Skip to Content

Verschil stokjesclusters, stokjesgroepen en samengehaakte stokjes

Wat is het verschil tussen stokjescluster, stokjesgroepen en samengehaakte stokjes?

Het haken maakt gebruik van een groot aantal jargonwoorden en vaktermen. Een verwarrend iets voor veel beginners is het verschil tussen een stokjescluster, een stokjesgroep en samengehaakte stokjes.


Een stokjesgroep bestaat uit meerdere stokjes in één steek of lossenruimte, die niet samengehaakt zijn, maar waar ook geen andere steken tussenzitten. Deze term wordt bijvoorbeeld gebruikt in de granny stripe deken, waar steeds 3 stokjes in één steek gehaakt zijn. De steek is dan smal aan de onderkant (1 steek) en breed aan de bovenkant (3 steken).

Een stokjescluster bestaat uit 2 of meer stokjes in dezelfde steek of lossenruimte, die onafgemaakt zijn en samen worden afgemaakt tot één steek. Je slaat daarvoor tijdens het haken van een stokje steeds de laatste stap over en begint direct aan het volgende stokje. Pas als alle stokjes zo op de laatste stap na zijn afgerond, maak je het cluster af. Het cluster is even breed aan de onderkant als aan de bovenkant. In onderstaande foto zie je in de buitenste toer steeds 3stokjesclusters, met steeds 2 lossen ertussen. In de felroze toer zie je 2stokjesclusters.

Tot slot kun je stokjes nog samenhaken. Dat lijkt op een stokjescluster, maar in plaats van in één steek, verdeel je de steken die je samenhaakt over meerdere steken. In onderstaande foto zie je 4 samengehaakte stokjes per hoek.

 

Delen is lief!