Skip to Content

Mandala Top – Extra’s

Mandala Top – Extra’s

Op deze pagina vind je de vertaling van de twee toevoegingen van de prachtige Mandala Top die ontworpen is door Morale Fiber. Het gratis Nederlandse haakpatroon voor de Mandala Top is reeds beschikbaar en heb je nodig voor je deze mooie toevoegingen kunt maken!

Het haakpatroon voor de Mandala Top is onlangs helemaal herzien en opnieuw uitgebracht. Ik heb er ook wat toevoegingen voor geschreven, namelijk voor mooie mouwen en voor (in mijn ogen essentiële!) verlenging om er een jurkje van te maken. Het wordt dan een meer zwierderig prachtige onderkant van het tuniekje.

Omdat de pagina van de Mandala Top al best lang werd, is besloten om deze twee toevoegingen hier op deze pagina te delen. Blijf scrollen voor deze toevoegingen in alle 4 de maten!

Dit hele ontwerp ziet er prachtig uit met gewoon #4 worsted weight acryl, en deze betaalbare garens betekent indirect ook dat je eenvoudig de meest kleurrijke mandalas kunt maken die je maar kunt verzinnen. Ik weet zelf niet of ik ze in één effen kleur mooier vindt (want dan passen ze bij alles) of juist in uitbundige (restjes) kleurencombinaties.

Mandala Top Drop Mouwen

Materialen:

5.00 mm haaknaaldmaat of maat die nodig is om spanning te behalen.

Garen: #4 gewicht garen – hoeveelheden zijn EXTRA bovenop wat je nodig hebt voor de Mandala Top.
Small, & Medium en Large: 182 m
X-Large: 260 m
Stopnaald
Steekmarkeerders
Schaar

Spanning: 4 steken en 2 toeren = 2,5 cm in stokjes

Notities: instructies worden gegeven voor de mouw direct aan de zijkant van de top. Voor een tutorial voor de Dubbele Losse Techniek klikt u hier.

Small, medium en large uitleg is allemaal hetzelfde, instructies voor XL staan als tweede optie geschreven waar ze verschillen van de rest.

Haak het hele Mandala Top haakpatroon. Voor de bandjes haak je extra Dubbele Lossen:
Small & Medium: 10 extra Dubbele Lossen
Large: 15 extra Dubbele Lossen
X-Large: 20 extra Dubbele Lossen.

Werk de draadjes niet weg van de bandjes, misschien wil je ze later nog aanpassen.

Patroon voor de Mouwen

Hecht het garen 6 vasten weg aan van de basis van een bandje aan de achterkant van de top – tel richting oksel, niet richting de neklijn van de top.

1 losse, vaste in dezelfde steek. Steek haaknaald in zijkant van vaste, haal een lusje op om je eerste Dubbele Losse op te zetten. Sla de draad om en haal door beide lusjes – Eerste Dubbele Losse gemaakt. Plaats een steekmarkeerder in deze steek.

Zet nog 28 Dubbele Lossen op. Steek haaknaald door beide zijkanten van de laatste Dubbele Losse en door 6 steken verderop op het bandje aan de andere kant van de top. Haal een lusje op, sla de draad om en haal door beide lusjes. Steekmarkeerder in deze steek.

Werk richting de oksel van de top, niet richting het bandje, haak 1 vaste in de volgende 16 (26) steken, steek overslaan waar voor en achterkant mee aan elkaar zitten, vaste in elk van de volgende 16 (26) steken – 60, 80 steken.

De steken die je markeerde (de allereerste en laatste van Dubbele Losse) TELLEN NIET als steken voor Toer 1. Sla ze over als je de volgende toeren maakt.

Toer 1: 5 lossen – telt als eerste dubbelstokje + 1 losse. (Steek overslaan, dubbelstokje in volgende steek, 1 losse) 29, 39 keer. Halve vaste in vierde beginlosse.

Toer 2: Halve vaste in volgende losse. 5 lossen – telt als eerste dubbelstokje + 1 losse. (Steek overslaan, dubbelstokje in volgende 1-lossenruimte, 1 losse) 29, 39 keer. Halve vaste in vierde beginlosse.

Toer 3: Herhaal toer 2

Toer 4: Halve vaste in volgende 1-lossenruimte, 3 lossen (telt als eerste stokje). Stokje in dezelfde ruimte, 3 lossen. (2 stokjes in volgende 1-lossenruimte, 3 lossen) 28, 38 keer. 2 Stokjes in volgende 1-lossenruimte, 1 losse, halfstokje in derde beginlosse.

Toer 5: 3 lossen (telt als stokje). Stokje in dezelfde ruimte, 3 lossen. (2 stokjes in volgende 3-lossenruimte, 3 lossen) 28, 38 keer. 2 stokjes in volgende 1-lossenruimte, 1 losse, halfstokje in derde beginlosse.

