Skip to Content

Baby slaapzak

Baby slaapzak

Slaapzak voor een pasgeborene – Gratis haakpatroon

Heart Hook Home is de artiestennaam van Ashlea K., die schitterende haakpatronen ontwerpt. Eén van die haakpatronen is de Painted Canyon Cardigon, die ze uitgeschreven heeft voor alle maten, van te-vroeg-geboren baby, tot 5XL voor volwassenen! Alle kindermaten zijn gratis hier op de website in het Nederlands te vinden, voor de volwassen maten verwijs ik je door naar de Ravelry Store van Heart Hook Home.

Painted Canyon Cardigan – Vest haken


Op deze pagina kun je affiliate links tegen komen. Als je via die links iets koopt, krijgt de ontwerpster (of ik) een kleine bijdrage, terwijl het jou niets extra’s kost! Zo kun je toch iets “terug doen” voor het gratis patroon!


Ohhhh babies! Ik hou van babies, van het knuffelen met babies, van hoe die haartjes ruiken…. (Ik ben ook niet voor niets doula ;)…)

Een vest voor pasgeborenen leek me niet handig, maar ik wilde toch de Painted Canyon Cardigan reeks afmaken met een haakpatroon voor de allerkleinsten. Het is gratis, het is een eenvoudig patroon en het gebruikt dezelfde steken als de Painted Canyon Cardigans!

SLAAPZAK – PASGEBORENE – HAAKPATROON

Het Painted Canyon Cardigan patroon is er voor babies van 6 maanden oud tot volwassenen in 5XL. Deze slaapzak kun je in twee maten maken: voor een prematuur geboren kindje of voor een voldragen kindje.
Als je in verwachting bent (gefeliciteerd!), als je een pasgeborene hebt, of als je grootouder wordt, allemaal goede redenen om lekker met dit project te starten!


Je kunt de PDF met alle volwassen maten erin kopen op RavelryBinnenkort ook in het Nederlands! 


Er is ook een PDF met alle kindermaten in één handig overzicht op RavelryOok die is er binnenkort in het Nederlands!


Materialen

Worsted weight (gewicht 4) garen, ongeveer 366 meter
Steekmarkeerders
Haaknaald in maat 6mm
Knoopjes (ongeveer 3/4″)

Spanning

Het is heel belangrijk bij het maken van deze slaapzak om je spanning te controleren, anders komt ie veel te groot of te klein uit.
Als je 11 halfstokjes in 10 toeren hoog meet, dan heb je ongeveer 10 centimeter vierkant.
 

Patroon voor voldragen kindjes

Toer 1 : zet al hakend 40 halfstokjes op (of haak 41 lossen, halfstokje in tweede losse en alle andere lossen) [40 steken]
Toer 2-92: 1 losse, keer om, halfstokje in elke steek tot einde [40]
Markeer de middelste twee steken met een steekmarkeerder (verplaats ze steeds een toer hoger naar het nieuwe midden). Als je een oneven aantal hebt, stapel ze dan zodat ze elke toer op hetzelfde punt zitten.
Toer 93-100: 1 losse, keer om, halfstokje tot markeerder, 2samengehaaktehalfstokjes, halfstokje in elke steek tot einde [eindig met 32 steken]
Hecht af en laat een lange draad over om te naaien. Vouw de zijkanten naar elkaar toe en naai de bovenkant dicht voor de capuchon.

Patroon voor prematuur geboren kindjes

Toer 1: Zet al hakend 35 halfstokjes op (of haak 36 lossen, halfstokje in 2e losse vanaf de haaknaald en alle andere lossen) [35]
Toer 2-74: 1 losse, keer om, halfstokje in elke steek [35]
Markeer de middelste twee steken met een steekmarkeerder (verplaats ze steeds een toer hoger naar het nieuwe midden). Als je een oneven aantal hebt, stapel ze dan zodat ze elke toer op hetzelfde punt zitten.
Toer 75-82: 1 losse, keer om, halfstokje tot markeerder, 2samengehaaktehalfstokjes, halfstokje in elke steek tot einde [eindig met 27 steken]
Hecht af en laat een lange draad over om te naaien. Vouw de zijkanten naar elkaar toe en naai de bovenkant dicht voor de capuchon.
Afwerking voor beide maten

Maak garen vast in de rechteronderhoek.Toer 1: 1 losse, halfstokje in toereinde van elke toer tot de capuchon, rond de bodenrand en dan naar beneden langs de andere zijde. Zorg ervoor dat je steeds maar één halfstokje plaatst per toereinde.
Toer 2: 1 losse, keer om, halfstokje in eerste steek. *Reliëfhalfstokje-voor in volgende steek, reliëfhalfstokje-achter in volgende steek. Herhaal vanaf * rondom, halfstokje in laatste steek.
Toer 3-4: 1 losse, keer om, halfstokje in eerste steek, reliëfhalfstokje-voor om reliëfhalfstokje-achter van vorige toer (maak een ribbel), reliëfhalfstokje-achter om reliëfhalfstokje-voor van vorige toer. *Reliëfhalfstokje-voor om volgende steek, reliëfhalfstokje-achter om volgende steek. Herhaal vanaf * tot einde, halfstokje in laatste steek.
Hecht af en werk de draadjes weg.
 

Knoopjes

Let op: je kunt ook korte lossenkettingen toevoegen aan beide zijdes om ervoor te zorgen dat een kindje niet kan stikken in de knoopjes. Deze slaapzak is bedoelt voor hele jonge, pasgeboren babies, die nog niet zelf naar glimmende objecten zoals knoopjes op zoek gaan. Gebruik je eigen verstand als het om de sluiting gaat. 
Vouw de onderste rand vand e slaapzak naar boven en besluit waar je de knoopjes wilt hebben. Je kunt de knopen/touwtjes aan de bovenkatn van de slaapzak doen zodat je de slaapzak naar boven kunt vouwen als sluiting. Als je knoopjes kiest die ongeveer 3/4″ groot zijn, passen ze door de randen van de slaapzak heen, waardoor de slaapzak mee kan groeien met de baby. Bonus!!


Deze slaapzakken zijn heel eenvoudig om te maken, je maakt ze vlug en het zijn toffe cadeautjes!


Enthousiast geworden? Maak dan ook eens een Painted Canyon Cardigan in een andere maat!


Gefeliciteerd! Is je Painted Canyon Slaapzak mooi geworden? Deel je foto’s met ons?

Heart Hook Home || Belangrijke links:

Instagram: @hearthookhome
Facebook
Website
YouTube
Ravelry

Een Mooi Gebaar || Belangrijke links:

Instagram: @eenmooigebaar
Facebook
Website
Email
YouTube
Ravelry
 

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina