Skip to Content

Knuffel trui

Knuffel trui

Knuffeltrui – Gratis haakpatroon  – Yay For Yarn

Dit gratis haakpatroon is ontworpen door Yay for Yarn en is hier, uiteraard met toestemming, voor jou naar het Nederlands vertaald.

For all English information about Yay for Yarn or this pattern, click here!

De Yay for Yarn website is een bezoekje waard, evenals de Ravelry pagina met alle patronen van Yay For Yarn. Ook op social media kun je Yay for Yarn volgen, op bijvoorbeeld Facebook, Instagram en YouTube.

   Omhul jezelf met gezelligheid in deze Knuffel trui (Cuddle Cardigan)! Het is een gemakkelijk patroon om te maken, ook voor beginners en het voelt alsof je een deken omslaat! Je maakt een vierkant met bulky garen en het project is vlot klaar.  


Knuffel trui

Haakpatroon door Yay For Yarn

Klik hier om een PDF versie van dit patroon (IN HET ENGELS) te kopen.

Haakniveau: gevorderde of avontuurlijke beginner

Maten: 

– Het idee is dat deze trui een beetje oversized is, en losjes om je lijf valt.
– Meet de borstomvang van degene waarvoor de trui is en kijk dan onder de tabel “Voor borstomvang”
– Instructies en garen hoeveelheden voor maat 1 staan buiten de haakjes, en maat 2 en 3 in de haakjes, op deze manier: Maat 1 (Maat 2, Maat 3).
– Als er maar één cijfer staat, is ie voor alle maten

Voor borstomvang: 

Maat 1: 76-97 centimeter
Maat 2: 107-127 centimeter
Maat 3: 137-157 centimeter

Afmetingen: lengte / breedte van het paneel

Maat 1: 106,7 centimeter / 63,5 centimeter
Maat 2: 116,8 centimeter / 65,4 centimeter
Maat 3: 127 centimeter / 67,3 centimeter

Benodigdheden:

Ongeveer 950 (1050, 1150) meter van #5 gewicht Bulky garen (In het voorbeeld is Brava Bulky, gebruikt, met 125 meter per 100 gram bolletjes, 8 (9, 10) bollen.
8 mm haaknaald
Schaar
Meetlint
Stopnaald

Spanning: 8 steken = 8,3 centimeter, 6 toeren = 7,6 centimeter in het hoofdpatroon


Stekenuitleg

Losse:
Vaste:
Halfstokje:

Al hakend vasten opzetten: 2 lossen, steek de haaknaald in de tweede losse vanaf de haaknaald. Sla de draad om en haal een lusje op. Sla de draad om en haal door 1 lusje op de haaknaald (dit lusje komt je volgende steek in), sla de draad om en haal door beide lusjes. *Steek de haaknaald in de ene steek die net schuingedrukt stond. Sla de draad om en haal een lusje op. Sla de draad om en haal door één lusje. Sla de draad om en haal door beide lusjes. Herhaal vanaf * tot je het gewenste aantal steken hebt.
Ribbel halfstokjes: haak deze halfstokjes niet in het halfstokje eronder, maar in de horizontale draad die over de voorkant van het halfstokje eronder loopt. Sla de draad en om haal een lusje op, sla de draad om en haal door alle drie lusjes.

Haakpatroon Knuffel trui

Begin met een schuiflus, laat een lange draad van tenminste 30 centimeter over.

Dit patroon begint met een toer al hakend vasten opzetten. Dit is soepeler dan het starten met een lossenketting en het is ook mooier en eenvoudiger met tellen en het voorkomen van draaien. Je kunt er ook makkelijker in naaien, als je de naden dichtmaakt. Ik kan het je met klem adviseren om deze techniek onder de knie te krijgen. Je kúnt ook met een gewone lossenketting beginnen en dan een toer vasten haken.

Toer 1: 2 lossen, al hakend vasten opzetten voor 62 (64, 66) vasten. Je hebt nu 62 (64, 66) steken, de eerste lossenruimte tel je niet mee.
OF
Toer 1: Haak 63 (65, 67) lossen, eerste losse overslaan, vaste in elk van de volgende 61 (63, 65) lossen. Je hebt nu 62 (64, 66) steken, de overgeslagen losse tel je dan niet mee.

Toer 2: 2 lossen, keer om. Halfstokje in dezelfde steek en volgende 7 steken. (Vaste, stokje) in volgende steek. *1 steek overslaan, (vaste, stokje) in de volgende steek*. Herhaal van * tot * tot je 9 steken over hebt. 1 steek overslaan, halfstokje in volgende 8 steken. Je hebt nu 62 (64, 66) steken, beginlossenruimte niet mee geteld.

