Skip to Content

Peaceful Moments

Peaceful Moments

Peaceful Moments – Gratis haakpatroon – Yay for Yarn

Hoe tof is het om helemaal weg te kunnen duiken in je eigen gemaakte deken? Dat kan met deze schitterende Peaceful Moments deken van Yay for Yarn. Het patroon is hier, uiteraard met toestemming, voor u naar het Nederlands vertaald. De Yay for Yarn website is een bezoekje waard, evenals de Ravelry pagina met alle patronen van Yay For Yarn. Ook op social media kun je Yay for Yarn volgen, op bijvoorbeeld FacebookInstagram en YouTube. Een overzicht van de Nederlandse vertalingen van Yay for Yarn vind je via deze link.

Click here to go to the original English pattern!

photos of pink crocheted afghan with tassels
De deken is gemakkelijk om te maken en zo gezellig! Het simpele ontwerp met lekker veel textuur ziet er prachtig uit in elke woning. Maak je eigen met dit gratis haakpatroon en de stap voor stap video-tutorial, die te vinden is via InstagramTV.
Ik vind het heerlijk om hoeden, truien en andere kledingsstukken te maken, maar er is toch niets gezelligers als een zelfgehaakte deken om in weg te knuffelen. Er zijn prachtige haakpatronen beschikbaar met ingewikkelde steken en vele kleuren, maar deze deken is mooi door de simpele steken en mooie kleur. Ik heb de deken gemaakt op schoot-formaat, prima om mee te knuffelen op de bank, maar voel je vrij om een grotere of kleinere deken te maken met dit patroon.

Het juiste garen kiezen voor je gehaakte deken

Dit haakpatroon is gemaakt met #4 gewicht garen, ook wel worsted weight genoemd. Ik kies graag voor wasbaar garen voor dekens. De voorbeelddeken is gemaakt met Ice Yarns Favorite Worsted, een zacht, wasbaar, worsted weight acryl garen. Ice Yarns heeft het garen gesponsord voor deze deken, bedankt!
Als je garen uitkiest, kijk dan of er op het label een #4 staat. Zorg er daarnaast voor dat je genoeg bollen hebt. Soms maakt het niet zoveel uit als bollen een ander verfbad hebben, maar bij een deken uit één kleur is het vaak goed zichtbaar als er verschillende verfbaden gebruikt zijn. Dit verschilt per garen, informeer bij je wolwinkel naar de mogelijkheden.
Als je de deken groter maakt dan het voorbeeld, hou er dan ook rekening mee dat je meer garen verbruikt. Het is nooit fijn als je garen op is, voordat je project klaar is.

woman under pink crocheted afghan with tassels, holding cup of tea

Hoe maak je deze deken in een ander formaat?

Om de breedte van de deken te veranderen, begin je met een ander aantal steken en heb je dus ook een ander aantal steken in elke toer. Je begint met een veelvoud van 21, plus 7. Dit betekent dat je een aantal steken moet opzetten wat je kunt delen door 21 en daarna nog 7 steken moet toevoegen. Het aantal steken van de eerste toer, bepaalt de breedte van je deken.
Als je de deken langer wilt maken, haak je méér toeren. Je volgt de instructies zoals aangegeven, maar herhaalt toer 3-10 tot je deken bijna de lengte is die je wilt. Daarna herhaal je toer 3-6 nog één keer, zoals in de instructies staat.

Hoe haak je een deken? 

Er zijn veel manieren om een deken te haken. Sommige dekens haak je vanuit het midden, sommige haak je diagonaal. De Peaceful Moments deken haak je heen en weer in rechte toeren. Als de deken af is, blocken we ‘m en hangen we klosjes aan de korte zijdes.
Dit gratis haakpatroon is eenvoudig, met een paar speciale steken. Als je de basis haak technieken onder de knie hebt en een patroon kunt lezen, kun je dit project al maken.
Als je patroonlezen moeilijk vindt, maak je ook dan geen zorgen. Er zit een (Engelstalige!) videotutorial bij, die je stap voor stap laat zien wat je moet doen.
Klaar om te beginnen? Laten we gaan haken!
 

Peaceful Moments – Gratis haakpatroon

Dit haakpatroon is ontworpen door Yay for Yarn. Je kunt een advertentievrij, Engelstalig haakpatroon kopen via deze link:

Click Here to grab the Large-Print, Ad-Free, Printable PDF version of the pattern in my shop.

