Skip to Content

Mandala Top

Mandala Top

Mandala Top – Gratis Haakpatroon

Prachtige Mandala Top! Een haakpatroon van Morale Fiber, hier met toestemming naar het Nederlands vertaald voor de echte liefhebber van gave haakpatronen.

Ik ben altijd op zoek naar de beste manier om mijn diensten uit te breiden terwijl ik mezelf als haakontwerpster ontwikkel en terwijl ik groei. Aan de ene kant moet ik genoeg geld verdienen om mijn rekeningen te kunnen betalen en voormezelf te kunnen zorgen. Aan de andere kant is het aanbieden van gratis haakpatronen hier op de website handig voor mij EN voor jou! Door gratis dingen aan te bieden, hebben mensen een gelegenheid om te zien hoe de Morale Fiber premium haakpatronen er uit zien, of ze ze fijn vinden en hoeveel fijner het zou zijn als ze downloadbare, advertentie-vrije PDFs zouden kunnen hebben.

Het aanbieden van gratis haakpatronen zorgt ook voor meer bezoekers naar de website en op mijn YouTube kanaal, wat zorgt voor iets van inkomen. Niet zoveel als de betaalde PDFs, maar wel iets. Het fijnste van het gratis haakpatronen scenario, is dat meer mensen gave dingen maken en dat ze me dan ook nog taggen in social media kanalen, zodat anderen weer kunnen zien wat er te koop is (en zodat ik mee kan genieten!)

Ps: Bij dit patroon horen ook twee toevoegingen: voor het langer maken tot een jurkje én voor het maken van mouwen. Die uitbreidingen vind je via deze link!

Het is echt een win-win scenario: voor mij bekrachtigd het de theorie van Mutual Aid, die heel belangrijk is voor de voortgang van de mens als je het mij vraagt. Mutual Aid is het vrij aanbieden wat vrij gegeven kan worden, met geen verwachting van liefdadigheid of tegen prestaties. Mutal Aid is gebaseerd op de theorie dat wat goed is voor één van ons, goed is voor ons allen, omdat onze samenleving veel samenhang kent. We zijn allemaal alleen maar draadjes in de grote, universele mandala 🙂

Daarom heb ik ervoor gekozen om dit patroon, dat eerst een betaald-patroon was, nu gratis met jullie te delen. Je kunt naar Morale Fibers fooienpot als je haar toch iets wilt geven, of….

>> Koop hier de downloadbare, advertentievrije PDF van dit haakpatroon. De opbrengsten worden tussen Morale Fiber en Een Mooi Gebaar verdeeld. Het patroon is voor de top én de Add-Ons. <<

Voor deze hernieuwde uitgave heb ik een paar schitterende witte Mandala Tops gemaakt in maten Large en Small (smallin de foto), en ik heb wat video tutorials opgenomen (te vinden onderaan de pagina) om mensen te helpen om de sluittoer te maken, die kan een beetje lastig zijn. Ik denk dat de video helpt!

Voor het modelleren van de foto’s heb ik de shabby chich style gekozen: waarbij ik mijn witte mandala tuniekje heb gecombineerd met een kanten wit rokje, een vintage gehaakte kraag die ik uit de kringloop heb gescoord, een mooie stro hoed… Ik ben geobserdeed door Mori Girl en Grandmacore fashion!

Dit ontwerp is ook prachtig in meer kleurrijke versies, zoals de super schattige hippie tuniekjes die hier op de foto worden getoond door Laney!

En ook nog originele foto’s 🙂

Ik heb in de loop der jaren ONTELBARE Mandala Tops gemaakt! Ze zijn heel gemakkelijk en werken snel. Ze verkopen ook altijd goed op festivals 🙂

Nu je helemaal geïnspireerd bent…. 

Laten we gaan HAKEN!

Mandala Top Haakpatroon

Materialen:

5.0 mm haaknaald (ofhaaknaald die je nodig hebt om de spanning te bereiken

275 m – 365 m worsted gewicht garen in verschillende kleuren

Stopnaald en steekmarkeerders en schaar

Spanning

Toer 1 = 12,7 cm diameter OF 4 steken en 2 toeren = 2,5 cm in stokjes

Gebruikte steken

Maten

Small: 92 cm borstomvang, 275 meter garen
Medium: 97 cm borstomvang, 301 meter
Large: 102 cm borstomvang, 365 meter
X-Large: 117 cm borstomvang, 365 meter

Notities

Maten: opengewerkte mesh structuur van dit kledingstuk zorgt voor het mooi vallen van dit project, waardoor het voor veel verschillende lichaamstypes past. Als je en maat kiest, let dan op dat de gegeven borstomvang het maximale opgerekte is van oksel to oksel zonder dat het kledingstuk vervormt.

