Skip to Content

Orla Love Tas

Orla Love Tas

Mijn favoriete Granny! Dit is mijn op naar de zomer tas.

Materialen

Ik heb mijn Orla Granny gemaakt met Scheepjes Softfun (ik heb denk ik ongeveer 2 bollen gebruikt), en ik heb de bloemen gehaakt in Stylecraft Batik en Stylecraft Special DK. Ik heb mijn grannies aan elkaar gehaakt met grijze katoen, normale dikte (haaknaald 2,5mm / 3 mm)

Voor dit project gebruikte ik haaknaald 4 mm.

Haakpatroon

Toer 1: Met de kleur voor het midden haak je 4 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te vormen. 3 lossen (telt als eerste stokje), 11 stokjes in de ring. Halve vaste in derde beginlosse om de toer te sluiten. [12 steken] Hecht af. 

Toer 2: Met de bloemkleur hecht je aan in de achterste lus van één van de stokjes (je haakt de hele toer alleen in de achterste lussen). 3 lossen (telt als stokje), *2 stokjes, in volgende steek, herhaal vanaf * 10 keer, stokje in dezelfde steek als 3 beginlossen. Halve vaste in derde beginlosse. [24 steken]

Toer 3: *Steek overslaan, (2 halfstokjes, stokje) in volgende steek, 3 stokjes in volgende steek, (stokje, halfstokje) in volgende steek, steek overslaan, halve vaste; herhaal vanaf * nog 3 keer, je laatste halve vaste gaat in dezelfde steek als waar je begon. Hecht af. [4 blaadjes]

Toer 4: Met de buitenste kleur, hecht aan in een ruimte direct onder een zijkant halve vaste. 2 lossen (telt als halfstokje), stokje in dezelfde steek. *Steek overslaan (waarschijnlijk is die goed verstopt), en haak in alleen de achterste lussen rondom de blaadjes: vaste, vaste, halfstokje, (stokje, 2 lossen, stokje) in volgende steek voor hoek, halfstokje, vaste, vaste, steek overslaan, haak (stokje, halfstokje, stokje) in ruimte onder halve vaste, herhaal vanaf * nog 2 keer, haak de laatste zijde, haak een stokje in dezelfde plek als het eerste halfstokje en stokje. Halve vaste in tweede beginlosse, hecht af. 


  • Je kunt de patronen aan elkaar haken op elke manier die jij mooi vind, maar ik heb ze aan elkaar gehaakt door de goede zijden tegen elkaar te leggen en vasten te haken door de achterste lussen met het grijze katoen. (Je hoeft dit niet met katoen te doen, kan ook gewoon met het garen van de grannies, maar ik wilde een mooi effect creëren en mijn grannies een eruit laten springen)
  • Gebruik de onderstaande foto’s om te zien hoe de grannies aan elkaar gemaakt moeten worden. We gebruiken 18 grannies voor de voorzijde en 12  voor de achterzijde.

Leg de achterkant op de voorkant, met de goede zijden tegen elkaar en negeer de 4 grannies aan de bovenzijde. Die vormen de opening en maak je dus NIET aan elkaar. Als je het lastig vindt, kan het helpen om met steekmarkeerders de granny squares aan elkaar te maken vóór je ze aan elkaar haakt.

Maak de voorzijde vast aan de achterzijde en vouw hiervoor de 6 extra grannies aan de voorzijde doormidden om ze netjes vast te krijgen. Het is een beetje lastig in het begin maar het is het waard.

En nu de handvaten/hengels maken….

  • Draai de achterkant met de goede kant naar je toe, maak met creme kleurig garen de draad vast in  de lossenruimte tussen de onderste 2 grannies zodat je vanaf die kant kan haken naar top van de bovenste rechter granny.
  • Haak in iedere steek een vaste in de achterste lussen naar de top van de granny square. 1 vaste in de lossenruimte, dan 110 lossen. Wees voorzichtig, de lossenketting mag niet draaien. Haak nu een vaste in de losseruimte van de linker granny.  Nu vasten in de achterste lussen naar beneden, 1 vaste in de lossenruimte aan de onderkant van de granny. Nu verder met vasten naar de top van de rechter granny aan de voorkant. 
  • 1 vaste in de lossenruimte en haak weer 110 lossen ketting, zorg dat deze niet draait. Haak een vaste in de bovenkant in de lossenruimte van de linker granny, vaste in alle achterste lussen naar beneden. 1 vaste in de lossenruimte van de zijkant grannies waar je bent gestart. Niet sluiten met een halve vaste maar markeer deze steek met een steekmarkeerder en ga verder door meteen in de volgende steek te werken zoals je doet bij amigurumi.
  • Haak zo nog 3 rijen met vasten, maar minder ook iedere keer een vaste door deze over te slaan op de gemarkeerde plekken in de foto hieronder. Niet precies maar het moet mooi doorlopen.
  • Hecht af met een onzichtbare aanhechting en werk alle uiteinden weg.
  • Om aan de binnenkant van het 1e hengsel te haken, maak de draad vast in de achterste lus van 1 van de grannies en ga verder met vasten haken zoals hiervoor beschr ven., haak zo 2 rijen en hecht weer af.
  • Herhaal dit voor het andere hengsel.

Tas haken

Van mijn grote hobby handwerken naar mijn nieuwe passie:
Virtual Assistant van Creatieve ondernemingen.

Lieve Iris heeft mij hier een grote kans gegeven om mijn nieuw passie te ontdekken en ontwikkelen. Ik beheer social media sites van Een Mooi Gebaar, vertaal nieuwe patronen en help mee om nieuwe content te ontwikkelen.