 
Haakniveau: Gemiddeld
Afmeting: Ongeveer 122 centimeter bij 97 centimeter, zonder de kwastjes


Wat je nodig hebt:

Ongeveer 1675 meter #4 gewicht garen (Ik gebruikte Ice Yarns Favorite Worsted in Powder Pink, 100% Acryl, 100g / 210 meter per bol, 8 bollen)
Haaknaald 5,5 mm
Schaar en stopnaald
Meetlint
Een stuk karton of klein boekje (voor de kwastjes)
Spanning: 13 steken en 9 toeren = 10 centimeter in het stekenpatroon
Dit stekenpatroon haak je over een veelvoud van 21 + 7. Om je proeflapje te maken, zet je al hakend 28 stokjes op, volg je het patroon van toer 2 tot en met 10. Dan block je het proeflapje en meet je ‘m op. Als het proeflapje kleiner is dan de aangegeven maten, dan heb je een grotere haaknaald nodig. Is je proeflapje echt te groot, dan heb je een kleinere haaknaald nodig. De haaknaald die bij jou de goede afmetingen veroorzaakt, kan best een andere maat zijn dan in het patroon staat.


Stekenuitleg

Lossesla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald
Vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
HalfstokjeSla de draad om en steek de haaknaald door de aangegeven steek of ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen.
Stokje:Sla de draad om en steek de haaknaald door de aangegeven steek of ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee de lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
Puffsteek: *sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op tot de hoogte van de toer* Herhaal van * tot * nog 2 keer. Sla de draad om en haal door alle lusjes op de haaknaald.
Al hakend stokjes opzetten3 lossen, sla de draad om en steek de haaknaald in de derde losse vanaf de haaknaald. Sla de draad om en haal een lusje op. Sla de draad om en haal door één lusje heen. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Sla de draad om en haal door de laatste 2 lusjes heen. Daarna draai je je werk zodat je naar de onderkant (lossenrand) kijkt. *De steek die je net bij het schuingedrukte haakte, is waar je volgende steek in komt. Sla de draad om en steek de haaknaald door die steek heen. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door één lusje heen. Sla de draad om en haal door 2 lusjes, sla de draad om en haal door 2 lusjes. Herhaal vanaf * tot je voldoende steken hebt opgezet.
Vastentoer starten zonder lossen: trek de lus lichtjes op, steek de haaknaald in dezelfde steek als waar de steek uitkomt. Sla de draad om en haal een lusje op. Sla de draad om en haal door beide lusjes op de haaknaald.
Stokjestoer starten zonder lossen: trek de lus zo hoog, dat ie net iets langer is dan een normaal stokje. Hou de bovenkant van de lus vast met je vinger, sla de lange lus om je haaknaald (dus niet het garen). Steek de haaknaald in dezelfde steek als waar de lus uitkomt. Sla de draad om en haal een lusje op. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) 2 keer.
[ getal tussen haakjes ] : hoeveel steken heb je aan het eind van deze toer


 
pile of pink crochet blanket with tassels on wood floor
Patroon voor proeflapje
Toer 1: Zet al hakend 28 stokjes op. Je hebt nu 28 steken.
OF
Toer 1: 30 lossen. Stokje in derde losse vanaf de haaknaald. Stokje in volgende 27 lossen. Je hebt nu 28 steken, de overgeslagen lossen tel je niet mee.
Toer 2: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek. Stokje in elke steek. [28 steken]
Toer 3: Keer om. Toer vasten starten zonder lossen in dezelfde steek. Puffsteek in dezelfde steek. *1 steek overslaan, (vaste, puffsteek) in de volgende steek*. Herhaal van * tot * nog 3 keer. 1 steek overslaan, halfstokje in de volgende 7 steken; (vaste, puffsteek) in de volgende steek. Herhaal van * tot * nog 4 keer. [28 steken]
Toer 4: Herhaal toer 3
Toer 5-6: Herhaal toer 2.
Toer 7: 1 losse, keer om. Halfstokje in dezelfde steek en in elk van de volgende 6 steken. (Vaste, puffsteek) in de volgende steek. *1 steek overslaan, (vaste, puffsteek) in de volgende steek.* Herhaal van * tot * nog 5 keer. 1 steek overslaan, halfstokje in volgende 7 steken. [28]
Toer 8: 1 losse, keer om. Halfstokje in dezelfde steek en in elk van de volgende 5 steken. (Vaste, puffsteek) in de volgende steek. *1 steek overslaan, (Vaste, puffsteek) in de volgende steek* Herhaal van * tot * nog 5 keer. 1 steek overslaan, halfstokje in de volgende 8 steken. [28]
Toer 9-10: herhaal toer 2. Hecht af, block je proeflapje en meet ‘m op.
pink crochet afghan spilling over the side of a black wire basket