Kleurwissels: Het patroon is geschreven voor 5-6 verschillende kleuren, maar ziet er gaaf uit in welke hoeveelheid kleuren dan ook. Als je met kleurwisselingen werkt, zorg dan dat je ze op hetzelfde punt van de laatste toer wisselt, tenzij het anders staat aangegeven. 

Toeren sluiten en ruimtes tellen: sommige toeren gebruiken een losse en steek combinatie om de toer te sluiten om erovoor te zorgen dat je haaknaald op de goede plek uitkomt om de volgende toer te starten. (Bijvoorbeeld uit toer 3 in maat small: 2 stokjes in volgende 4-lossenruimte, 3 lossen, stokje in derde beginlosse van toer [16 6-lossenruimtes]. Deze losse en steek combinatie vormt samen een ruimte die evengroot is als de andee lossenruimtes in deze toer en WORDT GETELD als lossenruimte. De lossen en steek combinatie van toer 3 zoals net beschreven telt als een van de 16 (voor small en medium) of 20 (voor Large en X-large) 6-lossenruimtes voor de hele toer. Voor meer informatie over deze techniek kijk je in deze uitgebreide tutorial.

Instructies voor Small & Medium

Begin met een magische ring. 

Toer 1: 9 lossen (telt als vierdubbelstokje + 4 lossen). (Vierdubbelstokje in de ring, 4 lossen) 14 keer. Vierdubbelstokje in de ring, 2 lossen, halfstokje in vijfde beginlosse. [16 vierdubbelstokjes + 4lossenruimtes] Trek magische ring dicht.

Toer 2: 4 lossen – telt als eerste dubbelstokje. (Dubbelstokje in volgende 4-lossenruimte, 4 lossen, dubbelstokje in dezelfde ruimte) 15 keer. Dubbelstokje in volgende 4-lossenruimte, 4 lossen, halve vaste in vierde beginlosse. [16 dubbel V-steken] Knip kleur door en hecht af.

Toer 3: Hecht een nieuwe kleur aan in een willekeurige 4-lossenruimte. 3 lossen (telt als eerste stokje). Stokje in dezelfde 4-lossenruimte, 6 lossen. (2 stokjes in volgende ruimte, 6 lossen) 14 keer. 2 stokjes in volgende 4-lossenruimte, 3 lossen. Stokje in derde beginlosse om toer te sluiten. [16 6-lossenruimtes].

Toer 4: 3 lossen (telt als eerste stokje). Stokje in dezelfde 6-lossenruimte, 7 lossen. (2 stokjes in volgende ruimte, 7 lossen) 15 keer. Halve vaste in derde beginlosse. [16 7-lossenruimtes] Hecht af en knip door. 

Toer 5: Hecht nieuwe kleur aan in het midden van een willekeurige 7-lossenruimte. 6 lossen (telt als stokje + 3 lossen). Stokje in dezelfde ruimte, 7 lossen. ([stokje, 3 lossen, stokje, 7 lossen] in volgende 7-loissenruimte) 14 keer. Stokje in voglende 7-lossenruimte, 3 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 3 lossen, dubbelstokje in derde beginlosse van 6 beginlossen. [32 lossenruimtes]

Toer 6: 3 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 7 lossen (2 stokjes in volgende lossenruimte, 7 lossen) 31 keer, halve vaste in derde beginlosse. [32 ruimtes] Hecht af en werk de draadjes weg.

Alleen MEDIUM: Toer 7: Hecht garen aan in willekeurige 7-lossenruimte. 3 lossen (telt als eerste stokje), stokje in dezelfde ruimte, 8 lossen. (2 stokjes in voglende lossenruimte, 8 lossen) 31 keer. Halve vaste in derde bginlosse. [32 ruimtes] Hecht af. 