Toer 6: Herhaal toer 5.

Toer 7: 4 lossen – telt als dubbelstokje. Dubbelstokje in dezelfde ruimte, 3 lossen. (2 dubbelstokjes in volgende 3-lossenruimte, 3 lossen) 28, 38 keer. 2 dubbelstokjes in volgende 3-lossenruimte, 1 losse, halfstokje in derde beginlosse.

Toer 8: Herhaal toer 7

Toer 9: Herhaal toer 7

Hecht af.

Herhaal fundering en toer 1-10 aan de andere kant. Voor de tweede fundering, hecht je je garen 6 vasten van de basis van het bandje aan de voorkant zodat je met de goede kant van het werk naar je toe blijft werken. Werk alle eindjes weg.

Aanpasbare ring

De aanpasbare ring trekt de bandjes naar elkaar in een X-vorm op de rug bovenin, om er voor te zorgen dat de bandjes niet van de schouder afvallen door het extra gewicht van de mouwen; dit ontwerp is waarom er extra lengte nodig is in de bandjes. De algemene richtlijnen voor hoeveel extra steken is gegeven, maar het kan zijn dat je wat wilt experimenteren met lengtes om te kijken wat het beste past.

Stap 1: Met nieuw garen in dezelfde kleur als de bandjes, haak je 6 lossen. Breng de bandjes naar elkaar aan de achterkant en haak een halve vaste om beide bandjes. Halve vaste in eerste losse om een ring te vormen waar de bandjes in vallen.

Stap 2: vaste in dezelfde steek, vaste in elk van de volgende 5 lossen. Halve vaste in eerste vaste van de ring. Knip af en werk de draadjes weg. Zorg ervoor dat de ring niet aan de bandjes vast zit.

Mandala Top – Jurkje uitbreiding

Materialen:

5.00 mm haaknaald of maat nodig om spanning te behalen.

#4 gewicht garen (hoeveelheid is BOVENOP de hoeveelheid die gegeven wordt bij de Mandala Top)
Small en Medium: 183 meter
Large & X-Large: 250 meter
Stopnaald
Schaar

Voeg meer lengte en zwierigheid toe aan je Mandala Top door deze toevoeging te doen voor 3 extra toeren als onderrand van het kledingstuk.

Small & Medium Instructies:

Toer 1: Met de goede kant naar je toe, hecht nieuw garen aan in de tweede 8-lossenruimte vanaf de 2samengehaaktestokjes aan de zijkant van de Mandala Top. 7 lossen (telt als eerste stokje + 4 lossen). Stokje in dezelfde ruimte, 7 lossen. *Stokje in volgende 8-lossenruimte, 4 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 4 lossen. Sla de draad om en steek de haaknaald onder de volgende 4-lossenruimte. Haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald (je hebt dan 2 lusjes over). Sla de draad om en steek de haaknaald in de volgende 4-lossenruimte, haal een lusje op. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald, sla de draad om en haal door alle drie de lusjes op de haaknaald – 2samengehaaktestokjes gehaakt. 4 lossen.* (Stokje in volgende lossenruimte, 4 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 7 lossen) 31 keer. Herhaal vanaf * tot *. (Stokje in volgende ruimte, 4 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 7 lossen) 30 keer. Stokje in volgende lossenruimte, 4 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 4 lossen. Dubbelstokje in derde beginlosse. [132 ruimtes gemaakt]

Toer 2: 3 lossen (telt als eerste stokje). Stokje in dezelfde ruimte, 8 lossen. (2 stokjes in de volgende lossenruimte, 8 lossen) 2 keer. *2 stokjes in volgende lossenruimte, 4 lossen. Sla de draad om en steek de haaknaald onder de volgende 4lossenruimte. Haal een lusje op, en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Je hebt dan nog 2lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en steek de haaknaald onder de volgende 4-lossenruimte, haal een lusje op. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald, sla om en haal door alle drie de lusjes – 2samengehaaktestokjes gemaakt. 4 lossen. * (2 stokjes in de volgende ruimte, 8 lossen) 62 keer. Herhaal van * tot *. (2 stokjes in volgende lossenruimte, 8 lossen) 60 keer. 2 stokjes in volgende lossenruimte, 4 lossen, dubbelstokje in derde beginlosse. [130 ruimtes]

Toer 3: 3 lossen (telt als eerste stokje). Stokje in dezelfde ruimte. 8 lossen. (2 stokjes in volgende ruimte, 8 lossen) 2 keer. *2 stokjes in volgende lossenruimte, 4 lossen. Sla de draad om en steek de haaknaald onder de volgende 4-lossenruimte. Haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes. Je hebt nu 2 lusjes over op de haaknaald. Sla de draad om en steek de haaknaald in de volgende ruimte, haal een lusje op. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes op de haaknaald – 2samengehaaktestokjes gemaakt. 4 lossen* (2 stokjes in volgende ruimte, 8 lossen) 61 keer. Herhaal van * tot *. (2 stokjes in volgende lossenruimte, 8 lossen) 60 keer. Halve vaste in derde beginlosse. [128 ruimtes gemaakt]

Hecht af en werk alle draadjes weg.

