Skip to Content

Glas-in-Lood Col

Glas-in-Lood Col

Gratis haakpatroon – Glas-in-Lood Col

Krazy Kabbage is de artiestennaam van Kat. Zij ontwerpt prachtige haakpatronen, echt de moeite van een bezoekje aan haar website waard. Ze heeft mij toestemming gegeven om haar Glas-in-Lood set te vertalen naar het Nederlands. De set bestaat uit de muts, de col en de vingerloze-handschoenen.

Hier is het patroon voor de Glas-in-Lood Col, die past bij de Glas-in-Lood muts en vingerloze-handschoenen.

De steek die gebruikt wordt heet de “millstone stitch” en de projecten zijn schitterend op zichzelfstaand of als hele set.

Maak ze voor jezelf of als luxe cadeautje! Je kunt ‘m in willekeurige kleuren haken.

Glas-in-Lood Col

Deze kleurrijke col sjaal is bedoelt om je warm te houden in de winter. De steek heet de millstone stitch, en wordt gehaakt in prachtig verloopgaren, met donkergrijs als contrastkleur, zodat het op een glas-in-lood raam lijkt.

Daag jezelf uit met dit leuke haakproject!

Je kunt de items die je met dit patroon maakt verkopen, maar noem dan alstublieft wel de ontwerpster Krazy Kabbage. Link ook naar haar website: www.krazykabbage.com. Ik vind het lief als je ook Een Mooi Gebaar noemt voor de Nederlandse vertaling!

Materialen

In het oorspronkelijke voorbeeld werden deze materialen gebruikt: Loops & Threads Wellness Baby (fine weight; 70% acryl, 30% Amicor acrylic) in Charcoal (hoofdkleur), Loops & Threads Joy DK (lichtgewicht; 100% anti-pilling acryl) in Tropical (contrastkleur).

In de foto’s hier bij het patroon is gebruik gemaakt van: Lang Yarns Merino 120 (Superfine, superwash) 50 gram/120 meter, 100% scheerwol in de kleur 390 als hoofdkleur (donkerpaars). Daarnaast is gebruik gemaakt van Lana Grossa Gomitolo Versione kleur 408, minder dan 1 bol.

Indien je ervoor kiest om met Lana Grossa Gomitolo Versione te werken, heb ik nog wel een tip. Het kleurverloop van dat garen gaat vrij langzaam. Voor deze Col betekende het dat er ongeveer 3 “banen” waren met steeds dezelfde kleur, voor de volgende kleur tevoorschijn kwam. Ik vond dat zelf niet mooi, dus heb steeds stukken weggeknipt na elke “baan”. Die stukken heb ik bij de volgende keer dat die kleur weer aan de beurt was, weer gebruikt, met weinig verlies van garen.

Je hebt haaknaald 4 mm nodig, een meetlint, een schaar en een stopnaald.

De afmetingen zijn ongeveer 74 cm bij 32 cm.

Stekenuitleg

Klik op de naam van de steek om naar een uitgebreide foto-tutorial te gaan.

Vaste: Steek de naald door de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen. 
Halve vaste:
Steek de naald door de aangegeven steek, sla de draad om en haal meteen door de steek én het lusje op de haaknaald heen.
Halfstokje:
Sla de draad om, steek de naald door de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle 3 de lusjes heen. 
Stokje:
Sla de draad om, steek de naald door de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Sla de draad om en haal door de laatste 2 lusjes heen. 
Reliëfstokje-voor:
Sla de draad om, steek de naald van voor naar achteren naar voren, van rechts naar links OM de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Sla de draad om en haal door de laatste 2 lusjes heen. 
Reliëfstokje-achter:
Sla de draad om, steek de naald van achteren naar voor naar achteren, van rechts naar links OM de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Sla de draad om en haal door de laatste 2 lusjes heen. 
Alleen in achterste lussen:
Haaksteken bestaan uit V-vormen aan de bovenkant. Steek de naald alleen door de achterste lus van die V-vorm heen. 
Al hakend vasten opzetten:deze manier vervangt de lossenketting en de toer met vasten. Te ingewikkeld om uit te leggen in een klein stukje tekst, maar zeer zeker de moeite waard om te leren. Klik op deze link om alles over deze manier van opzetten te leren!!


Patroon Glas-in-Lood-Col

Zet al hakend 69 vasten op (60 voor patroon, 9 voor de randen) in de hoofdkleur. 1 losse en keer om.

Toer 1: vaste in alleen de achterste lus van de eerste 4 steken. Reliëfstokje-voor om de volgende, wissel bij de laatste doorhaal naar de contrastkleur en laat de hoofdkleur vallen (maar neem ‘m niet mee en knip ‘m niet door).

Haak met de contrastkleur in beide lussen: *vaste, halfstokje, stokje in volgende 5 steken, halfstokje, vaste. 1 losse, volgende steek overslaan. Herhaal vanaf * en eindig met een vaste (5 steken voor het einde). Wissel naar de hoofdkleur, maar neem een andere bol of het andere uiteinde van de eerste bol. Reliëfstokje-voor om de volgende steek, vaste in achterste lus van de volgende 4 steken. 1 losse en keer om.

Toer 2 (verkeerde kant): vaste in alleen de achterste lus van de eerste 4 steken. Reliëfstokje-achter om het reliëfstokje-voor van de vorige toer, wissel naar de contrastkleur. Laat de hoofdkleur vallen aan de kant die naar je toe ligt.

