amigurumi patroon de naam “Peter de Pinguin” gegeven, omdat mijn neefje zo heet.

Gelukkig begint Peter met een P, zodat het goed past bij alle andere dieren die (in het Engels…) een naam hebben die allitereert met het dier: Mimi de Aap (Monkey), Laurence de Leeuw, Harriet het Nijlpaard (Hippo), Ginnie Giraf, Esther Olifant (Elephant) en nog veel meer.

De echte Peter is inmiddels een tiener en heeft zijn prachtige collectie Jess Huff knuffels met liefde afgestaan aan zijn kleine neefje

Mijn kleine zoon was door het dolle heen toen hij zijn eigen gehaakte pinguin kreeg!

Hij heeft zelfs een nestje voor de pinguin gemaakt in zijn nachtkastje, waar de pinguin knuffel elke nacht in slaapt 🥺 Ik hoop dat dit patroon ook zoveel plezier brengt aan de pinguin fans in jouw leven ❤️

Peter de Pinguin

Hoogte: 35 centimeter staand

Wie is er zwart wit en helemaal schattig? Peter de Pinguin! Hij houdt van grapjes vertellen om het ijs te breken, maar hij is verlegen en kan zomaar koudwatervrees krijgen.

Benodigdheden

Garen (acryl, gewicht 4) – 150 meter

Stekenuitleg

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.

Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.

Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.

2samengehaaktevasten: Steek de haaknaald onder de voorste lus van de eerste steek en meteen onder de voorste lus van de volgende steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.

Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

Dubbelstokje: Sla de draad twee keer om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 4 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Nu heb je 3 lusjes op de haaknaald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 2 lussen op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Je hebt nu 1 dubbelstokje gemaakt.

Haken in achterste lus: Haak de betreffende steek alleen in de achterste lus van het v-tje

Herhalingen staan tussen *sterretjes*, het stekenaantal staat achteraan de toer tussen [rechte haken]


Instructies

  • Je haakt dit patroon in continue spiralen zonder de toer te sluiten.
  • Gebruik een steekmarkeerder om bij te houden waar je toer eindigt en begint. Ik plaats mijn steekmarkeerder in de laatste steek van de toer.

Aanbevolen volgorde
Hier is de aanbevolen volgorde om je gehaakte pinguïn knuffel in te maken

  1. Maak de voeten
  2. Maak de snavel
  3. Haak de vleugels
  4. Haak het Lijf en Hoofd
  5. Maak de Pompon voor de Muts
  6. Maak de Muts
  7. Haak de Rand van de Muts
  8. Haak de Sjaal

Gratis haakpatroon Pinguïn Knuffel

Voeten (maak er 2)

Tip: de voeten worden gemaakt met een techniek die misschien niet zo geschikt is voor beginners. Als je gefrustreerd raakt, kun je ook de snavel gebruiken (in het volgende stuk) om wat beginner-vriendelijkere voetjes te maken. Haak gewoon de snavel zoals beschreven met een extra toer vasten aan het einde voor je afhecht. Tada, een voetje!

Met geel garen, haak je 3 tenen

Toer 1: 4 vasten in een magische ring [4]
Toer 2: vaste in elke steek rondom [4]
Aan het einde van teen 1 & 2: hecht af, laat een draad van 10 cm over
Aan het einde van teen 3: hecht niet af.

We gaan nu de 3 teentjes aan elkaar maken met één grote toer om de rest van t voetje te vormen.

Toer 3: Haak in de eerste 2 steken van teen 2. Haak in alle 4 de steken van teen 1. Haak in de overige twee steken van teen 2. Haak in alle 4 steken van teen 3. [12]
Toer 4: vaste in elke steek rondom [12]
Haak nu tot je de zijkant van de voet bereikt (dit waren bij mij nog 4 extra vasten). Hecht af, laat een draad van 20 centimeter over.

Naai de gaatjes tussen de tenen dicht met de stukjes van 10 cm draad die nog aan de tenen hangen. Verberg de draadjes in het werk. Vul de voet niet op. Vouw de laatste toer samen en maak met halve vasten dicht. Je voet is nu klaar om in een latere stap vast te maken aan het lijf.

