Skip to Content

Popcorn

Hoe haak je een popcorn in een haakpatroon?

De popcornsteek is helaas niet maar één steek die overal precies hetzelfde is. Het principe is wel hetzelfde: je haakt meerdere, dezelfde soort, steken in één steek, verwijdert dan de naald uit de lus, steekt de naald door de eerst gemaakte steek en trek het lusje van achteren naar voren. Vaak sluit je de popcorn dan nog met een losse. Ingewikkeld? Met de onderstaande foto-tutorial kom je er vast uit!

Een popcorn lijkt een beetje op een puffsteek, en zorgt ook voor bobbels op je haakwerk.

De meest voorkomende popcorn is de 5stokjespopcorn, waarbij je 5 stokjes in één steek haakt, dan de naald uit de lus haalt, de naald door het eerst gehaakte stokje heen steekt (gewoon, onder de twee lusjes van het V-tje door, zoals je altijd haakt), om het lusje van achteren weer naar de voorkant van je werk te trekken. Je maakt de popcorn dan af met een losse, omdat je anders veel te ver naar rechts zit om de volgende steek te kunnen maken en je werk dan gaat trekken.

Op deze site wordt met “popcorn” vaak deze 5stokjespopcorn bedoelt, tenzij anders staat aangegeven.

Lees bij het haken van popcornsteken altijd de beschrijving aan het begin van het patroon. In de Fisherman’s popcorn patroonsteek, gebruik je bijvoorbeeld een 4vastenpopcorn.


Haak 5 stokjes in één steek.

Haal de naald uit het lusje en steek deze vervolgens van voor naar achteren door het eerste stokje heen (gewoon op de plek waar je normaal in de volgende toer ook een steek zou kunnen maken).

Schuif het lusje om de haaknaald.

Trek het lusje naar de voorkant van je haakwerk.

Vaak sluit je de popcorn dan nog met een losse, zodat je aan de goede kant van de steek uitkomt om verder te kunnen haken.

Ga nu verder met je patroon. Je popcorn ziet er zo uit van de voorkant….

…..en zo aan de achterkant…

… en zo in een rijtje stokjes…

Is je popcornsteek gelukt? Fijn! Dan kun je allerlei gave dingen gaan maken ermee.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Ik hoor ze graag!