Haak in beide lussen: *vaste, halfstokje, stokje in volgende 5 steken, halfstokje, vaste. 1 losse, steek overslaan.

Herhaal vanaf * tot rand, eindig met vaste en wissel bij laatste doorhaal naar hoofdkleur. Laat de contrastkleur vallen aan de kant die naar je toe ligt. Reliëfstokje-achter rond reliëfstokje-voor van vorige toer. 4 vasten in alleen de achterste lussen, 1 losse, keer om.

Toer 3: vaste in alleen de achterste lussen van de eerste 4 steken, reliëfstokje-voor om het reliëfstokje-achter van de vorige toer (wissel niet van kleur).

Werk in beide lussen: *vaste in volgende 9 steken, stokje in overgeslagen steek van de starttoer (toer 9 in de herhaling).

Herhaal vanaf * tot einde toer, eindig met vaste in laatste voor rand, wissel naar de andere hoofdkleurbol, laat de eerste bol aan de achterkant vallen. Reliëfstokje-voor in volgende steek, vaste in achterste lus van de overgebleven 4 steken. 1 losse en keer om.

Toer 4 (verkeerde kant): vaste in alleen de achterste lus van de eerste 4 steken. Reliëfstokje-achter om reliëfstokje-voor van vorige toer, wissel naar de eerste bol hoofdkleur, laat de tweede bol hoofdkleur aan deze kant van je werk vallen.

Werk in beide lussen: vaste in elke steek tot andere band. Reliëfstokje-achter om reliëfstokje-voor van vorige toer. Werk alleen in de achterste lussen: vaste in laatste 4 steken, 1 losse, keer om.

Toer 5: vaste in alleen de achterste lussen van de eerste vier steken. Reliëfstokje-voor om reliëfstokje-achter van vorige toer, wissel naar contrastkleur in laatste omhaal van stokje. Laat hoofdkleur aan de achterkant van je werk vallen.

Met contrastkleur haak je in beide lussen: stokje in eerste 2 steken, halfstokje in volgende steek, vaste, 1 losse, volgende steek overslaan. *vaste, halfstokje, stokje in volgende 5 steken, halfstokje, vaste, 1 losse, volgende steek overslaan. Herhaal vanaf * tot er nog 4 steken voor de band over zijn. Vaste, halfstokje, stokje in laatste 2, wissel bij laatste doorhaal naar hoofdkleur bol 2. Reliëfstokje-voor om volgende steek, vaste in achterste lussen van laatste 4 steken. 1 losse, keer om.

Toer 6 (verkeerde kant): Vaste in achterste lus van eerste vier steken. Reliëfstokje-achter om reliëfstokje-voor van vorige toer, wissel naar contrastkleur. Laat hoofdkleur 2 vallen aan de voorkant. Werk door beide lussen: stokje in eerste twee steken, halfstokje, vaste, 1 losse, steek overslaan. *vaste, halfstokje, stokje in volgende 5 steken, halfstokje, vaste, 1 losse, steek overslaan.

Herhaal vanaf * tot 4 steken voor de rand. Vaste, halfstokje, stokje in laatste 2, wissel naar hoofdkleur bij laatste doorhaal (laat de contrastkleur aan de voorkant vallen). Reliëfstokje-achter om reliëfstokje-voor van vorige toer. Vaste in achterste lus van laatste 4 steken. 1 losse, keer om.

Toer 7: vaste in achterste lus van eerste vier steken, reliëfstokje-voor om reliëfstokje-achter van vorige toer (wissel niet van kleur).

Werk in beide lussen: vaste in elk van de vier steken, stokje in de overgeslagen steek van toer 4. *Vaste in volgende 9 steken. Stokje in overgeslagen steek van toer 4. Herhaal vanaf * tot er 4 steken over zijn voor de rand. Vaste in elk van de 4 laatste 4 steken, wissel naar hoofdkleur bol 2 bij de laatste steek. Laat hoofdkleur 1 naar achteren vallen. Reliëfstokje-voor om volgende steek, vaste in achterste lussen van de laatste 4 steken. 1 losse, keer om.

Toer 8 (verkeerde kant): vaste in achterste lussen van de eerste 4 steken. Reliëfstokje-achter om reliëfstokje-voor van vorige toer, wissel naar hoofdkleur. Laat hoofdkleur bol 2 aan jouw kant vallen.

Werk in beide lussen: vaste in elk van de steken tot rand. Reliëfstokje-achter in reliëfstokje-voor van vorige toer. Haak alleen in de achterste lussen van de laatste 4 steken een vaste, 1 losse, keer om.

Herhaal toer 1 tot 8 nog 16 keer. Stop bij de laatste herhaling aan het einde van toer 7. 


Afwerking

Met de col binnenstebuiten naai je met halve vasten de laatste toer en de opzettoer aan elkaar. Hecht af en werk alle draadjes weg.

Deel je foto’s van dit project op de Facebookpagina van Krazy Kabbage, of op Instagram met @krazykabbage en #krazykabbage. Natuurlijk kun je ze ook via de Facebookpagina van Een Mooi Gebaar delen, of op Instagram met @eenmooigebaar en #eenmooigebaar 

Als je Ravelry gebruikt, kun je je project koppelen aan de pagina van dit patroon: Ravelry.


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je Glas-in-Lood Col mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267 1916 50 ten name van Een Mooi Gebaar