Skip to Content

Kismet Poncho

Kismet Poncho

De Kismet Poncho is ontworpen door Morale Fiber en hier met toestemming voor jullie naar het Nederlands vertaald.

Het patroon is een koop PDF zonder advertenties, of een serie van drie complete YouTube video’s waarin je de poncho leert maken. Ik deel de opbrengsten van de PDF met Morale Fiber.

Liever een ander Morale Fiber patroon haken? Kan! Klik op deze pagina voor het volledige overzicht.

Soms denk ik dat ik een ontzettende trage ontwerpster ben vergeleken met andere haak artiesten! Ik denk dan na over een idee, pas het aan en dan nog kan het maaaanden duren voor ik het perfectioneer en het project goed uitvoer. Daarna duurt het dan nog even voor ik het patroon uitschrijf en de materialen maak zodat jullie het ook eenvoudig kunnen haken.

De Kismet was oorspronkelijk bedoelt voor een totaal ander project, eentje die ik ooit nog wil maken – maar dat patroon duurde veel te lang!

Dus heb ik een veel makkelijker kledingstuk gemaakt met de Kismet, en daar een volledige haaktutorial van gemaakt voor het maken van de vierkanten en voor het aan elkaar zetten van en voor het afmaken van de poncho!

>> Het Kismet Poncho haakpatroon is in het Nederlands beschikbaar als handige, advertentievrije PDF! <<

Het is niet het project wat ik eigenlijk in gedachten had, maar het is een perfect project voor de aankomende herfst en het is een prima toevoeging voor mijn gratis YouTube tutorials – dus toen werd de Kismet Poncho geboren en het was naja, het lot 😉

De Kismet Poncho bestaat uit een 12 toeren vierkant met een bloemig rond middenpunt dat uitloopt in een eenvoudig herhalende toeren van steken, clusters en schelpen. Doordat je dicht haakwerk met open haakwerk combineert krijg je een duidelijke textuur die inspirerend is en lijkt op Midden Oosten decoraties.

Doordat je haakt met verschillende kleuren gaaf #4 worsted weight garen, is deze one-size-fits-all poncho met 4 vierkanten een prachtig kledingsstuk, met of zonder franje. Het patroon is makkelijk aan te passen aan ander garen met andere haaknaaldmaat en de toeren van variërende steken laten zijn tof in elke kleurencombinatie die je maar kunt bedenken!

Afmetingen:

Lengte – 76 cm van nek tot puntje, zonder franje. 51 cm van nek tot korte kant, zonder franje
Breedte – 115 cm van korte kant tot korte kant

Materialen:

5.5 mm haaknaald
#4 gewicht Acryl garen (Ik heb allerlei garens gebruikt, allemaal acryl, zoals Caron Simply Soft en Lion Brand Heartland) – ~ 732 – 823 meter
Schaar en stopnaald
15,3 cm boek of karton of franjes te knippen

Op naar de videos! Je kunt informatie over spanning, steken en patroon opmerkingen vinden onder de eerste video.

Kismet Poncho Deel 1

Blijf scrollen voor Deel 2 & Deel 3!

Spanning: 3 steken & 1 toer = 2,54 cm in stokjes

Steken:
Magische ring: een verschuifbare ring die je krijgt door het garen om je hand of vingers heen te slaan, waarbij je de lus gebruikt om mee te haken en je over de beide draadjes heen haakt om een rond begin te krijgen. De ring trek je vervolgens strak dicht als je eerste toer klaar is.
Losse: sla de draad om en haal door de lus op de haaknaald
Stokje: sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door die aangegeven steek of ruimte én door de lus op de haaknaald heen.
Halfstokje: sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes.
Dubbelstokje: sla de draad twee keer om, steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 3.
Schelp: haak (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in dezelfde ruimte.
Blaadje: haak (halfstokje, stokje, dubbelstokje) in gespiegelde vorm in één enkele steek of ruimte.
Cluster: diverse steken samen in één ruimte of steek, waarbij je de laatste lus van de steek steeds op de haaknaald houdt. Als alle steken gemaakt zijn, sla je de draad om en haal je door alle lusjes op de haaknaald heen.
3samengehaaktestokjes: je haakt een stokje in elk van de volgende 3 steken, maar houdt daarbij steeds de laatste lus van elk stokje op je haaknaald. Uiteindelijk heb je dan 4 lusjes. Sla de draad om en haal door alle 4 de lusjes tegelijkertijd.

Liever toch de PDF in plaats van alleen de video’s? Dat kan, klik dan hier!

Kismet Poncho Deel 2

Kismet Poncho Deel 3

Ik hoop dat dit ontwerp je inspireert om iets te maken dat jij of je vrienden & familie heerlijk vinden! En als je vragen hebt, twijfel dan niet om contact met me op te nemen, hier of via één van mijn social media kanalen 🙂  

Peace!

-MF