Toer 7;/8: Hecht nieuwe kleur aan in willekeurige lossenruimte. 3 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 8 lossen. (2 stokjes in volgende lossernuimte, 8 lossen) 2 keer. Haak (2 dubbelstokjes, 8 lossen) twee keer in volgende lossenruimte. (2 stokjes in volgende lossenruimte, 8 lossen) 4 keer. Haak (2 dubbelstokjes, 8 lossen) twee keer in volgende lossenruimte. (2 stokjes in voglende lossenruimte, 8 lossen) 22 keer. Stokje in volgende ruimte, 4 lossen, dubbelstokje in derde beginlosse. [34 8-lossenruimtes]

Tekening toont maat M

Toer 8/9: vaste in dezelfde ruimte, 5 lossen. (Vaste in volgende 8-lossenruimte, 5 lossen) 3 keer. Haak (2 dubbelstokjes, 8 lossen, 2 dubbelstokjes, 5 lossen) in volgende 8-lossenruimte. (Vaste in volgende8-lossernuimte, 5 lossen) 5 keer. Haak (2 dubbelstokjes, 8 lossen, 2dubbelstokjes, 5 lossen) in volgende 8-lossenruimte. (vVaste in volgende 8-lossenruimte, 5 lossen) 3 keer. Vaste in volgende 8-lossenruimte, 8 lossen. (Stokje in volgende 8-lossernruimte, 4 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 7 lossen) 18 keer. Stokje in volgende 8-lossenruimte, 4 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 8 lossen. Halve vaste in eerste vaste van toer. [55 lossenruimtes] Hecht af. 

Als dit je eerste motief is, haak je toer 1-8/9 nog een keer om een tweede motief te vormen. Als dit je tweede motief al was, ga je verder met het aan elkaar haken. 

De volgende instructies haak je een vaste rand langs de bovenkant van beide mandala’s. Dit wordt laten zien in deel 1 van de Mandala Top aan elkaar haak video tutorial, die e onderaan de pagina vindt.

AAN ELKAAR ZETTEN Toer 9/10:Hecht nieuw garen aan in de zesde steek vanaf het einde van de laatste toer op het laatstemotief (dit is de tweede vaste van toer 8/9). *(1 vaste in elk van de volgende 5 lossen, vaste in volgende vaste) 2 keer. Vaste in elk van de volgende 5 lossen, vaste in elk van de volgende 2 dubbelstokjes. Vaste in elk van de volgende 4 lossen. 3 halfstokjes in volgende losse. Markeer tweede halfstokje. Vaste in elk van de volgende 3 lossen en in elk van de volgende twee dubbelstokjes. (Vaste in elk van de volgende 5 lossen, vastein volgende vaste) 5 keer. Vaste in elk van de volgende 5 lossen. Vaste in elk van de volgende 2 dubbelstokjes. Vaste in elk van de volgende 3 lossen, 3 halfstokjes in volgende losse. Plaats markeerder in tweede halfstokje dat je maakte. Vaste in elk van de volgende 4 lossen, vaste in elk van de volgende 2 dubbelstokjes, (vaste in elk van de volgende 5 lossen, vaste in volgende vaste) 2 keer. Vaste in elk van de volgende 5 steken.*

Leg het tweede motief gelijk met het eerste, zorg ervoor dat de twee verkeerde kant tegen elkaar aan liggen. Leg de derde vaste van links van de mest linker set dubbelstokjes (of de rechter van de meest rechter als je linkshandig bent) op de corresponderende steek van het tweede motief. Haak 1 vaste door beide steken tegelijkertijd. Begin met het haken van Toer 9/10 patroon vanaf * tot * op het tweede motief, haak ALLEEN in de steken van het tweede motief en werk in de richting van de meest dichtbsijzijnde set dubbelstokjes. Om de toer te sluiten, steek je je haaknaald door de volgende vaste en door de overeenkomstige steek van het aandere motief (de derde vaste links van de meest linker set dubbelstokjes, of rechts van de meest rechtste als je linkshandig bent). Haak een halve vaste door beide steken tegelijkertijd. Hecht niet af, ga verder naar Toer 10/11.

Voor de volgende instructies werk je langs de zijkant van beide mandala motieven, waarbij je een naad maakt die bestaat uit lossen en vasten tussen beide motieven. Dit wordt laten zien in Deel 2 van de Joining Video Tutorial onderaan dit bericht, en ook in de diagrammen. 