Haakpatroon Peaceful Moments Deken

Dit patroon begint met een toer “al hakend stokjes opzetten” in plaats van een lossenketting. Een lossenketting is strakker en minder flexibel en minder fijn om te maken dan een toer al hakend stokjes opzetten. Je kúnt ook wel met lossen beginnen, daar wordt ook een optie voor gegeven. Ik kan je alleen maar met klem adviseren om al hakend stokjes op te zetten.
Toer 1: 3 lossen, al hakend 154 stokjes opzetten. [Je hebt nu 154 steken (lossen tellen niet mee)]
OF
Toer 1: Haak 156 lossen. 2 lossen overslaan, stokje in derde losse vanaf de haaknaald. Stokje in volgende 153 steken. [Je hebt nu 154 steken (lossen tellen niet mee)]
Toer 2: Keer om. Toer stokjes beginnen zonder losse in dezelfde steek. Stokje in elke steek [Je hebt nu 154 steken]
Toer 3: Keer om. Toer vasten beginnen in dezelfde steek, puffsteek in dezelfde steek. *1 steek overslaan, (vaste, puffsteek) in de volgende steek*. Herhaal van * tot * nog  3 keer. [1 steek overslaan, halfstokje in volgende 7 steken, (vaste, puffsteek) in volgende steek. Herhaal van * tot * nog 6 keer] 6 keer. 1 steek overslaan, halfstokje in volgende 7 steken, (vaste, puffsteek) in volgende steek. Herhaal van * tot * nog 4 keer. 1 steek overslaan, halfstokje in laatste steek. [Je hebt nu 154 steken]
Toer 4: Herhaal toer 3
Toer 5-6: Herhaal toer 2.
Toer 7: 1 losse, keer om. Halfstokje in dezelfde steek en elk van de volgende 6 steken. [(Vaste, puffsteek) in volgende steek, *1 steek overslaan, (vaste, puffsteek) in volgende steek*. Herhaal van * tot * nog 5 keer, 1 steek overslaan, halfstokje in volgende 7 steken] tot einde toer. [Je hebt nu 154 steken, beginlosse telt niet mee]
Toer 8: 1 losse, keer om. Halfstokje in dezelfde steek. Halfstokje in volgende 5 steken. [(Vaste, puffsteek) in volgende steek, *1 steek overslaan, (vaste, puffsteek) in volgende steek*. Herhaal van * tot * nog 5 keer. 1 steek overslaan, halfstokje in volgende 7 steken] herhaal tot er nog 1 steek over is. Halfstokje in laatste steek van de toer. [154 steken, beginlosse telt niet mee]
Toer 9-10: Herhaal toer 2.
Herhaal toer 3-10 nog negen keer.
Herhaal toer 3-6 nog één keer.
Hecht af.
pink crocheted blanket with tassels swirled on the floor
Om te blokken
Voor natuurlijke materialen: speld je project op de goede maat/verhouding op schuimblokmatjes. Spray met water tot helemaal doorweekt en laat drogen.
OF
Voor acryl vezels: speld je project op een strijkplank of op een aantal lagen handdoeken. Hou de strijkijzer zo’n 5-10 cm boven de stof, zorg dat alles helemaal doorweekt is met stoom. Laat drogen.
Je kunt je deken ook wassen, als dat volgens het garenlabel kan.

Hoe voeg je kwastjes toe aan je gehaakte deken? 
Knip een stuk van ongeveer 13 centimeter karton uit, of gebruik een plat object van 13 cm breed. Maak 24 kwastjes, door het garen 16 keer rondom je karton te draaien. Ik vind het fijn om ze te stomen, zodat ze platter blijven liggen.
Na het stomen kun je de kwastjes goed recht afknipen. De kwastjes zijn dan nog ongeveer 11,5 centimeter lang. Gebruik de 2 lange draden die uit de bovenkant van elk kwastjes komen en naai zed daarmee vast aan elke hoek van de deken. Kijk naar de korte kant van de deken en zoek toeren 7 en 8 van het stekenpatroon (dit zijn de toeren met de puffsteken, maar waar de puffsteken niet de buitenrand van de deken raken). Naai een kwastje aan het einde van elk toerenpaar met puffsteken die niet tot de rand komen. Werk de uiteindjes weg.
 
Dit patroon is alleen voor persoonlijk gebruik bedoeld. Je mag het niet delen, kopiëren, verkopen, weggeven of het eindproduct massa-produceren. Je mag het eindproduct wel verkopen, zolang je maar duidelijk beschrijft dat het een Yay for Yarn patroon is. 
Yay For Yarn Copyright© 2019 – Current. All patterns and photos are owned by Yay For Yarn.


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je deken mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL91ASNB0267191650, t.n.v. Een Mooi Gebaar.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina