Skip to Content

Basis BH haakpatroon

Basis BH haakpatroon

Basis Bralette Tutorial

Morale Fiber is de artiestennaam van Regina Weiss en onder die artiestennaam worden hele gave gratis haakpatronen voor kleding en accessoires uitgebracht. Die haakpatronen mag ik in het Nederlands vertalen voor jullie en dat doe ik natuurlijk graag!

Bij het fantaseren over dit patroontje, wilde ik een paar specifieke kenmerken: het moest een simpel “basis” patroon zijn waar mensen zelf op konden variëren, het moest makkelijk aan te passen zijn voor verschillende maten en ten slotte: het moest lekker zitten! Na een paar experimenten, is dit patroon voor de Basis Bralette geboren!

PS: Heb je grotere borsten? Kijk dan ook eens bij de Curvy Bralette tutorial uitleg

Het patroon is ook beschikbaar als ENGELSTALIGE download: Click here 🙂

Zeeman: Goed ondergoed voor de laagst mogelijke prijs

Ik heb een driehoekige cup gekozen, met ronde randen, omdat ze er mooi uit zien en omdat het makkelijk is om de maat aan te passen. Ik heb gekozen voor een bandje met gekruiste touwtjes op de rug, zodat je geen druk in je nek krijgt zoals met traditionele bikini-style touwtjes.

Ik ben dol op gekruiste draadjes op de rug, ik heb daar bijvoorbeeld ook de Plus Size Mehndi Halter mee ontworpen!! Ik heb ook nog een touwtje langs de cups aan de binnenkant toegevoegd omdat dat helemaal HIP is!

Je moet een heeeel klein beetje rekenen. Als je in de war raakt van spanning en metingen, kan ik je helpen. Maar je kunt ook gewoon de “ik hou ‘m voor me om te kijken of ie past” methode hanteren. 🙂

Deze toffe ketting komt trouwens van  Selinofos Art op Etsy!

Dit patroon is ook beschikbaar op Ravelry!

Basic Bralette Tutorial 

3.50 mm haaknaald
#4 gewicht katoen garen (al zou je het kunnen maken van elk gewicht garen en met elke haaknaald, zolang je je spanning maar weet!) 1-3 bollen, afhankelijk van de maat die je maakt
Steekmarkeerders
Schaar en stopnaald
Meetlint
 
Afmetingen
Maat van de band (gemeten om de ribben heen, net onder de borsten). Bijvoorbeeld mijn afmeting is 81,3  centimeter.
Maat A: (Maat van de band ” / 4 ) – 5,1 cm = lengte van elke kant van de driehoek cup. In het voorbeeld: (81,2 / 4) – 5,1 =  15.2 cm. Mijn A afmeting is dus 15,2 centimer. Voor de B afmeting doe je (A / 2). In dit voorbeeld dus 15,2 cm / 2 = 7,6 cm.
Let op: de voorbeeldfoto’s hebben andere afmetingen dan dit rekenvoorbeeld.

Als je grotere borsten hebt, heb ik goed nieuws voor je! Ik heb wat aanpassingen gemaakt aan dit ontwerp – de Vollere Bralette Tutorial (Volgt nog in het Nederlands!)

Je kunt ook naar de Basis Bikini Cup Tutorial toe gaan. De Basis Bralette Tutorial (die je nu leest) is vooral geschikter voor Small – Medium (32A – 34B) borsten. De vollere bralette tutorial maakt gebruikt van een rand om de cups wat diepte te geven en werkt daardoor beter voor C cups (en sommige B cups). Ik heb nog geen grotere cups dan D gemaakt met dit patroon. 


Spanning

Je kunt verschillende spanningen hebben voor dit project, zolang je maar weet wat je spanning is, zodat je de juiste afmetingen kunt bereiken.
Mijn spanning met deze haaknaald en dit materiaal is: 9 steken en 4 toeren = 5,1 cm stokjes
Om te ontdekken wat jouw spanning is met de haaknaald en het materiaal dat je gekozen hebt, haak je een vierkantje stokjes, ongeveer 15-20 steken lang en 6 toeren hoog.