Toer 10/11:Hou beide motieven goed op elkaar, de bovenste wordt motief #1 genoemd. Het motief verder van je af is #2. Je werkt een heen en weer gaande steek naad tussen beide motieven. Zie onderstaande tekening. Haak uit de richting van de dichtsbijzijnste set dubbelstokjes, 3 lossen, vaste in volgende 5-lossenruimte van #2. 3 lossen, vaste in overeenkomstige 5-lossenruimte van #1. 5 lossen, vaste in volgende 8-lossenruimte van #2, 5 lossen, vaste in overeenkomstige 8-lossenruimte van #1. 5 losse, vaste in volgende 4-lossernuimte van #2, 5 lossen,v aste in overeenkomstige 4-lossenruimte van #1. Dit stukje van de naad is nu compleet. 8 lossen. 

Nu haken we langs de onderrand van één van de motieven tot we weer aan de andere kant zijn, daar werken we de andere naad.

(2 stokjes in volgende lossenruimte, 8 lossen) 35 keer. (Begin van de volgende naad). Vaste in volgende 4-lossenruimte, 5 lossen, vaste in overeeenkomstige ruimte op #2, 5 lossen. Vaste in volgende 8-lossenruimte van #1. 5 lossen. Vaste in overeenkomstige lossenruimte op #2. 5 lossen. Vaste in volgende 5-lossenruimte van #1, 3 lossen, vaste in overeenkomstige ruimte van #2. 3 lossen, halve vaste in motief-vasten-samenhaak steek van toer 9/10. Hecht af. 

Toer 10/11 zorgt voor een extra toer op het topje, waardoor één zijde ietsje langer is. Deze langere kant is nu de chterkant. Toer 11/12 werkt alleen langs de onderkant, van zowel voor als achterzijde. Je haakt twee halve van dezelfde toer.Ik laat zien waar je deze toer kunt starten in het laatste stuk van Deel 2 van de video (zie link onderaan). 

Toer 11/12: Met de goede kant naar je toe, hecht nieuwe kleur aan in derde 8-lossenruimte vanaf de laatste 5 lossen van de zigzag naad aan de achterkant van de top. 3 lossen (telt als eerste stokje). Stokje in dezelfde ruimte, 8 lossen. *2 stokjes in volgende 8-lossenruimte, 4 lossen. Sla de draad om en haal een lusje op door de volgende 8-lossenruimte, sla de draad om en haal door 2 lusjes op deh aaknaald. Sla de draad om en haal lusje op door de volgende vrije lossenruimte (daarbij sla je de 5-lossenruimte van de zigzag en de lossenruimte waar die aan vast zit over!). Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door de laatste 3 lusjes op de haaknaald – 2samengehaaktestokjes gemaakt. 4 lossen. (2 stokjes in volgende lossenruimte, 8 lossen) 32 keer*. Herhaal vanaf * tot *. Halve vaste in derde beginlosse om de toer te sluiten. Hecht af. [69 lossenruimtes]

Ga verder bij “Bandjes”

Instructies Mandala Top – Maat Large

Maak een magische ring. 

Toer 1: 9 lossen, telt als vierdubbelstokje + 4 lossen. (Vierdubbelstokje in de ring, 4 lossen) 18 keer. Vierdubbelstokje in de ring, 2 lossen, halfstokje in 5e beginlosse. [20 vierdubbelstokjes + 4 lossenruimtes gemaakt]. Trek de ring dicht. 

Toer 2: 4 lossen (telt als eerste dubbelstokje). Dubbelstokje in 4-lossenruimte, 4 lossen, dubbelstokje in dezlefde ruimte) 19 keer. Dubbelstokje in volgende 4-lossenruimte, 4 lossen, halve vaste in vierde beginlosse. [20 dubbel V-stokjes] Hecht kleur af en werk de draadjes weg. 

