Skip to Content

Kleine Ster

Kleine Ster

Attic24 maakt schitterende haakpatronen, waaronder deze Kleine Sterren van ongeveer 5 cm doorsnee (met 3,5 mm haaknaald). Wil je nóg kleiner? Dat kan, ze ontwierp ook een haakpatroon voor inimini sterretjes.

Dit patroon is voor een simpel klein sterretje. Het is heel makkelijk en snel te maken en daardoor heel divers, je kunt ze voor allerlei decoratie gebruiken.

Naai ze ergens op, gebruik er kraaltjes bij, maak er een slinger van, hang ze ergens aan, versier ze, decoreer er iets mee. Aan takken, bomen, slingers en kransen. In je haar, aan je tas of op je jas. Individueel of in clusters. Plaats ze overal waar je wat vrolijkheid wilt!

Je kunt garen en haaknaald gebruiken zoals je wilt. Mijn voorbeelden zijn gemaakt met DK gewicht merino wol garen, met een 3,5 mm haaknaald. De sterretjes meten dan ongeveer 5 cm van punt tot punt.

Stekenuitleg

Voor we gaan beginnen, een kleine uitleg van de steken.

Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

Toer 1: 4 losse, halve vaste in magische ring om toer te sluiten. 3 lossen (telt als stokje), haak 14 stokjes in de ring.
Onthoud: werk over je draadeindje tijdens het maken van de stokjes. Als je klaar bent met de eerste toer kun je stevig aan het draadje trekken, waardoor het middengaatje dichtgaat. Je kunt dan ook t draadje afknippen, zonder t nog weg te hoeven werken.

Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht niet af. Je moet nu duidelijk 15 steken kunnen tellen op je rondje.

Toer 2: in de eerste steek haak je (vaste, stokje), zoals in de foto boven.

2 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald (Picotpunt gemaakt).

In de volgende steek haak je (stokje, vaste), zoals op de foto hierboven.

Halve vaste in volgende steek (foto boven). Eerste sterpunt is af.

*in de volgende steek haak je (vaste, stokje). 2 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald (picot gemaakt). In de volgende steek haak je (stokje, vaste). Halve vaste in volgende steek.*

Tweede sterpunt gemaakt.

Herhaal tussen ** nog 3 keer, tot je 5 sterpunten hebt. Hecht af.

Daar is ie dan! Makkelijk, niet waar?!

Afhankelijk van het garen dat je gebruikt hebt, kan het zijn dat je sterretjes een beetje krullen. Als je natuurlijk materiaal gebruikt hebt, kun je ze voorzichtig stomen en in vorm brengen terwijl ze nog nat zijn.

Of je kunt ze een beetje oprekken en vastspelden en natmaken, of met Powertex insmeren. Pin ze met de verkeerde kant naar boven in een oude handdoek of een stuk schuim. Maak ze nat of gebruik Powertex. Laat ze vastzitten tot helemaal droog. Eventueel kun je ze bij een radiator leggen om t sneller te laten gaan.

Mijn sterren blijven een beetje wonky, maar dat vind ik juist wel leuk. Ze zijn handgemaakt en hebben karakter, en dat is naar mijn idee perfect.

Ik hoop dat je veel lol hebt bij het maken van deze kleine sterretjes, het is heerlijk om eraan te werken en een klein beetje verslavend.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!