Snavel

Met geel garen:
Toer 1: 6 vasten in een magische ring [6]
Toer 2: 2 vasten in elke steek [12]
Toer 3: vaste in elke steek [12]
Vul niet op. Hecht af, laat een draad van 15 centimeter over. Vouw de laatste toer samen en maak met halve vasten dicht. Verberg de draad in het werk. Je snavel is nu klaar om in een latere stap aan het hoofd gehaakt te worden.

Vleugels (maak er 2)

Met zwart garen

Toer 1: 6 vasten in een magische ring [6]
Toer 2: 2 vasten in elke steek rondom [12]
Toer 3: *vaste, 2 vasten in de volgende vaste* 6 keer [18]
Toer 4: vaste, 2 vasten in de volgende vaste, *2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 5 keer, vaste [24]
Toer 5-6: vaste in elke steek rondom [24]
Toer 7: 5 vasten, 2samengehaaktevasten, 10 vasten, 2samengehaaktevasten, 5 vasten [22]
Toer 8: *9 vasten, 2samengehaaktevasten* 2 keer [20]
Toer 9: 4 vasten, 2samengehaaktevasten, 8 vasten, 2samengehaaktevasten, 4 vasten [18]
Toer 10: vaste in elke steek rondom [18]
Toer 11: *7 vasten, 2samengehaaktevasten* 2 keer [16]
Toer 12-14: vaste in elke steek rondom [16]
Toer 15: *2 vasten, 2samengehaaktevasten* 4 keer [12]
Toer 16: vaste in elke steek rondom [12]
Vul niet op, hecht af, laat een lange draad over. Vouw de laatste toer samen en maak met halve vasten dicht. Je vleugel is nu klaar om vast te zetten terwijl je in een latere stap het lijf maakt.

Lijf & Lichaam

Het hoofd en het lijf worden in één stuk gemaakt. We beginnen bij de billen ein eindigen boven op het hoofd. Tenzij het anders aangegeven staat, begint de volgende toer met dezelfde kleur als waar de vorige toer mee eindigde.

Met zwart en wit garen, we beginnen met zwart

Toer 1: 6 vasten in een magische ring [6]
Toer 2: 2 vasten in elke steek rondom [12]
Toer 3: *vaste, 2 vasten in de volgende vaste* 6 keer [18]
Toer 4: vaste, 2 vasten in de volgende vaste, *2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 5 keer, vaste [24]
Toer 5: *3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 6 keer [30]
Toer 6: 2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 5 keer, 2 vasten [36]

We maken de voetjes in de volgende toer meteen aan het lijf vast. Je hebt als het goed is je beide voetjes klaar én het lijf tot en met toer 6 af. Leg de voet aan de goede kant van het werk. We herhalen eigenlijk 6 x: 5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste. Je haakt de voetjes vast op de (stukjes die tussen booghaakjes staan). Dan haak je door beide lagen, dus door toer 6 én toer het voetje. De stukjes die NIET (tussen booghaakjes staan), haak je gewoon alleen door toer 6 heen.

Toer 7: maak de eerste voet vast: (5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste), vaste in volgende steek, maak de tweede voet vast: (4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, vaste), 4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 3 keer [42]

