Skip to Content

Sherbert Star Granny Square

Sherbert Star Granny Square

Keep Calm and Crochet On UK ontwierp deze prachtige Sherbet Star Granny Square haakpatroon met garen dat ze cadeau kreeg van Anchor Yarns: het nieuwe Baby Pure Cotton yarn. Op deze pagina vind je een Nederlandse vertaling van dit haakpatroon. Klik op deze link om naar de website van de ontwerpster te gaan.

Anchor Baby Pure Cotton is gemaakt van 100% katoen, natuurlijk, gekamt en niet gemerceriseerd (dus matte en niet glimend) en is heel zacht voor je handen om mee te werken. Het is nu beschikbaar in 24 kleuren, in zachte traditionele pastel tinten.

Het is heel geschikt om kleding mee te maken, of home decor projecten en amigurumi van te maken. Ook projecten voor de baby zijn een goed idee, aangezien het hypoallergeen is en spuug-werend (briljant!) dus heel veilig voor een pasgeborene.

Dus ik heb lekker met het garen gespeeld, vlak voor Granny Square Day, dus het leek passend om zelf ook een granny square haakpatroon te maken, die de Sherbet Star Granny Square heet. Multikleurige granny squares zijn briljant om kleine beetjes garen mee op te maken. Een collectie van deze vierkantjes kan leuk samen passen voor een kussen of deken en je kunt de kleuren zelf zo gek als je wilt samenstellen. Ik kan niet wachten om te zien wat je gaat maken!

Sherbet Star Granny Square – Gratis haakpatroon

Materialen

Garen: 4ply / garengewicht #2 (Sport / Baby)
Haaknaaldmaat: 3 mm

Anchor Baby Pure Cotton 4ply is gebruikt in de foto’s.
· KLEUR A       Raspberry (Tint: 00430)
· KLEUR B         Pastel Pink (Tint: 00431)
· KLEUR C         Pastel Yellow (Tint: 00106)
· KLEUR D         Beige (Tint: 00404)      

Als je het haakpatroon met ander garen en andere haaknaaldmaat maakt, wordt het patroon ook een ander formaat.

Stekenuitleg

  • Halve vaste: Steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal door alle lusjes.
  • Vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
  • Halfstokje: Sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle lusjes heen.
  • Stokje: Sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op dehaaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
  • 3samengehaaktestokjes: sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op (drie lusjes op dehaaknaald), sla de draad om en haal door 2 lusjes. Sla de draad om en steek de haaknaald in de volgende steek, sla de draad om en haal een lusje op (4 lusjes op de haaknaald), sla de draad om en haal door 2 lusjes (3 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en steek de haaknaald in de volgende steek, sla de draad om en haal een lusje op (5 lusjes op de haaknaald), sla de draad om en haal door 2 lusjes, (4 lusjes op de haaknaald), sla de draad om en haal door alle 4 lusjes heen.
  • 4samengehaaktestokjes: Sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op (drie lusjes op de haaknaald), sla de draad om, *haal door 2 lusjes, sla de draad om en steek de haaknaald in de volgende steek, sla de draad om en haal een lusje op * Herhaal van * tot * 3 keer, sla de draad om en haal door alle 5 lusjes op de haaknaald.

Notities

Het patroon werkt het beste met 4 kleuren per vierkant: drie binnenkant kleuren en een buitenkant kleur voor het aan elkaar zetten. Gebruik dezelfde kleur voor toer 4 en 6 om de kleuren van het vierkant bij elkaar te brengen.

Sherbet Star Haakpatroon

Toer 1: Met kleur A haak je 8 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te maken, 4 lossen, 23 stokjes in de ring, halve vaste in vierde beginlosse om toer te sluiten [24 steken]

Toer 2: 1 losse, vaste in dezelfde steek, *4 lossen, steek overslaan, vaste in volgende steek*, herhaal van * tot * tot laatste 4 lossen, halve vaste in eerste steek om toer te sluiten. Hecht Kleur A af en werk de draadjes weg. [12 steken + 12 4-lossenruimtes]

Toer 3: Met Kleur B, halve vaste in willekeurige 4-lossenruimte, 3 lossen, 3samengehaaktestokjes in dezelfde ruimte (telt als eerste 4samengehaaktestokjes), 4 lossen, *4samengehaaktestokjes in volgende 4-lossenruimte, 4 lossen* herhaal van * tot * tot einde, halve vaste in eerste steek om toer te sluiten. Hecht kleur B af en werk de draadjes weg. [12 steken en 12 4-lossenruimtes]

Toer 4: met Kleur C: halve vaste in bovenkant van willekeurige 4samengehaaktestokjes van toer 3: (3 lossen, 2 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes). *3 halfstokjes in volgende 3 4-lossenruimtes, (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in de bovenkant van volgende 4samengehaaktestokjes van toer 3 * herhaal vanaf * tot * nog 2 keer, 3 halfstokjes in volgende 3 4-lossenruimtes, halve vaste in bovenkant van eerste steek om toer te sluiten. Hecht KLEUR C af, werk de draadjes weg. [60 steken en 4 x 3-lossenruimtes]

Toer 5: Met Kleur D, halve vaste in willekeurige 3-lossenruimte van toer 4: (3 lossen, 2 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes). *3 stokjes in volgende 4 ruimtes (tussen halfstokje van toer 4). (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in bovenkant van volgende 4samengehaaktestokjes van toer 3* Herhaal van * tot * nog twee keer, 3 stokjes in volgende 4 ruimtes, halve vaste in bovenkant eerste steek om toer te sluiten. Hecht Kleur D af en werk de draadjes weg. [60 steken en 4 x 3-lossenruimtes]

Toer 6: Met Kleur C, halve vaste in willekeurige overgeslagen steek van toer 1, *4 lossen, halve vaste in bovenkant van 4samengehaaktestokjes van toer 3, 4 lossen, volgende overgeslagen steek van toer 1 overslaan, vaste in volgende steek* Herhaal van * tot * in elke steek tot einde. Hecht Kleur C af en werk de draadjes weg.

Hecht af en werk de draadjes weg.

Dat is het!

Als je zo’n Sherbert Star Granny Square maakt, tag je dan @eenmooigebaar en @kcaco.uk op Instagram gebruik hashtag #SHERBERTSTARGRANNY of deel je projecten in de Engelstalige Facebook group of in de Een Mooi Gebaar Facebook Groep.

Andere Keep Calm and Crochet On UK haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!