Skip to Content

Teddybeer Onesie

Teddybeer Onesie

Gratis haakpatroon 

Haak een schitterende, knuffelige, zachte onesie met berenoortje en een berenstaartje. Het patroon is ontworpen door Morale Fiber en met toestemming voor u naar het Nederlands vertaald. Het oorspronkelijke bericht is hier te vinden. 


Haak je dit patroon liever als advertentievrije PDF? Dat kan door op de knop te klikken!!


De complete gekte rondom onesies heeft mijn kledingkast grotendeels gepasseerd, maar toen ik dit beertje zag tijdens het online shoppen, als pakje met kort broekje en een capuchon met oortjes, toen dacht ik dat het er wel ongelofelijk leuk uit zou zien als haakpatroon.

Het probleem was dat de website waarop ik het berenpakje tegenkwam, zo’n vervelende nepsite was. Zo’n website die foto’s van onafhankelijke kunstenaars steelt en dan vreselijke troep probeert te verkopen.

Dus toen dacht ik…. “Dat kan ik ook haken!”

De volgende keer dat ik in de Grote Gevaarlijke Garen winkel was, vond ik ook nog eens het perfecte garen om zo’n berenpakje mee te maken. Toen heb ik besloten om het te maken, het proces op te schrijven en als gratis tutorial aan te bieden! Stomme bedrijven stelen van me en verdienen over mijn rug geld, dus nu zal ik eens geld verdienen over hun ruggen 😉 (Trouwens, wil je een donatie doen aan Morale Fiber? Dat kan via haar nieuwe Tip Jar!)

Ik wil ooit een uitgebreide patroon maken voor dit patroon, met meer details, zoals stekenaantallen en mogelijkheden voor andere maten.. Maar nu is er alvast een beschrijving van mijn berekeningen en een foto-tutorial met geschreven uitleg voor mijn eigen maat (small) zodat je vast kunt beginnen. Als je het maakt vind ik het leuk als je het in de Morale Fiber Facebook Groep deelt.

Ik vind het ook leuk om je foto’s te zien! Dat kan via de Een Mooi Gebaar Facebook pagina en via de Een Mooi Gebaar Facebookgroep. Of via Instagram @eenmooigebaar.

Je kunt dit patroon ook opslaan via Ravelry.

Materialen en notities:

Red Heart Hygge Fur (#5 Bulky, 200 g / 237 meter – de kleur in de foto’s is “Smokey”) – 6 bollen
6.00 mm haaknaald
Knoopjes – Ik heb hele kleine knoopjes gebruikt (5/8ths inch), maar zou de volgende keer grotere gebruiken
Touwtje of lintje voor het middel (optioneel) – ik heb een acryl mesh ribbon gebruikt
Schaar & stopnaald
Meetlint (is echt handig!)

Spanning: 6 steken en 4 toeren: 5 cm

Ik heb een demo video gemaakt over het haken met pluizig garen. Ik raad je aan om goed te tellen, maar het goede nieuws is, dat het ook weer niet zoveel uitmaakt: je kunt vrij goed sjoemelen met dit soort garen.

Als je het patroon aanpast naar je eigen maat, kun je deze pagina bekijken voor afmetingen voor kleding.

De Engelstalige video demo kun je hier bekijken.

Instructies

Broekje

Je begint met het maken van 85 lossen. Halve vaste in eerste losse om een ring te vormen.

Toer 1: 1 losse (telt niet als eerste steek). Halfstokje in elke losse. Halve vaste in eerste halfstokje van de toer. [85 steken]

Toer 2-20: Herhaal toer 1.

Hecht af. Je hebt nu een buis van 25 centimeter hoog en ongeveer 70-76 centimeter rondom. Dit is bijna het hele brokjes. Nu gaan we een klein plat stuk in de bodem zetten om het kruis en de benen te bepalen.

Paneel

7 lossen.

Toer 1: halfstokje in tweede losse vanaf de haaknaald. Halfstokje in elk van de volgende 5 lossen. [6 halfstokjes]

Toer 2-10: 1 losse (telt niet als steek). Halfstokje in elke steek [6]

Hecht af. Leg het paneel in het midden van de broek, met één kort eindje tegen de ene zijkant en de overkant op dezelfde manier tegen de andere zijde. Tel je steken aan beide zijdes van het paneeltje: als het in het middenligt naai je ‘m dicht.

Ik had 37 steken aan beide kanten van mijn paneel. Ik had 85 steken in totaal, min 6 steken aan beide zijden (12 steken). Dan zou ik 73 overgebleven steken moeten hebben. 73/2 = 36,5, maar ik sjoemel een beetje en doe 37 steken per beengat. Een halve steek gaat bij dit pluizige garen niet te zien zijn.  😉

Boven zie je: het broekje plat neergelegd, met het tussenpaneel erin. Je ziet ook mijn weerspiegeling 😉

Nadat je het paneeltje hebt gemaakt, ga je toeren toevoegen aan elk beengat om broekspijpjes te vormen

Broekje – broekspijpen

Toer 1: halfstokje in elk halfstokje. Haak 2 halfstokjes samen in de hoeken waar het paneel aan het broekje vast zit. 1 halfstokje aan de zijkant van elke toer van het paneel.

Toer 2-4: halfstokje in elke steek rondom. Ik had uiteindelijk 42 steken, ik heb blijkbaar nog wat vaker geminderd. Pas gewoon af en toe even om te kijken hoe het gaat. Schrijf wel even op wat je doet, dan worden beide pijpen hetzelfde.

Als je de toeren voor het broekje aan beide kanten hebt gedaan, hecht je af en werk je de draadjes weg. Eerste stukkie af!

Bovenlijf Teddy Bear Onesie

Ribbels

Vind het midden van de voorkant (er is op dit punt nog niet echt een voor- of achterkant). Tel, meet, of kijk. Schat het zorgvuldig in. We gaan nu 3 toeren ribbels maken om wat extra textuur te creëren en een lusjes te maken voor de heupen.

Hecht garen aan in de middelste steek aan de bovenrand. Haak in toer 1 van het broekje. 2 lossen – telt niet als steek.

Toer 1: reliëfstokje-voor in dezelfde steek, reliëfstokje-achter in de volgende steek. (Reliëfstokje-voor, reliëfstokje-achter) rondom. Halvev vaste in eerste steek om toer te sluiten. [85 steken]

Toer 2: 2 lossen (telt niet als steek). Herhaal (reliëfstokje-voor in volgende reliëfstokje-voor, reliëfstokje-achter in volgende reliëfstokje achter) rondom. [85 steken]

Toer 3: Herhaal toer 2.

Hecht niet af. Je gaat nu verder met de rest van het bovenlijf, maar we haken nu niet meer in de rondte, maar in heen en weer gaande toeren. Dit zorgt voor een opening aan de voorkant van de onesie.

Foto boven: de ribbeltoeren compleet, met de eerste paar toeren van het heen-en-weergaande stuk ook op de foto. 

Torso

Toer 1: 1 losse (telt niet als steek), keer om. Halfstokje in elke steek [85 steken]

Nu markeer je 1 punt aan de zijkant van elk torso – het punt dat op de heup valt. We gaan in de volgende twee toeren minderen op die twee punten.

Toer 2: 1 losse (telt niet als steek), keer om. Halfstokje in elke steek, totdat je bij de gemarkeerde steek komt. Haak 2halfstokjes samen over de gemarkeerder steek en de volgende steek. Doe de steekmarkeerder in die samengehaakte steek. Halfstokje in elke steek tot je bij de volgende steekmarkeerder komt. 2samengehaaktehalfstokjes in de gemarkeerde steek en de volgende steek. Doe de steekmarkeerder in die samengehaakte steek. Halfstokje in alle overgebleven steken [83 steken]

Toer 3: Herhaal toer 2, maar plaats de steekmarkeerders niet terug. [81 steken]

Toer 4: 1 losse (telt niet als steek), keer om. Halfstokje in elke steek [81 steken]

Toer 5-20: Herhaal toer 4.

