Skip to Content

Super Simpele Sok

Super Simpele Sok

Super Simpele Sok

Soms maken trouwe volgsters gave haakpatronen die ik dan met jullie mag delen. Onwijs lief en leuk en gaaf :)! Dit haakpatroon is van Irma Koopman.

>> Lees je liever een advertentievrije PDF? Dat kan! <<

Heerlijk thuis dragen mijn dochter en ik graag lekker warme slofsokken. Mijn zusje vraagt er ook altijd naar, zij heeft chronisch koude voeten en draagt ze in bed. 

Ik haak ze van allerlei garen, restjes van dekentjes of bolletjes waar ik verder niets mee doe. Ieder jaar haak ik er wel een paar.
Als je eenmaal te pakken hebt hoe het moet, kun je makkelijk variëren met andere steken of ander garen en naalddikte.

De roze/paarse sokken heb ik gehaakt met 2 draden Tivoli van Hobbii (lijkt op soft van de Zeeman) en haaknaald 5,5.

Het is maat 38. Wil je zelf een andere maat? Pas dan vaak aan en pas de hoeveelheid toeren of steken aan 🙂

Toer 1: 11 halfstokjes in een magische ring

Toer 2: 2 halfstokjes in iedere steek  (22 halfstokjes)

Toer 3: (halfstokje, 2 halfstokjes in de volgende steek) (33 halfstokjes)

Toer 4 t/m 20: halfstokjes haken, sluiten met halve vaste  (bij mij waren het 20 toeren, dit kan bij jou anders zijn.

Even passen of het klopt. Ieder garen is anders, iedereen haakt anders en we hebben natuurlijk verschillende voeten. Dit stukje moet tot op de wreef komen.

Toer 21: Haak weer een rondje maar stop voor de laatste 10 steken. Bij mij is dat ongeveer 6 cm, keer je werk. (23 halve stokjes)

Toer 22 t/m 26: Haak halve stokjes heen en weer.

Toer 27: Haak 7 halve stokjes, haak 2 x een half stokje samen, 1 half stokje, weer 2 x een half stokje samenhaken en nog 7 halve stokjes (19 halve stokjes)

Toer 28: Haak 6 halve stokjes, 2 x een samengehaakt half stokje, 1 stokje, weer 2 x half stokje samenhaken en nog 6 halve stokjes (17 halve stokjes

Je hebt nu een hak gemaakt. Die naai ik hier even dicht, dat kan ook als je klaar bent met haken, maar ik vond dit makkelijker .

Toer 29: Haak 2 lossen en in dezelfde steek een half stokje. Je haakt nu op de zijkant. Neem steken op, niet te ruim, en haak door over de steken van de voorvoet. Bij mij werden het 30 steken in totaal. (dit onthouden voor de tweede sok! Want die wil je even breed)

Toer 30 t/m ??: Haak halve stokjes, steeds sluiten met een halve vaste. Haak tot de gewenste hoogte.
Je sok is klaar!

Variaties:

Je kunt bovenaan de rand gewoon recht laten, een leuk boogjesrandje haken of zelfs noppen of clusters. Een omslag staat ook mooi.
Zelf rijg ik altijd door 2 of 3 toeren dun elastiek, dat vinden wij fijner.

Je kunt er zelfs een flap aan maken met knoop. Dan haak je vanaf de zijkant niet rond maar ipv de halve vaste haak je 10 lossen, keer je werk, haak halve vaste in de derde lus vanaf de naad en weer heen en weer tot de gewenst hoogte. Een knoopsgat of lusje moet er in en uitkijken dat je bij de tweede sok dat flapje aan de andere kant haakt.

Miranda

Tuesday 5th of September 2023

Wat een heerlijk leuk patroon, heerlijk voor de winter.

Monique

Wednesday 5th of May 2021

Wat een leuk patroon. Ik heb nog nooit sokken gehaakt maar deze ga ik zeker proberen. Fijn om restjes garen op te maken inderdaad.