Toer 8: 3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, wissel naar wit: 6 vasten, 2 vasten in volgende vaste, wissel naar zwart: *6 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 4 keer, 3 vasten [48]
Toer 9: 3 vasten, wissel naar wit: 4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 7 vasten, wissel naar zwart: 2 vasten in de volgende vaste, *7 vasten, 2 vasten in volgende vaste* 4 keer [54]
Toer 10: 2 vasten, wissel naar wit: 2 vasten, 2 vasten in volgende vaste, 8 vasten, 2 vasten in volgende vaste, 4 vasten, wissel naar zwart: 4 vasten, 2 vasten in volgende vaste, *8 vasten, 2 vasten in volgende vaste* 3 keer, 4 vasten [60]
Toer 11: 2 vasten, wissel naar wit: 19 vasten, wissel naar zwart: 39 vasten [60]
Toer 12: vaste, wissel naar wit: 21 vasten, wissel naar zwart: 38 vasten [60]
Toer 13: wissel naar wit: 23 vasten, wissel naar zwart: 37 vasten [60]
Toer 14: wissel naar wit: 24 vasten, wissel naar zwart: 36 vasten [60]
Toer 15-16: wissel naar wit: 25 vasten, wissel naar zwart: 35 vasten [60]
Toer 17: wissel naar wit: 26 vasten, wissel naar zwart: 24 vasten [60]
Toer 18: wissel naar wit: 4 vasten, 2samengehaaktevasten, *8 vasten, 2samengehaaktevasten* 2 keer, vaste, wissel naar zwart: 7 vasten, 2samengehaaktevasten, *8 vasten, 2samengehaaktevasten* 2 keer, 4 vasten [54]
Toer 19: wissel naar wit: 24 vasten, wissel naar zwart: 30 vasten [54]
Toer 20: vaste, wissel naar wit: 6 vasten, 2samengehaaktevasten, 7 vasten, 2samengehaaktevasten, 6 vasten, wissel naar zwart: vaste, 2samengehaaktevasten, *7 vasten, 2samengehaaktevasten* 3 keer [48]
Toer 21: vaste, wissel naar wit: 21 vasten, wissel naar zwart: 26 vasten [48]
Toer 22: vaste, wissel naar wit: 2 vasten, 2samengehaaktevasten, *6 vasten, 2samengehaaktevasten* 2 keer, 2 vasten, wissel naar zwart: 4 vasten, 2samengehaaktevasten, *6 vasten, 2samengehaaktevasten* 2 keer, 3 vasten [42]
Toer 23-24: 2 vasten, wissel naar wit: 18 vasten, wissel naar zwart: 22 vasten [42]
Toer 25: 2 vasten, wissel naar wit: 3 vasten, 2samengehaaktevasten, 5 vasten, 2samengehaaktevasten, 6 vasten, wissel naar zwart: 2samengehaaktevasten, 4 vasten, 2samengehaaktevasten, *5 vasten, 2samengehaaktevasten* 2 keer [36]
Toer 26-27: 3 vasten, wissel naar wit: 15 vasten, wissel naar zwart: 18 vasten [36]
Toer 28: 3 vasten, wissel naar wit: 2samengehaaktevasten, 3 vasten, 2samengehaaktevasten, 4 vasten, 2samengehaaktevasten, 2 vasten, wissel naar zwart: 2 vasten, 2samengehaaktevasten, *4 vasten, 2samengehaaktevasten* 2 keer, 2 vasten [30]

We maken de vleugels vast in de volgende twee toeren van het lijf.

Je hebt nu twee vleugels, al gemaakt om aan het lijf te zetten. Je hebt het lijf ook af, tot en met toer 28. We maken de eerste vleugel vast aan de allerlaatste steek van toer 29 en gaan dan verder met vastzetten in toer 30.

Toer 29: 4 vasten, wissel naar wit: 11 vasten, wissel naar zwart: 14 vasten, begin met het vastzetten van de eerste vleugel: (vaste) [30]
Toer 30: ga verder met het vastzetten van de eerste vleugel: (5 vasten), wissel naar wit: 9 vasten, wissel naar zwart en maak de tweede vleugel vast: (6 vasten), 10 vasten [30]

Vul het lijf op. We gaan nu door naar het hoofd:

Toer 31: 5 vasten, wissel naar wit: 10 vasten, wissel naar zwart: 15 vasten [30]
Toer 32: 2 vasten, 2 vasten in de volgende steek, 2 vasten, wissel naar wit: 2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 3 vasten, wissel naar zwart: vaste, 2 vasten in de volgende vaste, *4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, 2 vasten [36]
Toer 33: 5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, wissel naar wit: *5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, vaste, wissel naar zwart: 4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer [42]
Toer 34: 3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 3 vasten, wissel naar wit: 3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 6 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 4 vasten, wissel naar zwart: 2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *6 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, 3 vasten [48]
Toer 35: 7 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, wissel naar zwart: *7 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, 2 vasten, wissel naar zwart: 5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *7 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer [54]
Toer 36: 4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 3 vasten, wissel naar wit: 5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 8 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 6 vasten, wissel naar zwart: 2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *8 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, 4 vasten [60]
Toer 37: 9 vasten, wissel naar wit: 9 vasten, wissel naar wit: 23 vasten, wissel naar zwart: 28 vasten [60]
Toer 38: 9 vasten, wissel naar wit: 24 vasten, wissel naar zwart: 27 vasten [60]

In de volgende toer zetten we de snavel vast.