Gebruik een meetlint om te ontdekken hoeveel stokjes er per centimeter passen in jouw proeflapje.

Meet ook verticaal om te kijken hoeveel toeren je per centimeter in je proeflapje hebt. Mijn proeflapje heeft 9 steken per 5,1 centimeter (2 inch), dus mijn spanning is 9 steken en 4 toeren = 5,1 cm in stokjes.

Instructies:

Driehoek Cups (maak er 2)
Magische ring om te beginnen.

Toer 1: 2 lossen (telt niet als eerste steek), (3 stokjes in de ring, 2 lossen) 3 keer. Halve vaste in eerste stokje om toer te sluiten – [9 stokjes]


Toer 2: 2 lossen, stokje in dezelfde steek. Stokje in volgende 2 steken. In de ruimte werk je (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes). (Stokje in volgende 3 steken, in de ruimte haak je (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes). Herhaal twee keer. Halve vaste in eerste stokje om toer te sluiten – [21 stokjes]Toer 3: 2 lossen, stokje in dezelfde steek. Stokje in volgende 4 stokjes. In de ruimte: (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes). (Stokje in volgende 7 stokjes, in de ruimte haak je (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) Herhaal 2 keer. Stokje in 2 steken. Halve vaste in eerste stokje om de toer te sluiten – [33 stokjes]

Toer 4: 2 lossen, stokje in dezelfde steek. Stokje in 6 steken. In de volgende ruimte: (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes). (Stokje in 11 stokjes, in de volgende ruimte (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes). Herhaal twee keer. Stokje in volgende 4 stokjes. Halve vaste in eerste stokje om toer te sluiten [45 stokjes]
Ga op deze manier door met haken tot de zijdes van je driehoek even groot zijn als jouw AFMETING A. Dit deel van het haakwerk zal wat rekken, dus je kunt beter iets onder je afmeting zitten dan iets erboven. 
Het is ook een goed idee om de drie hoeken van je driehoek te pakken en ze even goed recht te trekken terwijl je werkt, zodat je een beter idee krijgt van hoe het gaat met je cup. 
Ik heb dit stuk ongeveer 20,3 centimeter groot gemaakt en de volgende toeren dus daarop gebaseerd uitgeschreven – werk zoveel of zo weinig toeren als je zelf nodig hebt. 
Toer 5: 2 lossen, stokje in dezelfde steek. Stokje in volgende 8 stokjes. In de volgende ruimte: (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes). (Stokje in 15 stokjes, in de volgende ruimte: (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes)) Herhaal 2 keer. Stokje in volgende 6 stokjes. Halve vaste in eerste stokje om toer te sluiten [57 steken]
Toer 6: 2 lossen, stokje in dezelfde steek. Stokje in volgende 10 steken. In de volgende ruimte: (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes). (Stokje in volgende 19 stokjes, in de volgende ruimte: (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes)) herhaal 2 keer. Stokje in 8 stokjes. Halve vaste in eerste stokje. [69 steken]
Na het afronden van de eerste driehoek hecht je af en werk je de draadjes af. Maak de tweede driehoek op dezelfde manier, maar hecht niet af. 

Leg de driehoeken zo neer (we noemen ze vanaf nu cups) met de goede kant naar je toe, met de haaknaald aan de bovenkant, zodat de twee platte kanten met de naad naar “boven” liggen. Neem een steekmarkeerder en steek ‘m door de lossenruimtes van de hoeken waar de twee cups tegen elkaar aan komen.
Deze twee lossenruimtes worden samengehaakt met één steek, en we noemen dat vanaf nu het middelpunt. Tel de stokjes tussen waar je haaknaald zit en het middenpunt. Tel de naadsteek en de middensteek niet mee. Ik heb 12 stokjes in het voorbeeld op de foto’s.