Bovenpanelen – Voorkant

Nu is het grootste gedeelte van de voorkant af, en gaan we de schouders maken. Grotere armen betekent dat je meer steken ongemoeid moet laten en/of de panelen wat langer moet maken.

Neem eerst twee steekmarkeerders en vind het midden van elke zijde van het kledingstuk (tel terug vanaf het gat aan de voorkant). Markeer deze twee steken.

Voor de maat small heb ik een sectie gemarkeerd die 4-5 steken naar binnen lag vanaf de voorste opening aan beide kanten en 4-5 steken vanaf de steekmarkeerder aan de andere kant. Voor mijn maat zijn de steken ongeveer 12 steken of ongeveer 10 centimeter breed. Markeer waar je je panelen wil en hecht aan in een van de markeerders.

Toer 1: 1 losse (telt niet als steek), 1 halfstokje in dezelfde steek, halfstokje in elke steek. [12 steken].

Toer 2-15: herhaal toer 1.

Hecht af en werk de draad weg. Herhaal aan de andere kant, tel 4-5 steken naar binnen vanaf de opening.

Foot boven: beide 12-steken lange voorpanelen zijn klaar. Je ziet op de achtergrond ook al het achterpaneel, daar gaan we nu mee aan de slag… 

Rugpaneel

Voor het rugpaneel tel je weer 4-5 steken vanaf de gemarkeerde steek naar binnen en plaatst een steekmarkeerder. Mijn rugpaneel was 35 steken breed, ongeveer 30 centimeter breed.

Toer 1: Hecht garen aan in gemarkeerde steek. 1 losse (telt niet als steek). Halfstokje in elke steek – [35 steken].

Toer 2: 1 losse, halfstokje in elke steek – [35 steken]

Toer 3-15: Herhaal toer 2.

Hecht af en werk de draadjes weg.

Foto boven: rugpaneel compleet 

Mouwen

Leg de bovenkanten van de voor- en het achterpaneel tegen elkaar aan zodat de buitenranden van de panelen parallel aan elkaar lopen.

Hecht garen aan met een stopnaald en naai de bovenkant dicht, steek voor steek, met de whip stitch. Knip het garen door en werk de draadjes weg.

Herhaal voor de andere schouder.

Fot boven: schouders met naden gemarkeerd

Markeer waar de naad is aan beide zijden, met een steekmarkeerder.

Toer 1: Hecht het garen aan in de onderkant van de mouw, in het midden van de ongebruikte ruimtes in de oksel. 1 losse (telt niet als steek). Halfstokje in elke steek rondom, verplaats de steekmarkeerder terwijl je werkt.

Toer 2: 1 losse (telt niet als steek). Halfstokje in elke steek rondom tot je weer bij de steekmarkeerder komt. 2samengehaaktehalfstokjes in de gemarkeerde steek en de volgende steek – verplaats de steekmarkeerder weer. Halfstokje in elke overgebleven steek. Halve vaste in eerste halfstokje om toer te sluiten. [36 steken]

Foto boven en beneden: eerste drie toeren met verplaatste steekmarkeerder

Toer 3: Herhaal toer 2. [35 steken]
Toer 4-32: 1 losse (telt niet als steek). Halfstokje in elke steek. Halve vaste om toer te sluiten. [35 steken]
Toer 33: 2 lossen (telt niet als eerste stokje). Reliëfstokje-voor in dezelfde steek. (Reliëfstokje-achter in volgende steek, reliëfstokje-voor in de volgende steek) herhaal rondom. Laatste steek overslaan als het geen even getal was (dan heb je ook een mooi duimgaatje als de mouwen lang genoeg zijn). [34 steken]
Toer 34-35: Herhaal toer 33.

Hecht af en werk de draadjes weg. Herhaal voor de andere mouw.