Toer 3: Hecht nieuwe kleur aan in willekeurige 4-lossenruimte. 3 lossen (telt als eerste stokje). Stokje in dezelfde 4-lossenruimte, 6 lossen. (2 stokjes in volgende ruimte, 6 lossen) 18 keer. 2 stokjes in volgende 4-lossenruimte, 3 lossen. Stokje in derde beginlosse. [20 6-lossenruimtes]

Zie instructies voor Small & Medium om de tekening van toeren 1-5 te bekijken

Toer 4: 3 lossen (telt als eerste stokje). Stokje in dezelfde 6-lossenruimte, 7 lossen. (2 stokjes in de volgende ruimte, 7 lossen) 19 keer. Halve vaste in derde beginlosse. [20 7-lossenruimtes] Hecht af en werk de draadjes weg. 

Toer 5: Hecht nieuwe kleur aan in het midden van een willekeurige 7-lossenruimte, 6 lossen (telt als eerste stokje + 3 lossen). Stokje in dezelfde ruimte, 7 lossen. ([Stokje, 3 lossen, stokje, 7 lossen] in volgende 7-lossenruimte) 18 keer. Stokje in voglende 7-lossenruimte, 3 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 3 lossen, dubbelstokje in derde beginlosse. [40 ruimtes gehaakt]

Toer 6: 3 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 7 lossen. (2stokjes in volgende ruimte, 7 lossen) 39 keer. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af. [40 ruitmes gemaakt]

Toer 7: Hecht nieuwe kleur aan in het midden van een willekeurige 7-lossenruimte. 3 lossen (stokje in dezelfde ruimte). 8 lossen. (2 stokjes in volgende ruimte, 8 lossen) 38 keer. 2 stokjes in volgende ruimte, 4 lossen, dubbelstokje in derde beginlosse. [40 8-lossenruimtes gemaakt]

Toer 8: 3 lossen,s tokje in dezelfde ruimte, 8 lossen. (2 stokjes in volgende 8-lossenruimte, 8 lossen) nog 2 keer. Haak (2 vierdubbelstokjes, 8 lossen) twee keer in volgende 8-lossenruimte. (2 stokjes in volgende 8-lossenruimte, 8 lossen) 4 keer. Haak (2 vierdubbelstokjes, 8 lossen) 2 keer in voglende 8-lossenruimte. (2 stokjes in ovlgende 8-lossenruimte, 8 lossen) 31 keer. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af. [42 8-lossenruimtes gemaakt]

Toer 9: Hecht nieuwe kleur aan in laatste 8-lossenruimte van toer 8. Vaste in dezelfde ruimte. 5 lossen. (Vaste in volgende 8-lossenruimte, 5 lossen) 3 keer. (2 dubbelstokjes, 8 lossen, 2 dubbelstokjes, 5 lossen) in voglende 8-lossenruimte – 1 dubbelstokjeschelp gemaakt. (Vaste in voglende 8-lossenruimte, 5 lossen) 5 keer. (2 dubbelstokjes, 8 lossen, 2 dubbelstokjes, 5 lossen) in voglende 8-lossenruimte – 2e schelp gemaakt. (Vaste in volgende 8-lossenruimte, 5 lossen) 3 keer. Vaste in voglende 8-lossenruimte, 8 lossen. (Stokje in voglende 8-lossenruimte, 4 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 7 lossen) 26 keer. Stokje in volgende 8-lossenruimte, 4 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 8 lossen. Halve vaste in eerste vaste van toer – 71 lossenruimtes gemaakt.

Als je hiermee je eerste motief afrond, hecht dan af. Herhaal toer 1-9 voor het tweede motief, maar hecht dan aan het einde van toer 9 niet af. 

Volg de instructies voor de vastenrand langs de bovenste helft van de mandala motieven. Dit wordt laten zien in Deel 1 van de Mandala Top Video, link onderaan pagina.

Toer 10 (Aan elkaar): Halve vaste in volgende 5 lossen, halve vaste in volgende vaste. *(1 vaste in volgende 5 lossen, vaste in volgende vaste) 2 keer. Vaste in volgende 5 lossen, vaste in elk van de volgende 2 dubbelstokjes. Vaste in elk van de voglende 4 lossen, 3 halfstokjes in volgende losse. Plaats een markeerder in het tweede halfstokje. Vaste in elk van de voglende 3 lossen en in elk van de volgende 2 dubbelstokjes. (Vaste in elk van de voglende 5 lossen, vaste in voglende vaste) 5 keer. Vastein elk van de voglende 5 lossen, vaste in elk van de volgende 2 dubbelstokjes. Vaste in elk van de voglende 3 lossen. 3 halfstokjes in volgende losse. Steekmarkeerder in tweede halfstokje. Vaste in elk van de volgende 4 lossen, vaste in elk van de voglende 2 dubbelstokjes. (Vaste in elk van de voglende 5 lossen, vaste in volgende vaste) 2 keer. Vaste in elk van de volgende 5 steken*