Neem een tweede markeerder en tel evenveel steken op de tweede cup. Markeer de volgende steek. De sectie tussen markeerder en middelpunt is dan even groot als die tussen waar je haaknaald is en het middelpunt.

Vanaf het punt waar je haaknaald is, haak je 1/3 van de hoeveelheid steken (tussen je haaknaald en het middelpunt) in vasten, 1/3 in halfstokjes en 1/3 in stokjes voor de eerste sectie. In dit voorbeeld is dat 4 vasten, 4 halfstokjes, 4 stokjes. Als 1/3 van je steken niet een heel getal is, rond je naar beneden af en voeg je extra stokjes steken toe. Dus als je 14 steken hebt, doe je 4 vasten, 4 halfstokjes en 6 stokjes (4 stokjes + 2 extra = 6)

Daarna haak je 1 stokje in het middelpunt. Haak je steek door beide lossenruimtes tegelijkertijd. In deze sectie werk je weer dezelfde hoeveelheid steken, alleen dan gespiegeld: – in dit voorbeeld dus 4 stokjes, 4 halfstokjes en 4 vasten. Halve vaste in volgende steek (die met de markeerder). Hecht af en werk de draadjes weg, haal de markeerders weg.


Band:
Voor de band voeg je nog een lengte steken toe, die even lang zijn als AFMETING B aan beide kanten. In dit voorbeeld is AFMETING B 10,2 centimeter. Omdat mijn spanning 9 steken = 5,1 centimeter, voegen we 18 steken toe aan beide zijdes van de cups.
Toer 1: haak evenveel lossen als je nodig hebt om AFMETING B te krijgen (18 steken hier). Stokje in tweede losse in de hoek van de cup, goede kant naar je toe. Stokje in elke steek tot volgende lossen aan de andere hoek, haak evenveel lossen als aan het begin.Toer 2: 2 lossen, keer om, stokje in vierde losse vanaf de haaknaald (eerste drie lossen telt als eerste stokje), stokje in elke steek.


Toer 3: 3 lossen, keer om, (telt als stokje), stokje in elke steek.
Herhaal toer 3 tot de band de breedte is die je hebben wilt, zorg voor een even aantal toeren. (Ik heb 6 toeren stokjes gedaan). Hecht niet af.
Het volgende stuk haak je om de hele top heen, om oogjes op het rugdeel te maken en bandjes toe te voegen. 
Toer 4: draai het stuk zo dat je klaar bent om aan het einde van de toeren van de band te werken. 4 lossen (telt als stokje + 1 losse). (Stokje, 1 losse) in de zijkant van elk stokje aan het eind van de toer, langs de zijkant van de band. In de laatste toer doe je een stokje in het allerbuitenste randje van de steek, en sla je de 1-losse over.


Keer je werk, begin te werken over de bovenkant van de band. 1 losse, halfstokje in de zijkant van het stokje van de gaatjes rij. Halfstokje in elke steek, stop één steek voor toer 1 stokjes aan de onderkant van de cups. Sla deze steek, het stokje en de lossenruimte in de hoek van de cup over, halfstokje in het volgende stokje aan de zijkant van de cup. (Voor grotere cups of strakkere dekking kan je nog wat meer steken overslaan om de zijkanten van de cups strak te houden – ik heb er ongeveer 5 overgeslagen voor de voorbeeldfoto’s). Halfstokje in elk stokje naar de bovenkant van de cup. Halfstokje, stokje in de volgende lossenruimte.


Sla een steek voor de hoek, de lossenruimte van de hoek en één steek na de hoek over.

Sla 2 steken voor de hoek, de lossenruimte en twee steken na de hoek over.