Je moet nu de snavel af hebben, en het lijf/hoofd tot en met toer 38 af. Je maakt de snavel meteen vast als je toer 39 haakt.

Toer 39: 9 vasten, wissel naar wit: 9 vasten, maak de snavel vast: (6 vasten), 9 vasten, wissel naar zwart: 27 vasten [60]
Toer 40-41: 10 vasten, wissel naar wit: 23 vasten, wissel naar zwart: 27 vasten [60]
Toer 42: 11 vasten, wissel naar wit: 22 vasten, wissel naar zwart: 27 vasten [60]

Markeer de steken voor de ogen: doe twee draadjes met 14 steken ertussen tussen de toeren 41 & 42. Deze markeerders laten zien waar je later de oogjes moet plaatsen. Je laat die draadjes zitten terwijl je verder haakt. Ik raad draadjes aan in plaats van steekmarkeerders, omdat je makkelijker om de draadjes heen kunt haken.

Toer 43: 12 vasten, wissel naar wit: 21 vasten, wissel naar zwart: 27 vasten [60]
Toer 44: 12 vasten, wissel naar wit: 20 vasten, wissel naar zwart: 28 vasten [60]
Toer 45: 13 vasten, wissel naar wit: 19 vasten, wissel naar zwart: 28 vasten [60]
Toer 46: 4 vasten, 2samengehaaktevasten, 7 vasten, wissel naar wit: vaste, 2samengehaaktevasten, 8 vasten, 2samengehaaktevasten, 6 vasten, wissel naar zwart: 2 vasten, 2samengehaaktevasten, *8 vasten, 2samengehaaktevasten* 2 keer, 4 vasten [54]
Toer 47: 7 vasten, 2samengehaaktevasten, 4 vasten, wissel naar wit: 3 vasten, 2samengehaaktevasten, 7 vasten, 2samengehaaktevasten, 2 vasten, wissel naar zwart voor de rest van het stuk: 5 vasten, 2samengehaaktevasten, *7 vasten, 2samengehaaktevasten* 2 keer [48]

Laat de voorste lussen vrij voor de hoed: in toer 48 gaan we in alleen de achterste lus haken. In een latere stap haken we dan in de overgebleven voorste lussen een hoed

Toer 48: alleen in de achterste lus: 3 vasten, 2samengehaaktevasten, *6 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, 3 vasten [42]
Toer 49: door beide lussen voor de rest van het stuk: *5 vasten, 2samengehaaktevasten* 6 keer [36]
Toer 50: 2 vasten, 2samengehaaktevasten, *4 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, 2 vasten [30]

Vul het hoofd 3/4 op en maak deuken voor de ogen: knip een draad af van 45 cm. Maak aan de ene kant een grote knoop en doe het andere uiteinde door een stopnaald heen. Steek de naald door de opening van het hoofd en naai tussen de twee plekken met steekmarkeerder(draadjes) heen en weer. Trek de draad dan strak, dat zorgt voor de deuken. Hecht af met een knoop en verberg je draadeinde in het hoofd.

Toer 51: *3 vasten, 2samengehaaktevasten* 6 keer [24]
Toer 52: vaste, 2samengehaaktevasten, *2 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, vaste [18]

Vul helemaal op

Toer 53: *vaste, 2samengehaaktevasten* 6 keer [12]
Toer 54: *2samengehaaktevasten* 6 keer [6]

Hecht onzichtbaar af door door de voorste lussen van alle zes de steken heen te ‘borduren’ en trek dan de ‘ring’ die je daarmee gemaakt hebt dicht. Verberg het draadje.

Pom-Pom voor de Muts

Ik gebruikte een Clover Pom Pom maker om dit stukje te maken. Je kunt ook een bolletje haken als je geen pompom maker hebt, of een pompom maken met een stukje karton.