Muts

Toer 1: 21 lossen. Halfstokje in tweede losse vanaf de haaknaald en de volgende 17 lossen. 2 halfstokjes in volgende losse. 2 halfstokjes in laatste losse. Keer de lossenketting om en werk in de andere kant verder. 2 halfstokjes in de volgende steek. Halfstokje in volgende 18 steken. [42 steken]

Toer 2: 1 losse (telt niet als halfstokje), keer om. Halfstokje in dezelfde steek. Halfstokje in volgende 17 steken, 2 halfstokjes in volgende steek. (Halfstokje in volgende steek, 2 halfstokjes in volgende steek) 2 keer. Halfstokje in volgende 19 steken. [45 steken]

Toer 3: 1 losse, keer om. Halfstokje in dezelfde steek. Halfstokje in volgende 18 steken. 2 halfstokjes in volgende steek. (halfstokje in volgende 2 steken, 2 halfstokjes in de volgende steek) x 2. Halfstokje in volgende 19 steken. [48 steken]

Toer 4: 1 losse, keer om. Halfstokje in dezelfde steek. Halfstokje in volgende 18 steken. 2 halfstokjes in de volgende steek. (Halfstokje in volgende 3 steken, 2 halfstokjes in de volgende steek) 2 x. Halfstokje in volgende 20 steken. [51 steken]

Toer 5: 1 losse, keer om. Halfstokje in dezelfde steek. Halfstokje in volgende 19 steken. 2 halfstokjes in volgende steek. (Halfstokje in volgende 4 steken, 2 halfstokjes in volgende steek) 2 keer. Halfstokje in volgende 20 steken. [54 steken]

Toer 6: 1 losse, keer om. Halfstokje in dezelfde steek. Halfstokje in volgende 19 steken. 2 halfstokjes in volgende steek. (Halfstokje in volgende 5 steken, 2 halfstokjes in volgende steek) 2 keer. Halfstokje in volgende 21 steken. [57 steken]

Toer 7: 1 losse, keer om. Halfstokje in dezelfde steek. Halfstokje in volgende 20 steken. 2 halfstokjes in volgende steek. (halfstokje in volgende 6 steken, 2 halfstokjes in de volgende steek) 2 keer, halfstokje in volgende 21 steken. [60 steken]

Toer 8: 1 losse, keer om. Halfstokje in dezelfde steek. Halfstokje in volgende 20 steken. 2 halfstokjes in volgende steek. (halfstokje in volgende 7 steken, 2 halfstokjes in volgende steek) 2 keer, halfstokje in volgende 22 steken. [63 steken]

Toer 9: 1 losse, keer om. Halfstokje in dezelfde steek. Halfstokje in volgende 21 steken. 2 halfstokjes in volgende steek. (halfstokje in volgende 8 steken, 2 halfstokjes in volgende steek) twee keer. Halfstokje in volgende 22 steken. [66 steken]

Toer 10: 1 losse, keer om, halfstokje in dezelfde steek. Halfstokje in volgende 21 steken. 2 halfstokjes in volgende steek. (halfstokje in volgende 9 steken, 2 halfstokjes in volgende steek) 2 keer. Halfstokje in volgende 23 steken. [69 steken]

Foto boven: muts tot toer 10
Foto boven: muts, dubbel gevouwen

Vanaf hier haak je de komende toeren zonder meerderingen.

Toer 11-25: 1 losse, keer, halfstokje in elke steek. [69 steken]

Toer 26: 2 lossen, keer om (telt niet als steek). Reliëfstokje-voor in eerste steek, reliëfstokje-achter in volgende steek. (Reliëfstokje-voor, reliëfstokje-achter) herhaal. Als je een oneven getal hebt, sla je de laatste steek over.

Toer 27-28: 2 losse, keer om. Reliëfstokje-achter in elk reliëfstokje-achter, reliëfstokje-voor in elk reliëfstokje-voor.

Hecht af en werk de draadjes weg.

Oren / staart (maak er 3)

Dit stukje van je beren onesie haak je in de rondte, daarna vouw je ‘m dubbel om er een twee-zijdige halve cirkel van te maken, die zowel voor de oren als de staart gebruikt wordt. Je haakt er dus 3.