Leg het tweede motief onder het eerste, de twee achterkanten liggen daarbij tegen elkaar aan. Leg de derde vaste van links op de meest linker schelp (of rechts van de meest rechter als je linkshandig bent) met de corresponderende steek op het tweede motief. Haak 1 vaste door beide steken tegelijk. Haak Toer 10 van * tot * op het tweede motief, wek daarbij ALLEEN in de steken van het tweede motief, en werk in de richting van de dichtsbijzijnste schelp.

Om de toer te sluiten, steek je de haaknaald door de volgende vaste EN door de overeenkomstige steek van het andere motief (de derde vaste links van de meest linker schelp, of de rechter van de meest rechterschelp als je linkshandig bent). Haak een halve vaste door beide steken. Hecht niet af. 

De volgende instructies zijn voor langs de zijde van beide mandala motieven, waarbij je een zigzag naad maakt die bestaat uit lossen en vasten, heen en weer tussen de beide motieven. Dit wordt laten zien in Deel 2 van de video’s, link onderaan. 

Toer 11: Houd beide motieven goed op elkaar, het motief bovenop (dat naar je toe ligt) wordt #1 genoemd. Het andere motief is #2. Je haakt een zigzag naad tussen beiden. (Zie figuur 5 voor de tekening). Haak weg van de dichtsbijzijnste schelp, 3 lossen, vaste in voglende 5-lossenruimte op #2. 3 lossen, vaste in volgende 4-lossenruimte van #2. 5 lossen, vaste in overeenkomstige ruimte van #1. 5 lossen, vaste in volgende 7-lossenruimte van #2, 5 lossen, vaste in overeenkomstige 7-lossenruimte op #1 – zigzag naad compleet. 8 lossen. Ga verder op alleen #1, (2 stokjes in volgende lossenruimte, 8 lossen) 49 keer. (Begin van volgende naad). Vaste in 7-lossenruimte van #1, 5 lossen, vaste in overeenkomstige ruimte op #2, 5 lossen, vaste in volgende ruimte van #1, 5 lossen, vaste in overeenkomstige ruimte van #2, 5 lossen, vaste in volgende ruimte op #1, 5 lossen, vaste in overenkomstige ruimte op #2, 5 lossen, vaste in volgende ruimte van #1. 4 lossen, vaste in overeenkomstige ruimte van #2, 3 lossen. Halve vaste in beginsteek van toer 10. Hecht af. 

Toer 11 maakt een extra toer, waardoor één kant ietsje langer wordt. Die langer zijde is nu de achterkant. Toer 12 wordt in één toer rondom de onderkant gehaakt, inclusief voor en achterkant, als twee helften van dezelfde toer.

Toer 12: Met de goede kant naar je toe, hecht je een nieuwe kleur aan in de derde 8-lossenruimte van de laatste 5-lossen zigzag naad aan de achterkant van de top. 3 lossen (telt als eerste stokje). Stokje in dezelfde ruimte. 8 lossen. *2 stokjes in volgende 8-lossenruimte, 4 lossen. Sla de draad om e haal een lusje op in de voglende 8-lossenruimte, sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal een lusje op in de voglende vrije lossenruimte (daarbij sla je de 5-lossen van de zigzag over en de lossenruimte waar die aan vast zit over). Sla de draadom en haal door 2lusjes. Sla de draadom en haal door de laatste 3 lusjes op de haaknaald. 4 lossen. (2 stokjes in volgende lossenruimte, 8 lossen) 46 keer.* Herhaal van * tot *. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af. [97 ruimtes]

Ga verder bij de “Bandjes” intructies.

Instructies Mandala Top X-Large

Volg de instructies voor maat Large voor Toer 1-5.

Toer 6: 4 lossen – telt als eerste dubbelstokje. Dubbelstokje in dezelfde ruimte, 7 lossen. (2 dubbelstokjes in voglnede lossenruimte, 7 lossen) 38 keer. 2 dubbelstokjes in volgende lossenruimte, 3 lossen. Dubbelstokje in 3e beginlosse. [40 ruimtes gemaakt]

Toer 7: 4 lossen – telt als eerste dubbelstokje, dubbelstokje in dezelfde ruimte, 8 lossen. ( 2 dubbelstokjes in volgende ruimte, 8 lossen) 39 keer. Halve vaste in vierde beginlosse. Hecht af. [40 lossenruimtes]

Toer 8: Hecht nieuwe kleur aan in willekeurige 8-lossenruimte, 3 lossen, stokje in dezelfde ruimte. 8 lossen. (2 stokjes in volgende 8-lossenruimte, 8 lossen) 2 keer. Haak (2 vierdubbelstokjes, 8 lossen) twee keer in voglende 8-lossenruimte. (2 stokjes in volgende 8-lossenruimte, 8 lossen) 4 keer. Haak (2 vierdubbelstokjes, 8 lossen) twee keer in volgende 8-lossenruimte. (2 stokjes in volgende 8-lossenruimte, 8 lossen) 30 keer. 2 stokjes in voglende 8-lossenruimte, 4 lossen, dubbelstokje in derde beginlosse. [42 lossenruimtes gemaakt]

Toer 9: vaste in dezelfde ruimte, 5 lossen. (Vaste in volgende lossenruimte, 5 lossen) 2 keer. Vaste in volgende ruimte, 8 lossen. ( 2dubbelstokjes, 8 lossen) 2 keer in de voglende 8-lossenruimte – 1e dubbelstokjes schelp gemaakt. (Vaste in voglende lossenruimte, 5 lossen) 4 keer. Vaste in voglende 8-lossenruimte, 8 lossen. (2 dubbelstokjes, 8 lossen) 2 keer in volgende 8-lossenruimte – 2e schelp gemaakt. (Vaste in volgende lossenruimte, 5 lossen) 3 keer. Vaste in volgende ruimte, 8 lossen. (Stokjein volgende lossenruimte, 4 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 7 lossen) 26 keer. Stokje in volgende ruimte, 4 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 8 lossen. Halve vaste in eerste vaste van de toer. [70 lossenruimtes] Hecht af.

Herhaal toer 1-9 voor het tweede motief.

De volgende instructies maakt een vaste rand langs de bovenste helft van beide motieven. Dit wordt laten zien in Deel 1 van de video tutorials. 

Toer 10 (Aan elkaar zetten): Hecht nieuwe kleur aan in dezelfde vaste als als laatste steek van toer 9, vaste in dezelfde ruimte. *(1 vaste in elk van de volgende 5 lossen, vaste in volgende vaste) 3 keer. 1 vaste in elk van de volgende 8 lossen, vase in elk van de volgende 2 dubbelstokejs, vaste in elk van de volgende 4 lossen, 3 halfstokjes in voglende losse – plaats markeerder in het tweede halfstokje dat u maakte. Vaste in elk van de volgende 3 lossen en in elk van de volgende 2 dubbelstokjes. Vaste in elk van de volgende 8 lossen. (Vaste in volgende vaste, vaste in elk van de volgende 5 lossen) 5 keer . Vaste in volgende vaste en elk van de volgende 8 lossen. Vaste in elk van de volgende 2 dubbelstokjes. Vaste in elk van de volgende 3 lossen, 3 halfstokjes in volgende losse – steekmarkeerder in tweede halfstokje, vaste in elk van de volgende 4 ossen, vaste in elk van de volgende 2 dubbelstokjes. Vaste in elk van de volgende 8 lossen. (Vaste in volgende vaste, vaste in elk van de volgende 5 lossen) 3 keer.*

Leg het tweede motief onder het eerste motief met de twee verkeerde kanten tegen elkaar aan. Leg de vierde vaste links naast de meest linker dubbelstokjes schelp (of rechts van de meest rechterschelp als je linkshandig bent) met de overeenkomstige steek van het tweede motief. Dit zou de volgende steek moeten zijn na het afronden van de Toer 10 instructies hierboven. Haak door beide steken tegelijkertijd één vaste. Begin dan weer vana * tot * van Toer 10 op het tweede motief, haak ALLEEN in de steken van het tweede motief, werk in de richting van de dichstbijzijnste schelp. Om de toer te sluiten steek je de haaknaald door de volgende vaste en de overeenomstige steek van het andere motief (de vierde vaste links van de meest linker dubbelstokjesschelp of rechts van de meest rechter als je links bent). Haak een halve vaste door beide steken. Hecht niet af. 

De volgende instructies zijn voor langs de zijde van beide mandala motieven, waarbij je een zigzag naad maakt die bestaat uit lossen en vasten, heen en weer tussen de beide motieven. Dit wordt laten zien in Deel 2 van de video’s, link onderaan. 

Toer 11: Houd beide motieven goed op elkaar, het motief bovenop (dat naar je toe ligt) wordt #1 genoemd. Het andere motief is #2. Je haakt een zigzag naad tussen beiden. (Zie figuur 6 voor de tekening). Haak weg van de dichtsbijzijnste schelp, 5 lossen, vaste in volgende 8-lossenruimte op #2. (5 lossen, vaste in volgende lossenruimte van #1. 5 lossen, vaste in overeenkomstige ruimte van #2) drie keer. 5 lossen, vaste in volgende lossenruimte van #1. 8 lossen (zigzag naad gemaakt). Ga verder op alleen #1, (2 stokjes in volgende lossenruimte, 8 lossen) 45 keer. (Begin van volgende naad). (Vaste in lossenruimte van #2, 5 lossen) x 3, halve vaste in  in beginsteek van toer 10. Hecht af. 

Toer 11 maakt een extra toer, waardoor één kant ietsje langer wordt. Die langer zijde is nu de achterkant. Toer 12 wordt in één toer rondom de onderkant gehaakt, inclusief voor en achterkant, als twee helften van dezelfde toer.

Toer 12: Met de goede kant naar je toe, hecht je een nieuwe kleur aan in de derde 8-lossenruimte van de laatste 5-lossen zigzag naad aan de achterkant van de top. 3 lossen (telt als eerste stokje). Stokje in dezelfde ruimte. 8 lossen. (2 stokjes in volgende 8-lossenruimte, 8 lossen) 2 keer. *2 stokjes in volgende 5-lossenruimte – de laatste lossenruimte van de zigzag naad, 8 lossen. 2 stokjes in ongebruikte lossenruimte, 8 lossen*. (2 stokjes in volgende lossenruimte, 8 lossen, 44 keer*. Herhaal van * tot *. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af. [93 ruimtes]

Ga verder bij de “Bandjes” intructies.

Bandjes

Voor meer informatie over de Dubbele Losse Techniek, kun je naar deze gratis tutorial gaan. 

DROP MOUWEN

Als je van plan bent om de Drop Mouwen er aan te maken als toevoeging, moet je extra dubbele losse maken op elk bandje. Voor het geval je de lengte moet aanpassen, werk de draadjes niet meteen weg. 

Small & Medium: 10 extra Dubbele losse

Large: 13 extra dubbele losse

X-Large: 15 extra Dubbele losse

Hecht nieuw garen aan in het halfstokje dat je gemarkeerd hebt met een steekmarkeerder, 1 losse. Vaste in dezelfde ruimte als waar je ze aan elkaar zette (#1). Haak 1 dubbele losse in de zijkant van deze vaste (#2). 24 Dubbele Lossen (#3). Steek haaknaald in zijkant van laatste Dubbele Losse steek en tegelijkertijd door het overeenkomstige halfstokje van het andere motief en haal een lusje op (#4). Sla de draad om en haal door beide lusjes op de haaknaald (#5). Zet vast met een halve vaste in het volgende halfstokje van het motief. Knip door en hecht af. Herhaal aan andere kant voor het andere bandje. 
Werk alle draadjes weg. 

Video tutorials

Dit kledingstuk ziet er het mooiste uit als de onderrand een beetje uitgestrekt naar beneden is, zeker bij de naden, om alle steken mooi open te laten zijn. Trek de onderranden een beetje uit, dat maakt ze echt mooier. 

Ik schrijf de Toevoegingen voor deze Top op andere pagina’s, omdat ie anders echt veel te lang zou worden! 

Morale Fiber heeft na het ontwerpen van deze Mandala Top ook de Flowerchild Pullover gemaakt.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!