Large Instructies:

Toer 1: Met de goede kant naar je toe, hecht je een nieuwe kleur aan in de tweede 8-lossenruimte van de 2samengehaaktestokjes aan de kant van de Top. 7 lossen (telt als stokje + 4 lossen). Stokje in dezelfde ruimte, 7 lossen. *Stokje in volgende 8-lossenruimte, 4 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 4 lossen. Sla de draad om en steek de haaknaald onder de volgende 4-lossenruimte. Haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en steek de haaknaald onder de volgende 4-lossenruimte, haal een lusje op. Sla de draad om en haal door 2 lusjes. Sla de draad opnieuw om en haal door alle 3 de lusjes op de haaknaald. 2samengehaaktestokjes gemaakt. 4 lossen. *(Stokje in volgende lossenruimte, 4 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 7 lossen) 45 keer. Herhaal van * tot *. (Stokje in volgende ruimte, 4 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 7 lossen) 44 keer. Stokje in volgende ruimte, 4 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 4 lossen. Dubbelstokje in derde beginlosse. [188 ruimtes gehaakt]

Toer 2: 3 lossen (telt als eerste stokje). Stokje in dezelfde ruimte. 8 lossen. (2 stokjes in volgende ruimte, 8 lossen) 2 keer. *2 stokjes in volgende lossenruimte, 4 lossen. Sla de draad om en steek haaknaald onder volgende 4-lossenruimte. Haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en steek onder volgende 4-lossenruimte, haaal een lusje op. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes op de haaknaald. 2samengehaaktestokjes gemaakt. 4 lossen. * (2 stokjes in volgende ruimte, 8 lossen) 90 keer. Herhaal van * tot *. (2 stokjes in volgende lossenruimte, 8 lossen) 88 keer. 2 stokjes in lossenruimte, 4 lossen, dubbelstokje in derde beginlosse. [186 lossenruimte]

Toer 3: 3 lossen (telt als eerste stokje). Stokje in dezelfde ruimte, 8 lossen. (2 stokjes in de volgende ruimte, 8 lossen) 2 keer. *2 stokjes in volgende ruimte, 4 lossen. Sla de draad om en steek de haaknaald onder de volgende 4-lossenruimte. Haal een lusje op. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en steek de haaknaald onder de volgende 4-lossenruimte, haal een lusje op. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald, sla de draad om en haal door alle drie de lusjes op de haaknaald. 2samengehaaktestokjes. 4 lossen. * (2 stokjes in volgende lossenruimte, 8 lossen) 89 keer. Herhaal van * tot *. (2 stokjes in voglende lossenruimte, 8 lossen) 88 keer. Halve vaste in derde beginlosse. [184 lossenruimtes] Hecht af, werk alle draadjes weg.

X-Large Instructies:

Toer 1: Met de goede kant naar je toe, hecht je de nieuwe kleur aan in een willekeurige 8 lossenruimte. 7 lossen (telt als eerste stokje + losse). Stokje in dezelfde ruimte, 7 lossen. (Stokje in volgende ruimte, 4 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 7 lossen) 91 keer. Stokje in volgende ruimte, 4 lossen, stokje in dezelfde ruimte, 4 lossen. Dubbelstokje in derde beginlosse. [194 lossenruimtes gemaakt]

Toer 2: 3 lossen (telt als eerste stokje). Stokje in dezelfde ruimte, 8 lossen. (2 stokjes in volgende ruimte, 8 lossen) 192 keer. 2 stokjes in volgende ruimte, 4 lossen, dubbelstokje in derde beginlosse. [194 lossenruimtes gemaakt]

Toer 3: Herhaal toer 2.

Hecht af, werk alle draadjes weg.

Dit was het voor dit patroon! Het was zo leuk om dit patroon te verbeteren en deze ontwerpen eraan toe te voegen, en zeker ook om ze gratis beschikbaar te maken. Zeker ook omdat ik weer heerlijk zelf nieuwe versies heb kunnen maken!

Ik heb nog een beetje gespeeld met dit patroon nadat het klaar was om te kijken of ik er echte mouwen aan toe kon voegen…

… wat na wat aanpassingen leidde tot de Flower Child Trui! Super gaaf he? Als jullie hier een Nederlands vertaling van willen, laat je me dat dan weten? Je kunt ‘m nu in het Engels al aanschaffen via : Ravelry en Etsy stores

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!