Toer 3: 2 lossen, keer om. Ribbelhalfstokje in dezelfde steek en volgende 7 steken. (Vaste, stokje) in volgende steek. *1 steek overslaan, (vaste, stokje) in volgende steek* Herhaal van * tot * tot je 9 steken over hebt. 1 steek overslaan, ribbelhalfstokje in volgende 8 steken. Je hebt nu 62 (64, 66) steken, beginlossenruimte niet mee geteld.

Herhaal toer 3; nog 80 (88, 96) keer

Toer 4: 1 losse, keer om, vaste in dezelfde steek en elke steek. Je hebt nu 62 (64, 66) steken, beginlossenruimte niet meegeteld.

Hecht af, laat een lange draad van minstens 30 cm over.

 

Aan elkaar zetten:

Block het paneel met een block methode van jouw keuze:

Natuurlijke vezels: pin het project op schuimblokmatjes. Spray met water tot het helemaal doorweekt is en laat drogen.

Acryl: pin het project op een strijkplank of meerdere lagen handdoeken. Hou een stoom strijkijzer ongeveer 6 cm boven het werk, zorg dat alle stof goed geraakt wordt door het stoom MAAR raak nooit met de strijkijzer het haakwerk aan.

Leg het werk plat neer. Vouw de hoek naar binnen, zorg ervoor dat de twee hoeken op de korte einden van de rechthoek elkaar raken. Nu gaan we de zijkanten samennaaien.

Doe één van de lange draaduiteinden door je stopnaald. Begin waar de twee hoeken van één korte zijde elkaar raken, en naai met de whipstitch de korte kant samen. Stop als er nog 18 (20, 22) steken over zijn aan de korte zijde. Naai nog één steek in dezelfde steek als de laatste steek, draai het garen om de naald en trek de naald door om een knoopje te maken. Werk de uiteindjes weg. Herhaal voor de andere kant.

Easy Crochet Blanket Sweater - Free Pattern for beginners

 

Mouwen

We voegen nu een mouw(tje) toe. De ribbels worden haaks op de toeren van het vest gehaakt. We gebruiken halve vasten om de ribbels aan de steken van de mouwopening te maken, terwijl we haken.

Hecht het garen aan in de eerste steek van de mouwopening, naast de naad.

Toer 1: haak 20 lossen, 2 lossen overslaan, halfstokje in derde losse vanaf de haaknaald. Halfstokje in volgende 17 lossen. Halve vaste in volgende 2 steken van de mouwopening. Je hebt nu 18 steken, de overgeslagen lossen en halve vasten niet meegerekend.

Toer 2: Keer om. 2 halve vasten overslaan, ribbelhalfstokje in volgende 18 steken. Je hebt nu 18 steken.

Toer 3: 2 lossen, keer om. Ribbelhalfstokje in dezelfde steek en de volgende 17 steken. Halve vaste in volgende 2 steken van de mouwopening. Je hebt nu 18 steken, de overgeslagen lossen en halve vasten niet meegerekend.

Herhaal toer 2-3 tot je helemaal rond bent, eindig met een toer 2.

Je hebt nu GEEN GAT meer tussen het einde en het begin van de ribbels. Hecht af, laat een lange draad over.

Nu naaien we beide kanten van de ribbels samen. Gebruik de lange draad, naai de naad dicht door begin en einde van de mouw samen te naaien. Maak aan het einde van de naad een knoopje aan de binnenkant van de mouw en werk de draadjes weg.

Herhaal de instructies voor de andere mouw.

Block indien nodig.


Nu kun je genieten van je Knuffel Trui!


Dit patroon is alleen voor persoonlijk gebruik bedoelt. Je mag het niet delen, kopiëren, verkopen, weggeven of het eindproduct massa-produceren. Je mag het eindproduct wel verkopen, zolang je maar duidelijk maakt dat het met een Yay for Yarn patroon gemaakt is. 

Yay For Yarn Copyright© 2020 – Current. Dit patroon inclusief foto’s zijn eigendom van Yay for Yarn. 


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je knuffeltrui mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL91ASNB0267191650, t.n.v. Een Mooi Gebaar.

Gratis haakpatroon Crimson Vest - Maat XS - 5XL | Een Mooi Gebaar

Sunday 16th of October 2022

[…] 1. Knuffeltrui / 2. Diamond Cardigan / 3. Comfy Cozy Cardigan […]