Toer 1: Magische ring met 6 vasten erin. Halve vaste in eerste vaste.

Toer 2: 1 losse (telt niet als eerste vaste). 2 vasten in elke steek rondom.

Toer 3: 1 losse, vaste in eerste steek. 2 vasten in volgende steek. (vaste in volgende steek, 2 vasten in volgende steek) herhaal 5 keer. Halve vaste om toer te sluiten [18 steken]

Toer 4: 1 losse, vaste in eerste steek, vaste in volgende steek. 2 vasten in volgende steek. (Vaste in volgende 2 steken, 2 vasten in volgende steek) 5 keer. Halve vaste om toer te sluiten. [24 steken]

Toer 5: 1 losse, vaste in elke steek. [24 steken]

Toer 6-9 of 10: Herhaal toer 5

Hecht af en laat een lange draad over om te naaien.

In elkaar zetten

Hecht nieuw garen aan in de hoek van de vooropening van de onesie, zodat je naar beneden werkt in de zijkanten van de halfstokjes naar het midden van de split. Vaste in elke zijkant van de halfstokjestoer, laatste overslaan. [19 steken]

Keer om en haak met vasten aan de andere kant van de opening, stop in de tegenovergelegen hoek. Dit je knopenband, hier naai je de knopen op vast. Ik heb geen knoopsgaten gebruikt, maar gewoon de natuurlijke openingen tussen de steken gebruikt. Je kunt beter iets grotere knoopjes gebruiken dan ik heb gedaan. Je kunt ook wél knoopsgaten maken door steken over te slaan en ze te vervangen door lossen.

Nu de knopenband compleet is, werk je verder langs de hals. Voor je verder gaat vind je het midden van de lossenketting van de capuchon en zet je dat met een steekmarkeerder vast aan het midden van de hals.

Nu heb ik met halve vasten de muts aan de hals vastgezet, door mijn haaknaald steeds door beide lagen heen te steken, steek voor steek.

Je moet waarschijnlijk een paar halve vasten haken voor je het punt bereikt waar je de muts-naad maakt. Je kunt afhechten en opnieuw aanhechten, of vastnaaien met naald en draad, maar ik vind de halve vasten methode het fijnst omdat die steviger is.

Als de muts compleet is, doe dan de onesie aan om te kijken waar je de oortjes en het staartje hebben wilt en markeer dat met steekmarkeerders. Naai de bovenkanten van de opgevouwen halve cirkels dicht met een whipstitch en naai ze op de gekozen plekken vast.

Ik heb met naaigaren en een naald een lange (en veel te volle) rij knoopjes gemaakt aan één kant van de opening. Mijn knopen zijn eigenlijk te klein, maar goed.

Toen ik alle draadjes had weggewerkt heb ik een stuk lint gepakt en door de lusjes heen gevlochten als riem. Het is best een zware onesie en de riem houdt ‘m goed op z’n plek.

En tada! Nu ben jij, of iemand die je liefhebt, een teddybeer!

Je kunt dit patroon gemakkelijk aanpassen, of er alleen onderdelen uit gebruiken: je kunt een muts maken met oren, of alleen het bovenste gedeelte haken als hoodie, etc. Ik denk dat alleen het broekje er een beetje gek uit ziet, maar misschien wil iemand dat ook wel proberen😉

Zoals ik al eerder zei: er komt ooit een volledig patroon met maten en preciezere stekenaantallen – maar tot dan, geniet ervan en laat me weten wat je ervan denkt! ❤

Ik schaamde me bijna een beetje om deze foto’s te plaatsen. Het is best een uitdaging voor me om mezelf zo de hele tijd in de spotlight te zetten. Dus waarom doe ik het dan? Omdat er een innerlijke kracht is die me dwingt om rare dingen te maken en delen.

Het leven is kort. Do whatever the F(*@#(! you want.

  • Morale Fiber

Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je Teddybeer Onesie mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267191650 tnv Een Mooi Gebaar.

Delen is lief!