Touwtje: haak 200-300 lossen (het precieze aantal is afhankelijk van je maten: elk touwtje gaat over de schouder, langs de rug en dan gekruist heen en weer. Het kan zijn dat je meer of minder wilt kruisen, een bepaalde strakte wilt, etc, dus er is geen vaste regel over hoeveel lossen je moet haken. Ik haak meestal meer lossen dan ik nodig heb en trek dan weer een stukje uit als ik het topje heb aangepast en ik weet hoe lang het touwtje echt moet worden). Hecht af.

Hecht het garen weer aan, 6 lossen van de bovenkant van de cup. Halve vaste in volgende 4 steken naar de bovenkant van de cup, stop voor de laatste losse. 1 losse. Stokje, halfstokje in lossenruimte. Halfstokje in volgende stokje.Haak het aantal lossen dat je nodig hebt om het midden van de twee cups te bereiken. Dat is ongeveer evenveel steken als je over gaat slaan (afhankelijk van de spanning). Vaste in de middelpuntsteek.
Let op: de lossenketting in onderstaande foto is te los! Ik heb ‘m langer gemaakt zodat je ‘m beter kunt zien in de foto, maar je moet ‘m strakker haken. Hij moet strak tegen de rand van de cup aan liggen als ie vast zit aan het middelpunt, zoals je in de tweede foto hieronder ziet.


Herhaal met dezelfde hoeveelheid lossen aan de andere kant, sla de zijkant van de cup over, 1 hlafstokje in het stokje vlak voor de llossenruimte. Je wilt dat je lossen weer vrij strak liggen. Het is handig als je het topje nu even kunt passen, om te kijken hoe het tot nu toe allemaal past!

Halfstokje in volgende lossenruimte, stokje in dezelfde ruimte. Haak nog een lossentouwtje, even lang als de vorige. Hecht af, werk de draadjes weg en haak opnieuw aan, 6 steken van het laatste stokje af. Halve vaste in 4 steken, 1 losse, stokje in dezelfde ruimte, halfstokje in dezelfde ruimte.

Halfstokje in elk stokje naar beneden langs de zijkant van de cup. Sla de lossenruimte, het stokje en de eerste steek aan de bovenkant van de band over (of zoveel als je net ook hebt overgeslagen), halfstokje in elke steek tot hoek.

Keer je werk. 4 lossen (telt als stokje + 1 losse). (Stokje, 1 losse) in elk stokje tot einde toer van de band. In de laatste steek haak je een stokje in de buitenste rand, sla de losse over.


Keer je werk en begin langs de onderkant van de band te werken. 1 losse, halfstokje in de zijkant van het laatst gemaakte stokje van de gaatjestoer. Halfstokje in elke steek langs de onderrand van de band, stop bij de 3-lossen die als eerste stokje telt voor de gaatjes-toer. Vaste in de volgende steek, halve vaste in volgende 2 steken. Hecht af en werk de draadjes weg.Werk alle draadjes weg, behalve de uiteindjes van de lossentouwtjes.
Doe het topje aan en kruis de touwtjes over de rug (zoals op de foto te zien). Je kunt ze kruisen door de gaatjes heen, of maar door een paar gaatjes. Hoe meer je kruist, hoe moeilijker het is om het topje goed strak te krijgen (zelf). Ik kruis normaal maar een paar keer (zie foto van rode bralette). Wat je ook kiest, je kunt nu bepalen hoeveel lengte je echt nodig hebt.
Pak je touwtjes, trek de extra lossen eruit en hecht weer af. Knip extra garen af.Ik heb extra garen gebruikt om tassels te maken, ziet er schattig uit en het helpt ook de uiteindjes te verbergen zodat ik ze niet met een stopnaald weg hoef te werken.  🙂 Voila! Je bralette is geboren!Ik ben van plan om hier nog een paar variaties op te maken in de toekomst. Het is een snel en makkelijk projectje om te doen en leuk om een beetje mee te prutsen ook. Ik zal proberen om te delen wat ik nog meer verzin ❤

-MF

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Regina

Saturday 29th of January 2022

Hij is zo mooi geworden voor mijn dochter. Het is een fijn te volgen patroon.💙💜