Bolletje haken

Met blauw garen:

Toer 1: 6 vasten in een magische ring [6]
Toer 2: 2 vasten in elke steek rondom [12]
Toer 3: *vaste, 2 vasten in de volgende vaste* 6 keer [18]
Toer 4: vaste, 2 vasten in de volgende vaste, *2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 5 keer, vaste [24]
Toer 5: vaste in elke steek rondom [24]
Toer 6: vaste, 2samengehaaktevasten, *2 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, vaste [18]
Toer 7: *vaste, 2samengehaaktevasten* 6 keer [12]
Vul het bolletje op
Toer 8: *2samengehaaktevasten* 6 keer [6]

Maak een Onzichtbare Afronding door de draad door te knippen, het uiteinde door een stopnaald te doen, dan door de voorste lus van elke steek te borduren en de ring die je zo maakt dicht te trekken. Laat de draad lang, zodat je daarmee op de muts kunt naaien.

Muts van de gehaakte Pinguin

Om de muts toe te voegen, haken we in de overgebleven voorste lussen van toer 48 van het Lijf en Hoofd. Houd je pinguin onderste boven en steek je haaknaald steeds door de overgebleven lus van onder naar boven.

Met blauw garen:
Toer 1: vaste in elk van de voorste lussen van het hoofd. Alleen in achterste lus: halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten [48]
We laten de voorste lussen vrij voor de rand van de pinguin muts: in toer 2 haken we alleen in de achterste lus, in een latere stap voegen we in de overgebleven voorste lussen dan de rand van de muts toe.
Toer 2: 2 lossen, alleen in achterste lus: vaste in elke steek rondom, door beide lussen: halve vaste om toer te sluiten [48]
Toer 3-6: 2 lossen, vaste in elke steek rondom, halve vaste om toer te sluiten [48]

Hecht af, laat een lange draad over. Vul de muts niet op. Doe het uiteinde door je stopnaald en naai door elke steek van de laatste toer. Trek dicht en maak een pompom vast aan de bovenkant.

Muts van de Pinguin Haken

Je hebt nu de pompom af. Je hebt ook de pinguin af, behalve de muts en de sjaal. Om de muts toe te voegen, werken we in de voorste lussen van toer 48 van Hoofd en Lijf.

We sluiten de toeren met een halve vaste, en beginnen met 2 lossen aan het begin van de stokjestoeren. De lossen en halve vasten tellen NIET in de stekenaantallen voor elke toer.

Toer 1: Om toer 1 van de muts te beginnen, maak je een schuiflus op de haaknaald. Houd de pinguin met de goede kant naar boven. Waar je toer 1 begint maakt niet uit, ik begin graag achterop in het midden. Vaste in elke steek rondom. Halve vaste in de achterste lus van de eerste steek om te toer te sluiten.

Toer 2: we haken alleen in de achterste lus: 2 lossen, stokje in achterste lus van de eerste steek. Plaats eventueel een steekmarkeerder in je eerste stokje zodat je straks weet waar je je toer moet eindigen. Je haakt in de achterste lus een stokje in elke steek rondom. Aan het einde van de toer doe je een halve vaste in het eerste stokje om de toer te sluiten. Je eindigt met 48 steken in deze toer.

Toer 3-6: 2 lossen, stokje in elke steek, halve vaste in eerste steek om toer te sluiten. Aan het einde van toer 6 hecht je af, vul je de muts niet op. Doe het draad einde in een stopnaald en weef door elke steek van de laatste toer. Trek de toer dan dicht, maak de pompom bovenop vast.

Daarna maken we de rand van de pinguin muts. Verberg de draadjes in de muts.

Rand van de Pinguin Muts Haken

Je haakt de rand van de pinguin muts in de overgebleven lussen van toer 2 van de muts. Houd je pinguin onderste boven en steek je haaknaald door elke overgebleven lus van boven naar onder.

Met blauw garen:
Toer 1: 3 lossen, stokje in elke steek rondom, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten [48]
Hecht af, maak met een knoopje vast en verberg de draad in het werk.

Sjaal van het Pinguin Haakpatroon

Met blauw garen

Toer 1: 63 lossen, stokje in vierde losse vanaf de haaknaald, stokje in elke losse [60]

Voeg franje toe aan elk einde van de sjaal als je dat wilt, doe ‘m daarna om de nek van de pinguïn.


Andere Jess Huff haakpatronen

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina